Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu 2024 e-Devlet Vergi Borcu Ödeme
Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu | e-Devlet Vergi Borcu Ödeme; Vergi borcu affını bekleyen milyonlarca kişi için son güncellemeleri ve vergi borcu yapılandırmasını ele aldık. Vergi borcu yapılandırma, herhangi bir sebepten dolayı ödenemeyen vergi borçlarına uygulanan bir işlem. Bir çeşit vergi affı olarak da tanımlanabilir. Bu sayede ödenemeyen vergi borcunun üzerine yüksek miktarda faiz gelmesi önlenir ve kişilere vergi borcu ödeme noktasında kolaylık sağlanır. Bu uygulama ile borçlulara belirli koşullar altında oluşturulan vergi borcu yapılandırma ödeme planı ile biriken borçların taksit taksit ödenmesi imkanı sunuluyor da diyebiliriz.
Vergi borcu taksitlendirme işlemi olarak da bilinen yapılandırma birçok farklı borç türüne uygulanabiliyor. Elbette bahsettiğimiz taksitlendirme işlemi için bir dizi başvuru aşamasından geçmek gerekiyor. Çoğunlukla internet ortamından yapılan başvurular sonrasında vergi borçları daha kolay ödenebilir hale geliyor. Biz bugün sizlere birçok kişi tarafından merak edilen vergi borcu yapılandırma konusu hakkında detaylı bilgiler sunacağız. Hangi borçların yapılandırma kapsamına girdiğinden bahsedecek ve taksitlendirme başvurusuna dair ayrıntıları paylaşacağız. Böylece siz de vergi borcu yapılandırma başvuru aşamaları ve genel süreç konusuna hakim olacaksınız. İlk olarak sizlere yazı içerisinde açıklanacak konuların bir listesini sunalım:
- Vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılır?
- İnternetten vergi borcu yapılandırma işlemleri nasıl yapılır?
- Yapılandırma ödemesi nasıl yapılır?
- Yapılandırılmış vergi borcu ödeme gecikmesi durumunda ne olur?
- Vergi yapılandırılması hangi tip vergi borçlarına yapılır?
- Vergi affı ne zaman çıkar?
- Vergi dairesi borç sorgulama işlemleri nasıl yapılır?
İlk maddeyi inceleyerek yazımıza başlayalım. Borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, onu konuşalım.
Özel Okul Teşvik Şartları Nelerdir? Kime Verilir?
Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
Vergi borcu yapılandırma devletin biriken vergi borçları yüzünden sıkıntı çeken vatandaşlara sunduğu bir fırsat gibi düşünülebilir. Belirli dönemlerde çıkan vergi borcu affı yasası ile uygulamaya konur. Biz birazdan bu uygulamanın detaylarını paylaşacağız. Ama öncelikle vergi borçlarına uygulanan bu yapılandırma ne demek, ona bir bakalım. Şöyle ki:
- Vergi borçlarına uygulanan yapılandırma işlemi bir nevi taksitlendirme olarak değerlendirilebilir.
- Ana para üzerinden yapılan taksitli ödeme planı sayesinde borçlu kişi ödemeleri belirli bir düzen içerisinde tamamlayabilir.
- Vergi borcu yapılandırmasına başvuran kişiler isterse taksitsiz, direkt ödeme de yapabilir.
Yapılandırma işleminin tanımını yaptık. Şimdi birkaç detaydan bahsedelim:
- Vergi borcu yapılandırması sonucunda oluşturulan taksitli ödeme planı 6 aydan başlar ve 18 aya kadar uzatılabilir.
- Yapılandırma kapsamına borcun ana parası girer. Biriken faiz miktarı silinir.
- Bu süreçte o dönem yürürlükte olan vergi indirimlerinden yararlanma fırsatı doğabilir.
- Vergi borcunu peşin ödemek isteyen kişiler Yurt İçi Tüketici Fiyat Endeksi üzerinden belirlenen oranlarla %90’a kadar varan indirimlerden yararlanabilirler.
Yapılandırma işlemlerinin avantajları hakkında da kısaca konuşmuş olduk. Yapılandırma için izlenmesi gereken yolsa şu şekilde:
- Vergi borcu yapılandırması belirli dönemlerde çıkan vergi affı kapsamında değerlendirilir. Bu süreçte internet üzerinden başvuru yaparak borçlar yapılandırılabilir.
- Yapılandırma işlemi için kimlik ve vergi borcu bilgileri ile beraber vergi dairelerine bizzat başvuru da yapılabilir. Fakat bu durumda vergi borcu yapılandırma son tarih gününe kalmamaya dikkat etmek lazım. Eğer gün içerisinde bir aksaklık yaşanırsa, işinizi halledemeyebilirsiniz. Yaşadığınız bölgedeki vergi dairelerinin adres bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda yer alan linki kullanabilirsiniz.
Vergi borcu yapılandırma nasıl yapılır sorusuna 2 farklı yanıt olduğundan bahsettik. Şimdi internetten vergi yapılandırma konusunun detaylarına bakalım.
Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlık adres bilgilerini görüntülemek için TIKLAYINIZ!
İnternetten Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden vergi borcu yapılandırması, Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılır. Bu noktada izlenmesi gereken adımlarsa şu şekildedir:
- Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak ilgili sayfayı ziyaret edin.
- Açılan sayfanın sol tarafında giriş alanı olduğunu göreceksiniz. Eğer interaktif vergi dairesi üyeliğiniz varsa, buradan giriş yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yoksa “e-Devlet Şifresi İle Giriş” sekmesine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. e-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra sistem sizi internaktif vergi dairesinin sayfasına geri yönlendirecektir.
- Giriş işlemlerini tamamladıktan sonra size özel, online vergi dairesine bağlanmış olacaksınız. Bu sayfanın sol yanındaki menüden “Ödeme ve Borç İşlemleri” sekmesine gelin. Açılan menüden de “Taksitlendirme/Tecil Talep İşlemleri” kısmını seçin.
- Borcunuz varsa, karşınıza bir form çıkacak. Bu formu doldurarak yapılandırma başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi internetten başvuru oldukça basit. Fakat bu noktada bir detayı belirtmek istiyoruz. Birkaç kaynakta e-Devlet’ten vergi borcu yapılandırma işlemi yapılır tarzında ifadeler yer alıyor. Fakat aslında direkt olarak e-Devlet üzerinden yapılan bir taksitlendirme başvurusu yok. İnteraktif vergi dairesine e-Devlet üzerinden giriş yapılabiliyor. Yani bu noktada sistem sizi yine vergi dairesinin sayfasına yönlendiriyor. Tabii e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilen işlemler de var. Onlara sonraki bölümlerde değineceğiz.
Şimdi yapılandırılan vergi borcu ödeme konusunu açıklayacağız.
“Gelir İdaresi Başkanlığı – İnteraktif Vergi Dairesi” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
Yapılandırılmış Borç Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yapılandırma taksit ödeme işlemleri için izlenebilecek birkaç farklı yol var. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- Vergi dairesi borç ödeme işlemi için ziyaret edilebilir.
- PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalardan vergi borcu ödemesi yapılabilir.
- Taksitlendirilmiş vergi borcu ödeme işlemi için GİB – İnteraktif Vergi Dairesi kullanılabilir.
3 farklı yöntemle yapılandırılan borcunuzu ödeyebilirsiniz. Vergi dairesi, banka ya da PTT şubeleri üzerinden ödeme yapmak için kimliğinizle başvurabilirsiniz. PTT şubelerinin adres bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
GİB borç ödeme işlemleri içinse aşağıda verilen adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle başvuru bölümünde verilen linki kullanın ve giriş adımlarını tamamlayın.
- Sisteme giriş yaptığınızda var olan vergi borçlarınıza dair bilgilerin ana sayfada yer aldığını göreceksiniz. Buradan ödeyeceğiniz borcu seçebilirsiniz. Dilerseniz sol taraftaki menüden “Ödeme ve Borç İşlemleri – Borç Ödeme” sekmelerini seçerek de devam edebilirsiniz.
- Ödemek istediğiniz borcun üzerine tıkladığınız ödeme planının yer aldığı detay sayfasına yönlendirileceksiniz. Burada sağ üst köşede yer alan “Ödeme” yazısına tıklayın.
- Buradan ödeme yapabilirsiniz. Borcunuzu 02:00 ve 23:45 saatleri arasında ödeyebilirsiniz. Vergi yapılandırma kredi kartı ile ödeme, banka kartı ile ödeme ve banka hesabından ödeme seçeneklerinden biri ile ödenebilir.
Nasıl ödeme yapılacağını da açıkladık. Peki, yapılandırılan borç ödenmezse ne olur? Ona bakalım.
Size en yakın PTT şubesinin adres ve telefon bilgilerini görüntülemek için TIKLAYINIZ!
Hangi Vergi Dairesine Bağlıyım?
Yapılandırılmış Vergi Borcu Ödenmezse, Geç Ödenirse Ne Olur?
Eğer yapılandırılan vergi borcunun ödemesi belirli bir süre yapılmazsa, borç yapılandırılması iptal edilir ve borcun ilk hali geçerli olur. Şöyle ki:
- Yapılandırılan vergi borcunun ödeme planındaki aylık taksit tutarları 2 ay üst üste ödenmezse, kişi yapılandırma hakkını kaybeder.
- Bu durumda borç, yapılandırma öncesindeki haline döner. Yani silinen faizler yeniden borca eklenir.
- Yeni süreçte yapılandırma hakkını kaybeden kişinin borcunun tamamını ödemesi beklenir.
- Ödeme belirtilen zaman içerisinde yapılmazsa hukuki işlemler başlatılabilir, icra durumu oluşabilir.
Yapılandırma başvurusu ve sonrasında ödeme adımları hakkındaki detayları paylaştık. Şimdi vergi borcu yapılandırma başvuru işlemleri hangi borçları kapsıyor, ona bakalım.
Vergi Borcu Yapılandırması Kapsamına Giren Borç Tipleri Hangileri?
Vergi borcu yapılandırması af kapsamındadır demiştik. Yapılandırılabilecek vergi borçları da vergi affının çıktığı döneme göre değişebilir. Genellikle yapılandırma şansı tanınan borç türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Trafik cezaları
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Karayollarında kesilen kaçak geçiş cezaları
- Emlak vergi borçları
- KYK borçları
- SGK borçları
- Çevre temizlik vergisi
- İlan ve reklam vergisi
- Gelir vergisi
- Gümrük vergisi
Görüldüğü gibi liste uzun. Elbette bu kalemler arasında değişiklikler olabilir. Ama örneğin araç vergi borcu yapılandırma kapsamına çoğu zaman alınır. Ya da KYK vergi borcu yapılandırma fırsatı her vergi affında sunulur. Yani genel olarak her yapılandırma döneminde vatandaşların çoğunu ilgilendiren ödeme kolaylıkları sağlanır diyebiliriz.
Yapılandırma kapsamındaki borçlar bu şekilde. Bir de vergi borçlarına af var mı, vergi affı ne zaman çıkar gibi soruları konuşalım.
KYK Borç Sorgulama, Ödeme ve Borç Erteleme Nasıl Yapılır?
Yakın Zamanda Vergi Affı Var mı?
Vergi affı genel olarak her yıl çıkıyor. TBMM görüşmeleri sonrasında varılan kararlara göre belirlenen şartlar ve süreler içerisinde aftan yararlanmak mümkün oluyor. Fakat düzenli olarak vergi affı çıkan bir tarih yok. Bu durum biraz ekonominin gidişatına biraz da vatandaşların taleplerine göre şekilleniyor diyebiliriz.
Son olarak Vergi borcum var mı diye düşünenlerin yapması gerekenler üzerine konuşalım.
Vergi Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yapılandırma kapsamında başvuru yapılacak vergi borcunuzun durumunu sorgulamak ya da diğer vergi kalemlerinizi takip etmek için interneti kullanabilirsiniz. Burada yapmanız gerekenler oldukça basit.
- Daha önceki bölümlerde sizinle paylaşılan “Gelir İdaresi Başkanlığı – İnteraktif Vergi Dairesi” linkine tıklayın ve sunulan seçeneklerden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra açılan ana sayfada direkt olarak vergi borçlarınızı görebilirsiniz.
Dilerseniz e-Devlet sistemi üzerinden de vergi borcu sorgulaması yapabilirsiniz:
- Bölüm sonunda verilen linke tıklayın ve e-Devlet kapısının ilgili sayfasını ziyaret edin.
- Eğer sisteme daha önce giriş yapmadıysanız “Kimliğimi Şimdi Doğrula” diyerek ilerleyin.
- Açılan sayfada TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın. Şifreniz yoksa PTT şubelerinden satın alabilirsiniz. Alternatif giriş seçeneklerini de kullanabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranda borçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
e-Devlet panelinin “Gelir İdaresi Başkanlığı – Vergi Borcu Sorgulama” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vergi borcu yapılandırma konusuyla alakalı detayları sunduk. Son olarak kısa bir özet yapalım ve konuyu toparlayalım:
- Vergi borcu yapılandırması bir çeşit vergi affıdır.
- Yapılandırma kapsamında biriken borcun faizi silinir, ana para 18 aya kadar taksitlendirilir.
- Dileyen kişiler taksitli ödeme planını, isteyenlerse nakit ödeme seçeneğini tercih edebilir.
- Yapılandırma kapsamında borcunu taksitlendirmek isteyenler internet üzerinden başvuru yapabilir.
- Yapılandırma başvurusu kabul edildikten sonra ödeme planının izlenmesi oldukça önemlidir.
- Ödeme planı içerisinde yer alan taksitler internetten, PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan ödenebilir.
- Taksitler 2 ay üst üste ödenmezse borç eski haline döner ve hukuki işlemler başlatılabilir.
- Vergi borcu yapılandırması birçok farklı borç kalemine uygulanabilir.
- Yapılandırma affının tarihine ve kapsamına TBMM karar verir.
- Yapılandırılacak borcu olup olmadığını görmek ve vergi borçlarını takip etmek isteyen kişiler e-Devlet sistemini ya da GİB online işlemler menüsünü kullanabilir.
Siz daha önce vergi borcu yapılandırması fırsatından yararlandınız mı? Konuyla alakalı tecrübelerinizi ve görüşlerinizi paylaşmak için yazının altında yer alan yorumlar alanını kullanabilirsiniz.
Bizlere bildirmek istediğiniz öneri ve düşüncelerinizi iletişim sayfamızdan ya da herhangi bir makalenin altında yer alan yorum alanından yazabilirsiniz.
MTV Borç Sorgulama, Ödeme ve Hesaplama Nasıl Yapılır?
Araç Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?
SGK Yapılandırması Gelecek mi?
Vergi Borcu Yapılandırması Kaç Ay Taksitlendirilebilir?
18 aya kadar taksitlendirme imkanı bulunmaktadır.
Vergi Borcu Yapılandırmasında Taksitini Ödeyemezsen Ne Olur?
2 ay üst üste ödeyemezse yapılandırma hakkını kaybetmiş olur.