EğitimSorgulamalar

KYK E-Devlet Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 KYK Geri Ödeme Nasıl Ertelenir?

KYK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? KYK Geri Ödeme Nasıl Ertelenir? KYK Borç Erteleme Nereden Yapılır? KYK Borç Erteleme Faizi Var mi? KYK Geri Ödeme Kaç Yıl Ertelenir? KYK Borç Toplu Ödeme Nereye Ödenir? KYK Peşin Ödeme İndirimi Var mı? e-Devlet KYK Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? gibi tüm soruların cevapları yazımızda...

KYK E-Devlet Borç Sorgulama Nasıl Yapılır? KYK Geri Ödeme Nasıl Ertelenir? KYK borcunu sorgulamak isteyen kişiler işlemleri nasıl yapacaklarını merak etmektedir. Borç ödeme ne zaman başlar, peşin ödeme indirimi var mı gibi birçok sorunun cevabı yazımızda.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredileri milyonlarca öğrencinin eğitim hayatına daha rahat bir şekilde devam etmesini sağlar. Ancak KYK öğrenci kredileri geri ödemeli olduğu için mezuniyet sonrası öğrencilerin karşısına yüklü bir borç olarak çıkar. Devlet, öğrencinin mezun olmasından bir süre sonra taksitler halinde KYK geri ödeme talebinde bulunur.

KYK borç ödeme dönemin koşullarına göre belirlenen oranlarda, bir de faiz eklenerek yapılır. Yani öğrenci kredisi borçları, kredi aldığınız dönem boyunca size ödenen paraların geri alınması ile sınırlı kalmaz. Ek olarak bu borcunuzun üzerine Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışları da hesaplanır ve eklenir.

Borçlu, KYK borç geri ödeme taksitinin ödemesini geciktirirse borcun üzerine bir de gecikme faizi biner. Bu gecikme faizi aylık yüzde 1.40 oranındadır. Borçlunun geri ödemeyi belirlenen tarih ve plana göre yapmaması halinde ise yasal işlem ve maaş hesabına el konma yaptırımı uygulanabilir. KYK geri ödeme bu nedenle öğrencilerin ve ülke ekonomisinin önemli konularından biridir. 

İstanbul, Ankara, İzmir Öğrenci Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024

KYK Borç Ödeme Ne Zaman Başlar?

KYK her yıl öğrenci ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına daha yüksek bir kredi verir. Bu nedenle öğrencilerin borçları da kredi aldıkları dönemlere göre çeşitlilik gösterir. KYK öğrenim kredisi ödeme zamanı ise mezuniyetten iki yıl sonra başlar. Eğer imkanınız varsa bu süreden önce de KYK borç ödeme işlemine başlayabilirsiniz. Zamanı geldiğinde faiziyle beraber ödenecek miktarı öğrenmek için KYK borç sorgulama yapılması gerekir. 

KYK Peşin Ödeme İndirimi Var mı?

KYK borcunuzu erken ödeme imkanınız varsa bir indirim söz konusu olur. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Kredi borcunuzun tamamının, sizin için hazırlanan geri ödeme planındaki ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi gerekir. Aksi halde KYK borç ödemede bir indirim mevzu bahis değildir. Plandaki borç ödeme başlangıç tarihinden sonra borcunuzun tamamını ödemek isteseniz bile bir indirim uygulanmaz.

Kredi borçlarınızın tamamını plandaki ödeme başlangıç tarihinden önce ödemeniz halinde yapılan indirim ise Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan faiz borçlarına yapılır. Başka bir deyişle, ana parayı her durumda ödersiniz, bir kesinti olmaz. İndirim ana paraya eklenen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışa uygulanır.

Ödeme başlangıç tarihi yukarıda da bahsettiğimiz gibi mezuniyetten iki yıl sonradır; borcunuzu mezuniyetten sonraki ilk yıl içinde ödemeniz halinde yüzde 30, ikinci yıl ödemeniz halinde ise yüzde 20 erken ödeme indirimi yapılır. 

KYK borcunuzu erken ödeyip indirimden faydalanmak istiyorsanız ödeme yapmadan önce mutlaka 444 19 61 numaralı KYK İletişim Merkezi’ni arayın. İndirimli borç miktarınız ve ödemeleriniz hakkında daha detaylı bilgi edindikten sonra Ziraat Bankası şubelerine giderek Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı bilgileriniz ile ödeme yapabilirsiniz. Ziraat KYK borç ödeme işleminizi internet sitesinden de gerçekleştirebilirsiniz.

KYK Wifi Giriş – Çıkış Yapma ve KYK Wifi Kota Sorgulama

kyk borç sorgulama
kyk borç sorgulama

e-Devlet KYK Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

KYK borç sorgulama için e-Devlet şifreniz ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Bu şekilde TC kimlik no ile KYK borç sorgulama yapabilirsiniz. Öğrenim kredisi borcu sorgulama için e-Devlet üzerinden şu adımları takip etmelisiniz:

  • Bu bölümün en altındaki bağlantıya tıklayıp sisteme giriş yaptıktan sonra “KYK Kredi Geri Ödeme Sorgulama” sayfasını açın. 

  • Çıkan ekranda öğrenim kredisi geri ödeme başlangıç tarihini, KYK borç taksitlendirme takvimini, borç yapılandırılmasını, borca eklenen faiz oranlarını ve borç ödeme bitiş tarihini görebilirsiniz.

Sistem ayrıca bir KYK borç hesaplama işlemi yapmanıza gerek kalmayacak şekilde açık tasarlanmıştır. Ödemeye başladıktan sonra KYK kalan borç sorgulama işlemlerinizi de aynı adımları izleyerek bu sekmeden takip edebilirsiniz.

Öğrenim kredisi geri ödeme sorgulama ekranı için TIKLAYINIZ!

Vergi Dairesi KYK Borç Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Vergi dairelerine bizzat giderek de KYK borcunuzu ödeyebilir, erteleme ve yapılandırma başvurusunun detaylarını öğrenebilirsiniz. Ancak bu ödemelerin ulaşacağı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) da size çevrim içi seçenekler sunuyor. GİB KYK borç ödeme detayları şu şekildedir:

  • Aşağıda linkini görebileceğiniz gib.gov.tr adresine girin. Ana sayfanın en altındaki “Hızlı Erişim” menüsüne gelin.
  • “Borç Sorgulama ve Ödeme”yi seçin. O menüden de “Genel Borç” seçeneğine tıklayın.

c8gh12muf6yghllzfiicjcv2n2bmprmkovk1tkj1

  • Açılan ekranda ilgili bilgileri doldurduktan sonra sisteme giriş yapın.
  • “Genel Borç Sorgulama” sayfasından ilgili vergi tipini, vergi dairesini ve vergi türünü seçin. Sonrasında “Sorgula ve Öde” butonuna basın.
  • Ekranda güncel borçlarınızı ve taksitlerinizi görürsünüz. Ödeyeceğiniz taksiti seçin ve gelen onay mesajına “Evet” deyin. 
  • Ödeme ekranına kart bilgilerinizi girin ve ödeme yapın. Dekontu indirmeyi unutmayın.

GİB resmi sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

KYK Borç Yapılandırılması Nasıl Yapılır?

Borçlular, KYK borç yapılandırma işlemini iki şekilde gerçekleştirebilir. İnternet üzerinden ya da vergi daireleri aracılığı ile KYK borç yapılandırma işleminizi uygulamaya koyabilirsiniz. İnternet üzerinden uygulanan yapılandırma işlemi şu şekildedir:

  • Aşağıda linkini görebileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapın. 
  • Ekranda “e-Devlet ile giriş” seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayın ve e-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapın.
  • Arama ekranına “6183” yazın ve karşınıza çıkan “Taksitlendirme/Tecil Talebi Dilekçesi (6183 Sayılı Kanunun 48. Maddesi Kapsamında)” sayfasına tıklayın.
  • 48’inci maddede yer alan “Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartı ile, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca, amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir” ibaresini göreceksiniz. 
  • Bu ibarenin kapsamında bulunan devam eden birkaç adımı takip ederek KYK borç yapılandırılması işlemine başvurabilirsiniz.

Diğer yol olan vergi daireleri üzerinden yapılandırma işlemi için izlenmesi gereken adımlar ise şunlardır:

  • Vergi dairelerine giderek yetkili personele 6183 sayılı Kanundan yararlanmak istediğinizi beyan edin.
  • Sizden bir dilekçe doldurmanız istenecektir. Dilekçeyi dikkatli biçimde doldurduktan sonra KYK borcu yapılandırması için taksit seçeneklerinizi belirlemeniz istenecektir.
  • Dilekçeniz kabul görürse KYK borcunuzu iki ayda bir ödemeniz talep edilir. Borcu iki ayda bir ödemezseniz KYK borç yapılandırma takviminiz bozulur.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne ulaşmak için TIKLAYINIZ!

KYK Borç Erteleme Nasıl Yapılır?

KYK borç sorgulama işlemi gibi KYK borç erteleme başvurusu da e-Devlet üzerinden birkaç tıkla halledilebilir. Erteleme başvurusu borç ödeme başlangıç tarihinden bir ay önce yapılır. Ancak borç erteleme gerçekleştiği takdirde bir KYK borç erteleme faizi ile karşı karşıya kalacağınızı unutmayın. KYK borç erteleme işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  • e-Devlet sistemine Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. 
  • Bakanlık hizmetlerinden “Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu” sayfasını açın.

vu2frxmpiendci0yllacmdz20ffzdayqlypjwvdy

  • Daha önce bir erteleme başvurusunda bulunmadıysanız karşınıza “Yeni Başvuru” seçeneği çıkacaktır, tıklayın.
  • Ekrandaki formda iletişim bilgileri alanı e-Devlet profilinizde yer alan bilgilerle doldurulmuş halde görünecektir.
  • Sonraki adımda ise “Borç Erteleme Talep Türü” seçmeniz gerekir. “İşsizlik, askerlik, yüksek lisans/doktora” seçeneklerinden size uygun olanı seçin ve “İleri” butonuna basın. KYK borç erteleme talebiniz iletilecektir.

Borç erteleme başvurusu için TIKLAYINIZ!

KYK Borç Erteleme Dilekçesi Nereye Gönderilecek?

KYK borç erteleme ile ilgili sorun yaşayan ve internetten bunu gerçekleştiremeyen borçlular, örnekteki gibi bir dilekçeyi Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne gönderebilir.

dwhvwegbppzr1kbckimukhgizxcjjqkcn0czjglv

Borç erteleme dilekçesini Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bulunduğu şu adrese gönderin:

Söğütözü, 2176. Sokak No:25 06590 Çankaya/Ankara  

KYK Borç Erteleme Şartları

Bu durumlardan herhangi biri sizi kapsıyorsa KYK borç ertelemesi yapamazsınız:

  • KYK borç ödemesini aksattıysanız ve borçta bir gecikme zammı varsa
  • Borç ödeme başlangıç tarihiniz askerlik terhis tarihinden sonra ise
  • Borç ödeme tarihiniz henüz gelmemiş ise
  • Borç hesaplamanız henüz yapılmamış veya kredi almaya devam ediyorsanız
  • KYK Genel Müdürlüğü ile kredi ilişiğiniz kesilmiş ise borç erteleme yapılamaz.

KYK Borç Erteleme Talebi Ne Zaman Sonuçlanır?

Yüz binlerce öğrencinin okurken kredi alması gibi mezuniyetten sonra da yüz binlerce kişi borç erteleme talebi iletir. Talebinizin onaylanması yoğunluktan dolayı birkaç ayı bulabilir. Borç erteleme başvurunuzu zamanında ve geçerli bir sebeple yaptığınız takdirde endişelenmenize gerek yoktur.

KYK Borçlarının Silinmesi Mümkün mü?

KYK borçlarının silinmesi devamlı olarak meclis gündemine alınsa da bu konuda resmi bir gelişme yaşanmamıştır. Her seferinde gündeme alınsa da borçların tamamen iptali beklenen bir gelişme değildir, faiz ödemeleri ile ilgili bir gelişme yaşanabilir.

KYK İletişim Bilgileri Nedir?

Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır?

Devletin Öğrencilere Verdiği Para Yardımı Nasıl Alınır?

Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

 

KYK Borcuna Faiz Gelir mi?

Evet.

KYK Borcu Taksitlendirilebilir mi?

Evet.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu