Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır? 2024 Şartları Nelerdir?
Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır? Şartları Nelerdir?; Ülkemizde sağlık sektörü sürekli gelişmekte ve yenilenmektedir. Bu yenilikleri özellikle öğrenciler merak etmekte ve kendilerini ilgilendiren maddeleri tek tek araştırmaktadırlar.
Üniversite öğrencisi sağlık hizmetlerinden yararlanmak istediğinde aklında sorular oluşabiliyor. Çünkü bilindiği gibi ülkemizdeki sağlık sisteminin belirli kriterleri var. Bu bağlamda herhangi bir iş ya da aile dolayısıyla sosyal güvencesi olmayan üniversite öğrencisi GSS ile sağlık hizmetinden faydalanabiliyor. Tabii bu çok genel bir yargı. Aslında birçok öğrenci için sağlık hizmetleri bir süre daha ücretsiz devam ediyor. Ama bu durum için belirli şartların sağlanması gerekiyor.
Biz bu yazımızda sizlere bahsettiğimiz şartları detaylı bir şekilde açıklayacağız. Üniversite öğrencilerinin sağlık güvencesi hakkında en güncel ve ayrıntılı bilgileri sizlerle paylaşacağız. Şimdi gelin yazı içerisinde detaylarını vereceğimiz konuların bir listesini yapalım:
- Üniversite öğrencisi SSK’dan nasıl yararlanır?
- Üniversite öğrencisi genel sağlık sigortası primlerini ödemek zorunda mı?
- Peki, herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır?
- Üniversite öğrencileri sağlık sigortası sorgulama işlemleri nasıl yapılır?
Hemen ilk madde ile başlayalım ve üniversite öğrencisinin sağlık hizmetlerinden faydalanma durumunu açıklığa kavuşturalım.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Nasıl Başvurulur? (7 Soruda Anlatım)
Üniversite Öğrencisi Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır? Şartları Nelerdir?
SGK üniversite öğrencilerine belli şartlar altında sigorta yapıyor. Yani daha doğrusu belirli bir yere kadar öğrencilerin GSS’sini ailelerinin sigortaları üzerinden ödenmiş gibi oluyor. Bunu bir nevi öğrenci sigortası gibi düşünebilirsiniz. İşte bu üniversite öğrencilerinin sağlık sigortası durumu; öğrencinin cinsiyetine, ailesinin SGK geçmişine ve yaşa bağlı olarak değişiyor. Şimdi bu bilgiler ışığında üniversite öğrencisi sigorta kapsamı konusunun detaylarına bakalım:
- Annesi ya da babası SGK primlerini ödeyen, yani sigortalı olarak özel bir kurumda ya da devlette çalışan veya SGK’dan emekli olmuş, tüm 18 yaş altı çocuklar ailelerinin sağlık sigortası kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti alabilirler.
- Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı çocukların sağlık güvenceleri devlet tarafından otomatik olarak sağlanır.
- 18 yaşını dolduran öğrencilerin sağlık güvencesi cinsiyete, eğitim durumuna ve ailenin sigortalılık tarihine göre değişir.
Genel hatlarıyla konuyu açtık ve öğrenci sigortası nedir, sigortanın şartları var mıdır gibi soruların yanıtlarını vermiş olduk. Şimdi son maddede bahsedilen şartların detaylarına bakalım. Kız çocuklarından başlayalım.
Üniversite Öğrencisi Kız Çocukların Sağlık Güvencesi Ne Zaman Biter?
Kız çocukları anne ve babanın sigortasından yararlanma konusunda erkeklerden daha şanslı diyebiliriz. Fakat burada da farklı şartlar var. Şöyle ki:
- Kız çocuklarının anne ya da baba üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanması konusunda belirleyici olan ailenin sigortalı üyesinin SGK giriş tarihidir.
- 01.10.2008 tarihinden önce sigorta girişi yapılan ebeveynlerin kız çocukları, çalışmadıkları takdirde, evlenene kadar anne ya da babanın sigortasından faydalanabilirler. Yani bu şartı sağlayan ailelerin kız çocuklarının öğrencilik döneminde de işsizlik döneminde de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları vardır. Bu haktan faydalanmak isteyen kız çocuklarının herhangi bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Kız çocukları bu hakkı evlendikleri zaman kaybeder.
- 01.10.2008 tarihinden sonra sigorta girişi yapılan ebeveynlerin kız çocukları için durum biraz daha farklı. Bu durumda liseye giden kız çocukları 20 yaşına kadar, üniversiteye giden kız çocukları 25 yaşına kadar ailelerinin sigortalarından faydalanabiliyor. Ayrıca üniversite erken de bitse 25 yaşına kadar sigorta hali devam ediyor. Yani 23 yaşında üniversiteden mezun olan kız çocuğu 25 yaşına kadar ailesinin sigortasına dahil ediliyor. Bu gruba dahil olan kız çocuklarının 25 yaşından sonra ise ya sigortalı olarak çalışmaları ya da GSS primlerini yatırmaları gerekiyor.
Kız çocuklarını açıkladık. Şimdi SGK 18 yaş üstü erkek öğrenci için nasıl bir yol izliyor, ona bakalım.
Üniversite Öğrencisi Erkek Çocukların Sağlık Güvencesi Ne Zaman Biter?
Daha önce de dediğimiz gibi erkek çocuklarının hakları kız çocuklarından daha az. Yani durum daha avantajsız diyebiliriz. Bu konunun detayları da şu şekilde:
- 18 yaşını geçen ve öğrenciliği devam eden erkek çocukları; ailelerinin sigorta giriş tarihine göre, bir süre daha sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Bu aşamada eskiden olduğu gibi bir başvuru yapılması gerekmiyor. Bildiğiniz gibi eskiden SGK öğrenci belgesi ile başvuru alıyordu ve erkek öğrencilerin sigorta işlemleri bu şekilde yapılıyordu. Artık sigorta sağlanan şartlara göre belirlenen tarihe kadar otomatik olarak uzatılıyor.
- 01.10.2008 tarihinden önce sigorta girişi olan ebeveynlerin erkek çocukları hangi eğitim seviyesinde olursa olsun, 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor.
- SGK girişi 01.10.2008 tarihinden sonra olan anne ve babaların erkek çocukları için durum yine farklı. Bu durumda liseye giden erkekler 20 yaşına kadar, üniversiteye giden erkekler 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanmak hakkına sahip. Tabii burada da, kız çocuklarında olduğu gibi, öğrenciliğini erken bitiren erkeklere hak tanınması olayı var. Üniversiteden 25 yaşından önce mezun olan erkekler 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebiliyor.
- Üniversite okumayan ya da üniversiteden mezun olup 25 yaşını dolduran erkeklerin sağlık hizmetlerinden yararlanmak için bir işte SGK’lı olarak çalışmaları ya da GSS ödemelerini yapmaları gerekiyor.
Erkek çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanma durumuna da baktık. Şimdi, her iki başlıkta da bahsettiğimiz GSS konusuna değinelim. Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan, üniversite okumayan ya da mezun olduktan sonra iş bulamayan gençlerin sağlık hizmetlerinden yararlanması hususu hakkında konuşalım.
Sosyal Güvencesi Olmayanlar Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Yararlanır?
Önceki bölümlerde de bahsettiğimiz gibi, SGK farklı şartlara göre öğrencilere ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Ama bir yere kadar. Bir yerden sonra sigortalı olarak çalışmak ya da genel sağlık sigortası primi ödemek gerekiyor. Genel sağlık sigortası 25 yaş sınırı olan bir uygulama. Yani 25 yaşını geçen birçok gencin, ailesinin sigorta girişi 01.10.2008 olan kız çocukları hariç, sağlık hizmetlerinden faydalanmak için bir şeyler yapması gerekiyor. Tabii burada yapılabilecek en güzel şey bir işe girmek ya da üniversite okurken memur olmak. Böylece daha uzun vadeli bir çözüm elde edilebilir. Ama tabii herkes her an iş bulamadığı için farklı yöntemlere de ihtiyaç duyulabilir.
İşte işsizlik durumunda devreye giren genel sağlık sigortası, aylık belirli bir ücret karşılığında sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmanızı sağlıyor. Bu aşamada yapılan düzenli ödemelerle kişi temel sağlık hizmetlerine ücretsiz ulaşabiliyor. Şimdi bu konunun detaylarına bakalım:
- Normalde sigortası olmayan kişiler GSS sistemine otomatik olarak kaydediliyor. Fakat burada işi garantiye almak adına sorgulama yapmakta fayda var. Sorgulama için yapmanız gereken tek şey, bölüm sonunda verilen linke tıklayarak e-Devlet paneline giriş yapmanız. Eğer GSS kaydınız varsa açılan sayfada kaydınızı ve o zamana kadar biriken prim borcunuzu görebilirsiniz. Kaydınız yoksa kaymakamlıklara başvurarak kayıt açtırabilirsiniz.
- GSS ödemeleri ile ilgili önem önemli bir detay var. O da, kişilerin maddi durumu. Neticede ailesinden faydalanamayan ya da ailesinin herhangi bir sağlık güvencesi olmayan ve çalışmayan birinin GSS primlerini ödemesi zor olabilir. Böyle bir durumda kişinin GSS primleri devlet tarafından ödenir.
- Bahsedilen GSS primlerinin devlet tarafından ödenmesi durumu için kişilerin maddi yetersizliklerini kanıtlamaları gerekiyor. Bu aşamada yapılması gerekense, kaymakamlıklara bağlı “Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı”na başvuruda bulunarak gelir testi yaptırmak. Gelir testi sonucunda maddi durumun belirli bir seviyenin altında olduğu tespit edilirse, kişiler GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor.
Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Devlet sisteminin “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Buraya kadar üniversite öğrencilerinin sağlık sisteminden yararlanma şekillerini açıkladık. Şimdi anlattıklarımızı birkaç cümle ile özetleyelim:
- Ailesinin sigorta girişi 01.10.2008 tarihinden önce olan kız çocukları evlenene kadar anne ya da babaları üzerinden sağlık hizmeti alabilirler.
- Ailesinin sigorta girişi 01.10.2008 tarihinden önce sonra kız çocukları lise öğrencisiyse 20, üniversite öğrencisiyse 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
- Ailesinin sigorta girişi 01.10.2008 tarihinden önce olan erkek çocukları 25 yaşına kadar sigortalı sayılır.
- Ailesinin sigorta girişi 01.10.2008 tarihinden önce sonra erkek çocukları lise öğrencisiyse 20, üniversite öğrencisiyse 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
- 25 yaşını geçen erkeklerin ve bazı kız çocuklarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için ya sigortalı olmaları gerekir ya da GSS primlerini ödemeleri.
- GSS primini ödeyemeyecek durumda olanlar gelir testi yaptırarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirler.
Siz üniversite öğrencilerine sunulan ücretsiz sağlık hizmetlerini yeterli buluyor musunuz? Konuyla ilgili görüş ve tecrübelerinizi yazının altında yer alan yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bizlere iletmek istediğiniz öneri ve düşünceleriniz için iletişim sayfamızı ya da herhangi bir yazının altındaki yorum kanalını kullanabilirsiniz.
KYK Borç Sorgulama, Ödeme ve Borç Erteleme Nasıl Yapılır?
Devletin Öğrencilere Verdiği Para Yardımı Nasıl Alınır?
2023 Üniversite Sınavı Ne Zaman Gerçekleştirilecek?
TYT 17.06.2023 tarihinde, AYT ise 18.06.2023 tarihinde gerçekleştirilecektir.
2023 Üniversite Sınavı Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Her bir oturum için 115 TL alınmaktadır.