yardım başvurusudevlet yardımları

Şartlı Eğitim Yardımı Nereden Alınır? 2024 Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatıyor?

Şartlı Eğitim Yardımı Nereden Alınır? 2024 Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatıyor?

Şartlı Eğitim Yardımı Nereden Alınır? Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatıyor? Eğitim yardımı almak isteyen kişiler nasıl başvuru yapmalıdır gelin birlikte bakalım. Şartlı eğitim yardımı, her çocuğun hakkı olan eğitimi alabilmesini kolaylaştırmak amacıyla başlatılmış bir uygulama. Eğitimde fırsat eşitsizliğini en aza indirmeyi amaçlayan bu yardım programına belirli şartları sağlayan dar gelirli aileler dahil olabiliyor. Okul çağındaki çocuklarının ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntı çeken, gelir seviyesi düşük ailelere yapılan bu yardımla eğitime destek sağlanıyor. 

Peki, bahsedilen bu yardımdan faydalanmak için ne yapmak gerekiyor? Yardım miktarı ne kadar? Kimler başvurabiliyor? Bu sorular eğitim çağında çocukları olan ve desteğe ihtiyaç duyan ailelerin aklına gelen ilk şeyler. Biz sizler için hazırladığımız bu yazıda şartlı eğitim yardımı ile ilgili detayları paylaşacağız. Şartlar ve başvuru süreci üzerinde duracak, yardımın nereden temin edildiğini açıklayacağız. İlk olarak yazı boyunca yanıtlayacağımız soruların bir listesini yapalım:

  • Şartlı eğitim yardımı nedir?
  • Kimler şartlı eğitim yardımı alabilir?
  • Şartlı eğitim yardımı şartları nelerdir?
  • Şartlı eğitim yardımı başvuru işlemleri nasıl yapılır?
  • Şartlı eğitim yardımı sorgulama işlemleri nasıl yapılır?
  • Şartı eğitim yardımları ödemesi nereye yapılır?
  • Şartlı eğitim yardımı ne zaman yatacak?
  • Şartlı eğitim yardımı ne kadar?

Gördüğünüz gibi şartlı eğitim yardımı hakkında merak edilen tüm noktalar yazımızda yer alacak. Şimdi hemen ilk madde ile başlayalım ve bu programı daha yakından tanıyalım. 

Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?

Şartlı eğitim yardımı, bir çeşit eğitime destek parası olarak da düşünülebilir. Nüfusun dar gelirli kesiminde yer alan ve maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarını okula göndermekte güçlük çeken ailelere yapılan maddi destektir. Bu program ile çocukların okul masraflarına destek olunur. 

Şartlı eğitim yardımı, kaymakamlıklara bağlı çalışan SYDV aracılığıyla verilir. Bu noktada SYDV nedir diye merak edebilirsiniz. SYDV, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı”nın kısaltılmışıdır. Her ilçede bulunan bu vakıf bölgede yaşayan ve yardıma muhtaç olan kişilere sosyal yardım ulaştırmakla görevlidir. İşte kaymakamlık eğitim yardımı programlarından biri olan şartlı eğitim yardımı da bu vakıf aracılığıyla verilir. 

Bu yardım programının tanımına baktık. Şimdi kimler bu yardımı alabilir, onu konuşalım. 

Kaymakamlık Yardımları Neledir? Nasıl Alınır?

şartlı eğitim yardımı nereden alınır?

şartlı eğitim yardımı nereden alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?

Şartlı eğitim yardımı ekonomik sıkıntılar sebebiyle çocuğunu okula göndermekte zorlanan ailelere verilir. Eğer anne hayattaysa yardım anneye bağlanır. Değilse, çocuğa bakmakla yükümlü olan yasal veli kimse yardımı o alır. Şartlı eğitim yardımı ilgili şartlar sağlandığı sürece zorunlu eğitim dönemi boyunca ödenir. Yani bir çocuk için verilen eğitim desteği o çocuk liseyi bitirene kadar devam eder. 

Eğitim desteği başvurusu yapacak kişilerde aranan şartlar şu şekilde özetlenebilir:

  • İlgili yardıma başvuracak kişiler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. 
  • Yardımı alacak olan annenin ya da yasal velinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. 
  • Yardıma başvuracak ailenin muhtaç durumda olduğunu kanıtlaması gerekir. Bu durum için gelir testi yaptırılmalıdır. 
  • Hane içerisinde herhangi birinin sağlık güvencesinin olmaması gerekir. 
  • Yardımın en önemli şartı ise, çocuğun eğitim hayatına eksiksiz bir şekilde devam etmesidir. Eğer yardım alındıktan sonra çocuğun okula gitmediği tespit edilirse, yardım kesilir. 

Kaymakamlık tarafından verilen öğrenci parası olarak da tanımlanan şartlı eğitim yardımının koşullarına baktık. Kimler bu yardıma başvurabiliyor, öğrendik. Şimdi başvuru adımlarını konuşalım.

Gelir Testi Nasıl Yaplır?

Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğitim ve kırtasiye parası olarak değerlendirilebilecek bu yardımın kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği tarafından verildiğini söylemiştik. Başvurular da her ilçede yer alan SYDV ofislerine yapılıyor. Peki, buradan verilen kaymakamlık yardımları nasıl alınır, şartlı eğitim yardımına nasıl başvurulur? Şimdi bu noktayı adım adım inceleyelim:

  • Başvuru için vakıflara bizzat gitmek gerekir. 
  • Çocuğun annesi ya da bakımından sorumlu kişi gerekli belgelerle beraber ikamet ettiği ilçenin SYDV’na başvurabilir. 
  •  Vakıf, sunulan belgeleri değerlendirmeye aldıktan sonra sonucu aileye bildirecektir. 

Başvuru aşaması oldukça kolay. Şimdi bahsedilen belgeleri açıklayalım. Böylece başvuru sırasında eksik belge sorunu yaşamazsınız. 

  • Çocuğun ve yardımı alacak kişinin kimlik belgeleri
  • Çocuğun eğitim aldığı okuldan temin edilen öğrenci belgesi 
  • Ailenin muhtaçlığını bildirir belge
  • Şartlı eğitim ve sağlık yardımı takip formu
  • Hane başvuru kayıt formu

Bu belgeler başvuru için gereklidir. Şimdi bu belgelerin içeriklerine biraz daha yakından bakalım:

  • Ailenin muhtaçlığını bildirir belge de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından alınıyor. Gelir testi başvurusu sonucunda yapılan incelemeler doğrultusunda muhtaçlık durumunda olan ailelere bu belge veriliyor. Eğer herhangi bir işlem için daha önce bu belgeyi aldıysanız, zaten vakıfta kaydınız vardır. Yani tekrar belge almanıza gerek yok. Fakat bu tip sosyal yardımlara ilk kez başvuruyorsanız, öncesinde gelir testi yaptırarak muhtaçlık belgesi almanız şart. 
  • İstenen belgeler arasında yer alan formlar vakıf tarafından veriliyor. Yani bu formları başvuru sırasında doldurabilirsiniz. 
  • Elbette başvuru esnasında kimlik belgelerinin eksiksiz olması gerekiyor.
  • Öğrenci belgesinde çocuğun okuduğu okul ve sınıf bilgileri net bir şekilde belirtilmeli. Bu belgeyi okulun idari birimlerinden temin edebilirsiniz. Dilerseniz e-okul sistemini de kullanabilirsiniz. Fakat buradan temin ettiğiniz belgeyi okula götürerek ıslak imza almayı da unutmayın. 

Başvuru adımlarını da konuştuk. Şimdi başvuru sonucu için eğitim parası sorgulama işlemlerine bakalım. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda ve Burs Yardımı Başvurusu

Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Başvuru sonrasında yardım almaya hak kazanıp kazanmadığınızı sorgulamak için 3 farklı yol izleyebilirsiniz. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfına şahsen başvurmak
  • Telefon ile sorgulama yapmak
  • İnternet aracılığıyla şartlı eğitim yardımı başvurusunu sorgulamak

Şimdi bu 3 yöntemin detaylarına bakalım. Vakfa şahsen başvuru ile başlayalım.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Aracılığıyla Başvuru Sorgulama

Şartlı eğitim yardımı başvurunuzun sonucunu öğrenmek için başvuru yaptığınız kuruma gidebilirsiniz. Yetkili kişilere kimlik belgenizi sunarak başvuru durumunu öğrenmek istediğinizi belirtebilirsiniz. 

Sırada telefonla sorgulama yöntemi var.

Telefon İle Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulaması Yapmak

Sorgulama için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çağrı merkezini de kullanabilirsiniz. ALO 144’ü arayarak başvurduğunuz kaymakamlık yardımının durumunu öğrenebilirsiniz. 

Son olarak internet üzerinden sorgulamaya bakalım.

İnternetten Şartlı Eğitim Yardımı Sorgulama

Alınan kaymakamlık yardımlarının bilgisine e-Devlet üzerinden ulaşılabiliyor. Siz de aşağıda verilen adımları takip ederek ilgili sayfaya ulaşabilir ve eğitim yardımı da dahil olmak kaymakamlıktan adınıza tanımlanan farklı sosyal yardımların bilgisine ulaşabilirsiniz:

  • Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayın ve e-Devlet sisteminin ilgili sayfasına gidin.
meb1
  • Açılan ekranda “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayarak ilerleyin.
edevlet
  • Sistem sizi giriş sayfasına yönlendirecek. Burada e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile giriş yapın. Şifreniz yoksa PTT’ye giderek satın alabilirsiniz. Alternatif giriş seçeneklerini de kullanabilirsiniz. 
sartli egitim yardimi
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza gelen ekranda adınıza tanımlanan sosyal yardımların listesini görebilirsiniz. Burada yardımların miktarları da yazar. Hepsini inceleyebilirsiniz. 

Sorgulama işlemi için izlenebilecek tüm yolları inceledik. Şimdi yardımı almaya hak kazanan kişilerin ödemesi nereye yapılır, ona bakalım.

e-Devlet sisteminin “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı – Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Şartlı Eğitim Yardımı Ödemeleri Nereye Yatırılır?

Şartlı eğitim yardımı, diğer tüm kaymakamlık yardımları gibi, PTT şubeleri aracılığıyla ödenir. Siz de yardımı almaya hak kazandığınız durumda herhangi bir PTT şubesine kimlik belgeniz ile başvurabilirsiniz. Buradan PTT çocuk parası sorgulama ve çekme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Size en yakın PTT şubesinin adresini öğrenmek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz. 

Eğer başvuru sırasında yardımı alacak kişinin adına bir Ziraat Bankası hesabı olduğu belirtilirse, yardım bu hesaba da yatırılabilir. Bunu başvuru esnasında sizinle ilgilenen vakıf görevlisiyle görüşebilirsiniz. 

Yardımın nereden alındığını öğrendik. Şimdi ödemelerin zamanına bakalım ve eğitim yardımları ne zaman ödenecek sorusuna yanıt verelim.

Size en yakın PTT şubesinin adres ve telefon bilgilerini görüntülemek için TIKLAYINIZ!

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Zaman Yatar?

Şartlı eğitim yardımı yılın tek aylarında toplu bir şekilde yatar. Ödeme yapılan aylar; ocak, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasım aylarıdır. Bu aylarda ödemeler ayın 24 ile 28’i arasında yapılır. Ödeme sırası TC kimlik numarasının son hanesine göre belirlenir. Buna göre:

  • TC kimlik numarası “0” ile bitenler ayın 24’ünde
  • TC kimlik numarası “2” ile bitenler ayın 25’inde
  • TC kimlik numarası “4” ile bitenler ayın 26’sında
  • TC kimlik numarası “6” ile bitenler ayın 27’sinde
  • TC kimlik numarası “8” ile bitenler ayın 28’inde ödeme alır. 

Ödeme günü hafta sonuna denk geldiğinde değişiklikler yaşanabilir. Eğer ödeme günü cumartesiyse, eğitim yardımı cuma gününden hesaba yatırılır. Eğer ödeme günü pazara denk geliyorsa, para hesaba pazartesi günü geçer. 

Ödeme günleri de bu şekilde. Son olarak şartlı eğitim yardımı miktarlarına bakalım.

Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?

Şartlı eğitim yardımının miktarı çocuğun eğitim seviyesine ve cinsiyetine göre değişir. Yardım miktarı:

  • İlkokula giden erkek çocukları için aylık 90 TL,
  • İlkokula giden kız çocukları için aylık 100 TL,
  • Ortaöğretime devam eden erkek çocukları için aylık 130 TL,
  • Ortaöğretime devam eden kız çocukları için aylık 150 TL olarak belirlenmiştir.

Şartlı eğitim yardımı ile ilgili tüm detayları sizlerle paylaştık. Şimdi konuştuklarımızın kısa bir özetini yapalım ve konuyu toparlayalım:

  • Şartlı eğitim yardımı bir çeşit kaymakamlık yardımıdır.
  • Muhtaç durumda olan ve çocuklarını okula göndermekte zorlanan ailelere verilir.
  • Ödemeler öncelikli olarak anneye yapılır. Anne yoksa çocuğun yasal koruyucusu yardımı alabilir.
  • Başvuru için kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gidilir.
  • Başvuru sırasında muhtaçlık belgesinin, öğrenci belgesinin, kimlik belgelerinin ve ilgili formların sunulması gerekir.
  • Başvuru sonrasında sorgulama işlemleri telefonla, internetle ya da vakfa şahsen giderek yapılabilir.
  • Yardımlar yılın tek aylarında toplu olarak yatar.
  • Ödemeler ayın 24’ü ile 28’i arasında PTT şubelerinden yapılır.
  • Şartlı eğitim desteği ödemesi çocuğun eğitim durumuna ve cinsiyetine göre değişir.
  • Destek, çocuk eğitime devam ettiği sürece, zorunlu eğitim süreci tamamlanana kadar verilir.

Siz dar gelirli ailelere sunulan şartlı eğitim yardımının miktarını yeterli buluyor musunuz? Bu yardımın aile bütçesine katkı sağladığını düşünüyor musunuz? Konu ile alakalı görüş ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunun için yazının altındaki yorumlar kanalını kullanabilirsiniz.

Facebook sayfamıza üye olarak bizi daha yakından takip edebilirsiniz. Sizler için hazırladığımız yazılarla ilgili öneri ve düşüncelerinizi bizlere iletmek için yorumlar alanını ya da iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

Bebek Bez ve Mama Para Yardımı Nasıl Alınır?

Elektrik Yardımı Nasıl Alınır?

Erzak Yardımı Nasıl Alınır? 

İBB Sosyal Yardım Kartı Nasıl Alınır?

 

Şartlı Eğitim Yardımı Kaç Gün İçinde Açıklanır?

Yardım başvurusu ortalama 1 ay içerisinde açıklanır.

SED Yardımı Bir Ailede En Fazla Kaç Çocuğa Verilir?

2 çocuğa verilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.