Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar? 2024 Başvuru ve Sorgulama
Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar? Başvuru ve Sorgulama; Sosyal yardımlar muhtaç ailelere yapıldığı gibi muhtaç ailelerin çocukları için de düzenlenmektedir. Özellikle eğitim yardımları son zamanların en çok gündeme gelen konularının başında gelmektedir.
Eğitim yardımları arasında yer alan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hizmete sokulan Şartlı Eğitim Yardımı, pek çok kişinin başvurusunu yaptığı bir yardımdır. Peki Şartlı Eğitim Yardımı Nedir, Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar, Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir, Başvuru Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabına gelin birlikte bakalım…
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir?
Yoksul ailelerin en çok endişelendiği durum çocuklarının ihtiyaçlarına cevap verememe durumudur. Bu nedenle pek çok aile çocuklarına destek olmak adına sosyal yardımlara başvuru yapmaktadır.
İlköğretim ve ortaöğretim öğrencileri için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı son zamanlarda Şartlı Eğitim Yardımını tekrar gündeme almıştır. Ekonomik sebeplerle eğitimlerin aksamasını önlemek isteyen devlet, yoksul aile çocuklarına destek olmaktadır.
Şartlı eğitim yardımı kapsamında, kız ve erkek çocuklarının eğitim masraflarına bir nebze de olsa maddi anlamda destek olunmaktadır.
Şartlı Eğitim Yardımı Kimlere Verilir?
Şartlı Eğitim Yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muhtaç denilen vatandaşların çocuklarına verilmektedir. Yani kişinin herhangi bir iş güvencesi ya da üzerine kayıtlı herhangi bir mal varlığının olmaması yardım almasını hızlandıran bir durumdur.
Eğitim yardımında çocuğun okula devam durumu da ayrıca dikkat edilen ve takip edilen bir durumdur. Bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık olması ya da eğitimine ara vermesi demek yardımı alamayacağı anlamına gelmektedir.
Öğrenci devamsızlık durumu, Şartlı Eğitim Yardımı kapsamında para alan öğrencilerin özellikle dikkat etmesi gereken bir durumdur. Ancak özel durumların resmi olarak belgelenmesi durumunda Şartlı Eğitim Yardımı kesintiye uğramadan devam eder. Yani hastalık durumu gibi özel durumların alınan sağlık raporları ile belgelenmesi, devamsızlığı resmi olarak bir nedene bağlamak demektir. Böylece Şartlı Sağlık Yardımını alan öğrenci bu yardımdan yararlanmaya devam eder.
Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Şartlı eğitim yardımı alarak eğitimlerine devam eden pek çok öğrenci bulunmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yoksul aile çocuklarına destek olmak adına verilen Şartlı Eğitim Yardımı, öğrenci ve velisinin kimlik bilgileri ile başvuru almaktadır.
İkamet ettiğiniz yerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gitmeniz gerekmektedir. Kimlik bilgileriniz ile şahsen başvuru talebinizi gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet Şartlı Eğitim Yardımı Başvurusu
e-Devlet üzerinden henüz bu yardım başvurusu talebi alınmamaktadır. Ancak Şartlı Eğitim Yardımı başvuru sonucunuza e-Devlet sistemine, T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile girerek bakabilirsiniz.
Şartlı Eğitim Yardımı Alma Şartları Nelerdir?
Şartlı Eğitim Yardımı almak isteyen kişiler için öncelikle bazı şartları sağlıyor olmaları aranmaktadır. Şartlı Eğitim Yardımı almak için aranan şartlar;
- Kişinin herhangi bir sosyal güvencesi olmamalı
- Muhtaçlık kavramını karşılıyor olması yani 3294 sayılı kanun kapsamında olması
- Kişinin herhangi bir malvarlığı bulunmamalı
- Öğrencinin eğitimine sürekli olarak devam etmesi
- Bir ay içerisinde 4 günden fazla öğrenci devamsızlığı bulunmamalı
Şartlı Eğitim Yardımı Nasıl Alınır?
Muhtaç ve dar gelirli ailelerin çocukları için iyi bir fırsat olan eğitim desteği, pek çok öğrenciyi kapsamaktadır. Şartlı Eğitim Yardımı almak isteyen dar gelirli aile çocukları, ikametgahlarının bulunduğu yerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına velileri ile giderek başvuruda bulunmalıdır.
Şartlı Eğitim Yardımı için ailelerin vakfa kaydı bulunmalı ve Şartlı Eğitim Yardımı başvuru formunu doldurması gerekmektedir. Vakıf tarafından öncelikle Şartlı Eğitim Yardımı başvurusu yapan ailenin verdiği bilgilerin doğruluğu tespit edilir. Yetkili kişiler tarafından başvuru yapan ailenin adresine gidilir ve gerekli incelemelerde bulunulur.
Şartlı Eğitim Yardımı başvurusunda ailelerden muhtaçlık durumlarını resmi olarak belgelemeleri istenmektedir. Ayrıca bazen ek belgeler de talep edilebilmektedir. Bu durumdaki amaç, yardımın doğru kişilere verilmesini sağlamaktır.
Vakıf yetkilileri tarafından incelenen ve değerlendirilmeye alınan ailelerin, başvuruya uygun olup olmadığı değerlendirilir ve ilgili rapor hazırlanarak başvuru durumu onay alır ya da reddedilir.
Şartlı Eğitim Yardımı başvuru talebini resmi olarak ileten ailelere geri dönüş ortalama bir ay içerisinde sağlanmaktadır. Bu süre yapılan başvuru yoğunluk durumuna göre azalabilir ya da uzayabilir.
Gerekli incelemeler ve aileler tarafından verilen bilgi ve belgelerin doğruluğunun tespit edilmesi süreci, yardımın alınmasında son derece önem arz eden adımlardır. Dar gelirli ihtiyaç sahibi aileler ALO 183 ya da ALO 144 hatları ile de detaylı bilgi sahibi olabilirler.
Şartlı Eğitim Yardımı Nedir? Nasıl Başvurulur? (7 Soruda Anlatım)
Şartlı Eğitim Yardımı İçin Gerekli Evraklar
Şartlı Eğitim Yardımı için;
- Öğrencinin T.C kimlik kartı
- Velinin T.C kimlik kartı
- Öğrencinin öğrenci belgesi
- Şartlı Eğitim Yardımı başvuru formu
- Gelir durumunu gösteren belge
- Kira kontrat belgesi
Şartlı Eğitim Yardımı için gerekli evraklar genel olarak bunlardır ancak bazen başka evraklar da istenebilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Formu
Hane Kayıt Formu dolduran ailelerin, vakfa öncelikle başvuruları alınır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Şartlı Eğitim Yardımı için kişiler sorgu dilekçesi imzalar ve Şartlı Eğitim-Sağlık Hak Sahibi sözleşmesini imzalar.
Kişilerin başvuru formunu eksiksiz ve doğru doldurmaları gerekmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı Başvuru Sorgulama
Şartlı Eğitim Yardımı başvurunuzu e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştiremeseniz bile sistem üzerinden başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. Şartlı Eğitim Yardımı başvurusunda bulunan aileler; https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini kullanarak başvuru sonuçlarını öğrenebilir. Ayrıca diğer yardımlar ve Şartlı Eğitim Yardımı başvurunuzun sonucunu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek de öğrenebilirsiniz.
Şartlı Eğitim Yardımı Ne Kadar?
Şartlı Eğitim Yardımı eğitimlerine devam eden kız ve erkek öğrenciler için verilmeye devam etmektedir. Peki Şartlı Eğitim Yardımı ne kadar, birlikte bakalım;
- İlköğretime devam eden erkek öğrenciler için aylık 100 TL
- İlköğretime devam eden kız öğrenciler için aylık 150 TL
- Ortaöğretime devam eden erkek öğrenciler için aylık 155 TL
- Ortaöğretime devam eden kız öğrenciler için aylık 175 TL eğitim yardımı verilmektedir.
Şartlı Eğitim Yardımı Geri Ödemeli mi?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından öğrencilerin eğitimlerine destek olmak adına verilen Şartlı Eğitim Yardımı, geri ödemesi olmayan, karşılıksız bir yardım parasıdır.