İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? 2024 İnşaat Mühendisi Maaşı
İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur? İnşaat Mühendisi Maaşı; Son zamanlarda daha da çok tercih edilen ve sevilen mesleklerin başında İnşaat mühendisliği gelmektedir. İnşaat Mühendisi Ne Yapar? İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kaç Yıldır? İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
İnşaat mühendisliği, insanlığın başlaması ile birlikte temelleri oluşan ilk mühendislik dallarından biridir. İnsanlar göçebe hayat tarzını bırakıp yerleşik hayata geçtikleri sıralarda kendilerine barınak yapmışlardı. Bu barınaklar önceleri taş ustaları, marangozlar ve zanaatkarlar ile inşa edildi ve böylelikle inşaat mühendisliğinin temelleri atılarak gelişimine katkı sağladı.
Müteahhit Nedir, Ne İş Yapar? Müteahhit Nasıl Olunur?
İnşaat Mühendisi Ne Yapar?
Bina, baraj, köprü, yol, havaalanı, liman, su şebekesi, kanalizasyon gibi hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, denetlenmesi ve inşa edilmesinde görev alan kişilere inşaat mühendisi denir. İnşaat mühendislerinin görev alanları çalıştıkları firmanın üstlendiği işe göre değişse de genellikle şu şekildedir:
- Proje planlanması ve tasarlanması için uzun vadeli planlar, anket raporları, haritalar ve diğer verileri analiz etmek
- Bir projenin planlama ve risk analizi aşamalarında inşaat maliyetleri, hükümet düzenlemeleri, olası çevresel tehlikeler ve diğer faktörleri göz önünde bulundurmak
- Projelerin yönetmeliklere uygun olduğunu teyit etmek
- Temellerin yeterliliğini ve gücünü belirlemek için toprak testinin sonuçlarını analiz etmek
- Projelerde kullanılmak üzere beton, ahşağ, asfalt ya da çelik gibi yapı malzemelerinin test sonuçlarını incelemek
- Projelerin ekonomik fizibilitesini belirlemek için malzeme, ekipman ya da işçilik için maliyet tahmini hazırlamak
- Taşımacılık ve hidrolik sistemlerini ve bunlarla beraber yapılarını endüstri ve devlet standartlarına göre planlamak, tasarlamak ve tasarım yazılımlarını kullanmak
- İnşaatı yönlendirmek için inşaat yerleri, şantiye yerleşimleri, referans noktaları oluşturmak için ölçüm işlemlerini gerçekleştirmek ve denetlemek
- Kamu ve özel altyapının onarımını, bakımını ve değiştirilmesini yönetmek
İnşaat Mühendisliği Eğitimi
İnşaat mühendisliğinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresi içinde zorunlu staj bulunur. İnşaat mühendisi olmak için hangi okulları okumak gerekir? Mühendislik fakültelerinde inşaat mühendisliği programı bulunan her üniversitede eğitim görebilir ve inşaat mühendisliği lisans diplomanızı alabilirsiniz.
Uzman inşaat mühendisi nasıl olunur sorusu da başka merak edilen bir konudur. Ülkemizde uzmanlık unvanı inşaat mühendislerince kullanılmıyor ancak bazı ülkelerde mevcut. Uzman inşaat mühendisi genellikle kara yolu, su, betonarme gibi alanlarda uzmanlaşmış kişilere denilebilir.
İnşaat Mühendisi Maaşları
Kamu kurumuna atanmış bir mühendis ortalama 7850 TL civarında maaş almaktadır.
Ayrıca bu maaşın artmasını sağlayan pek çok etken vardır. Bu etkenler şu şekildedir:
- Yüksek lisans belgesi olan inşaat mühendisleri 105 lira daha fazla maaş alır.
- Doktora belgesi olan inşaat mühendisleri 280 lira daha fazla maaş alır.
- Arazide (çevre, şehircilik, dsi, karayolları, tarım vs.) görev alan inşaat mühendislerinin 3 aylığına aldığı tazminat 500 ila 600 lira arasında değişir.
- Seyyar görev tazminatı günlük 10 ila 15 lira arasındadır.
- Yabancı dil tazminatı olarak A seviyesi için 81,41 lira, B seviyesi için 54,27 lira, C seviyesi için 27,13 lira daha fazla maaş alınır.
Genel bir ortalama vermek gerekirse kamuda çalışan bir inşaat mühendisi unvanına ve çeşitli faktörlere göre 7 bin ve 10 bin lira arasında maaş alabilir.
Özel sektör mühendis maaşları tecrübeli ve tecrübesiz mühendislere göre çok farklılık gösterir. Yabancı dil bilgisine sahip olmayan yeni mezun bir inşaat mühendisi şantiyede ortalama 2 bin lira ile işe başlayabilir. Bu ücret yabancı dil bilginize, tecrübenize, çalıştığınız bölge ve projeye göre artacaktır.
Tecrübeli bir inşaat mühendisi özel sektörde 9-10 bin lira maaş ile başlayabilir. Tecrübe arttıkça bu maaş aylık 30 bin liraya kadar yükselebilir. 10 ila 15 yıllık tecrübeye sahip inşaat mühendisleri özel sektörde aylık 20 bin ila 30 bin lira kazanabilir. Bazı büyük inşaat firmaları mühendislerine 2-3 ayda bir çift maaş ikramiyesi verebilir, şahsi araç imkanı tanıyabilir.
İnşaat mühendisliği avantajları ve dezavantajları merak edilen bir konudur. İnşaat mühendisliğinin en önemli avantajı elbette maaşıdır. Bunun yanı sıra üzerinde çalıştığınız projenizin başarılı olması sonucunda saygınlığınız artar. Ayrıca inşaat mühendisliği diğer mühendisliklere göre her zaman daha çok talep gören ve aranan bir mühendisliktir. Bunun sebebi toplumların büyüyüp gelişmesi dolayısıyla baraj, köprü, bina gibi yapılara sürekli ihtiyaç duyulmasıdır. Dezavantaj olarak, kariyerinizin başlarında hem sahada hem de saha dışında çok sıkı çalışmak zorunda olmaktır. Ayrıca hata yapmamak için işvereninizin baskısı altında kalabilirsiniz. Hatalı mühendislik sonucunda oluşacak arızalardan firmanın sigorta primleri gibi çok yüksek ödenekler ile karşılaşabilir ve belki en önemlisi de firmanın itibarına zarar gelmesine sebep olabilirsiniz.