Meslekler ve Maaşlar

Biyolog Nasıl Olunur? 2024 Ne Kadar Maaş Alır?

Biyolog Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Biyolog Nerede Çalışır? Biyolog Nedir? Biyolog Kaç Yıllık? Biyolog Ne İş Yapar? Hastanede Biyolog Görevleri, Biyolog Doktor mudur? Devlette Biyolog Maaşları ve daha fazlası yazımızda...

Biyolog Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Biyolog olmak isteyen birçok kişi ilk olarak ne kadar maaş aldıklarını merak etmektedir. Biyolog Kimdir? Biyolog Ne Yapar? Biyolog Maaşları? Biyolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Farkında olmasak da hepimizin en temel bilgileri, biyolojik bilgilerdir. Biyoloji, yaşam bilimidir. Doğarız, büyürüz, hastalanırız, çiçek yetiştiririz, kedi-köpek besleriz. Bütün bunlar olurken neler yapmamız gerektiğini nasıl bildiğimizi, nereden öğrendiğimizi düşünmeyiz bile. Aslında bunları bize doğa öğretir. Bilimsel yöntemlerle elde edilen bilgiler ise bize, doğal kaynakları en iyi şekilde kullanarak nasıl daha iyi yaşayabileceğimizin yollarını öğretir. Biyoloji, yaşamı ilgilendiren tüm temel bilimleri kapsayan, değişen dünya koşullarıyla birlikte kendini sürekli olarak geliştiren, en dinamik bilim dalıdır.

Biyolog Nasıl Olunur?

Üniversitelerin biyoloji ya da alt dallarına ait bölümlerinden mezun olanlar genel olarak biyolog olarak anılırlar. Mezun oldukları bölüme göre Ekolog, Genetikçi, Deniz Biyoloğu, Tıbbi Biyolog, Moleküler Biyolog, Zoolog, Hidrobiyolog gibi unvanlar alırlar. Biyologlar çevre yönetimi, atık yönetimi, ekosistem, doğal kaynakların idaresi, çevre sağlığı ve gıda sağlığı gibi canlıların yaşamını birebir ilgilendiren alanlarda denetleme, araştırma, analiz, kontrol yapma ve rapor hazırlama yetkisine sahiptirler. Çalışma alanları laboratuvar ya da doğal ortamlar olabilir.

Üniversite mezunu olmak biyolog olmak için atılan ilk adım olabilir. Fakat gerçek bir biyolog olmak bundan çok daha fazla ve sürekli bir çaba ve daha da önemlisi biyolojiyle uğraşmayı gerçekten istemeyi gerektirir.

Biyolog olmak isteyen gençlerin, gönül verdikleri mesleğin ülkemizde hak ettiği yere gelmesi için çaba sarf etmek zorunda olduklarını bilerek tercihlerini yapmalarını tavsiye ederiz.

biyolog nasıl olunur?
biyolog nasıl olunur?

Biyolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Biyolog olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Biyoloji bölümlerinden mezun olmak gerekir. Yakın bir geçmişe kadar biyoloji bölümleri tüm alt dalları kapsayan tek bir bölüm olarak eğitim veriyordu. Bugün ise pek çok üniversitede kapasitesi, fiziki ve akademik şartları farklı olmakla birlikte biyolojinin tüm alt dallarında ayrı ayrı eğitim veren bölümlere rastlamak mümkün.

Biyolog Ne Yapar?

Biyolog, biyolojiyle uğraşır. Yunanca “bios (yaşam)” ve “logos (bilim)” kelimelerinden türeyen biyoloji; her türlü canlının doğması, büyümesi, çoğalması ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. İnsandan zürafaya, grip virüsünden köpek balığına kadar tüm canlıların yaşam döngüsü, biyolojinin ilgi alanına girer. Biyoloji, multidisipliner bir bilim dalıdır; zooloji, botanik, tıp, kökü biyoloji olan bir ağacın dalları gibidir. Bilim tarihinin başlangıcında her biri birbirinden bağımsız ele alınan bu dallar, bugün artık birbirlerinin ayrılmaz birer parçası olarak yaşamın sırlarını keşfetmek, insanı doğaya rağmen değil, doğayla birlikte yaşatmanın yollarını bulmak için çalışırlar.

Biyologların çok geniş bir çalışma alanı vardır. Fakat ne yazık ki, ülkemizdeki verimli bir şekilde değerlendirildiklerini söyleyebilmemiz çok zor. Üniversite mezunu biyologlar, hala bir meslek tanımları olmadığı için kendilerine uygun kadrolarda çalışma imkanı bulmakta güçlükler yaşıyorlar.

Biyolojik çalışmaların seyrini, dünyanın güncel ihtiyaçları ve değişen şartları belirler. Örneğin bundan 20 sene önce hiç de gündemimizde olmayan nükleer atıklar, çevreye verdikleri zararla biyolojinin konusu haline gelmiştir. Yakın bir gelecekte bu atıklardan kurtulmak için geliştirilecek yöntemlerin yine biyolojinin konusu olacağını ve bu alanda çalışan biyomühendislere çok iş düşeceğini öngörmek hiç de zor değil.

Biyolog Hastanede Ne İş Yapar?

Biyologlar canlıların yaşamsal faaliyetlerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini inceler. Canlı dediğimiz zaman en önce kendimiz aklımıza gelsek de, bizi hasta eden virüsler de canlıdır, sütü şifa kaynağı yoğurda çeviren bakteriler de. Eğer bakterilerin hangi durumda nasıl davrandıklarını bilirsek, bugün insanlık için ciddi tehdit sayılan pek çok hastalığı önlememiz ya da tedavi edebilmemiz mümkün olur. Biyologlar hastanelerde her türlü tıbbi analizin yapılması görevini alırlar.

biyolog ne yapar?
biyolog ne yapar?

Biyologların Çalışma Alanları

  • Çevre koruma ve kontrol
  • Ekolojik planlama ile ilgili alanlar
  • Biyoteknolojik çalışma yapan kurum ve kuruluşlardaki her türlü üretim faaliyetleri
  • Hidrobiyoloji ve su ürünleri ile ilgili araştırma ve üretim faaliyetleri
  • Milli parkların kurulması ve yaban hayatı yöneticiliği
  • Biyoloji eğitim-öğretimi faaliyetleri
  • Biyoloji programlarının geliştirilmesi
  • ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının hazırlanması
  • Tarım ve ormancılık alanlarında temel bilimci olarak
  • Gıda kontrol laboratuvarlarında, arıtma tesislerinde, biyolojik ürünlerle ilgili standartların belirlenmesinde
  • Kriminal laboratuvarlarında
  • Adli tıpta
  • Gümrük biyoloğu olarak
  • Sağlık hizmeti veren her türlü kurum ve kuruluşta tıbbi analizlerin yapılmasında
  • Biyomedikal alanda
  • Biyomühendislik alanlarında
  • İlaç sektöründe
  • Kozmetik sektöründe
  • Nükleer tesislerde
  • Turizm alanında

Biyologlar Hangi Kurum ve Kuruluşlarda İş Bulabilir?

  • Üniversite, devlet ve özel hastanelerde
  • Özel sektörde danışmanlık hizmeti
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
  • Sağlık Bakanlığı
  • Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi
  • Adli Tıp Enstitüsü
  • Şap Enstitüsü
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • TÜBİTAK
  • Devlet Planlama Teşkilatı
  • Jandarma ve Kriminal Laboratuvarları
  • Devlet ve özel okullarda öğretmenlik
biyologların çalışma alanları
biyologların çalışma alanları

Biyolog Maaşları

Biyologlar kamu kurumlarında “sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri” sınıfına dahil devlet memuru statüsünde görev alırlar. 8/1 derecesiyle memuriyete başlayan biyologlar medeni hallerine, çocuk sayısına, yaşadıkları bölgeye, asgari geçim indirimi ya da aile yardımı gibi faydalardan yararlanma durumlarına göre devlette biyolog maaşları 13-15 bin TL arasında olur.

Biyoloji mezunlarının meslekleriyle ilgili şikayetlerinin başında, kamu kurumlarında “teknik hizmetler” sınıfına dahil diğer lisans mezunu personelle aynı işi yaptıkları halde onlardan, hatta lise ya da ön lisans mezunu personelden çok daha az maaş alıyor olmaları. Örneğin Tarım Bakanlığı biyolog maaşları, “eşit işe eşit ücret” hakkı gereğince aynı kurumda çalışan kimyager, laborant, eczacı, kimya mühendisi maaşlarıyla aynı olması gerekirken, biyologlar sağlık hizmetleri sınıfına dahil edildikleri için onlardan daha düşüktür. 

Özel sektörde biyolog maaşları değişiklik göstermektedir. Devlet kurumlarında görev alan sözleşmeli biyolog maaşı yaklaşık olarak en düşük 13 bin TL, en yüksek 15 bin TL aralığındadır. İşe alınacak olan personelin eğitim düzeyine, yapması istenen görevin mahiyetine ve iş yerinin şartlarına göre hangi maaşı alacağını ilgili kuruluşun yönetim kurulu belirler.

Hemşire ve Ebe Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Adli Biyolog Nasıl Olunur?

Adli biyoloji, lisansüstü eğitim gerektiren özel bir uzmanlık alanıdır. Lisansüstü eğitim programına katılarak başarıyla mezun olanlar Adli Biyolog unvanı alırlar. Adli biyolojinin de kendi içinde alt dalları vardır. Suç teşkil eden olaylarda suçun ve suçlunun tespit edilmesinde önemli rol oynayan kanıtların incelenmesi görevini üstlenirler. Polis Kriminal ve Jandarma Kriminal Laboratuvarları ile Adli Tıp Kurumu ve üniversitelerin ilgili ana bilim dallarında uzman olarak çalışabilirler.

Kriminal Laborant Nasıl Olunur?

Laborantlar, laboratuvarlarda tıbbi analizler yapan teknik elemanlardır. Sağlık meslek liselerinin ya da üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olanlar laborant olarak çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

Fizyoterapist Nasıl Olunur?

Diyetisyen Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

 

Biyolog KPSS ile mi Atanır?

Evet.

Biyoloji Okuyan Eczacı Olabilir mi?

Evet.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu