Eczacı Nasıl Olunur? 2024 Eczacı Maaşı Ne Kadar?
Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşı; Sağlık alanında bulunan meslekler gençler arasında en sık tercih edilen bölümlerdir. Özellikle tıp ve eczacılık bölümleri bunların başında yer almaktadır. Eczacı Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir? Eczacı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı? Eczacı Kalfası Nasıl Olunur? Eczacı Ne Kadar Maaş Alır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Eczacılık oldukça köklü bir tarihe sahip meslekler arasında yer alır. Bilinenin aksine yalnızca doktorlar tarafından yazılan reçetelere göre ilaç satan kişi değildir. Oldukça geniş ve kendine has görevleri bulunan uluslararası statüsü bulunan bir meslektir.
Eczacılık mesleği titiz bir iş disiplini, dikkat ve sabır isteyen meslekler arasındadır. Eczacı unvanına sahip olabilmek için eczacılık fakültelerinde 5 yıl süren ciddi bir eğitimi başarıyla tamamlamak gerekiyor. Aynı zamanda 2014 yılında yapılan kanuni düzenleme ile uzman eczacı olabilmek için ise UES’ten (Uzman Eczacılık Sınavı) iyi bir puan almalı ve yaklaşık 3 yıl süren bir eğitimin ardından alanınızda başarılı bir teze imza atmalısınız.
Diplomamı Kaybettim! Kaybolan Diploma Nasıl Çıkartılır?
Eczacılık Mesleğinin Kapsamı
- Hastalıkların teşhis ve tedavisi ile hastalıklardan korunmada kullanılan tabii ve sentetik kaynaklı ilaç hammaddelerinin ve değişik farmasötik tipte ilaçların hazırlanması
- İlaçların hastalara sunulması
- İlaç analizlerinin yapılması
- İlaçların farmakolojik etkisinin gözlemlenmesi ve emniyeti
- İlaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğinin sağlanması
- İlaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaların bilgilendirilmesi
Eczacıların Çalışma Alanları
Eczacılık unvanına sahip kişiler; genelde eczanelerde istihdam edilmekte ya da kendi eczanelerini açarak mesul müdür eczacı olarak çalışmaktadırlar ancak;
- Özel ve kamu hastanelerine ait laboratuvarlarda
- İlaç endüstrisine ait fabrika ve laboratuvarlarda
- Özel ve kamu hastanelerine ait eczanelerde de çalışabilirler.
Eczacı Olmak İçin Hangi Okulları Okumak Gerekir?
Eczacı unvanına sahip olabilmek için üniversitelerin Eczacılık Fakültelerinden mezun olmak gerekir. Eczacılık Fakültelerine yerleşebilmek için ise; ÖSYM tarafından yapılan Temel Yetenek Tespit (TYT) ve Temel Alan Yetenek Tespit (AYT) sınavlarına girmeli ve MF-3 Sayısal puan türünde yeterli puanı almalısınız.
Eczacılık fakültelerinin ücretli olmayanları sınavda ilk 28 bin içinden öğrenci almaktadır. Özel üniversitelerin ücretli olanları ise ilk 200 bin içinden öğrenci alımı yapmaktadır. Eczacılık Fakültesi eğitimleri 5 yıl sürmektedir; ilk 4 yıl, teorik derslerin yanında staj eğitimi yer alır. Son yıl ise hem staj eğitimi hem de bitirme projesinin hazırlandığı dönemdir. Okuldan başarıyla mezun olunmasının ardından 1 yıl süreyle faal bir eczanede eczacı yardımcısı olarak çalıştıktan sonra kendinize ait bir eczane açmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
Eczacı olmak için kaç puan almak gerekir sorusuna cevap için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) eğitim veren Eczacılık Fakülteleri ve taban puanları incelemek için TIKLAYINIZ!
Eczacı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Eczacılık fakülteleri altında uzmanlaşma alanları ve farklı bilim dalları yer alır;
- Eczacılık Meslek Bilimleri
- Eczacılık Teknolojisi
- Temel Eczacılık Bilimler
Eczacılık fakültesini kazanan öğrenciler tüm ilgili bilim dallarından farklı dersleri almaktadırlar. Eczacılık fakültesinden mezun olan kişi “Eczacı” unvanına sahip olur. Ancak eczacılık alanında ihtisaslaşma ve “Uzman Eczacı” olmak isteyenler ise Eczacılık Fakülteleri altında verilen farklı bir eğitim sürecine tabi olmaları gerekir.
Uzman Eczacılık ve Uzman Eczacılık Sınavı (UES)
Uzman Eczacılık Sınavı (UES) ÖSYM tarafından yılda bir kez yapılan ve eczacılık alanındaki tüm bilgilerin değerlendirildiği özel bir sınavdır. İlgili sınavı kazanalar uzman eczacılık için;
- Farmakognozi Anabilim Dalı
- Klinik Eczacılık Anabilim Dalı
Adaylar, bu anabilim dallarından birinde 3 yıl süren eğitimin ardından hazırlayacakları tez ile “uzman eczacı” olabilmektedirler. Uzman eczacılık sınavı 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında kanuna 2014 yılında getirilen ek düzenleme ile hayata geçmiş ve ilk kez 2017 yılında yapılmaya başlanmıştır. Uzman eczacılık eğitimlerinin tüm kapsamı Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenmektedir.
Uzman eczacılık hakkında daha detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ!
Okumadan Eczacı Olunur mu?
Fakülte okumadan eczacı unvanına sahip olmak mümkün değil. Ancak Türkiye’de eczacılık alanında geleneksel olarak yürütülen ve usta – çırak ilişkisi ile devam ettirilen “eczacı kalfalığı” şeklinde bilinen ve resmi olmayan bir uygulama söz konusudur.
Eczacı Kalfası Nasıl Olunur?
Eczacılık Fakültesi mezunu bir eczacının yanında yetişen ve eczacıya yardımcı olan kişi 5-10 yıllık bir çalışma sonunda eczane kalfası olarak adlandırılmaktadır. Ancak eczacı kalfasının hiçbir şekilde resmi bir statüsü bulunmamaktadır. Eczacı kalfalarının aldığı maaşlar asgari ücret ve üstü arasında değişir. Çalıştığınız eczanenin büyüklüğü ve iş potansiyeline, çalışma süreniz ve tecrübenize göre alacağınız maaş miktarı değişecektir.
Eczane Teknikeri ve Eczacı Teknisyeni Nedir
Üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarında yer alan 2 yıllık ön lisans programları arasında yer alan Eczane Hizmetleri bölümünden mezun olanlar eczane teknikeri olarak çalışabilir. Eczacı teknikerleri asgari ücretle eczanelerde iş bulabilmektedirler.
Eczacı teknisyenliği ise üniversiteler ve sağlık bakanlığı tarafından ortak olarak düzenlenen eğitim programlarına katılanların sahip olduğu bir unvandır ancak bu uygulama ve eğitim şekli 2015 yılından bu yana gerçekleştirilmemektedir.
Eczane Hizmetleri Programını incelemek ve detayları öğrenmek için TIKLAYINIZ!
Eczanede Çalışmak Zor Mu?
Eczaneler Sağlık Bakanlığına bağlı şekilde hizmet verir. Sağlık sektörünün bir parçası olması nedeniyle genel olarak stres ve yoğunluğun yaşandığı bir meslek olduğu söylenebilir. Aylık ve haftalık nöbetleri bulunmaktadır. Nöbetler; eczanenin bulunduğu il ve ilçedeki nüfus ve eczane sayısına göre değişmektedir. Reçetelerin Sağlık Bakanlığına ait reçete bilgi sistemine işlenmesi, ilaçların tasnifi ve eczane içinde düzenlenmesi gereken evraklar gibi kırtasiye işleri dönemsel olarak yoğunlaşır. Günlük iş akışı içinde stresle mücadele etmeniz gerekecektir. Eczacılık mesleği; sabırlı olmayı ve işin doğası gereği yoğun bir dikkat istemektedir.
Eczacı Ne Kadar Maaş Alır?
Eczacılık fakültesi mezunları genellikle bir eczacının yanında çalışmak yerine kendi eczanelerini açmayı tercih ederler. Diplomanızla birlikte bir eczanede çalışmanız halinde ise ortalama 19 bin 500 TL ile 24 bin TL arasında maaş alabilirsiniz. Elbette zaman içinde kazanacağınız tecrübe maaşınıza etki edecektir.
Okuldan mezun olduktan sonra doğrudan eczane açma hakkı 2014 yılında 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında kanununda yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. Düzenlemeye göre eczacılık fakültesi mezunu bir eczacı “bir yıl süreyle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır” hükmü getirilmiştir. Bu sürenin tamamlanmasının ardından eczane açmanız halinde; bulunduğunuz konum ve iş potansiyelinize göre kazancınız da değişecektir.
Aile Hekimleri Hangi İlaçları Yazabilir? (4 Soruda Detaylı Anlatım)
Reçete Geçerlilik Süresi Kaç Gündür?
4 iş günü
Gözlük Reçete Geçerlilik Süresi Kaç Gündür?
10 iş günü