Askerlik Tecil Başvurusu Nasıl Yapılır? 2024 Askerlik Erteleme İşlemleri
Askerlik Tecil Başvurusu Nasıl Yapılır? Askerlik Erteleme İşlemleri; Askerlik tecili nasıl bozdurulur, AÖF kaydı askerlik tecil ettirir mi, 2. üniversiteye yaptırılan kayıt askerlik tecil ettirir mi gibi merak edilen soruların cevapları yazımızda…
21 yaşına gelmiş her Türk erkeğinin vatani görevini yapma sorumluluğu ve zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak pek çok kişi çeşitli sebeplerle askerlik tecil ettirme yollarını aramaktadır. Gerek öğrencilik gerekse iş hayatıyla ilgili nedenlerden ötürü askerlik tecil işlemlerini nasıl yaptırabileceklerini öğrenmek isteyen yükümlüler genelde teyit edilmemiş ikinci ağızdan paylaşılan bilgilerle karşılaşmaktadır.
Edindikleri yanlış bilgiler sebebiyle bazı yükümlüler asker kaçağı durumuna düşebilmekte ya da bakaya kalmaktadır. Yalnızca yüksek öğretim mezunları ya da meslek sahipleri değil, lise mezunları da çeşitli sebeplerden askerliklerini tecil ettirme ihtiyacı duyabilmektedir. Ailevi, mesleki sebeplerin yanı sıra sağlık yahut doğal afet gibi durumlarda da askerlikle yükümlü kişiler askerlik tecil şartlarıyla ilgili araştırma yapmaya koyulmaktadır.
Askerlik Nasıl Tecil Ettirilir?
Lise veya dengi bir eğitim kurumundan mezun olan askerlik yükümlüleri herhangi bir sebep göstermeksizin askerliklerini 3 yıl süreyle tecil ettirebilirler. Bu kişilerin asker kaçağı olarak görünmemeleri ve doğru bir biçimde askerliklerini tecil ettirmeleri için askerlik şubesine giderek askerlik tecili için gerekli belgeleri ilgili birime teslim etmeleri gerekir. Askerlik şubesinde doldurulacak formun yanı sıra giderken götürülmesi gereken belgeler şunlardır:
- Mezuniyet diploması ve 4 adet fotokopisi
- Nüfus cüzdanı ve 4 adet fotokopisi
- Yakın zamanda çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf
- Varsa ehliyet ve 2 adet fotokopisi
Tecil İşlemleri Nelerdir?
Bazı askerlik şubelerinde vesikalık fotoğraf çekilse de, riske girmeyerek fotoğrafı çektirip götürmek daha sağlıklı olacaktır. Gerekli evrakların askeri personele teslim edilmesinin ardından yükümlüden son olarak aile hekimine giderek “askerliğe elverişlidir” raporu alması istenir. Burada oluşan bir kafa karışıklığını gidermekte yarar var. Bu rapor, tecil süresiyle ilgili istenmektedir. Tecil sırasında kişinin başına gelebilecek bir kaza ya da elverişsizlik halinde bu sağlık raporu tekrar istenir.
Sağlık raporu alındıktan sonra belge tekrar şubeye teslim edilir ve kişi lise mezunu ise üç seneden fazla olmamak kaydıyla dilediği süre zarfında askerliği tecil edilmiş olur. Üniversite mezunları için askerlik tecil ettirme süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans, doktora öğrencileri ya da mesleki tecrübe kazanmak için bir yerde staj görenler üst yaş sınırı 35’i geçmeyecek şekilde askerliklerini 1 yıl süreyle tecil ettirebilirler.
Askerlik tecil ettirme yolları da askerlik tecil süresi de, eğitim durumuna, mesleki yeterliliğe, sağlık koşullarına göre farklılık göstermektedir. Lise veya dengi bir öğrenim kurumunda okumayı sürdürenler ile halen bir yüksek öğrenim kurumunda eğitim görmekte olan öğrenciler 29 yaşına kadar askerliklerini erteleyebilir. Aynı şekilde lisanslı profesyonel sporcular da askerliklerini 33 yaşına kadar tecil ettirebilirler.
İstisnai durumlardan biri de iki kardeşten birinin askerlik yükümlülüğünü yerine getirmesi durumunda olur. Eğer kardeşlerden biri askerlik görevinde ise, diğer kardeş yükümlülüğünü abisinin/kardeşinin askerlik süresi tamamlanana kadar tecil ettirebilir. Yurt dışında çalışma yahut oturma iznine sahip yükümlüler, yaşadıkları ülkelerdeki Türk Konsolosluklarına başvurarak 38 yaşına kadar askerliklerini tecil ettirme hakkına sahiptirler.
Gerekli evrakları askerlik şubesine teslim ederek yükümlülüklerini tecil ettiren kişiler, herhangi bir sorun olup olmadığını ya da tecil sürelerinin bitimine ne kadar kaldığını öğrenmek için aşağıdaki linkten askerlik durumlarını sorgulayabilirler.
Astsubay Nasıl Olunur? 2024 Astsubay Olma Şartları Nelerdir?
Askerlik Tecili Nasıl Bozdurulur?
Askerliğini tecil ettiren bazı yükümlüler, tıpkı tecilde olduğu gibi çeşitli sebeplerle tecillerini bozdurmak isteyebilirler. E-Devlet sistemi üzerinden pek çok işlem gerçekleştirilebilse de ne yazık ki askerlik tecil bozdurma bu işlemlerden biri değildir. Askerlik tecilini bozdurmak için gerçekleştirilmesi gereken işlemler, tecil işlemindekilere benzerlik göstermektedir. Belirtilen evraklarla birlikte doldurulan form askeri personele teslim edilerek, tecilin bozdurulmak istendiği ifade edilir. Bu başvuru sırasında yükümlüden 2. kez sağlık raporu istenir. Eğer bu rapor neticesinde “elverişlidir” onayı alınırsa personel bilgileri sisteme kaydeder ve ilk celp döneminde askerliğin gerçekleştirilmesi için işlemleri tamamlar.
Askerlik tecilini bozduran kişilerin istediği celp döneminde askere alınabileceği bilgisi yanlıştır. Yükümlü, tecil bozdurma işleminin ardından en yakın celp döneminde askerlik vazifesini yerine getirmek durumundadır.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yanlış yönlendirme ya da bilgilendirme sebebiyle tecil haklarını yitirip yitirmediklerine dair net bir fikre sahip değillerdir. Bu sorunun cevabı yoklama kaçağı olarak geçirdikleri süreye göre değişmektedir. Eğer yükümlünün yoklama kaçağı olarak geçirdiği süre tecil hakkına eşdeğer ise ona yeniden tecil hakkı verilmez. Yoklama kaçağı olarak geçirdiği sürede tecil hakkını kullanmış sayılır. Yoklama kaçağı tecil hakkı var mı yok mu öğrenmek için yine e-devlet sitesinden faydalanabilir.
Bir diğer şehir efsanesi de yoklama kaçağı olan yükümlünün GBT, yani polisler tarafından gerçekleştirilen kimlik kontrolü sırasında tespit edilmesi halinde derdest edilerek askere alındığı yönündedir. Hiçbir askerlik şubesi, eğer kişi 29 yaşını doldurmamış ise teslim olmadan onu zorla askere almaz. Yalnızca para cezasına çarptırır ve yoklama kaçağı olarak göründüğü her dönemde bu ceza katlanarak devam eder. Askerlik görevinin tamamlanması halinde bu ceza düşürülür ya da tamamen affedilir. Ancak 29 yaşını aşmış kişiler için bu durum farklılık gösterilir. 29 yaşını aşmış kişilerin GBT sorgusunda askerlik durumları da görülür ve eğer kişi kaçak ya da bakaya kalmış görünürse işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından silah altına alınır.
AÖF Kaydı Askerlik Tecil Ettirir mi?
19 Eylül 2012 tarihli Milli Savunma Bakanlığı yazısına göre, lise ya da dengi veya daha üst seviyedeki eğitim kurumlarında okumakta olanların askerlik süreleri üst yaş sınırı 29’u geçmeyecek şekilde ertelenecektir. Özetlemek gerekirse, Açık Öğretim Fakültesi öğrencileri, 29 yaşına kadar askerlik sürelerini erteleyebilmektedirler. Tecil işlemini yaptırması gerekmeyen kişiler ise liseden mezun olmuş ve üniversiteye kaydını yaptırmış öğrencilerdir. Bu kişilerin tecil işlemlerini otomatik olarak okul yapar.
2. Üniversiteye Yaptırılan Kayıt Askerlik Tecil Ettirir mi?
İkinci bir üniversiteye veya mezun olunan bölüme denk bir okula kayıt yaptıran kişilerin askerliği tecil ettirme gibi bir hakkı maalesef yoktur. Bununla birlikte çift ana dal ya da yan dal yapan kişiler, programlarından ötürü uzayan eğitim süreleri ile ilgili askerlik şubesine bilgi vermeli ve başvuruda bulunmalıdır. Eğer askerlik tecil işlemleri yaptırılmazsa, yoklama kaçağı ya da asker kaçağı durumuna düşülecektir. Bu durumda ise farklı cezalar uygulanır. Bu cezalara tabii tutulmamak için, eğer askerliğin tecil ettirilmesi gereken bir durum varsa, mutlaka işlemlerin halledilmesi gerekir.