yardım başvurusudevlet yardımları

Psikolog Ne İş Yapar? 2024 Psikolog Maaşı Ne Kadar Oldu?

Psikolog Ne İş Yapar? 2024 Psikolog Maaşı Ne Kadar Oldu?

Psikolog Ne İş Yapar? Psikolog Maaşı; Üniversite sınavına hazırlanan gençler arasında bazı meslekler özellikle daha popülerdir. Uzman Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Ne Kadar Maaş Alır? Adli Psikolog Nasıl Olunur? Sosyal Psikolog Nasıl Olunur gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Psikoloji, psikiyatri alanından farklı olarak (tanı koyma yetisi olsa da) tedavi etme sürecinde eylem göstermeyen bir sahadır. İnsan duygu, düşünce ve davranışları üzerinde ve çoğu zaman bir danışman niteliğinde çalışan psikologlar, özellikle çağımızda bireylerin çokça ihtiyaç duyduğu bir dinleyen, anlayan ve yön tayin etmekte destek veren eşlikçilerden oluşur. Toplumumuzda, bir yabancıya kendini açmak konusunda tereddüt eden ve yargılanmaktan korktuğu için psikolog desteği almak istemeyen kitlenin çoğunlukta olduğu da bir gerçektir. Buna rağmen pek çok sahada faaliyet gösterebilen bu kişilerin sunduğu hizmet neredeyse temel ihtiyaç halindedir. İnsanlara hizmet eden psikologlar, birtakım poliklinik, sağlık merkezi ya da hastanelerin yanı sıra okullarda, kreşlerde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde, askeriyede veya huzurevleri gibi alanlarda danışmanlık hizmeti sunmaktadırlar.

Bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız, son derece geniş bir yelpazeye sahip bir sahayla karşılaşacaksınız ve uzmanlaşmak istediğiniz bir alan olduğunda bu konuda yüksek lisans eğitimi alarak master yapmanız gerekecek.

Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel Dersleri ve Meslekleri Rehberi

Psikoloji Bölümü Okumayı Düşünen Kişilerde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Bu alana ilgi duyuyorsanız, aşağıdaki özellikleri bünyenizde barındırmanız gereklidir.

  • Hem sözel, hem matematik alanda yatkınlık
  • Bilimsel açıdan ilgili olunduğu kadar, sosyoloji ve felsefe gibi konulara da yatkınlık
  • Norm dışı ve yaratıcı düşünme kabiliyeti
  • Analitik ve mantıksal düşünme ve değerlendirme yetisi
  • İnsanlar ile güçlü ve sağlıklı iletişim yeteneği
  • Yazılı ya da sözel ifadede ekstra yetenek sahibi olmak

Psikologların çalıştıkları alanlara göre uzmanlık alanları da değişkenlik gösterir. Klinik (uzman) psikolog, sosyal psikolog, adli psikolog, askeri psikolog gibi değişik uzmanlık alanları mevcuttur. Hangi alana ilgi duyduğunuza göre seçim yapmanız ve eğitiminizi o yönde tamamlamanız gerekiyor.

psikolog ne i̇ş yapar?

psikolog ne i̇ş yapar?

Sosyal Psikolog Nasıl Olunur?

Bu kişiler sosyal psikoloji alanında çalışırlar. Toplumsal koşulların insan ve davranışları üzerindeki etkileri ile ilgili araştırma yaparlar. Hem toplum hem de bireyle ilgili çalışırlar. Sosyal bilimler tarafına daha yakın bir duruş sergileyen bu alan otorite, güç, ön yargı gibi olguları konu edinmesinin yanı sıra bireylerin algıları, birbirleri üzerinde yarattıkları etkiler ve diğerleriyle etkileşimlerini inceler. Dört yıllık psikoloji eğitiminin ardından iki yıllık yüksek lisans eğitimi alınarak sosyal psikolog olmak mümkün hale gelir. Yapılacak master sosyoloji bölümünde veya psikoloji bölümünde opsiyon dahilinde seçilerek tamamlanır.

Sosyal Psikolojinin Belli Başlı Konuları Nelerdir?

  • Yardım
  • Sosyal uyum
  • Söz dinleme, itaat
  • Toplum ve birey etkileşimi
  • Ön yargı
  • Hiddet ve saldırı

Uzman Psikolog Nasıl Olunur?

Bu unvan, üniversiteler tarafından psikoloji eğitiminden sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimi alan psikologlara verilir. Bu bilimin sağlık alanında uygulanmasında da görev alırlar. Psikologlar sadece hekimlerin yönlendirdiği bireylere danışmanlık verebilir. Klinik psikoloji uzmanlığı olanlar ise, herhangi bir hekim yönlendirmesine gerek olmadan terapi uygulaması yapma yetkisine sahiptir.

Uzman Psikologların Terapi Uygulaması Yapabileceği Alanlar Nelerdir?

  • Herhangi bir yakını tarafından ihmal ve terk edilmiş bireyler
  • Herhangi bir yakını tarafından kötü muamele gören bireyler
  • Bir hastalık evresi yaşayan ve tedavi sonrası süreçteki bireyler
  • Eğitim alanında (okulda ya da sınavlarda başarısızlık gibi konularda) sorun yaşayan bireyler
  • İş ve işsizlikle ilgili sorunlar yüzünden sıkıntı yaşayan bireyler
  • Sosyal çevreyle ilgili sorunlar yaşayan bireyler
  • Çocukluk döneminde olumsuz tecrübeler yaşamış olan bireyler
  • Yetişme evresinde birtakım eksiklikler veya sorunlar yaşamış veya yaşayan bireyler
  • Psikososyal durumlarla ilgili sorunlar yaşayan bireyler
  • Yaşamının cinsellik alanında sorun yaşayan bireyler
  • Yaşamını yönetmekle ilgili sorun yaşayan bireyler

Askeri Psikolog Nasıl Olunur?

Bu alanda çalışmak için yine psikoloji bölümü bitirdikten sonra, alt dallardan biri olan askeri psikologluk alanında yüksek lisans yaparak ustalaşmak gerekir. Askerlik birçok kişi için oldukça stresli bir konu; nasıl bir yerde askerlik yapılacağı, ne koşullarda askere gidileceği, askerlik sırasında içine düşülen (savaş gibi) insan psikolojisini altüst edebilecek ağır koşullar, zor koşullardan sonra eve dönüş sonrası yaşanacak uyum sorunları ve yoğun anksiyete belirtileri gibi başlıklarla karşılaşmak mümkün. Askerlik sırasında ve sonrasında çok ciddi karakter erozyonları ya da birtakım madde bağımlılıkları da oluşabiliyor. Stabil bir hayatın ardından, hayati risk taşıyan bir ortamda ölüm korkusu gibi olgular ön plana çıkabiliyor. Bu alanda uzmanlaşmış olan psikologlar, bireylerin askerlik öncesi, askerlik evresi ve askerlikten sonraki evrelerde yaşayacakları sorunlarla ilgili terapi uygulaması gerçekleştirirler.

Klinik Nöropsikolog Nasıl Olunur?

Bu alanda uygulama yapabilmek için de dört yıllık psikoloji eğitiminin ardından nörolojik bilimlerle ilgili yüksek lisans yapılması gerekiyor. Bu alanda uzmanlaşmış psikologlar, beyinde oluşmuş bir hasar sonucunda ortaya çıkan sorunlarla ilgili uygulama yaparlar. Örnek verecek olursak; dikkat sorunu, hafıza, dil, problem çözme gibi konularda oluşan hasar sonucu sorun yaşayan bireylerin günlük yaşamlarında yaşadıkları zorluklar esnasında yanlarında olurlar.

psikolog maaşı

psikolog maaşı

Adli Psikolog Nasıl Olunur?

Bu alanda çalışmak için yine dört yıllık psikoloji bölümünden mezun olmak şart ancak, yukarıda bahsi geçen uzmanlık alanlarından farklı olarak bu alanda sizden yüksek lisans yapmanız beklenmiyor. Adli mekanizmaya dahil herhangi bir kurumda (mahkeme ya da cezaevi gibi) psikolog olarak göreve başladığınız takdirde adli psikolog kabul edilirsiniz. Bu alan aynı zamanda hukukla da kol kola ilerler. Adli psikoloji alanını diğer alanlardan bariz bir şekilde ayıran bir diğer özellik ise, diğer uygulamalarda gönüllülük prensibi ile ilerlenirken, bu alanda bu prensip bulunmamaktadır. Ayrıca, diğer alanlarda danışan ile psikolog arasında gizlilik hakkı söz konusu iken, bu alanda gizlilik yoktur. Bir adli psikolog edindiği tüm bilgi ve sonuçları yetkili makamlarla paylaşmakla yükümlüdür.

Adli Psikologların Çalışma Alanları Nelerdir?

  • Soruşturma sırasında alınan ifadeleri değerlendirmek konusunda polise yardımcı olmak
  • Mahkeme sürecinde tanık veya sanık ifadelerini ölçmek ve değerlendirmek
  • Cezaevinde olanlar için rehabilitasyon uygulamaları
  • Denetimli serbestlik dönemindeki bireyleri gözlemlemek, program takibi ve yönlendirme yapmak

Psikolog Ne Kadar Maaş Alır?

Bu alanda çalışan bireyler 20.000₺ ile 28.000₺ arasında değişen bir maaş aralığına sahiptir. Çalışılan alan ve kuruma göre değişkenlik gösteren bir kazanç tablosu söz konusudur.

Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?

Çocuk Gelişimi Uzmanı Nasıl Olunur?

Diyetisyen Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Üniversite Sınavı Hangi Tarihte Yapılacak?

17-18 Haziran 2023 tarihlerinde

Üniversite Sınavı Oturum Ücreti Ne Kadar?

Oturum başı 150 TL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.