Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? 2024 Savcılığa Şikayet Nasıl Yapılır? (Detaylı Anlatım)
Savcılığa Suç Duyurusu, Şikayet Nasıl Yapılır? (Detaylı Anlatım);Hukuki süreç başlatmak için atılan adımlardan biri olan savcılığa suç duyurusunda bulunmak için bazı adımları bilmek gerekmektedir. Savcılığa suç duyurusunda bulunmak, kişisel olarak bir olaya maruz kalan ve bununla ilgili harekete geçmek, hukuki bir süreç başlatmak isteyen kişilerin ilk yapması gereken şeydir. Ancak bu konuda herkesin bilmesi ve yapması gereken bazı ayrıntılar mevcut.
Öncelikle, başvuracağınız merci direkt savcılık olabilir ama bunun haricinde; polis, baro veya jandarmaya da suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Eğer başka birine yapıldığını bildiğiniz bir suçu bildirecekseniz bu da ihbar olarak adlandırılır ve yine aynı mercilere başvuruda bulunulur. Genelde yazılı olarak başvuru yapılması tercih edilir ama eğer sözlü olarak suç duyurusunda bulunursanız da bu, mutlaka yazılı olarak bir tutanağa geçirilmelidir. Ayrıca günümüzde savcılık suç duyurusu online sistemler üzerinden de yapılabilmektedir.
Gördüğünüz gibi suç duyurusunda bulunmak isteyen kişinin izleyebileceği birçok adım var. Ama elbette böyle bir durumda hangi adımları izlemeniz gerektiğini iyi bilmeniz lazım. Eğer siz de herhangi bir nedenden dolayı savcılığa nasıl suç duyurusunda bulunulur diye merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız bu ayrıntılı rehberi inceleyebilirsiniz. Biz bu yazıda aşağıda sıralanan soruların yanıtlarını vereceğiz:
- Şahsen giderek savcılığa nasıl şikayette bulunulur?
- Bu süreçte avukat şart mı?
- Suç duyurusunda bulunabilmek için ne kadar zamanım var?
- Savcılığa suç duyurusunda bulunmak ücretli mi?
- Savcılığa online suç duyurusu nasıl yapılır?
- e-Devletten savcılığa suç duyurusu yapmak mümkün mü?
- Hakkında suç duyurusunda bulunulan kişiye ne olur?
- Hangi durumlarda suç duyurusunda bulunulabilir?
- Suç duyurusu sonrasında süreç nasıl devam eder?
- Hakkımda suç duyurusu olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Biz tüm bu maddeleri detaylı bir şekilde inceledikten sonra siz de şahsen ve online savcılık suç duyurusu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmiş olacaksınız.
İlk olarak şahsen yapılan başvuruların detaylarına bakalım. Bizzat başvurarak savcılığa suç duyurusu nasıl yapılır, onu açıklayalım.
Memur Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır? (Adım Adım Tüm Aşamalar)
Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Savcılığa suç duyurusu yapmak için öncelikle bir dilekçe yazmalısınız ve bu dilekçeyi yaşadığınız ilin adliyesine giderek savcılığa teslim etmelisiniz.
Yetkililere teslim ettiğiniz savcılık şikayet dilekçesi ilgili kurumda kayıt altına alınır ve size bir soruşturma numarası verilir. Bu numara ile dilekçenizin takibini yapabilir, hangi mahkemeye gönderildiğini öğrenebilirsiniz.
Peki, suç duyurusu dilekçesi nasıl hazırlanır, ne tür bilgiler içermelidir, şimdi ona bakalım.
Suç Duyurusu Dilekçesi
Savcılığa teslim edeceğiniz Cumhuriyet Başsavcılığı şikayet dilekçesi aşağıda bulunan maddeleri muhakkak içermelidir:
- Başvurduğunuz savcılığın adı
- Şikayetçi olan veya olanların isimleri, adresleri
- Olayı gerçekleştiren sanık veya sanıkların isimleri, adresleri
- Suçun işlendiği tarih
- Yaşanan olayın gelişim sırasına göre kısa ama anlaşılır bir şekilde anlatımı
- Varsa herhangi bir delil veya şahitlerin isim ve adresleri
Eğer bu bir kamu davası ise o da son olarak belirtilmelidir.
Suç duyurusu dilekçe örneği ise şöyledir:
Dilekçe adımlarını detaylarıyla paylaştık. Şimdi dilekçe teslimini tek başına yapabilir misiniz yoksa mutlaka bir avukatınız mı olmalı, konusunu inceleyelim.
Suç Duyurusu İçin Avukat Gerekli Mi?
Savcılığa herhangi bir konu hakkında suç duyurusunda bulunmak istediğinizde dilekçeyi tek başınıza hazırlayarak teslim edebilirsiniz. Fakat dilerseniz bu işlemi bir avukat eşliğinde de gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde hem dilekçenizin yazılması konusunda daha iyi bir sonuç ortaya çıkar hem de daha profesyonel bir şekilde ilerlemiş olursunuz. Ama bu tamamen size kalmış. Avukat haricinde, yapacağınız suç duyurusu ile ilgili bir polis karakoluna giderek (ya da telefon ederek) ufak çaplı bir yardım rica edebilirsiniz.
Avukatın şart olmadığını da öğrendik. Şimdi sırada suç duyurusu için ne kadar zamanımız var, ona bakalım.
Savcılığa Suç Duyurusu Süresi Ne Kadardır?
Savcılığa suç duyurusu süresi ise Türk Ceza Kanunu’nda 6 ay olarak belirlenmiştir. Yani başınıza gelen bir olaydan şikayetçi olacaksanız 6 ay içerisinde savcılığa başvuruda bulunmanız gerekiyor. Aksi takdirde olayın zaman aşımına uğraması sebebiyle kovuşturma yapılmaz.
Savcılık haricinde suç duyurusunu polis, jandarma, muhtar, valilik veya kaymakamlığa da yapabilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz makam şikayetinizi Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletecektir.
Bunun dışında eğer yurt dışında gerçekleştiğini bildiğiniz bir suç varsa ve takibinin Türkiye’de yapılması gerekiyorsa, Türk başkonsoloslukları ve elçiliklerine de şikayet ya da ihbarda bulunabilirsiniz.
Suç duyurusunda bulunurken herhangi bir ödeme yapmak gerekiyor mu? Süre bilgisi sonrasında şimdi sırada ücret detayları var.
Savcılığa Suç Duyurusu Ücreti Ne Kadar?
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Bu işlem tamamen ücretsizdir, sizden herhangi bir ücret şey talep edilmez.
Ayrıca kadın ve çocuklara yönelik bir istismar durumu ya da çocukların haklarının, faydalarının gözetilmesine yönelik bir ihbar ya da suç duyurusunda bulunacaksanız Alo 183 sosyal hizmetler danışma hattını arayabilirsiniz. Bunun için de herhangi bir ücret ödemezsiniz.
Suç duyurusunun ücretsiz olduğunu öğrendik. Şimdi de bu işlemlerin sonucu ne zaman belli olur ona bakalım.
Savcılığa Suç Duyurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Bu konuda belirli bir zaman sınırı yoktur. Yapılan soruşturma 1 ay içinde bitebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Söz konusu suçun ne olduğu, soruşturmanın derinliği ve adliyedeki yoğunluk durumu gibi unsurlar bu sürenin uzunluğunu etkileyen unsurlardır. Bu nedenle başvurunuzu yaptıktan sonra size verilen numara ile dosyanızı zaman zaman kontrol etmelisiniz.
Suç duyurusu uzun bir süreç olabilir. Peki, bu süreçte şikayet edilen kişiye ne olur, sırada bu nokta var.
Peki, Savcılığa Şikayet Edilen Kişiye Ne Olur?
Herhangi bir suç nedeniyle savcılığa şikayet edilen kişi hakkında soruşturma açılması durumunda ifade için cumhuriyet savcısı ya da polis tarafından çağrılır. İfadesi alınacak şüpheli kişi(ler) veya tanık(lar) adreslerine bir çağrı kağıdı gönderilerek ifadeye çağrılırlar. Kişiler bu çağrıya uymakla yükümlüdürler. İfadesi alınan kişiler daha sonrasında soruşturmanın tamamlanmasını ve dava sürecinin sonuçlanmasını beklerler.
Peki, bu süreçte şikayetinizi geri çekmek isterseniz ne yapmalısınız? Şimdi de bu konuyu inceleyelim.
Suç Duyurusu Nasıl Geri Alınır?
Şayet şikayetinizi geri çekmek isterseniz bu da mümkün. Dava açılmadan, soruşturma aşamasında savcılığa gidip şikayetinizden vazgeçtiğinizi belirtebilirsiniz. Ancak dava açılır ve karar kesinleşirse, yani şikayetçi olduğunuz kişi bir ceza alırsa, şikayetinizi geri almanız bir şeyi değiştirmeyecektir. O kişi cezasını çekecektir.
Suç duyurusunu dilerseniz geri çekebilirsiniz, bunu da öğrenmiş olduk. Şimdi bir diğer ana konu olan savcılığa online suç duyurusu maddesiyle devam edelim.
Online Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
İnternet üzerinden suç duyurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) sistemini kullanabilirler. CİMER vatandaşların her zaman ve her yerden başvuruda bulunabilmelerini sağlamak için kurulmuş bir sistemdir. Sizin söz konusu sistem üzerinden oluşturduğunu talep yetkililer tarafından incelenir ve ilgili mercilere yönlendirilir.
Bu noktada akıllara BİMER sistemi gelebilir. Daha önceden aktif olarak kullanılan Başbakanlık İletişim Merkezi artık tamamen Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne yönlendirilmiştir ve online başvurular CİMER üzerinden yapılmaktadır.
Şimdi gelin CİMER ile suç duyurusu nasıl yapılır, detaylı bir şekilde adımları inceleyelim.
CİMER Üzerinden Suç Duyurusunda Bulunmak
- İlk olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin resmi internet sitesine gidin. Sizi ilgili sayfaya yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz.
- Açılan internet sayfası üzerinden ad, soyad, T.C kimlik numarası, annenizin kızlık soyadı ve telefon numaranızı girerek sisteme bağlanabilirsiniz.
- Bu noktada isterseniz “e-Devlet ile başvuru yapmak için tıklayınız” yazısını seçerek giriş ve onay işlemlerinizi e-Devlet üzerinden de yapabilirsiniz.
- Onay kodunu aldıktan sonra başvurunuzu düzenleyeceğiniz sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfa üst menüde yer alan seçeneklerden “İhbar” yazısını seçin. Bunun için yanındaki küçük yuvarlağa tıklamanız yeterli olacaktır.
- Daha sonra boşluklara sizden istenilen bilgileri girin ve “İleri” sekmesine tıklayarak işlemlerinizi tamamlayın.
- Siz başvurunuzu tamamlayınca sistem size bir başvuru sorgu numarası verecektir. Bu numara ile talebinize ait gelişmeleri ve ilerlemeleri takip edebilirsiniz.
- Aynı zamanda eğer suç duyurunuz ile birlikte göndermek istediğiniz bir dosya varsa (delil vb.) bunu da yine internet sitesi üzerinden dosya ekleme seçeneğini kullanarak yapabilirsiniz.
Eğer başkasına yapılan bir suçu ihbarda bulunmak istiyorsanız bunu da CİMER üzerinden yapabilirsiniz ve isminizi vermek istemiyorsanız kimlik bilgilerinizin gizli tutulmasını isteyerek suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Online şekilde yapılan müracaatlarda size sonuç e-posta yoluyla bildirilir. Ayrıca sadece online olarak değil ALO 150 CİMER çağrı hattını arayarak telefon yoluyla da başvuruda bulunabilirsiniz.
CİMER’e yapılan başvuruların yasal işlem süresi; 3071 Sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu’na göre 30, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre ise 15 iş günüdür. Eğer bu süreç içerisinde herhangi bir yanıt alamadıysanız yeniden başvuru yapabilir veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
CİMER ana sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
CİMER üzerinden yapılacak işlemleri öğrendik. Şimdi herkesin en çok merak ettiği konulardan biri olan, “e-Devletten suç duyurusu mümkün mü?” sorusunun yanıtına geçelim.
e-Devlet Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu Yapmak Mümkün Mü?
Bilindiği gibi e-Devlet oldukça geniş işlem hacmine sahip bir servis. Bu durum da yaşadığı mağduriyet sebebiyle şikayette bulunmak isteyen vatandaşların akıllarına e-Devlet üzerinden ilgili makamlara suç duyurusunda bulunmak mümkün mü sorusunu getiriyor.
Maalesef e-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak suç duyurusunda bulunmak mümkün değil. Bu işlem için CİMER’e başvuru yapmak gerekiyor.
Fakat dilerseniz e-Devlete giriş yaparak CİMER’in ilgili sayfasına yönlendirilebilirsiniz. Bunun için yukarıda bahsedilen CİMER ana sayfası üzerinden e-Devlet girişi seçmek dışında izleyebileceğiniz bir yol daha var.
- İlk olarak e-Devlet resmi internet sitesini ziyaret edin. Bu sayfaya ulaşmak için bölümün sonunda yer alan linke tıklayabilirsiniz.
- Açılan sayfada verilen giriş opsiyonlarından birini kullanarak sistemde oturum açın. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa mesai saatleri içerisinde ziyaret edeceğiniz en yakın PTT şubesinden satın alabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “CİMER” yazın ve aşağıda açılan menüden “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi”ni seçin. Bu işlem sizi ilgili sayfaya yönlendirecektir.
E-devlet sistemine bağlanmak için TIKLAYINIZ!
Buraya kadar bizzat ve online suç duyurusu adımlarını inceledik. Şimdi de suç duyurusunda bulunulabilecek durumlara bakalım.
E Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
Hangi Eylemler İçin Suç Duyurusunda Bulunulabilir?
Kanun karşısında kişilerin hak ve özgürlüklerini kısıtlayan tüm eylemler suç niteliği taşır. Aşağıda verilen suçlar bunlardan bazılarıdır.
- Hırsızlık
- Hakaret, tehdit durumları
- Cinsel taciz ve cinsel saldırı
- Kasten yaralama durumu
- Çocuk kaçırılması veya istismarı
- Henüz reşit olmayan birisiyle cinsel ilişkiye girilmesi
- Özel hayatın gizliliğini ihlal eden durumlar
- Özgürlüğün ihlali
- Bazı dolandırıcılık durumları
- Kişiye ait imzanın kötü emeller için kullanılması
- Herhangi bir suç eşyasının kabul edilmesi ya da satın alınması
Maddeler oldukça uzun. Fakat biz burada en çok merak edilen hak ihlallerinin detaylarını paylaşmak istiyoruz. İlk olarak hakaret suç duyurusu ile başlayalım.
Hakaret Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut hakaretlerde bulunmak Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak tanımlanmıştır. Eğer birisi size sosyal ya da yazılı medya üzerinden veya direkt ağır söylemler ile yüzünüze karşı hakaret ettiyse, siz de söz konusu kişiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Konuyla alakalı olarak şikâyetçi olmak için suç duyurusu dilekçesi ile savcılığa başvurabilir ya da yukarıda anlatıldığı gibi CİMER üzerinden talebinizi iletebilirsiniz. Eğer elinizde olayın kanıtı niteliği taşıyan mesaj kayıtları, e-mail dökümleri veya güvenlik kamerası görüntüleri gibi belgeler varsa, bunları da başvuru sırasında yetkililere bildirmelisiniz.
Şimdi de dolandırıcılık için suç duyurusu nasıl yapılır, ona bakalım.
Dolandırıcılık Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Ne yazık ki ülkemizde her gün onlarca kişi kötü niyetli kişiler ve dolandırıcılar tarafından mağdur ediliyor. Eğer siz de herhangi bir şekilde dolandırıcılık sebebiyle mağduriyet yaşadıysanız, vakit kaybetmeden şikayetçi olmalısınız.
Dolandırıldığınızı fark ettiğiniz an size en yakın karakola giderek durumu ilgili personelle paylaşabilirsiniz. Karakolda görevli polis memurları işlemlerinizi başlatacaktır. Fakat dilerseniz kendiniz savcılığa suç duyurusunda bulunarak işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz. Bunun için suç duyurusu dilekçenizi tek başınıza veya bir avukat aracılığıyla teslim edebilirsiniz. Veya CİMER üzerinden ilgili makama ulaştırılmak üzere talebinizi gönderebilirsiniz.
Son olarak da tehdit alan bir kişinin yapması gerekenleri konuşalım.
Tehdit İçin Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Eğer birisi sizi maddi ya da manevi olarak zarara uğratmakla tehdit ediyorsa, söz konusu kişiyle ilgili suç duyurusu yapabilir ve bu kişinin yasaların önünde cezalandırılmasını talep edebilirsiniz. Talebinizi dile getiren dilekçeyi en yakın savcılık makamına teslim ederek işlemleri başlatabilirsiniz. Dilerseniz bu aşamada bir avukattan yardım isteyebilirsiniz. Eğer şikayetinizi CİMER aracılığıyla oluşturmak istiyorsanız bir önceki bölümde verilen adımları izleyerek yetkili makamlara iletilecek ihbar formunu doldurabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunurken sizi tehdit eden kişi tarafından gönderilen ve delil niteliği taşıyan belge ve görüntüleri de yanınızda götürebilir veya CİMER sistemine online olarak yükleyebilirsiniz.
Bundan sonraki bölümde suç duyurusundan sonraki süreçte neler oluyor onları açıklayacağız.
Suç Duyurusu Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Sizin başvurduğunuz savcılık, yani muhatap olunan savcılık makamı, yapmış olduğunuz suç duyurusunu takibe değer bulursa, verdiğiniz bilgiler etrafında ifadenize başvurulur ve eğer dilekçenizde suçlu kişi veya kişilerin isimleri, adresleri belli ise o kişilere ulaşarak olayın doğru olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır.
Yapılan soruşturmalar sonucunda elde edilen bütün bilgiler ve toplanan deliller ışığında yeterli şüpheye ulaşılırsa savcı dava açar. Eğer yeterli şüpheye ulaşılmazsa takipsizlik kararı verilir. Yani suçun işlendiği yönündeki iddiaların yerinde olmadığı kararına varılır. Ancak bu takipsizlik kararına da itiraz etme hakkı vardır. İtiraz edildiği takdirde Ağır Ceza Mahkemesi bu itirazı kabul edebilir ya da reddedebilir.
Genel hatlarıyla süreci öğrendik. Bu aşamada suç duyurusu takibine ihtiyacımız olacak. Şimdi gelin takip işleminin adımlarına bakalım.
Takipsizlik Kararı Ne Anlama Geliyor?
Savcılık Suç Duyurusu Takibi Nasıl ve Nereden Yapılır?
Eğer savcılığa ilettiğiniz suç duyurusunun hangi aşamada olduğunu merak ediyorsanız, başvuru yaptığınız savcılık ofisine danışarak durumla ilgili bilgi alabilirsiniz. CİMER’den şikayet talebi gönderdiyseniz, savcılık suç duyurusu sorgulama işleminizi aynı sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- CİMER sistemi üzerinden başvuru takibi yapmak için bölüm sonunda verilen linkten Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin sitesine gidin.
- Ana sayfadaki seçeneklerden “Başvuru Sorgula” sekmesine tıklayın ve sizden istenilen bilgileri girerek onay kodunu alın.
- Daha sonra size başvurunuz sonrasında verilmiş olan numarayı girerek takip işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Dilerseniz bu işlem için e-devlet sisteminde arama çubuğuna CİMER yazıp açılan menüden “Başvuru Sorgulama” yazısını da seçebilirsiniz.
CİMER ana sayfasına gitmek için TIKLAYINIZ!
Yazıyı bitirmeden bir ana maddeye daha değinelim. Hakkınızda suç duyurusu olup olmadığını nasıl öğrenebilirsiniz, onu konuşalım.
Hakkımda Suç Duyurusu Var mı? Nasıl Öğrenebilirim?
Hakkınızda yürütülen bir davanın dosya numarası ile gelişmeleri takip etmeniz mümkündür. Fakat henüz suç duyurusu aşamasında olan şikayetleri internet üzerinden takip edebilmeniz ne yazık ki mümkün değildir. Eğer biri sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunduysa yetkili makamlar size iletişim bilgileriniz aracılığıyla ulaşacak ve konuyla ilgili detayları sizinle paylaşacaktır.
Son olarak hakkınızda suç duyurusu olduğunu fark ettiğiniz de ne yapmanız gerektiğinden bahsedelim.
Hakkımda Suç Duyurusu Var! Ne Yapmalıyım?
Eğer hakkınızda biri suç duyurusunda bulunmuşsa ve savcılık bu konuyu incelemeye değer bulmuşsa, yetkililer size ifade vermeniz gerektiğini bildiren bir yazı gönderecektir. Bu yazıyı aldığınızda öncelikle sakin olun ve avukatınızla iletişime geçin. Eğer bir avukatınız yoksa, ifade vermeden önce ücretiz avukat talep etme hakkınızı kullanabilirsiniz. İfadenizi verdikten sonra sürecin devamında neler olacağı ile ilgili olarak yetkililer sizi bilgilendirecektir.
Yazı boyunca sizlere suç duyurusunda bulunmak ile ilgili her türlü detayı iletmeye çalıştık. Son aşamada tüm konuştuklarımızı birkaç madde halinde özetleyelim:
- Hak ve özgürlüklerinizi kısıtlayan durumlar için suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
- Savcılığa bizzat dilekçe ile başvurarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Bu aşamada avukatınızın olması şart değil, kendiniz gidebilirsiniz.
- Dilerseniz CİMER üzerinden de online suç duyurusu yapabilirsiniz. Online başvurunuzun durumunu yine CİMER üzerinden takip edebilirsiniz.
- Suç duyurusunda bulunmak işlenen suçun üzerinden 6 aydan fazla zaman geçmemiş olması gerekir.
- Suç duyurusunda bulunmak tamamen ücretsizdir.
Siz online suç duyurusu sisteminin faydalı olduğunu düşünüyor musunuz? Yoksa şahsen giderek işlem yapmayı mı tercih ediyorsunuz? Fikirleriniz bizlerle paylaşabilirsiniz.
Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Sorgulama
Tebliğ Tebellüğ Belgesi Nedir? Nereden Alınır?
CİMER Yasal İşlem Süresi Ne Kadar?
15 gündür.
Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma Süreniz Ne Kadardır?
6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Kendim yurtdisinda ikamet ediyorum.
6 ay once istanbul cumhuriyet savcılığına dolandırıcılık suç duyurusunda bulundum ve elimdeki butun email ve mesajlarida yolladim ama halen bir cevap alamadim bunu nasil takip edebilirim.
2016 senesinde cumhuriyet savcılığına müracadım var. Bunu nasıl takip edebilirim.
Lütfen bilen biri bana yardımcı olsun allah rızası için evimde 5 kişinin telefonu bilgisayar tablet telefon numaralarımız internetime kim bağlanıyorsa herkezin telefonu ele geciriliyor suriyeli birinden kontör aldım numaramı bilmediğim için telefonumu ona vermiştim telefonumu vatsap vepten şifrelemiş bugüne kadar bütün bilgilerimizi çalıyorlar oğlumun banka şifreleri çalındı televizyonumdan evimi izliyorlar televizyonda sadece reklamdan başka bişey izlemiyoruz kimse bana inanmıyor kimseyi inandıramıyorum allah rızası için bütün ilgili makamlara başvurdum hiç kimse ilgilenmek istemiyor bakmıyor lütfen bana yardım edin. Bütün yaşlılar masada oturuyor birşey bilmiyorlar gençlerimiz boş boş geziyor kimi kime şikayet edeceğiz bilemiyoruz bilem biri varsa yardım edin lütfen
MÜKEMMEL ŞEKİLDE ANLATILMIŞ, ÇOK AÇIKLAYICI VE NET İFADELER KULLANILMIŞ, EMEĞİ GEÇENLERE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ
3 saat önce evime çocuklarım ile hasta eşimle eve girerken üst komşum evimi satın aldığını. Ve 10 gün içerisine çıkacaksınız dedi bizde daha ÖNCEDEN kanunen bir elime belge geçmediğini bu yasal sürecinin ne kadar gerektiriyorsa ilerleyeceğiz söyleyince 2 genç oğluyla evimize girdi ve saldırdı zar zor kapıyı kapattık anahtarımı aldılar polisi aradım ve yarım saate geçkin bir sürede 2 bekçi bir polis geldi 4 yaşındaki küçük oğlım. 12 yaşındaki kızınla ve hasta eşimle derdimizi anlattık anahtarımı aldıklarını ve evin içine girip saldırdıklarını söyledik aynı şekilde eşim karakolda yazılı olarakta şikayette bulundu ama inanın yarım saat sonra sokaklarda 2 oğluyla çocuklarımı ve bizi öldürdüreceklerini aracımızın resmini çekip parçalayacaklarınısokak ortasıda bağırdılar polis gelid evlerine kaçtılar sonra yine serbest şimdi evden çocuklarımı nasıl çıkaracağım ölüm ile hala bağırarak konuşabiliyor ne şikayet ne polis caydırıcı olmadı kendi canımda zerre kadar korkmuyorum ama değil mi çocuklarımı ortaya koyarak tehtit etti .
Ne yapacağım bilmiyorum hiçbirşey olmamış gibi ellerini kollarını sallayıp eve geldiler hala bağıra çağıra tehditler yağdırıyorlar ve inanın çok zor durumdayım devletin büyükleri sizlere sığınıyoruz ne olur duyun sesimi ÇOCUKLARIM İÇİN.ne şikayet etmek ne polis fayda etmedi .Düşünebiliyormusunuz evime zorla girdiler ve anahtarını aldılar Zar zor kapıyı kapattık ya çocuklarıma birşey olsaydı benim. Elim mosmor eşimin yüzü nasıl korktu küçük oğlum kızım nasıl tedirgin ailesi için YARDIM EDİN HERKES KENDİNİ BENİM YERİNE KOYSUN ÇOCUKLARIM İÇİN DUYUN SESİMİ BURADA ÇÖZÜM BULAMIYORLAR. EVİME GİRİP NASIL OLSA ÇIKINCA EŞYALARIMI ATACAKLARINI İLK FIRSATTA AİLEMİ ÖLDÜRECEKLERİNİ ARABAMI PARÇALAYACAKLARINI HAYKIRIYORLAR
Saygım ve inancım önce Rabbime sonra Devlet büyüklerime
Aydın/KUŞADASI
Merhaba ben yurt dışında yaşıyorum ve bi arkadaşımın tavsiyesi üzerine koltuk takımı aldım geçen sene bu gün yarın bi sene oldu daha elime ulaşmadı ne yapmam gerekiyor. Yardımcı olabilirmisiniz ?
Guzel ama eksik örneğin sağlıktaki hatalı tedaviler ve ölümle sonuclanmasında ne yapabiliriz.Başkent üniversitesi Ankara Hastanesi çok ķötü tedavi yaptı 03.02.2023 günü abimi kaybettim