SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu? 2024 Doğum Ücreti Geri Alma

SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu? Doğum Ücreti Geri Alma; Sağlık sektöründe yapılan değişikliklerle birlikte verilen bazı hizmetler de değişmiştir. Özellikle özel hastanede doğum yapmak isteyen hamile kadınlar bu hizmetleri araştırmakta ve doğumun karşılanıp karşılanmadığını öğrenmeye çalışmaktadır. Peki özel hastane doğumu karşılıyor mu, Özel hastaneden doğum ücreti nasıl geri alınır gibi soruların cevaplarına gelin birlikte bakalım…
Geçtiğimiz yıllarda sağlık sisteminde birtakım köklü değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler sonrasında da devletin anlaşmalı olduğu özel hastanelerde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan çalışan ve emekliler de hizmet almaya başladı. Özel hastaneye yapılan ödemelerin bir kısmının devlet bir kısmının da vatandaş tarafından karşılandığı bu sistem günümüzde aktif olarak kullanılıyor.
Elbette bu durum beraberinde bazı soruları da getirdi. Her ne kadar anlaşmalı olsa da özel hastane ücretleri birçok kişinin bütçesini aşan tutarlara varabiliyor. Bu nedenle vatandaşlar özellikle ameliyat ve doğum gibi süreçlerde özel kuruluşlara ne kadar ücret ödeyeceklerini merak ediyorlar.
Doğum Yardımı Başvuru 2024 Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu?
Maalesef SGK özel hastanelerde yapılan doğumları tamamıyla karşılamıyor. Önceki dönemlerde ilgili bakanlığın bu konuya dair girişimleri olmuştu ve tıpkı kanser hastalarının özel hastanelerde tedavi görebilmesi gibi doğum yapacak kadınların da özel kuruluşlardan ücretsiz olarak hizmet alması görüşülmüştü. Fakat bu durum net bir sonuca bağlanmadı ve günümüzde özel hastaneler doğum için ücret talep ediyor.
Tabii bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmasını göz ardı etmemek lazım. Özel hastanede doğum yapmak isteyen kadınlar SGK’nın anlaşmalı olduğu kuruluşlarda daha uygun fiyatlara hizmet alabiliyorlar.
SGK fark ücreti olarak adlandırılan meblağ doğum için de alınıyor. Bu ücret bazı hastanelerde çok cüzi fiyatlar olarak bazı kuruluşlar da ise oldukça yüksek rakamlar şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Söz konusu ücret hastanenin fiyat politikasına ve doğum şekline göre değişiklik gösteriyor. Örneğin normal doğum sezaryenle yapılacak doğumlara göre daha uygun fiyatlı oluyor. Fakat bunlarda doğum sırasında kullanılacak anestezi yöntemlerine göre değişebiliyor.
Eğer özel bir hastanede doğum yapmak istiyorsanız, mutlaka ilgili hastaneyle fiyat politikası ve Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşması hakkında görüşün. Zaten birçok özel sağlık kuruluşunun çeşitli doğum paketleri oluyor. Bunlar arasından seçim yaparak ve yetkililerle görüşerek ödeyeceğiniz miktarları önceden öğrenmek doğum sonrasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşmanızı önleyecektir.
Fakat bazen doğum yapılacak hastaneyle önceden görüşülse bile çıkış işlemleri sırasında fatura belirlenen miktardan çok daha fazla gelebiliyor. Bu durumda gerekli başvuruları yapan kişiler ödedikleri fazla miktarı geri alabiliyorlar.
SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu?
İzmir’de SGK ile Anlaşmalı Özel Hastaneler 2024
SGK Fizik Tedavi Ücretlerini Karşılıyor mu? 2024 SGK Anlaşmalı Hastaneler
Özel Hastaneden Doğum Ücreti Geri Alma
Özel hastaneler hastalardan SGK’nın ödediği tedavi ücretinin birkaç katı kadar fark talep edebiliyorlar. Bu durumda da hastaya çıkarılan faturada çok ciddi bir artış gözleniyor. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak ödediğiniz ücretin bir kısmını geri alabilirsiniz.
Peki, Özel Hastanenin Aldığı Fazla Ücret Nasıl Geri Alınır?
SGK’dan ücret iadesi talep edebilmek için ihtiyacınız olan ilk şey ayrıntılı faturadır. Doğum sonrasında hastaneden çıkış yaparken mutlaka anneye ve bebeğe uygulanan işlemlerin ve bu işlemlere dair fiyatlandırmanın detaylarıyla yer aldığı ayrıntılı faturayı alın.
Faturayı aldıktan sonra üzerinde yazan işlemlerden ekstra ücret eklenmiş olanlar için iade talebinde bulunabilirsiniz. Bunun için önce aşağıdaki adımları takip ederek hastaneden aldığınız hizmetler için talep edilebilecek ilave ücret bilgisini sorgulayın.
- Öncelikle bölüm sonunda verilen linke tıklayarak SGK’nın ilave ücret hesaplama sayfasına gidin.
- Daha sonra açılan ekranda “Hastane Türü -Tümü”, “Tedavi Türü – Yatarak”, “Muayene Yapılan Branş – Kadın Sağlığı ve Doğum” olacak şekilde boşlukları doldurun ve “İşlemleri Seçin” yazısına tıklayın.
- Siz işlemleri seç dedikten sonra karşınıza bir arama kutusu çıkacak. Oraya “Doğum” yazarak arama yapın ve aşağıda açılan listeden hastaneden aldığınız hizmeti seçin.
- Bu işlemi tamamladıktan sonra özel hastanenin sizden talep edebileceği ekstra ücret oranını görebilirsiniz.
Burada belirtmemiz gerekiyor ki, SGK anlaşmasına göre doğuma dair birçok işlem ve yenidoğana uygulanan tedavilerin tümü ilave ücret kapsamına girmez. Fakat yine de kontrol etmekte fayda var.
Ayrıntılı faturanızı aldıktan ve gerekli kontrolleri yaptıktan sonra sıra SGK’ya başvurmakta. Bu da oldukça kolay yollardan yapılabiliyor. İsterseniz yaşadığınız yerdeki SGK il müdürlüğüne ayrıntılı faturanızla beraber iade talebi için müracaat edebilirsiniz. Dilerseniz de Alo 170 hattını arayarak bilgi alabilir ve talebinizi yetkili kişiye iletebilirsiniz.
Söz konusu başvurular sonrasında haklı bulunursanız özel hastanenin sizden aldığı ilave ücret tarafınıza iade edilir. Aynı zamanda SGK bu usulsüzlüğü yapan kuruluşa belirli bir miktar para cezası keser.
Sosyal Güvenlik Kurumu “İlave Ücret Sorgulama” sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
2024 Özel Hastane Acili Ücretli mi? Özel Hastane Acil Ücreti Geri Alma
Ankara’da SGK Anlaşmalı Özel Hastaneler 2024 Ankara SGK Anlaşmalı Diş Hastaneleri
Devlet Hastanesinde Diş Tedavisi Ücretli mi? 2024 SGK Diş Tedavisi Neleri Kapsıyor?
Çalışan Annenin Doğum İzni Ne Kadardır?
Doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 haftalık bir izin söz konusudur.
Çalışan Anne İçin Süt İzni Ne Kadar?
Bir yaşından küçük çocuğu olan anne için süt izni günlük 1,5 saattir.