yardım başvurusudevlet yardımları

Devlet Hastanesinde Diş Tedavisi Ücretli mi? 2024 SGK Diş Tedavisi Neleri Kapsıyor?

Devlet Hastanesinde Diş Tedavisi Ücretli mi? 2024 SGK Diş Tedavisi Neleri Kapsıyor?
A+
A-

Devlet Hastanesinde Diş Tedavisi Ücretli mi? SGK Diş Tedavisi Neleri Kapsıyor? Ağız ve diş sağlığı, insan yaşamı için büyük öneme sahiptir. Özel muayenehanelerde ya da hastanelerde gerçekleştirilen diş tedavilerinin maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle diş tedavilerinde sosyal devlet anlayışının temeli olan sağlık hizmetleri vatandaşın imdadına koşar.

Özel Hastanelerin Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Devlet Hastanesinde Diş Tedavisi Ücretli mi? 

Sigortalı vatandaşların diş tedavileri gereksinimleri SGK diş yaptırma yardımları kapsamında devlet ve üniversite hastanelerinin ilgili polikliniklerinde karşılanır. Diş tedavisi için SGK anlaşmalı hastaneler, yapılacak olan tedavinin estetik amaçlı olup olmamasına ve tedavi türüne göre ödemeyi kararlaştırır. Eğer ödeme yapılması konusunda karar kılınırsa tedavinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından anlaşmalı kurumlara ödeme yapılır. SGK ayrıca, serbest diş hekimlerine sevke izin verir ve bu sevkler sonrasında sigortalıların ödediği ücretlerin bir kısmını da karşılar.

Maliye Bakanlığı, özel sağlık kuruluşlarına sevk edilen kişilere asgari ücret tarifesi üzerinden ödeme yapılmasına ilişkin karara ilişkin genelge yayımladı. Yayımlanan genelgede; kurum (SGK) ile hekim arasında sözleşme olmadığından fatura bedeli hastalardan tahsil edilir. Daha sonra hasta SSK diş parasını geri ödeme için başvuruda bulunur.

SGK, diş tedavilerinde hastaların belirlenen şartlara uygunluk göstermesi halinde katkı yapar. Bu şartlar şu şekilde listelenebilir:

  • 18 yaşını aşmamış kişilerin estetik amaçlı olmayan ortodontik diş tedavilerine ilişkin giderler SGK tarafından karşılanmaktadır.
  • Ağız ve diş sağlığı hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince kuruldaki diş hekimleri tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi halinde hastalar, tedavi için başvuruda bulunabilirler.
  • Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedaviye başlanması gerekir.
devlet hastanesinde diş tedavisi ücretli mi? 

devlet hastanesinde diş tedavisi ücretli mi?

SGK Diş Tedavisi Neleri Kapsıyor?

Diş kaplama işlemleri; Gelişen teknolojiyle birlikte diş kaplama işlemlerinde metal ham maddelerin yerini, zirkonyum kron aldı. Estetik diş hekimliğinin en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan zirkonyum kron diş kaplama, SGK tarafından karşılanmaktadır. Zirkonyum kron kaplama, ağızda birkaç dişin eksik olduğu durumlarda tercih edilir. Dişsiz bölgeye komşu olan dişlerden ve implantlardan destek alınarak yapılan bir uygulamadır.

SGK İmplantı Karşılıyor mu ?

Kemik içi implantları SGK ödemez. Ancak kemik içi implant tedavisinde SGK’nın tedaviye destek sağlaması için hastanın belirlenen durumlardan birinde olması gerekir:

  • Kemik içinde aşırı doku kaybının olduğu vakalarda,
  • Alt ve üst çenede tek taraflı serbest dişsizlik vakalarında,
  • Dudak, damak yarığı vb. doğumsal problemlerde, diş ve ilgili kemik doku defektlerinin olduğu vakalarda kurum tarafından ödeme yapılır.

SGK tarafından yapılacak ödemelerde; sağlık kurulu raporu ile belirlenen implant durumlarında her çene için en fazla 4 adet implantı uygulaması karşılanır. Her implant uygulaması için işlem bedeli 90 TL üzerinden faturalandırılır. Başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan savaş gazilerinde ise her implant için en fazla 700 TL üzerinden faturalandırma yapılır.

%40 ve üzerinde engelli kişilerin, engel durumunu ispatlaması ve sağlık kurulu raporu alması halinde özel sağlık hizmetleri dahil olmak üzere; yapılan diş tedavilerinin tamamı kurum tarafından karşılanır. Ancak raporun düzenlendiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde tedaviye başlanması gerekir.

sgk diş tedavisi neleri kapsıyor?

sgk diş tedavisi neleri kapsıyor?

GSS Diş Tedavisini Karşılıyor mu?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) kanunu kapsamında hastaların hangi diş tedavilerinin kurum tarafından karşılandığı belirlenmiştir. Tedavi bedelleri Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve kurum temsilcilerince oluşan 5 kişilik Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından düzenlenmiştir. Belirlenen tedavilerin fiyatlandırılması kapsamı içerisinde yer alanlar şu şekildedir:

  • Yapılacak tıbbi müdahale ve tedaviler,  kanal tedavisi hasta takibi, travma ve onkolojik tedaviye bağlı protez uygulamaları, ağız ve diş hastalıkları ile ilgili acil sağlık hizmetlerinin bedellerinin tamamı, kurum sevk zinciri kapsamında uygunluğa bağlı olarak ödenir.
  • 45 yaşından gün almış kişilerin diş protezlerinin bedelinin %50’si kurum tarafından karşılanır.
  • Estetik amaçlı ortodontik uygulamalar kesinlikle karşılanmaz. (Ortodontik tedavilerin estetik ya da tıbbi gereklilik olduğu kurum tarafından belirlenir.)
  • 18 yaşını doldurmamış kişilerin ortodontik tedavileri için belirlenen bedellerinin %50’si kurum tarafından ödenir.

Genel Sağlık Sigortası olmayan sigorta kapsamı dışındaki vatandaşlar için: Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır? GSS Başvuru İşlemleri

SGK Kök Hücre Tedavisini Karşılıyor mu?

SGK Fizik Tedavi Ücretlerini Karşılıyor mu?

 

Özelde Diş Çekimi Ne Kadar?

Ortalama 400 ile 600 TL arasında bir fiyat tutmaktadır.

Özelde Diş Dolgusu Fiyatı Nedir?

Ortalama dolgu türüne göre 650 ile 850 TL arasında değişmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.