yardım başvurusudevlet yardımları

2024 Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Ne İşe Yarar?

2024 Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Ne İşe Yarar?
A+
A-

Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Ne İşe Yarar? İnsana hizmetin verildiği her yerde hijyenin olması ve buna dikkat edilmesi son derece önem arz etmektedir. Yemekhaneler, iş yerleri, restoranlar ve buna benzer gıda hizmeti veren mekânlarda, konaklama hizmeti sunan otel ve pansiyon gibi yerlerde, insan bedeni ile direk temas durumunun söz konusu olduğu temizlik hizmeti verilen iş yerlerinde ve gıda üretiminin yapıldığı alanlarda çalışan kişilerin ve işverenlerin alması gereken bir takım eğitimler vardır.

Ülkemizde 2013 yılında yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile söz konusu eğitimlerin ve akabinde verilen belgelerin belirli bir standarda bağlanması hedeflenmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Hijyen Belgesi Ne İşe Yarar?

Hijyen belgesi kişilerin ilgili yönetmelik kapsamında gördükleri eğitimin ardından almaya hak kazandıkları bir çeşit sertifikadır. İnsan sağlığıyla ve gıda sektörüyle doğrudan ilişkisi olan kişilerin alması gereken bu belge için yönetmelik kapsamında yetkilendirilen kuruluşların eğitim sürecine katılmak ve sertifika sınavından geçer not almak gerekiyor.

Hijyen eğitimi yönetmeliğin amacı; gıda sektöründe çalışan kişilerin bilinçlenmesi, işçilerin çalışmasına engel olabilecek bulaşıcı hastalıkların ve cilt ile ilgili hastalıkların belirlenmesi, bu hastalıkların iyileştirilmesi ve engellenmesidir. Söz konusu yönetmeliğe bağlı olarak verilen hijyen sertifikası da çalışan ve işveren tarafından alınması zorunlu hale getirilmiştir. Yönetmelik gereğince bu kurala uymayan kişilere ve iş yerlerine ceza kesilmesi esastır.

Hijyen Belgesi Hangi Kurumdan Alınır?

Hijyen sertifikası almak için başvurabileceğiniz çeşitli kurumlar mevcuttur. Neredeyse her hafta yeni dönem başvurusu alan kuruluşlar aracılığıyla dilediğiniz zaman hijyen eğitimine katılabilirsiniz.

Hijyen eğitimleri ve bu eğitimin sonrasında alınan hijyen sertifikası, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adıyla faaliyet gösteren eğitim kurumları tarafından verilir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen bu tür eğitim merkezleri ülkemizin dört bir yanında faaliyet göstermektedir.

Hijyen eğitimi sertifikasını almanın bir diğer yolu da Halk Eğitim Merkezlerine başvurmaktır. Size en yakın merkeze giderek Halk Eğitim hijyen belgesi eğitimine kayıt olabilirsiniz.

Ayrıca işverenler ve işletmeler isterlerse belirli şartları yerine getirip yönetmelik kapsamındaki prosedürleri tamamlarlarsa, hijyen eğitimini çalışanlarına kendileri de verebilirler.

Hijyen Belgesi Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?

Hijyen sertifikası almak için verilen eğitimlere katılmak isteyenlerin yapması gereken işlemler oldukça basittir. Eğitim alacağınız kuruma karar verdikten sonra tek yapmanız gereken sizden istenilen belgelerle beraber ilgili kurumu başvurmak olacaktır.

Büyükşehirlerde söz konusu eğitime talebin yoğun olmasından dolayı neredeyse her hafta yeni bir kurs dönemi açılır. Fakat nispeten küçük yerleşim yerlerinde kursun başlaması için yeterli çoğunluğun sağlanması beklenebilir.

Hijyen Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Hijyen sertifikası almak için ihtiyaç duyulan belgelerin sayısı oldukça azdır. Bu durum da kişilerin ilgili kurumlara yapacağı başvuruları kolaylaştırır.
Hijyen belgesi eğitimi ne başvurmak için ihtiyacınız olan belgeler şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
  • Eğitime başlanacak kurum tarafından verilen ve başvuran kişi tarafından doldurulan katılımcı başvuru formu
  • İlgili kurumun hesabına yatırılan hijyen eğitimi ücretine ait banka dekontu veya makbuzu
Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Ne İşe Yarar?

Hijyen Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Ne İşe Yarar?

Peki, Hijyen Belgesi Ne Kadar?

Hijyen sertifikası eğitimine başvururken, eğitim alınacak kuruma belirli bir miktar ödeme yapılması gerekir. Yönetmelikte söz konusu hijyen belgesinin ücreti “Genel müdürlük eğitime katılan kişilerden, eğitim için yapacağı masrafları karşılayabilmek adına ücret talep edebilir. Eğer kurs süresince uygulama yapılması gerekirse, uygulama esnasında ihtiyaç duyulacak olan şahsi malzemelerin kursiyerler tarafından karşılanması gerekir” şeklinde belirtilmiştir.

Görüldüğü gibi ilgili yönetmelikte kurumların hijyen belgesi ücreti olarak talep edebileceği net bir rakam yok. Bu miktar eğitim alınan kurumun bulunduğu şehre ve yoğunluğa göre değişiklik gösterebiliyor.

Fakat ortalama olarak hijyen eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki verilen özel kuruluşlarda 100-150 Türk Lirası arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde Halk Eğitim Merkezleri de kişilerden söz konusu eğitim için ortalama 50-100 Türk Lirası arası talep etmektedir.

Hijyen Sertifikası Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Hijyen eğitimine katılan adaylar eğitim sürecinin ardından çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir sertifika sınavına tabii tutulurlar. Bu sınavı başarıyla veren kişiler hijyen sertifikası almaya hak kazanırlar. Söz konusu sertifika eğitim veren kurum tarafından kişiye elden teslim edilir. Fakat kimi zaman tek bir nüsha yeterli olmayabilir veya kurumdan alınan belge hasar görebilir, kaybolabilir. Böyle bir durumda kalan kişiler ve dileyen adaylar e-Devlet sistemi üzerinden hijyen sertifikalarına ulaşabilirler.

E-Devletten Hijyen Belgesi Nasıl Alınır?

  • e-Devlet hijyen belgesi görüntüleme ve sorgulama işlemi için öncelikle Milli Eğitim Bakanlığına bağlı e-Devlet sayfasını açın. Sizi söz konusu sayfaya yönlendirecek linki bölüm sonunda bulabilirsiniz.

meb1

  • Eğer daha önce oturum açmadıysanız, karşınıza çıkan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” sekmesine tıklayın. Sistem sizi giriş ekranına yönlendirecektir.

meb2

  • Açılan sayfadan e-Devlet sistemine giriş yaparak hijyen belgenizi görüntüleyebilir, bilgisayarınıza kaydederek çıktısını alabilirsiniz.

E-Devlet sisteminin ilgili sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Hijyen Sertifikası Alması Zorunlu Olan Kişiler ve İş Kolları Hangileridir?

Hijyen sertifikası, yalnızca çalışanların değil işverenlerin ve iş yeri sahiplerinin de alması gereken bir belgedir. Hijyen belgesi alması gereken kişiler ve iş kolları şu şekildedir:

  • Su ve doğal mineral sularının üretimini yapan iş yerleri
  • Gıda üretimi yapan ve perakende satış yapan iş yerleri
  • Otel, pansiyon, motel ve misafirhane gibi konaklama hizmeti veren yerler
  • Komisyon tarafından hijyen eğitimi alması uygun bulunan diğer iş kolları
  • İnsan tenine temasın esas olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri

Hijyen Eğitimi Kapsamında Yer Alan Konular Nelerdir?

Hijyen eğitimi aldığınız süre boyunca halk sağlığını tehdit eden virüslerin, parazitlerin, bakterilerin, mantarların ve enfeksiyon kapmaya sebep olan diğer mikrop türlerinin genel özelliklerinden bahsedilmekte ve nasıl bulaştığına dair örnekler verilerek bulaşma yolları ayrıntılı bir şekilde katılımcılara anlatılmaktadır.

Ayrıca farklı iş kolunda çalışan kişilerin hangi hastalıklara yakalanma riskinin bulunduğu ayrı ayrı anlatılarak eğitime katılan kişilerin bilinçlenmesi sağlanır. Bu hijyen eğitimleri en az 8 saat sürmektedir. Hijyen belgesini alabilmek için verilen eğitimlerin tümüne katılmak zorunludur. Eğitim sunumlar ile ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve videolarla desteklenir. Bu anlatım şekli hem eğitim alan kişileri sıkmaz hem de hijyen konusunun önemini anlamalarına yardımcı olur.

Gıda ve Su Sektöründe Çalışan Kişilere Verilen Hijyen Eğitimi Konuları Nelerdir?

1. Hijyen eğitimi ile ilgili yasal durum

  •  İşyeri sahiplerine uygulanan yasal durum
  •  Çalışanlara yönelik uygulanan yasal durum

2. Gıda ve su sektöründe karşılaşılan bulaşıcı hastalıklar

Mikrobiyoloji
  •  Mikrobun tanımı
  •  Mikrop çeşitleri (bakteri, mantar, virüs, parazit)
  •  Mikropların yaşama ve üreme şartları
  •  Mikroplar hastalık yapmak için ne kadar güçlüdür
Bulaşma yolları
  •  Ağız yolu
  •  İnsan-insan
  •  Hayvan-hayvan
  •  Temas yoluyla
  •  Hava yoluyla
  •  Eşya-insan
Enfeksiyon zinciri
  •  Enfeksiyonun kaynağı
  •  Hasta olmayan kişiye bulaşma
  •  Bulaşma yolu
Sık görülen hastalıklar
  •  Temas ile bulaşanlar (hayvan-insan, eşya-insan, İnsan-insan)
  •  Hava yoluyla bulaşanlar
  •  Ağız yoluyla bulaşanlar

3. Gıda ve su sektöründe karşılaşılan bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu yaklaşımlar

Ağız yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu önlemler
  •  Tuvalet sonrası temizlik
  •  El temizliği
  •  Öksürük ve hapşırık yoluyla bulaşmanın önlenmesi
Hava yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu önlemler
  •  Direkt temas yolu ile bulaşanlar
  •  Damlacık ile bulaşanlar
Temas yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu önlemler
  •  Eşya-insan ile temasın önlenmesi
  •  Hayvan-insan ile temasın önlenmesi
  •  İnsan-insan ile temasın önlenmesi

Eğitim alan kişilere verilen bu bilgiler ışığında, çoktan seçmeli test ile hijyen eğitimi sınavı uygulanır. Peki hijyen belgesi ücreti ne kadardır? Hijyen belgesi ücreti yönetmelikte; “Genel müdürlük eğitime katılan kişilerden, eğitim için yapacağı masrafları karşılayabilmek adına ücret talep edebilir. Eğer kurs süresince uygulama yapılması gerekirse, uygulama esnasında ihtiyaç duyulacak olan şahsi malzemelerin kursiyerler tarafından karşılanması gerekir” şeklinde belirtilmiştir.

Öğretmen Strateji Belgesi Nasıl Alınır?

İBB Yol Belgesi Nasıl Alınır?

 

Gıda Hijyeni İle İlgili Şikayetlerimizde Hangi Hattı Kullanabiliriz?

Bu tür şikayetler için ALO 174 ü kullanabilirsiniz.

Hijyen Eğitimi En Az ve En Çok Kaç Saat Sürmektedir?

En az 8 saat en çok ise 40 saat kurs verilmektedir.

Yorumlar

  1. lokmancert dedi ki:

    hijyen belgesi alırken