yardım başvurusudevlet yardımları

Aşçı Nasıl Olunur? 2024 Aşçı Maaşları Ne Kadar?

Aşçı Nasıl Olunur? 2024 Aşçı Maaşları Ne Kadar?

Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları Ne Kadar? Yemek yapma tutkusu olan kişilerin ilk olarak yöneldiği meslek aşçılıktır. Aşçılar Ne Kadar Maaş Alır? Şef Aşçı Nasıl Olunur? Şef Aşçı Maaşları Ne Kadar? Aşçı Yardımcısı Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Çocukken, iyi yemek pişiren bir ebeveynle büyümüş, mutfakta çok fazla zaman geçirip birçok şey öğrenmişseniz, eve gelen misafirleriniz yemeklerinizi çok beğeniyorsa ve bu konuda gerçekten hevesliyseniz aşçılık konusunda kariyer yapabilirsiniz. Bu saydıklarımız birer kriter değil elbette, hiçbir tecrübeniz olmadığı halde mesleğe duyacağınız salt heves de sizi aşçılık konusunda başarıya ulaştırabilecek güçtedir. İşsiz kalma ihtimalinizin son derece düşük olduğu bu saha, çok keyifli yanları olmasının yanı sıra oldukça ağır olduğundan sevmeden yapılabilecek bir meslek değildir.

Tazminat Alma Şartları Neler? Tazminat Nasıl Alınır?

Aşçı Olmak İçin Gereken Özellikler

Bu meslekte alaylı olarak yetişmek de mümkün olsa da, bahsettiğimiz eğitim basamaklarını arşınlayarak ilerlemeniz kariyer yolculuğunuzu daha sağlam bir hale getirecektir. Yapısal anlamda ne tür özellikler taşımak gerektiğine gelince;

  • Yemek pişirmeyi, yeni tarifler üzerinde çalışmayı, farklı tarifler keşfetmeyi sevmeniz gerekir.
  • Odaklanma kabiliyetinizin son derece yüksek olması, meraklı ve ilgili bir yapıya sahip olmanız gerekir.
  • Sabırlı ve disiplinli olmanız gerekir. Bir ekiple ve saatlerce çalışırken, en ufak bir hatanın her şeyi berbat edebileceği bir sahada olduğunuzun bilincinde olmanız gerekir.
  • İşini titizlikle sürdürebilecek yetide bir birey olmanız gerekir.
  • Değişik mutfak kültürlerini öğrenmeye açık ve dahası bu konuda azimli olmanız gerekir.
  • Yenilikleri takip etmeniz ve popüler yemek kültürüne hakim olmanız gerekir.
  • Bedensel sağlık ve dinçlik açısından formda olmanız gerekir. Bu kadar ağır ve ayakta geçirilecek mesaiyi başka türlü atlatamazsınız.
  • İnsan ilişkilerini yürütmek konusunda üstün yetenek sahibi olmalısınız; sürekli sakarlık yapan yardımcınıza ya da mükemmel yapmış olduğunuz yemeğe kulp takan müşterilere sabırla yaklaşmayı başarmanız gerekecektir.
  • Elleriniz becerikli olmalı, elinizin ayarı tutarlı olmalı ve bazı süsleme sanatlarını kolaylıkla yapabilecek kabiliyete sahip olmalısınız.
  • Bu meslek sizden adanmışlık bekler, bu kadar yoğun mesaiye sahip bir alanda çalışırken sizin için sosyal hayat ya da tatil gibi durumlar hep uzakta kalacaktır.

Özetle, “zor ama bana göre bir meslek” diyorsanız kariyerinizi aşçılık sahasında sürdürebilirsiniz.

aşçı nasıl olunur

aşçı nasıl olunur

Devlette Aşçı Olmak

Bunun için çeşitli alternatifler mevcut olsa da, alınacak ön eğitimin ardından gerekli bölüm olan Gastronomi Ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olmanız gerekiyor.

Eğitim Seçenekleri

  • Aşçılıkla ilgili Mesleki ve Teknik bir liseden veya Turizm ve Otelcilik eğitimi veren bir liseden mezun olduktan sonra, üniversitede 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde tahsilinizi tamamlamak
  • Herhangi bir ücrete tabi olmayan 2 yıllık Aşçılık bölümünü tamamlamak
  • Ücrete tabi olan 2 yıllık aşçılık bölümünü  tamamlamak
  • Ücrete tabi 4 yıllık Gastronomi Ve Mutfak Sanatları bölümünü tamamlamak
  • Devletin uygun gördüğü sınavda başarılı olduğunuz takdirde, temel hijyen ve iş güvenliği sertifikanızı almanız mümkün olabiliyor.
  • Meslekle ilgisi olmayan bir liseden mezun olduktan sonra da, gerekli bölümleri okuyarak hedefe doğru ilerlemeniz mümkündür.

Şef Aşçı Nasıl Olunur?

Birçok meslekte olduğu gibi, aşçılıkta da şef konumuna gelebilmek için çok çalışmanız ve kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Başka ülkelerin mutfak kültürlerine hakim olacak beceride, yenilikçi, keşifçi ve uygulamacı bir tutumla disiplin içinde ilerlemeniz şart.

Farklı ülkelerin mutfaklarında bolca mesai yapmanız gerekiyor. Bir otelin tüm personeli tatile çıkabilir ancak şef aşçı olma yolunda ilerliyorsanız, tatili unutun. Saatler boyu sürecek mesailer dahilinde yıllar boyu çalışarak kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

şef aşçı nasıl olunur?

şef aşçı nasıl olunur?

Kadın Aşçı Nasıl Olunur?

Toplumda yemek pişirmek kadının işi gibi görülse de, aşçılık söz konusu olduğunda erkek aşçılar genellikle daha ön plandadır. Kadın aşçılar, meslek son derece ağır olduğu için pek tercih edilmeyebiliyor ve meslekte var olmak için erkek aşçılara göre daha çok çaba sarf etmeleri gerekebiliyor.

Yıllar boyu sadece erkek aşçıların yetiştiği ve hakim olduğu bir sahada, özel kursların açılmasıyla birlikte varlık gösteren kadınlar, ortalama on yıldır sahada boy gösterebilir hale gelmişlerdir. Yine, tercih edilmiyor olmalarının sebeplerinden ve mücadele vermeleri gereken konulardan biri de, erkek personelin çoğunlukta olduğu bir gruba söz geçiremeyecek olduklarına karşı geliştirilmiş saçma bir inanç; kadınların işi hep zor, bu sebeple mücadeleye de alışkınlar ve sahada adım adım ilerliyorlar.

kadın aşçı nasıl olunur?

kadın aşçı nasıl olunur?

Aşçılar Ne Kadar Maaş Alır?

Kamuda aşçı maaşları

  • Mesleğe yeni başlayan lise, önlisans ve lisans mezunlarının maaşları 5000 TL civarındadır.
  • 3 ile 25 yıl arasında tecrübe sahibi olan aşçıların maaşları 6000 TL ile 8000 TL civarında seyrediyor.

Şef Aşçı Maaşları

Şef aşçı maaşları da yine çalıştıkları firmaya ve aldıkları eğitime göre değişkenlik gösteriyor. Yurt dışında, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde çok ünlü aşçılık okullarından mezun olunduğu takdirde aylık 5000 ile 7000 Dolar arası kazançlardan bahsedilebilir. Ülkemizde ise, bazı otellerde ya da özel sektörde çalışan şef aşçıların maaşı 10.000 TL ile 30 bin TL arasında seyrediyor.

Aşçı Yardımcısı Maaşları

Kamuda yeni atanan bir aşçı yardımcısı 5000 TL maaşla işe başlayabiliyor. Özel sektörde ise bu rakamı yukarı çekmek mümkün, daha önce de bahsettiğimiz gibi bu sahada rakamlar oldukça esnek ve sizin görüşme sonucunda taleplerinizi sunma ve kabul ettirme becerinize göre kazancınızı yukarı çekebilmeniz de mümkün.

Otellerde Aşçı Maaşları

Otellerde ne mezunu olursanız olun kariyerinize komi 1 olarak başlarsınız ve kazancınız güncel asgari ücret üzerinden belirlenir. Kariyer yapabilmek için çok çalışmalısınız. Oluşacak departman açıklarına göre mesleğinizde terfi edebilirsiniz. Otellerde maaş aralıkları asgari ücret ile 15 bin TL arasında seyrediyor.

Sırasıyla Kariyer Departmanları

  • Komi 2
  • Bazı durumlarda Komi 3
  • Demi chef
  • Chef de parti
  • Chef de cuisine
  • Junior sous chef
  • Sous chef; görevi tüm diğer departmanların soslarını yapmaktır. Genelde Chef de Parti basamağına geçiş yapabiliyorlar. Ancak Executive Chef olmaları mümkün olmuyor. Çünkü Executive Chef olabilmek için, Mutfak Teknolojileri Ve İşletmesi bölümünü okumak gerekiyor.
  • Executive chef

Aşçı Çalışma Saatleri

Oldukça keyifli olmasına rağmen bir o kadar da zor bir meslek olan aşçılıkta günlük mesai saatleri 14 ile 16 saat arası değişiyor.

Komi ve Garson Maaşları Ne Kadar?

 

Aşçılık Eğitimi Sertifikası Kaç Saattir?

180 saattir.

Halk Eğitimde Belirlenen Eğitim Süresi Ne Kadar?

96 saattir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.