BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçiş EYT Şartları 2024 – 1260 Gün Şartı Kalktı mı?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçiş EYT Şartları | 1260 Gün Şartı Kalktı mı? Emeklilik hakkında merak edilenleri sizler için paylaştık. Emeklilik için hangi kurum daha avantajlı, hangi evraklar ile dilekçe verilmesi gerekiyor gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.
BAĞ-KUR ve SSK bu kolları arasında da geçiş yapmak mümkün. BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş için neler yapılması gerekiyor? Avantajlı mı? Tüm detayları sizler için hazırladığımız rehberimizde bulabilirsiniz..
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Nasıl Geçiş Yapılır?
Öncelikle SSK’ya geçmeniz için emeklilik sürenize dikkat etmeniz gerekir. Minimum üç buçuk sene kala geçiş yapabilirsiniz. Emekli olmak için üç buçuk seneden daha az vakti olan vatandaşlar geçiş yapamazlar. Kısacası son üç buçuk senenizi hangi kurumda geçirdiyseniz o kurumdan emekli olursunuz. Geçiş yapmak için emeklilik sürenizi kontrol ettikten sonra en yakın Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Sundukları dilekçeyi tamamen doldurmanız istenir. BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş dilekçesi için aşağıda örnek olarak verilen bilgileri bilmek yeterli olur.
- T.C. kimlik numaranızı doldurmanız gerekir.
- Konu olarak, ‘SSK’ya geçiş ve BAĞ-KUR kaydımın durdurulmasını istiyorum’ yazmanız gerekir.
- Çalıştığınız iş yerindeki çalışmaya başladığınız tarihi ve sigorta sicil numaranızı doldurmanız istenir.
- BAĞ-KUR kaydınızın durdurulmasını ve adınıza tahakkuk edilen prim belgesinin artık düzenlenmemesini kabul etmeniz gerekir.
- Adınızı, soyadınızı ve imzanızı attıktan sonra dilekçeyi görevlilere teslim ettiğinizde ilgili merciler belirlenen süre içinde BAĞ-KUR kaydınızı dondurur.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş dilekçesi için TIKLAYINIZ!
Hizmet Birleştirme İşlemi Unutulmamalı!
Önceden BAĞ-KUR ödemesi yapan vatandaşlar SSK’ya geçiş yaptıktan sonra hizmet birleştirme işlemini yapmalılar. Bu işlemden sonra SGK Müdürlüğü tarafından emeklilik şartlarınız belirlenir. BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş nasıl yapılır sorusundan kurtulmuş olursunuz. Ayrıca eski yasada geçen kurallar bu geçiş işlemlerini zorlaştırmıştı. Eskiden SSK’ya geçmek için bir yerde şirket ortaklığınız varsa bu ortaklığı sonlandırmak gerekiyordu. Üstelik vergi mükellefiyetiniz de işin içine giriyordu ve çıkılması uzun bir süreç oluyordu. Artık bunları düşünmenize gerek kalmıyor. 2011 yılında yayımlanan yeni kanunla birlikte tüm işlemleriniz hızlı ve kolay bir şekilde halloluyor.
Emeklilik İçin Hangi Kurum Daha Avantajlı?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş durumunda vatandaşlar en doğru kararı vermek istiyor. Emeklilik için SSK mı yoksa BAĞ-KUR mu daha avantajlı sorusu birçok kez gündeme gelmiştir. Emekli olmak isteyen vatandaşlar için bu geçiş işlemi daha çok tercih edilir bir durum haline gelmiştir.
- SSK’nın sunmuş olduğu avantajlar arasında daha yüksek emeklilik aylığı bulunur.
- Ayrıca SSK ile birlikte, çalışanlar emekliliğe daha erken ulaşabilirler. Erken emeklilik sayesinde daha fazla kişi SSK’ya geçiş yapmış olur.
- Üstelik bu erken emeklilik hakkı 10 yıla kadar çıkabilir.
- SSK’nın sunmuş olduğu avantajlar burada bitmiyor. SSK kapsamında ödemeniz gereken prim miktarı da düşüyor. BAĞ-KUR kapsamındaki vatandaşlar 9000 gün prim öderken SSK bünyesindeki vatandaşlar 5000 güne kadar prim ödeme imkanına sahip olurlar.
Elbette sağlık hizmetlerinde de yararlanabilirler. Geçiş yapıldıktan sonra sağlık bünyesindeki hizmetlerden yararlanmak için 30 gün prim ödemek yeterli olur. BAĞ-KUR’a borcunuz kalmasına rağmen geçiş yaptıysanız SSK bünyesinde geçireceğiniz 30 gün sonrasında sağlık hizmetlerinden yine de faydalanabilirsiniz. BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş 3,5 yıl kuralına uyduğunuz takdirde geçişinizi sağlayıp avantajlardan faydalanabilirsiniz.
BAĞ-KUR, özel kurumlarda ya da devlet kurumlarında çalışmayan vatandaşların tabii oldukları sigorta koludur. Bu vatandaşlar sigortalılık kapsamında primlerini ödeyerek emeklilik haklarını kazanırlar. BAĞ-KUR’un da kendine bünyesindeki vatandaşlara karşı sunmuş olduğu avantajlar vardır. Örneğin, BAĞ-KUR kapsamındaki vatandaşlar da sağlık hizmetlerinden indirimli yararlanırlar. Fakat SSK’dan emekli olanlar her yönden daha avantajlı hale gelir.
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu
Geçiş Yaptıktan Sonra Emeklilik Şartları Nelerdir?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçersem ne zaman emekli olurum diye merak ediyorsanız birtakım şartları tamamlamanız gerekir. Bu şartların bazılarından tekrar bahsetmekte fayda var. Bu şartları bir bir yerine getirmeniz size emeklilik yolunu açar. Zaten siz farkında olmadan birçok şartı sağlamış olursunuz. İş hayatı uzun geçiyor gibi gözükse de göz açıp kapayıncaya kadar yıllar geçer. Hem sizin yararınıza olur hem de o süre içinde hiç uğraşmadan tüm şartları tamamlamış ve emekliliğinize hak kazanmış olursunuz. Bahsedilen şartlar aşağıdaki gibidir:
- Emekliliğinize en az üç buçuk sene kala geçmiş olmalısınız.
- Geçiş yaptıktan sonra hizmet birleştirmesi yapmanız gerekir.
- Geçişten sonra 1260 günlük primi SSK’ya ödemeniz gerekir.
- Emekli olmak için 20 yıllık sigortalık süresini ve 56 yaş şartlarını kabul etmiş olursunuz.
- 5975 günlük prim ödeme şartını da kabul edersiniz.
- Toplam priminizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emeklilik hakkınız sizin olmuş olur.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş emekli olma şartları bunlardan ibarettir. Tüm şartları kabul edip yerine getirdikten sonra dilemiş olduğunuz hayat artık sizindir. Geçiş yapmanızla ve emekliliği kazanmayla birlikte birçok avantajı elde etmekle kalmayıp hayat standartlarınızı da yükseltmiş olursunuz.
Hangi Evraklarla Birlikte Dilekçe Vermem Gerekiyor?
SGK binasına gittiğinizde size verilen dilekçeyi doldurmanız yeterli sayılır. Yanınızda T.C. kimlik belgenizi götürmeniz ve sigorta sicil numarasını bilmeniz gerekir. Eğer sigorta sicil numaranıza hakim değilseniz e-Devlet’ten bulabilirsiniz.
- T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak e-Devlet sistemine giriş yapın.
- Bu işlemlerden sonra detaylı hizmet dökümünün yer aldığı sayfada sicil numaranızı görebilirsiniz.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş için gerekli evraklar bunlardan ibarettir. Her tersliğe karşı BAĞ-KUR Müdürlüğüne giderken TC kimlik belgenizin bir fotokopisini de götürmeyi unutmamakta fayda var. Normalde gerekli değildir. Sadece dilekçe ile geçiş mümkün olur. Fakat her duruma karşı önlem almaktan zarar gelmez.
e-Devlet üzerinden SGK sicil numaranızı öğrenmek için TIKLAYINIZ!
Her İki Kurumdan da Emekli Olabilir Miyim?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya geçiş yapmak istiyor fakat BAĞ-KUR sigortanızın bozulmamasını istiyorsanız böyle bir durum mümkün. 2011 yılında yapılan değişiklik sonrasında çalışan hem BAĞ-KUR hem de SSK emeklisi olabiliyor. Her iki tarafa da prim ödeme imkanınız bulunuyor. Bu da emeklilik zamanı geldiğinde emekli maaşınızın bir hayli yüksek olmasını sağlıyor. Yeni kanun düzenlemesi sonrası çalışan hem BAĞ-KUR’a prim ödeyebiliyor hem de işe girdiği takdirde SSK bünyesinde sayılabiliyor. Bu durumda hem BAĞ-KUR’a hem de SSK’ya prim ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca küçük bir nüans gibi gözükse de büyük bir avantaj da bulunuyor. Emekli olduğunuz takdirde SSK bünyesi altına giriyorsunuz. Yani SSK’dan emekli olmuş olarak gözüküyorsunuz.
Hem BAĞ-KUR’dan hem SSK’dan emekli olabilir miyim gibi bir kafa karışıklığı ortadan kalkmış oluyor. Sadece SSK’dan ya da sadece BAĞ-KUR’dan emekli olmak size elbette avantajlar sunuyor. Fakat her iki kurumdan da emekli olmanın avantajını ileride elde etmiş oluyorsunuz. Eğer iki primi de ödeyebilme gücünüzün olduğunu düşünüyorsanız BAĞ-KUR’dan çıkış yapmamanızda fayda var. Ödeme zorluğu sıkıntısını çekmemeniz durumunda emeklilik hayatınızın standardı bir hayli artıyor.
Hem SSK hem de BAĞ-KUR bünyesinde olmanın avantajlarından biraz bahsetmek gerekir:
- Emekli olduktan sonra yüksek emeklilik aylığını garanti etmiş olursunuz.
- BAĞ-KUR primlerini ödemeye devam etseniz bile SSK bünyesinde gözüktüğünüz için erken emeklilik fırsatını kaçırmamış olursunuz.
- Her iki kurumda olsanız da emeklilik şartlarınız SSK emeklilik şartlarına göre belirlenir.
- Ayrıca askerlik ve doğum için gereken borçlanmalar üç buçuk yıl hesabında dikkate alınmaz. Bahsedilen 3,5 yıl fiilen çalışarak geçirilmesi gerekilen bir süredir. BAĞ-KUR’dan çıkış yapsanız da böyle bir hakka sahip olursunuz.
Birçok avantaja ve lükse sahip olan SSK bünyesindeki çalışanlar emeklilik zamanında diğer çalışanlara göre bir adım önde olur. Gereken evraklar ve koşullarla birlikte siz de SSK kapsamına girebilir ve emeklilik hayatınızı konforlu bir şekilde yaşayabilirsiniz.
BAĞ-KUR’da Geriye Dönük Borçlanma Mümkün mü?
BAĞ-KUR Basamak Bilgisi Nasıl Öğrenilir?
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçiş Yapılabilir mi?
Evet.
BAĞ-KUR’dan SSK’ya Geçiş İçin Kaç Yıl Lazım?
Geçiş için emekli olmanıza 3.5 yıl kalmış olması lazım.