Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu; Sağlık yardımı ihtiyaç sahipleri için son derece önem arz etmektedir. Şartlı sağlık yardımından kimler faydalanabilir, şartlı sağlık yardımı ne oldu, şartlı sağlık yardımı hesaba ne zaman yatar, şartlı sağlık yardımı başvurusu için istenilen belgeler nelerdir, şartlı sağlık yardımı kaç verilir, şartlı sağlık yardımının hesaba yatmama sebebi nedir, şartlı sağlık yardımı hangi durumlarda kesilir gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.
Yeşil Kartlılara Yapılan Yardımlar Nelerdir?
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir? Ne Kadar? Başvurusu
Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından verilen şartlı sağlık yardımı yoksul ailelere verilen bir yardımdır. Bu yardım kapsamında yardıma muhtaç vatandaşların çocuklarının sağlık kontrolleri düzenli yapılıyor ve yılın belirli zamanlarında yapılması gereken aşıları tamamlanıyor.
Şartlı sağlık yardımı düzenli bir geliri olmayan ve sigortalı işi olmayan yardıma muhtaç vatandaşların çocukları için verilmektedir. 0-6 yaş aralığında çocuğu olan ve durumu olmayan aileler şartlı sağlık yardımına başvurarak hem çocuğunun aşılarını hem de sağlık kontrollerini düzenli bir şeklide yaptırabiliyor.
Şartlı sağlık yardımının yanı sıra dar gelirli ailelere yakacak, giysi, para yardımı, şartlı eğitim yardımı ve daha birçok sosyal yardım da yapılmaktadır.
Evde Bakım Maaşı Ne Kadar? Kimler Alabilir?
Şartlı Sağlık Yardımı Nedir ve Nasıl Alınır?
Yardıma muhtaç ailelerin çocuklarının aşı ve sağlık giderlerini karşılayamadıkları durumda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şartlı sağlık yardımı diğer adıyla aşı parası yardımı verilir.
Aile ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından verilen şartlı sağlık yardımı 0-6 yaş aralığında çocukları bulunan ve bir geliri olmayan ailelere verilmektedir. Aşı parasını ancak çocuklarını düzenli bir şekilde sağlık kontrollerine götüren ve çocuklarının aşılarını düzenli olarak yaptıran aileler almaya devam edebilir.
Şartlı sağlık yardımı sayesinde pek çok yardıma muhtaç ailenin çocuklarının sağlık kontrolleri yapılabiliyor. Ayrıca şartlı sağlık yardımı için verilen diğer adıyla aşı parası, annelerin PTT hesaplarına yatmaktadır.
Sağlık Raporu Nereden Alınır? Ücretleri Ne Kadar?
Şartlı Sağlık Yardımı Başvuru Yolları Nelerdir?
Yardıma muhtaç vatandaşların şartlı sağlık yardımına başvurabilmeleri için bulundukları yerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bizzat giderek başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak görev yapan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı şartlı sağlık yardımı için ilk olarak başvuru formunu aileye vermektedir.
Başvuru formunun yanı sıra muhtarlıktan alınan fakirlik belgesinin de vakıfa verilmesi başvuruda sizi bir adım öne taşır. Aile içerisinde herhangi birinin sosyal güvencesi yoksa ve 0-6 yaş aralığında çocuğu bulunuyorsa bu yardıma başvurabilir.
Başvuru sonuçları yoğunluğa göre değişmektedir. Ortalama bir ay içerisinde açıklanan başvurular ilk olarak mütevelli heyet tarafından incelenir ve ona göre karar verilir. Ayrıca şartlı sağlık yardımının yanı sıra yardıma muhtaç vatandaşlar diğer sosyal yardımlara da başvuruda bulunabilir.
Sağlık Ocağı Sağlık Raporu Veriyor mu? (3 Soruyla Detaylı Anlatım)
Şartlı Sağlık Yardımı Başvuru Sonucunu Öğrenme
Şartlı sağlık yardımına başvuran kişiler yardım başvurusunu e-Devlet sistemine kendi bilgileriyle girerek öğrenebilirler. e-Devlet üzerinden sonuçlarınız için https://www.turkiye.gov.tr/aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi linkine tıklamanız yeterli olacaktır.
Bir diğer sorgulama yöntemi ise kişinin başvurmuş olduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek öğrenmesidir. Ayrıca bunun dışında başvuruda bulunduğu vakıfı arayarak da öğrenebilir.
Başvuru sonuçları için vatandaşlar ALO 183 ya da ALO 144 hatlarını da arayabilirler. Ayrıca bu numaralardan hem sonuçları hem de konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirler.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvuru Formu İçeriği
Şartlı sağlık yardımı için başvuruda bulmak isteyen aileler bulundukları yerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekmektedir. Burada başvuru için gelen anneye hane başvuru kayıt formu verilir. Bu formda başvuran kişinin gelirine, giderine, hanedeki kişi sayısına kadar kişisel bilgilerin yer aldığı sorular sorulmaktadır.
Başvuru formunun yanı sıra istenilen evrakları da aile vakıfa teslim ediyor. İstenilen evrakları ve başvuru formunu inceleyen mütevelli heyet ailenin evine bir komisyon gönderiyor. Ailenin evine giden komisyon yerinde inceleme yaparak bir rapor hazırlıyor ve bu raporu mütevelli heyet inceliyor.
Mütevelli heyet kendisine gelen raporu, başvuru formunu ve diğer evrakları inceledikten sonra ailenin şartlı sağlık yardımını almasına bir engeli bulunmuyorsa başvuruyu onaylıyor. Başvurusu onaylanan kişiler şartlı sağlık yardımını alabiliyorlar.
Şartlı sağlık yardımını alabilmek için kendini mağdur gösteren ve muhtaç olmayan kişiler bu durumun tespit edilmesi üzerine aldıkları yardımları kuruma geri öderler. Başkalarının hakkını yiyen bu kişilerden kurum yapmış oldukları yardımlarını güncel faizi ile birlikte geri alır. Aldıkları yardımları geri ödemeyen kişiler için de kurum dava açar.
Şartlı Sağlık Yardımından Kimler Faydalanabilir?
Sosyal güvencesi olmayan ve 0-6 yaş aralığında çocukları bulunan aileler şartlı sağlık yardımına başvurabilir. Ayrıca hamile olan anneler de şartlı sağlık yardımından faydalanabilir.
Kısacası şartlı sağlık yardımından yararlanmak için annenin çocuğunun sağlık kontrollerini ve aşılarını aksatmadan yapması, 0-6 yaş aralığında çocuğunun olması ve hane içerisinde sosyal güvencesi olan birinin bulunmaması gerekmektedir.
Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar Oldu 2023
Şartlı sağlık yardımı 2023 yılı için 45 TL’dir. Kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin 0-6 yaş aralığında olan her çocuk için anneye 45 TL verilir. Ödemeler annenin PTT hesabına iki ayda bir yatırılır.
Şartlı Sağlık Yardımı Hesaba Ne Zaman Yatar?
Şartlı sağlık yardımı annenin PTT hesabına yılın belirli aylarında yatmaktadır. Bu aylar Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül, Kasım aylarıdır. Ödemenin olduğu günler ise ayın 24’ü ile 28’i arasında değişmektedir.
Ödeme günü annenin kimlik numarasının son hanesine göre değişmektedir. Kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar ayın 24’ünde 2 olan ayın 25’inde, 4 olan ayın 26’sında, 6 olan ayın 27’sinde ve 8 olan da ayın 28’inde yatan parayı çekebilir.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu için İstenilen Belgeler Nelerdir?
Şartlı sağlık yardımı başvurusu için gerekli belgeler; kimlik fotokopisi, ikametgah belgesi, muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, SGK dan işsizlik belgesi, yeni doğum yapan anneler için bebeklerine ait kimlik kartı, doğum belgesi ve hastanede doğduğunu gösteren belgedir.
Şartlı sağlık yardımı için hane başvuru kayıt formu, sorgu dilekçesi ve şartlı eğitim- şartlı hak sahibi sözleşmesi olmak üzere başvuru sahibi 3 tane form doldurur.
Şartlı Sağlık Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir?
Şartlı sağlık yardımının kesileceği durumlar; ailenin muhtaçlık durumu kalktığı zaman, çocuğun 6 yaşını doldurması durumunda, çocuk vefat edince, başvuru sahibi anne ya da babanın vefat etmesi durumunda, annenin çocuğu sağlık kontrollerine zamanında götürmemesi ve aşılarını düzenli olarak yaptırmaması, şartlı sağlık yardımı sözleşmesinde yer alan maddelere başvuru sahibinin aykırı davranması durumunda şartlı sağlık yardımı kesilir.
Ayrıca ailenin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermeden ikametgah adresini değiştirmesi durumunda şartlı sağlık yardımı kesilir. Aile eğer kuruma ikametgah adresinin değişeceğini haber verirse ve bunu kuruma bildirirse yardımı almaya devam ederler.
Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu için Telefon Numarası
Başvuru için gerekli belgeleri, başvuru şartlarını ve başvuru sonuçlarını öğrenmek için Alo 183 ya da Alo 144 hatlarını arayabilirsiniz.
Ayrıca başvuruda bulunduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak da sonucunuzu öğrenebilirsiniz.
Şartlı Sağlık Yardımı Kaç Ay Verilir?
Şartlı sağlık yardımı 2 ayda bir verilir. Annenin PTT hesabına her çocuk için 45 TL yatırılır. Kız ya da erkek çocuk fark etmeksizin her çocuk için 45 TL’dir.
Şartlı Sağlık Yardımına Nasıl Başvurulur?
Şartlı sağlık yardımı başvurusu onaylanan kişilere sms, telefon ya da mail üzerinden bilgi verilir. Yardım parasının hesabına yattığına dair bilgilendirme mesajı alan anneler kendilerine en yakın PTT şubesine giderek yatan parayı çekebilirler.
Şartlı sağlık yardım parası annenin hesabına yatar. Yani parayı anne çekebilir. Anne dışında parayı kimse çekemez. Annenin gidemeyeceği durumlarda vakfa bilgi verilmesi halinde baba parayı çekebilir.
e-Devlet Şartlı Sağlık Yardım Başvurusu
Şartlı sağlık yardımı için e-Devlet üzerinden başvuru bulunmamaktadır. Fakat başvurunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklamanız yeterli olacaktır.
Şartlı Sağlık Yardımının Hesaba Yatmama Sebebi Nedir?
Şartlı sağlık yardımı neden yatmadı diye merak ediyorsanız bunun için sosyal hizmetler birimine giderek paranın neden yatmadığını sorabilirsiniz. Ayrıca paranız eksik yattıysa yine buraya giderek eksik yatmasının sebebini öğrenebilirsiniz.
Şartlı Sağlık Yardımı Ödemeniz Hazırdır Ne Anlama Gelir?
Şartlı sağlık yardımı ödemeniz hazırdır demek başvurunuzun onaylanmış demektir. Hesabınıza yatan parayı en yakın PTT şubesine giderek çekebilirsiniz.
Şartlı Sağlık Yardımı Parası Başvuru Sonucunu Öğrenme
e-Devlet dışında ALO 183 ya da ALO 144 hatlarını arayarak aşı parası yani şartlı sağlık yardımı hakkında bilgi alabilir ve sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.
Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu
Şartlı Sağlık Yardımı Parası Nereye Yatar?
PTT hesabına yatan yardım parasını şubeye giderek alabilirsiniz.
Şartlı Sağlık Yardımı Parası Kimin Hesabına Yatmaktadır?
Annenin hesabına yatmakta ve sadece anne çekebilmektedir.