yardım başvurusudevlet yardımları

2024 Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

2024 Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir? Devletin sağlamış olduğu sosyal yardımlar kapsamında gebelik yardım parası da bulunmaktadır. Gebelik yardımı ne kadar, şartlı gebelik parası kimlere verilir, şartlı gebelik yardımı başvurusu nasıl yapılır, şartlı gebelik yardımı hangi hallerde sona erer, gebelik parası yardım başvurusu nasıl sorgulanır, gebelik yardımı için gerekli evraklar, gebelik maaşı ne zaman yatar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Gebelik yardım parası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hamile kadınlar için verilen bir yardım parasıdır. Gebelik yardım parası ile bakanlık annenin sağlık kontrollerini aksatmadan muayeneye gitmesini amaçlamaktadır.

Hem anne hem de bebeğin gelişimi açısından sağlık kontrolleri önemlidir. Bazı durumlarda yoksul ve geliri olmayan anneler sağlık kontrollerine gidememektedir. İşte tam da bu nokta da bakanlık devreye girmekte ve geliri olmayan yoksul annelerin ve bebeklerini düşünerek onlara gebelik yardım parası vermektedir.

Gebelik yardım parası ile anne hem kendi sağlığını hem de çocuğunun sağlığını sürekli olarak kontrol edebilmekte ve gerekli önlemleri alabilmektedir. Gebelik yardım parasını yalnızca belirli şartları taşıyan anneler alabilmektedir.

Bebek Bez ve Mama Para Yardımı Nasıl Alınır?

Gebelik Yardımı Nedir?

Gebelik yardımı sağlık bakanlığı tarafından verilen bir yardımdır. Bu yardım annenin hamilelik sürecinin başlangıcından lohusalık bitimine kadar süren bir yardım türüdür. Bu sayede anne sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmektedir.

Sağlıklı bir hamilelik sürecinden kastımız anne bu süreç içerisinde sağlık kontrollerini yapabilmekte ve çocuğunun gelişiminden sağlığına kadar pek çok durum hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Gebelik yardımında bakanlığın belirlediği günlerde annenin sağlık kontrollerine gitmesi gerekmektedir.

Gebelik yardımı almak için başvuru yapan ve başvurusu onaylanan anneler gebelik yardımını 9 ay boyunca almaktadır. Ayrıca gebelik yardım parası annenin PTT hesabına yatmaktadır.

Doğum İzni Rehberi: Kaç Gün? Babalara Doğum İzni

Gebelik Yardımı Ne Kadar?

Gebelik yardım parası 45 TL’dir. Bu yardımdan faydalanmak için annenin sağlık kontrollerine düzenli olarak gitmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanede doğum yapan anne adaylarına tek seferlik şartlı doğum parası almaktadır. Şartlı doğum parası 100 TL’dir.

Bunların dışında lohusalık döneminde de sağlık kontrollerini aksatmayan anneye iki seferlik olmak üzere 45 TL verilmektedir. Yani toplamda 90 TL.

Şartlı Gebelik Parası Kimlere Verilir?

Şartlı gebelik parası başvuru şartları; yardıma muhtaç yoksul olan anneler, annenin ya da eşinin sigortalı bir işinin olmaması, annenin hamilelik sürecinde yardım için başvurmuş olması, başvurunun sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından onaylanmış olması, sağlık bakanlığı tarafından belirlenen günlerde annenin sağlık kontrollerine gitmesi, hane içerisinde sigortalı bir çalışanın bulunmaması, anne ve babanın üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması başvuru şartlarındandır.

Şartlı gebelik parası için başvuruda bulunan ailenin başvurusu onaylanırsa gebelik parası alır. Başvurunun onaylanması ise vakıf mütevelli heyetinin belirli evrakları inceledikten sonra karar verip olumlu sonucu aileye bildirmesidir.

İlksan Doğum Yardımı Ne Kadar? Nasıl Alınır? Şartlar Neler?

Şartlı Gebelik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şartlı gebelik yardım için başvuruda bulunmayı düşünen kişiler öncelikle bulundukları yerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekmektedir. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giden aile başvuru için öncelikle bir başvuru formu doldurması gerekmektedir.

Başvuru formunu dolduran kişi daha sonra formu kuruma teslim eder. Şartlı gebelik yardımının yanı sıra yardıma muhtaç yoksul olan kişiler diğer sosyal yardımlara yani giyecek, yakacak, erzak, para yardımı ve daha başka birçok yardıma da başvuruda bulunabilir.

Şartlı gebelik yardımı hakkında daha detaylı bilgi almak için ALO 144 ya da ALO 183 hatlarını arayabilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Hangi Hallerde Sona Erer?

Şartlı gebelik yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yoksul ve geliri olmayan anne adaylarına verilmektedir. Gebelik yardımı süreli ya da süresiz bir şekilde bazı durumlarda kesilebilir. Bu durumlar; annenin vefat etmesi ve hak sahibinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına haber vermeden ikametgah adresini değiştirmesidir. Bu durumlarda gebelik yardımı bakanlık tarafından kesilmektedir. Yani bütünleşik sosyal yardım bilgi sistemi otomatik olarak gebelik parası ödemesini feshediyor.

Ayrıca annenin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması, annenin sağlık kontrollerini aksatması ve gitmemesi, annenin sağlık güvencesinin olduğunun fark edilmesi, bütünleşik bilgi sistemine doğum takibinin girilmiş olduğu durumda gebelik başlangıç tarihinin üzerinden 3 ay geçmiş olması, bütünleşik bilgi sistemine doğum takibinin girilmemiş olduğu ve gebelik başlangıç tarihinin üzerinden 52 hafta geçmiş olması durumunda şartlı gebelik yardımı kesilir.

Şartlı gebelik yardımı ikametgah değişikliği durumunda kesilen anne adayları sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına 1 ay içerisinde bildirmesi durumunda yardımı almaya devam edebilir.

gebelik yardım parası nasıl alınır?

gebelik yardım parası nasıl alınır?

Gebelik Parası Yardım Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Gebelik parası için başvuruda bulunan anneler öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gider ve burada başvuru formu doldurur. Başvuru formu ve evrakları mütevelli heyet tarafından incelenen ve başvuruyu almaya herhangi bir engeli bulunmayan kişiye gebelik yardım parası verilir.

Başvuru sürecinde olan kişiler gebelik yardım parasının onaylanıp onaylanmadığını merak etmektedir. Bunun için e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayabilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Formu

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek şartlı gebelik yardımı için başvuruda bulunan anneler ilk kez bir sosyal yardıma başvuruyor ise ilk olarak hane başvuru kayıt formu doldurması gerekmektedir.

Hane başvuru kayıt formunda annenin gelirinden hane içerisindeki kişi sayısına ve giderlerine kadar çeşitli sorular yer almaktadır. Bu soruları cevaplayan annenin başvuru formu mütevelli heyet tarafından incelenmektedir.

Yanlış bilgiler verildiği tespit edilen kişiler içinse vakıf yapılan yardımı kesiyor ve yapmış oldukları yardımları güncel faizi ile birlikte geri alıyor.

Hamilelik Yardım Başvurusu e-Devlet

e-Devlet üzerinden hamilelik yardım başvurusu bulunmamaktadır. Fakat e-Devlet üzerinden başvurunuzu sorgulatabilirsiniz.

Gebelik Yardımı için Gerekli Evraklar

Daha önceden vakıfa kaydı bulunmayan kişiler gebelik yardımı için birtakım belgeleri vakıfa götürmeleri gerekmektedir. Bu belgeler; kimlik fotokopisi, ikametgah belgesi, başvuran kişi kirada oturuyorsa kira sözleşmesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, muhtarlıktan alınan fakirlik belgesi, SGK dan alınan işsizlik belgesi, yeni doğum yapan annelerin bebeklerine ait kimlik kartı ve özel durumlarına bağlı olarak ek belgelerde talep edilebilir.

SGK dan alınan işsizlik belgesi annenin ve hanedeki diğer kişilerin işsiz olduğuna dair belgedir. Ek talep edilen belgelere örnek verecek olursak eşi vefat eden kişiden ölüm belgesi talep edilmesi gibi.

Gebelik Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Başvuru belgelerinden başvuruya dair pek çok ayrıntılı bilgi için ALO 144 ya da ALO 183 hatlarını arayabilirsiniz. Bunların dışında başvuruda bulunduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının numarasını da arayabilirsiniz.

Gebelik Maaşı Ne Zaman Yatar?

Gebelik maaşı annelerin PTT hesaplarına iki ayda bir olacak şekilde yatmaktadır. Hangi gün olacağı ise annenin kimlik numarasının son hanesine bağlıdır. Yani annenin kimlik numarasının son rakamı 0 olan ayın 24’ünde, 2 olan ayın 25’inde, 4 olan ayın 26’sında, 6 olan ayın 27’sinde ve 8 olan da ayın 28’inde hesaba yatmaktadır.

Gebelik Parası Alma Şartları Nelerdir?

Gebelik parası alma şartları; annenin bir geliri olmaması, başvuruyu hamilelik döneminde yapması, muhtaç durumda olması, sağlık bakanlığı tarafından belirlenen günlerde sağlık kontrollerine gitmesi ve yapmış olduğu başvurunun onaylanmış olması gerekmektedir.

Belediyelerin Hamilelere Yardımı Var Mı?

Belediyelerin anneler için gebelik yardımı yoktur fakat mama ve bez yardımı vardır. Bunun için belediyelere giderek ya da e-Devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklayarak mama ve bez yardımı için başvuruda bulunabilirsiniz.

Bebek Bez ve Mama Para Yardımı Nasıl Alınır?

 

Gebelik Yardımı Hangi Aralıklarla Ödenmektedir?

2 ayda bir ödenmektedir.

Gebelik Yardımı Süresi Ne Kadar?

9 ay boyunca bu yardımdan yararlanılabilinmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.