Yardım Başvurusu

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? 2024 Fakirlik Belgesi Örneği

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Fakirlik Belgesi Örneği, Fakirlik Belgesi e-Devlet, Fakirlik Belgesi Şartları, Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir? Fakirlik Belgesi Nedir? Muhtarlık Fakirlik Belgesi Vermiyor, Kaymakamlık Fakirlik Belgesi, Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur ve daha fazlası yazımızda...

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Fakirlik Belgesi Örneği; Fakirlik belgesi almak isteyen kişiler nereye başvurmalı gelin birlikte bakalım. Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Fakirlik Belgesi Örneği, Fakirlik Belgesi e-Devlet, Fakirlik Belgesi Şartları, Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir? Fakirlik Belgesi Nedir? Muhtarlık Fakirlik Belgesi Vermiyor, Kaymakamlık Fakirlik Belgesi, Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır? Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur ve daha fazlası gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Fakirlik Belgesi Nereden Alınır? Fakirlik Belgesi Örneği

Fakirlik belgesi muhtaçlık sınırının altında kalan kişilere verilmektedir. Bu belge sayesinde ihtiyaç sahipleri çeşitli kurumlar tarafından yardımlara başvuruda bulunabilirler. Vatandaşın hangi yardım türüne ihtiyacı var ise o yardıma başvurabilir.

Sosyal yardım başvurularında önemli bir faktör olan fakirlik belgesi sayesinde kişi para yardımı, gıda yardımı, yakacak yardımı gibi pek çok yardım türüne başvuruda bulunabilir. Bu başvuru sayesinde geçim sıkıntısı olan kişiler ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

Belediyelerin yardımlarına başvuruda bulunmak için ihtiyaç sahiplerinin öncelikle fakirlik belgesi alması gerekmektedir.

fakirlik
fakirlik

Fakirlik Belgesi Nedir?

Fakirlik belgesi, geçim sıkıntısı olan muhtaçlık sınırının altında kalan ve temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntı çeken insanların sosyal yardımlara başvuru esnasında teslim etmeleri gereken yasal bağlayıcılığı bulunan belgeye denir.

Fakirlik belgesi sayesinde vatandaş belediyelerden yakacak yardımından giysi yardımına kadar pek çok yardım çeşidine başvuruda bulunabilir. Ayrıca fakirlik belgesi sayesinde durumu olmayan ve muhtaçlık sınırının altında kalan kişilere fakirlik maaşı da bağlanabilmektedir.

Fakirlik Belgesi e-Devlet

Muhtaçlık sınırının altında kalan ve geçim sıkıntısı çeken kişiler fakirlik belgesi için öncelikle bulundukları yerin muhtarlığına gitmeleri gerekmektedir. Muhtarlığa giden kişi durumunu belirtikten sonra fakirlik belgesi için bir belge doldurur. Bu belgeyi muhtarlığa onaylatıp imzalattıktan sonra belgeyi başvuran kişi tekrar geri alıyor.

Fakirlik belgesini muhtarlıktan teslim alan kişi hangi sosyal yardımına başvuruda bulunmak istiyorsa o kuruma giderken belgeyi yanında götürmelidir. Bu belge sayesinde istenilen yardıma başvuruda bulunma imkanı mevcut oluyor.

Fakirlik belgesini vatandaş e-Devlet üzerinden de indirebilir fakat belgeyi indirdikten sonra mutlaka bulundukları yerin muhtarlığına giderek belgeyi onaylatması gerekmektedir.

fakirlik belgesi e-devlet
fakirlik belgesi e-devlet

Mama ve Bez Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır Ne Zaman Yatar?

Fakirlik Belgesi Nasıl Alınır? 

Fakirlik belgesi almak isteyen vatandaş bulundukları yerin muhtarlığına gidip başvuruda bulunabilir. Bu başvuru esnasında muhtarlık SGK dan gelir belgesi ya da başka belgelerde talep edebilir. e-Devlet üzerinden bu belgeyi indiren kişiler ise yine de muhtarlığa gidip belgeyi onaylatmaları gerekmektedir.

Fakirlik belgesi yalnızca yoksul ve geçinemeyen yani muhtaçlık sınırının altına kalan kişilere verilmektedir.

Fakirlik Belgesi Örneği

Fakirlik belgesinin örneklerine bakmak için internet tarayıcınıza fakirlik belgesi örneği yazmanız yeterli olacaktır. Çıkan sonuçlarda belgeyi görüntüleyebilir bu belgede yer alan bilgilere bakabilirsiniz.

Belgede başvuracak olan kişinin adı soyadı kimlik numarası gibi bir takım kişisel bilgilerine dair sorular yer almaktadır. Fakirlik belgesinin muhtarlıktan tarafından verildiği ve verilme sebebi de belgede yer almaktadır.

fakirlik belgesi
fakirlik belgesi

Fakirlik Belgesi Ne işe Yarar?

Fakirlik belgesi ihtiyaç sahiplerinin alabileceği yardımlar için bir ön adımdır. Belediyelerin, kaymakamların, derneklerin ya da vakıfların gibi pek çok kurumdan yardım almak isteyen kişiler başvuru esnasında kuruma fakirlik belgesini teslim etmeleri gerekmektedir.

Yardım edecek olan kurumlar öncelikle kendilerine teslim edilen fakirlik belgesini incelemeye alırlar. İnceleme sonrası kurum yetkilileri hangi ailelere yardım edeceğine karar verirler. Tabi kurumlar sadece fakirlik belgesini değil istenilen diğer belgeleri de incelerler.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından fakirlik maaşına başvuruda bulunmak isteyen kişiler de öncelikle fakirlik belgesi almaları gerekmektedir. Bu belge sayesinde fakirlik maaşına başvurabilir ve bu maaşı alabilirler.

Yardıma muhtaç olan kişilerin fakirlik belgesi ile alabilecekleri yardım genel olarak şunlardır;

Fakirlik maaşı, gıda yardımı, odun ve kömür yardımı, gebelik yardımı, kırtasiye yardımı, giysi yardımı, eşya yardımı, doğum yardımı, eğitim yardımları, yeni doğan bebek yardımı, sosyal destek kartı, sağlık yardımı, burs yardımı, engelli yardımı, medikal yardım, evde yaşlı bakım yardımı ve diğer yardımlardır.

Fakirlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Alınır?

Fakirlik Belgesi Kimlere Verilir?

Fakirlik belgesi muhtaçlık sınırının altında kalan temel ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çeken belirli bir geliri olmayan işsiz kişilere verilmektedir. Sigortalı olup muhtaçlık sınırın altında kalan kişiler ise fakirlik belgesine başvuramazlar. Fakat belediyelerin diğer yardımlarına başvuruda bulunabilirler.

Fakirlik Belgesi Nasıl Doldurulur?

Fakirlik belgesi için başvuruda bulunmak isteyen kişinin formu muhtarlık tarafından doldurulmaktadır. Muhtar kişisel bilgileri içeren formu sizlere birtakım sorularak yönelterek doldurur.

Fakirlik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Fakirlik belgesi alma şartlarından ilki kişinin muhtaçlık sınırının altında kalması ve üzerine herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca bu kişiler işsiz olup da gelirleri mevcut ise fakirlik belgesi alamazlar.

Fakirlik belgesi almak için diğer şartlar ise; T.C. vatandaşı olma, aylık kazancı muhtaçlık sınırının olması, 18 yaşını doldurmuş olma, herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması, kişinin üzerine kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün bulunmaması gerekmektedir.

fakirlik maaşı
fakirlik maaşı

İBB Halk Süt Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Sorgulama

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır?

Fakirlik maaşı için ihtiyaç sahipleri Bölge Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen fakirlik maaşı sayesinde vatandaş pek çok temel ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Fakirlik maaşı için şartları taşıyan ve başvurusu onaylanan kişiler fakirlik maaşını almaya başlarlar. Başvuruyu e-posta ya da bizzat Bölge Genel Müdürlüğüne giderek yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden başvuru yoktur fakat sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

Fakirlik Maaşı Sorgulama

Fakirlik maaşına başvuran ve başvurusunu sorgulama isteyen ihtiyaç sahipleri e-Devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/vakiflar-kisi-yardim-bilgisi-sorgulama linkine tıklayarak sorgulatabilir ya da başvuruda bulunduğunuz Bölge Genel Müdürlüğüne bizzat giderek yapabilirsiniz

Bölge Genel Müdürlüğüne gidemeyen kişiler ise müdürlüğe ait telefon numarasını arayarak da sonucu öğrenebilir.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Fakirlik maaşı herhangi bir geliri olmayan yani bir kamu kurumundan maaş almayanlar, kocası vefat eden dul fakat aylığı olmayanlar, gelirsiz ve muhtaç kadınlar, yetim aylığı almayan çocuklar, %40 engel oranına sahip olanlar, yaşlılık aylığı almayanlar, gelirsiz ve muhtaç yaşlılar fakirlik maaşı alabilirler.

Düzenli bir geliri olup muhtaçlık sınırının altında kalan kişiler fakirlik maaşı alamaz fakat diğer yardımlara başvuruda bulunabilir.

Fakirlik Maaşı Ne Kadar?

Fakirlik maaşı başvurusu kabul edilen kişilere T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından her ayının ilk haftasında 2.432 TL maaş verilmektedir. Vatandaşlar maaşlarını PTT şubelerinden ya da Ziraat Bankasından alabilirler.

Fakirlik Belgesi Geçerlilik Süresi

Vatandaşın fakirlik belgesini kullanabilmesi için geçerlilik süresi 6 aydır. 6 ay boyunca bu belgeyi tüm kurumlarda kullanabilir. 6 ayı dolan fakirlik belgesi geçerlilik süresini yitirmiş olur.

Fakirlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Fakirlik maaşına başvurmak isteyen muhtaçlık sınırının altında kalan yoksul kişiler için başvuru esnasında birtakım belgeler talep edilmektedir. Bu belgeler; Kimlik kartı fotokopisi, %40 ve üzeri engele sahip olan kişinin tam teşekküllü bir hastaneden sağlık kurulu raporu, aydınlatma beyan formu, Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınılabilen muhtaç aylığı yetim formu, Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınılabilen muhtaç aylığı engelli formu, kişiye ait şahsi rıza beyanıdır.

Bebek Bez ve Mama Para Yardımı Nasıl Alınır?

 

Fakirlik Belgesi e-Devletten Alınır mı?

Evet.

Muhtaçlık Belgesini Kim Verebilir?

Muhtarlıklar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba 2 yaşında oğlum var evim kira birikmiş kiralarim var çocuğumun ihtiyaçlarını karşılayacak durumumuz yok çok zor durumdayız yardımlarınızı rica ediyorum 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu