EğitimSorgulamalar

DGS Sonuçları Sorgulama

DGS Sonuçları Sorgulama, DGS tercihleri ne zaman yapılır, DGS sonuçları ne zaman açıklanacak, DGS puan hesaplama gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda.

Örgün ya da açıköğretim fark etmeksizin iki yıllık lisans eğimi alanların dört yıllık fakültelere devam etmesi için DGS sınavında başarılı olma şartları bulunuyor. Açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan bu sınav, her yıl düzenli olarak ÖSYM tarafından düzenleniyor. Eğitim yaşamlarını sürdürmek ve lisans mezunu olmak isteyenler için büyük bir fırsat olan bu sınava giren öğrencilerin sayısı da oldukça fazla.

DGS Nedir?

DGS, önlisans programlarından başarılı bir şekilde mezun olanların dört yıllık fakülte mezunu olmalarını sağlayan bir sınavdır. Bu sınav sonucunda üniversitelerin kontenjanlarına bağlı olarak yerleştirme yapılır. Sınav 2000 yılından itibaren düzenlenmektedir. Temmuz ayında yapılan sınavın sonuçlarının açıklanma tarihleri her yıl değişiklik gösterir. Üniversiteler açılmadan sınav sonuçları açıklanır ve öğrencinin eğitimine nasıl devam edeceği belli olur.

DGS Tercihleri Ne Zaman Yapılır?

Öğrencilerin tercih yapabilmeleri için öncelikle puanlarının açıklanmış olması şarttır. Tercih zamanları ÖSYM tarafından belirlenir. Puanların belli olmasından sonra ÖSYM’nin sitesinden tercihler yapılır. Tercihleri sonunda lisans programlarına yerleştirilen öğrenciler, yeni bölümlerinden mezun olmalarının ardından lisans mezunu olurlar. Tercihler sırasında ÖSYM tarafından belirlenen kurallara uymak gerekir. Adayların mezun oldukları alan ile tercih edecekleri alan arasında uyum olması önemlidir. 30’a kadar tercih yapılabilir.

DGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

DGS sınavına giren adaylar için her yıl sonuçların ne zaman açıklanacağı merak edilen konuların başında yer alır. Sonuçlar ortalama bir ay içerisinde açıklanır. Buna göre sınav sonuçları Ağustos ayında netleşir. Bu yıl ise 12 Ağustos’ta sonuçlar açıklanacak. Buna göre adaylar 12 Ağustos gününden itibaren aldıkları puanları öğrenebilecek. Sisteme giriş yapmak için öğrenci şifresi yeterlidir.

DSG Sınav Sonuçlarını Öğrenmek İçin https://sonuc.osym.gov.tr/

DGS Puan Hesaplaması Yapma

Puan hesaplamaları bölümlere göre değişiklik gösterir. Sayısal ve sözel puanlar, ön lisans başarı puanı ile hesaplanır. Ortaya çıkan sonuca göre adayın net puanı belli olur. Tercihlerin yapılacağı tablo ve puan listesi ÖSYM kılavuzunda net olarak yer alır.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Önlisans derecesi iyi olanlar 80, orta olanlar 65, daha düşük olanlar 50 olarak girebilir.

Dikey Geçiş Şartları Nedir? Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu