Meslekler ve Maaşlar

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? 2024 Şartları Nelerdir?

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Güvenlik Görevlisi Nasıl Olunur? Güvenlik Eğitimi Başvuru Koşulları, Güvenlik Sertifikası Ne Kadar ve daha fazlası yazımızda...

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Son zamanlarda güvenlik görevlisi olmak isteyenler silahlı ve silahsız özel güvenlik sertifikası hakkında araştırmalar yapmaktadır. Bu mesleği merak edenler için Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Güvenlik Sertifikası Nereden Alınır? Özel Güvenliklerin Maaşları Ne Kadardır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirler.

Küresel çapta terör olaylarının giderek artması, şehirleşmenin getirdiği güvenlik problemleri ve bunlara benzer sorunlar nedeniyle devletlerde ve özel sektörde güvenlik ihtiyacı giderek artmakta. Özellikle şirketler, toplu yaşanılan konut alanları gibi yerlerde mutlaka özel güvenlik hizmetine gereksinim duyuluyor. Bu yoğun güvenlik talebine devletlerin kendi imkanlarıyla yetişmekte zorlanmasının üzerine özel ve ticari hayattaki taleplerin de eklenmesi özel güvenlik ihtiyacını artırmakta. Sürekli olarak artan bu ihtiyaç özel güvenlik istihdam alanını oldukça genişletti ve genişletmeye de devam ediyor. Bundan ötürü alacağınız güvenlik sertifikası ile sektörde rahatlıkla iş bulmanız mümkün.

Ülkemizdeki nüfus artışıyla birlikte güvenlik ihtiyacı artmış, özel güvenlik görevlilerinin istihdam sorunu da ortadan kalkmıştır. Günümüzde bu sektöre yapılan yatırımlar sayesinde gerek kamu hizmeti açısından gerekse de özel sektör ihtiyacı açısından güvenlik talepleri başarılı bir şekilde karşılanır durumdadır. Yapılan bu yatırımlar suçların daha işlenmeden önlenmesini ve toplumun daha güvenli bir hale gelmesini amaçlar.

Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Nedir? Giriş ve Kayıt İşlemleri

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Özel Güvenlik Hizmet Alanları

Özel güvenlik sertifikası, kurumları, kişileri ya da varlıkları korumak amacıyla, kamusal yetki ve alan haricinde, güvenlik hizmetlerini yasal olarak yerine getirebilmek için verilen bir resmi belgedir. Sahiller, park, bahçe, mesire yeri gibi yerler kamuya açık olmakla birlikte festival ve buna benzer etkinlikler için, tüzel veya özel kişiler tarafından kiralanarak kullanıma açılabilir. Bu da bu alanlarda özel güvenlik ihtiyacını doğurur. Yine kuyumcu çarşıları gibi değerli eşya ve paranın yoğun alışverişinin olduğu alanlarda, belediyelere işgaliye ücreti vermek suretiyle kullanılan alanlarda izinlerin değerlendirilmesi ve onaylanması sonucunda özel güvenlik hizmetleri verilebilir. Özel güvenlik sertifikaları silahsız güvenlik sertifikası ve silahlı olmak üzere iki çeşittir ve alımlarında farklılıklar vardır.

Özel Güvenlik Olma Şartları

Özel güvenlik olabilmeniz için şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Silahsız sertifika almak için en az ilköğretim, silahlı sertifika almak için lise ve dengi okullardan mezun olmak
  • Taksirli suçlar hariç 6 aydan fazla ya da ağır hapis cezası almamış olmak
  • PKK, PYD, FETÖ gibi örgütlerle herhangi bir şekilde bağlantıda bulunmamış olmak
  • Kamusal haklardan yararlanma yasaklısı olmamak
  • Akıl bozukluğu, aksayarak yürüme gibi özel güvenlik görevini yerine getirmeye engel teşkil edecek durumlardan birisine sahip olmamak
  • Özel güvenlik olmak için gerekli olan belgeleri tamamlamış olmak
  • Özel güvenlik eğitimini başarıyla tamamlamış olmak

Bunlarla birlikte güvenlik sertifikası yaş sınırı; silahsız sertifika için 18, silahlı sertifika için 21’dir.

Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır?

Özel güvenlik sertifikası sahibi olmak istiyorsanız, başvuru kayıt tarihlerinde, bulunmuş olduğunuz illerdeki güvenlik sertifikası veren eğitim kurumlarına başvuru yapmalısınız. Bu kurslar silahlı güvenlik sertifikası almanız için 120 saat, silahsız sertifika almanız için ise 100 saat eğitim programı uygularlar. Bu kursları başarıyla bitirdiğiniz takdirde, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı’nın belirlediği tarihlerde yapılacak olan sınava katılmaya hak kazanırsınız. Bu sınavın kapsamı, almış olduğunuz kurslardaki derslerin içeriğinden oluşmakta ve sınavda 100 soru sorulmaktadır. Bu sınavda başarısız olursanız, tekrardan kursta eğitim almadan 3 defa daha sınavlara katılabilirsiniz. Yazılı sınavlar dışında, silahlı belge alma durumunuz var ise, poligonda yapılacak olan atış sınavını da başarıyla geçmelisiniz. Yapacağınız 25 atışın 15’inde başarılı olmanız halinde sertifika almaya hak kazanırsınız.

Güvenlik Sertifikası Nereden Alınır?

Sertifikayı almayı hak kazandıktan sonra, ikametinizin olduğu İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne, talep edilen evraklar ile birlikte müracaat etmelisiniz. Özel güvenlik kimlik kartınız valilik tarafından size gönderilecektir. Güvenlik sertifikası ne kadar geçerlidir? Her 5 yılda bir, sertifika yenileme sınavına ve 60 derslik yenileme eğitimi programına katılmak zorundasınız.

özel güvenlik sertifikası
özel güvenlik sertifikası

Güvenlik Sertifikası İçin Gerekli Belgeler

Kurslara katılmak için gerekli belgeler;

  • 1 adet diploma fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • 4 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf
  • Kimlik fotokopisi

Silahlı ve silahsız sertifika ücretleri kursa göre değişiklik göstermektedir. Genel ortalamalara göre silahlı eğitimler 1500-2000 Türk Lirası, silahsız eğitimler ise 1000-1700 Türk Lirası şeklindedir. Yine kursların yenileme ücretleri genel ortalama olarak; silahlı eğitimler için 800 Türk Lirası, silahsız eğitimler için ise 600 Türk Lirası şeklindedir. Özel Güvenlik Kimlik Harcı fiyatı ise 1343 Türk Lirasıdır. 

Özel Güvenlik Sertifika Alım Süreleri

Özel güvenlik sertifikası kaç günde alınır sorusunun cevabı kursa göre değişiklik gösterir. Kurs süreleri şu şekildedir:

  • Temel silahlı kurs süresi 17 Gün
  • Temel silahsız kurs süresi 13,5 Gün
  • Yenileme silahsız kurs süresi 8,5 Gün
  • Yenileme silahsız kurs süresi 7,5 Gün
  • Silahsızdan silahlıya geçiş eğitimi 3 Gün

Özel Güvenliklerin Çalışma Saatleri

Her ne kadar çalışma saatleri yazılı olsa da acil konular, yaşanan terör olayları veya toplumsal olaylar özel güvenliklerin çalışma saatlerinin esnek olmasına neden olur. Bu bakımdan özel güvenlik mesleğine girmek istiyorsanız bu huşuları baştan kabul etmelisiniz.

Özel güvenliklerin çalışma saatleri çalışılan kuruma göre değişkenlik gösterirken, yine kuruma göre 2 veya 3 vardiya sistemi de uygulanabilir. Yani pazar günü tatil olacak şekilde günlük 8 saat de çalışılabilir, ya da 12 saat çalışma 24 saat dinlenme şeklinde de çalışabilir. Bu konu tamamen kurumun çalışma saatlerine ve güvenlik ihtiyacına bağlıdır.

Mesai saatlerinizin haricinde çalışmanız durumunda ek mesai ücreti alabilirsiniz. Analık izni, yıllık izin, süt izni, babalık izni, hastalık raporu, ölüm izni ve ücretsiz izin gibi durumlarda diğer özel sektör çalışanlarıyla aynıdır. Yemek ve servis gibi çalışana sunulan hizmetler de genel itibarıyla kurum tarafından karşılanır.

Özel Güvenliklerin Maaşları Ne Kadardır?

Özel güvenliklerin aldıkları maaşlar çalıştıkları kurumlara göre değişiklik göstermektedir. En düşük maaş miktarı asgari ücret olurken en yüksek maaşın ucu açıktır. Özel güvenlik mesleği aynı zamanda bir kariyer mesleğidir. Bu dalda isim yapmak ve bir nevi VIP güvenlik olarak yüksek rakamlar kazanmak mümkün. Bunun için özel güvenlik mevzuatına tam hakim olmalısınız, günlük olarak spor yapıp atletik bir bünyeye sahip olmalısınız. Atış talimlerinizi aksatmadan gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede kısa sürede farkındalık oluşturup dikkat çekmeyi başarabilirsiniz.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Nasıl Alınır?

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

 

Silahlı Güvenlik Kursu Kaç Saattir?

Silahlı güvenlik kursu 120 saattir.

Silahsız Güvenlik Kursu Kaç Saattir?

Silahsız güvenlik kursu 100 saattir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu