Meslekler ve MaaşlarNedir

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? 2024 Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki Yeterlilik Belgesi Hangi Meslekler İçin Geçerli? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır ve daha fazlası yazımızda...

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? Kişilere ilgili alanlarında yeterli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu gösteren resmi belge, Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Peki ayrıntılarıyla; Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Verilir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne İşe Yarar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak 2015 itibarıyla yasalaştı ve 81 mesleği icra edenler tarafından alınması zorunlu hale getirildi. Belirlenen meslek gruplarında çalışan kişiler mesleki yeterlilik belgesini temin etmedikleri sürece bu işlerde çalışamayacaklar. Ayrıca ilerleyen zamanlarda daha başka “tehlikeli” meslek grupları için de belge alınmasının zorunlu hale getirilmesi düşünülüyor. Tabii mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak için aranan bazı şartlar var.

Usta Öğretici Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen ulusal yeterliliklere göre bazı tehlikeli iş kollarında çalışan kişilerin, mesleklerini yapabilmek için almak zorunda oldukları belgedir. Kişilerin bu belgeyi alabilmek için mesleklerine ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından belirlenen bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere görevlendirilmiş bir kuruluşun bulunması gerekir. Belge almak için gereken standartları MYK’nın belirlemesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı buna göre bir tebliğ çıkartarak ilgili mesleklerin hangileri olduğunu belirler.

Sınav ve belgelendirmeyi yapan kuruluşların hangileri olduğunu MYK’nın internet sitesi üzerinden mesleğinizi ve yaşadığınız ili aratarak öğrenebilirsiniz.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler ilk olarak belge almak istedikleri mesleğe ait yeterliliği ve yetkisi olan bir kuruluşa başvurmalıdırlar. Başvurusu incelenen ve onaylanan kişiler daha sonra hem teorik hem de uygulamalı bir sınava tabi tutulurlar. Sınavı başarıyla tamamlayan kişilere mesleki yeterlilik belgesi ve mesleki yeterlilik kimlik kartı verilir. Her işin farklı özellikleri ve yeterlilikleri barındırması sebebiyle adaylardan beklenen şartlar da farklılık gösterir.

Bunun haricinde, tebliğlerde yer alan meslekler için MYK’nın yetkilendirdiği kuruluşlarda yapılan bu sınavların ücretleri (sınav ve belgelendirme) işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanıyor. Ama eğer sınav ücretleri Bakanlar Kurulu’nun düzenlediği tarifede belirtilen miktardan fazlaysa bu farkı adaylar kendileri karşılamak durumunda.

Mesleki yeterlilik belgesi, İŞKUR ile yapılan iş birliği sonucunda bir kolaylık daha sağladı. Bu iş birliği kapsamında MYK-SGK web servisi kuruldu. Bu servis ile, mesleki yeterlilik belgesine sahip olan kişileri işe alan işverenlerin ödediği primler 48 aya kadar devlet tarafından karşılanacak ve bu işlem internet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Bu sayede primden muaf olan işverenler SGK’ya belge sunarak başvurmak zorunda kalmayacaklar.

mesleki yeterlilik belgesi nedir?
mesleki yeterlilik belgesi nedir?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kimlere Verilir?

Bu belgeyi özellikle tehlikeli sayılan işlerde çalışan kişilerin alması zorunludur. Bu tehlikeli mesleklerden başlıcalarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Ahşap kalıpçı
  • Ahşap ev imalatçısı
  • Alçı levha uygulayıcısı
  • Akaryakıt ve otogaz ikmal ve dolum elemanı
  • Arama kurtarma personeli ve uzmanı
  • Asansör montajcısı
  • Ağaç kesme ve boylama operatörü
  • Baca kontrol personeli
  • Demiryolu yol yapım, bakım ve onarımcısı
  • Direnç kaynak ayarcısı
  • Dozer operatörü
  • Doğal gaz çelik boru kaynakçısı
  • İnşaat boyacısı
  • Kereste imalatçısı
  • Otomotiv sac ve gövde kaynakçısı
  • Metal kesim operatörü
  • Yangın yalıtımcısı

Ancak bu belge herkes için zorunlu değil. Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesine sahip olan kişiler ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik okullardan veya üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olmuş, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm ve alanlarda istihdam edilenler için mesleki yeterlilik belgesi temin etmek zorunlu değildir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne İşe Yarar?

  • Mesleki yeterlilik belgesine sahip olduğunuzda, yeni bir işe başvururken sahip olduğunuz bilgi, yetenek ve uzmanlığınızı gösterme olanağınız olur.
  • Uygulanan bu ulusal yeterlilik sistemi sayesinde daha gelişmiş bir istihdam ve rekabet ortamı sağlanabilir. Bu da ekonominin güçlenmesini, işsizlik oranının düşmesini sağlar.
  • Çalışan olarak, hedeflediğiniz kariyere daha çabuk, daha rahat ulaşmanızı sağlar. Meslektaşlarınızdan bir adım önde olabilirsiniz.
  • İşini gerektiği gibi yapan ve değişen şartlara uyum sağlayabilen kişilerin istihdam edilmesi sayesinde işverenlerin de piyasadaki rekabet gücü artar. İnsan kaynağının doğru bir şekilde yapılması zaman ve para kaybını da önlemiş olur.
  • İşverenler doğru çalışanlara sahip oldukça, nitelikli iş gücü yaygınlaşır ve tüketiciye sunulan hizmet ve ürünlerin kalitesi de artar.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Almamanın Cezası Var Mıdır?

Mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu olan ancak halen almamış olan kişilere idari para cezası uygulanır. İşverenlere de belgesiz çalıştırdıkları her bir personel için idari para cezası uygulanır. Bu cezalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş müfettişlerin denetlemesi sonucu belirlenir. Müfettişler denetimden sonra bir rapor hazırlarlar ve bunu işverene tebliğ ederler. Daha sonra 1 ay içerisinde işverenden bu cezanın ödenmesi beklenir.

Ustalık Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi Başvurusunda Yaş Sınırı Kaçtır?

Yaş sınırı en az 16 olarak belirtilmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Kaç Yıl Geçerli Olur?

Mesleki yeterlilik belgesi 5 yıl geçerlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu