yardım başvurusudevlet yardımları

Tahditli Plaka Nedir? 2024 Tahditli Plaka Nasıl Alınır?

Tahditli Plaka Nedir? 2024 Tahditli Plaka Nasıl Alınır?
A+
A-

Tahditli Plaka Nedir? Tahditli Plaka Nasıl Alınır? Araç alımlarında plakalar da ön planda tutulmaktadır. Kişiler özellikle özel plakalara ilgi duymakta ve bu plakaları araştırmaktadır. Plaka Nedir? Plaka Tahdidi Ne Demek? Plaka Tahdidi Hangi İllerde Var gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Motorlu taşıtlar, üzerlerindeki plakalardan yola çıkılarak tanınır. Plakalar, tüm dünya üzerinde kullanılır. Türkiye’nin de kendi kanunlarınca belirlediği çeşitli plaka kuralları vardır. Bazı plakalar ise belirli kurallar çerçevesinde sınırlandırılmış şekilde kullanılır. Tahdidli plaka, sınırlandırılmış plakalara örnektir.

Radar Cezası Ne Kadar? Plakadan Radar Cezası Sorgulama

Tahditli Plaka Nedir? Tahditli Plaka Nasıl Alınır?

Plaka, bir taşıtın gerekli kurumlarca tanınmasını sağlayan bir çeşit tabeladır. Plaka sayesinde aracın sahibi hakkındaki bilgilere de ulaşılır. Ayrıca plaka sorgulamasıyla birlikte aracın trafikteki yetkileri, sınırlamaları ve yasa dışı hareketlerine de ulaşmak mümkün. Plakasız araçların trafiğe çıkması ise yasaktır. Ülkelerin belirlediği çeşitli plaka kuralları olsa da bazı kurallar tüm dünyada ortaktır. Örneğin plakanın şekli hemen her ülkede aynıdır. En çok kullanılan plaka şekli dikdörtgendir.

Üretim malzemesi de metal ya da plastiktir. Türkiye’de metal olan plakaların üzerinde araçla ilgili bilgiler veren rakamlar ve harfler olur. Plakanın başlangıcında, aracın kayıtlı olduğu ilin plaka kodu yazar. Ortada ise plakanın serisini bildiren harfler bulunur. Bu harfler, çeşitli görevlerle de yazılabilir. Bazı harfler özel yetkilere sahip olurken bazıları da sınırlandırılmıştır. Plakanın son kısmında da yine bir sayı grubu yer alır ve bu sayı grubu aracın dahil olduğu seride kaçıncı sırada olduğunu gösterir.

Standart olarak beyaz zemin üzerine siyah harf ve rakamların yazıldığı plakalar, bazı özel yetkili araçlar için başka renklerde yazılır. Bu durumun en bilinen örneği ise mavi renkli polis arabası plakasıdır. Sınırlandırılmış plakaların en çok bilineni de tahdidli plakalardır.

tahditli plaka nedir?

tahditli plaka nedir?

Plaka Tahdidi Ne Demek?

Plaka tahdidi, yolcu taşımacılığı yapan araçlar için uygulanan bir sınırlama yöntemidir. Hızla artan nüfusun ihtiyacı dahilinde şehir içi yolcu taşımacılığı yapan araçlar gün geçtikçe çoğalıyor. Bu durumun kontrol altına alınabilmesi için ise plaka tahdidi uygulanmakta. Tahdidli plaka, belirli bir bölgenin sınırları dahilinde yolcu taşımacılığı yapan araçlara verilir. Belirlenen harf grupları kadar plakanın verildiği bu uygulamayla belirlenen bölgede yolcu taşımacılığı yapan araçların sayısı sınırlandırılarak kontrol altına alınır. Buna göre belirli şehirlerde otobüs, dolmuş, taksi gibi yolcu taşıyan araçların tahdidli ticari plaka alması zorunludur.

Plaka tahdidi uygulamasının yürürlüğe geçirilmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. Belirli amaçlar doğrultusunda EGM tarafından uygulanan plaka tahdidi, yolcu taşımacılığı yapan pek çok kişi ve kurum tarafından da destekleniyor. Şoför haklarını korumak, plaka tahdidinin uygulanmasının amaçları arasındadır. Ayrıca yolcuların güvenliği de bu uygulama sayesinde en üst düzeyde tutulur. Kaçak yollarla korsan yolcu taşımacılığı yapanların önüne de geçen plaka tahdidi uygulaması, yolculara daha kaliteli bir hizmet sunmaya imkan sağlar. Tahdidli plakası olmayan kişi ve kurumlar yolcu taşımacılığı yapamadığı için bu sektördeki vergi kaçakçılığı da önlenir.

Plaka Tahdidi Hangi İllerde Var?

Plaka tahdidi, yolcu taşımacılığı yapan kişi ve kurumlar tarafından desteklenen bir uygulamadır. Türkiye genelinde bu işi yapan hemen herkes plaka tahdidi uygulamasının kendi bölgesine gelmesini destekliyor. Fakat ne yazık ki şimdilik sadece belirli bölgelerde böyle bir uygulama vardır. Tahdidli plaka, Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık şehri olan İstanbul’da uygulanmaz. İstanbul plaka tahdidi konusunda bir çalışma yapılmadığından şoförler pek çok sorunla karşılaşmakta. Plaka tahdidinin uygulandığı iller ise şöyledir:

  • Eskişehir
  • İzmir
  • Ankara
  • Antalya
  • Bursa
  • Kocaeli
  • Gebze
  • Çorum
  • Tekirdağ
  • Zonguldak

Özel, Boş Plaka Sorgulama – Plaka Tahsisi Nasıl Yapılır?

 

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadardır?

Plaka değiştirme ücreti 350 TL dir.

Plaka Değişim Süresi Kaç Gündür?

Gerekli işlemlerden sonra plaka değişimi için 1 aylık bir süreniz bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.