Trafik

Radar Cezası Ne Kadar? 2024 Radar Cezası Sorgulama ve Ödeme

Radar Cezası Ne Kadar? Radar Cezası Sorgulama ve Ödeme, Radar Cezası, Radar Cezası Sorgulama, Radar Cezası Hesaplama, Radar Cezası Ödeme, Radar Cezası Nasıl Ödenir? Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar Cezası e-Devlet'e Ne Zaman Düşer? e-Devlet ile Radar Cezası Sorgulama, Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Radar Cezası Hangi Durumlarda İptal Edilir ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Radar Cezası Ne Kadar? Radar Cezası Sorgulama ve Ödeme; Gelen zamlar sonrası trafik cezalarında da artış oldu. Peki trafik cezaları ne kadar oldu gelin birlikte bakalım. Şehirler arası yollar ve otobanlarda belirlenen çeşitli hız sınırları vardır. Sürücülerin bu gibi yollarda kurallara uyup uymadığını denetlemek ve trafik kazalarını önlemek amacı ile hız sınırlarını ölçen aletlere radar adı verilir.

Radar; trafiğin işleyişini, trafik kazalarının önlenmesini sağlamak ve bu bağlamda insan sağlığını korumak için mühim bir araçtır. Radar hız sınırını geçtiğini tespit ettiği araçların plakalarını kaydeder ve araç sahiplerine hız sınırı aşımı cezası gelir. Bu nedenle radar cezası ödeme ve radar cezası sorgulama gibi konular araç sürücüleri için oldukça önemlidir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Ehliyetsiz Kişiye Araç Verme Cezası

Radar Cezası Ne Kadar?

Bu yıl da hız sınırını aşan araçlara kesilen trafik cezaları yüksek oranda artırılmış ve daha caydırıcı bir nitelik kazanmıştır. Trafik cezaları hız sınırı aşımının ne oranda olduğuna göre değişiklik gösterir. Radar cezası limitleri yüzde 30 ya da yüzde 50 oranlarını aştığında cezalar değişik biçimde uygulanır.

  • Hız sınırı yüzde 30 oranına kadar aşıldığı takdirde sürücülerin ceza puanı 10 olarak belirlenir. Bu kapsama giren sürücülerin ödeyecekleri radar cezası ise 951 TL olarak belirlendi. Radar cezası kesildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapan sürücülerin ceza bedeline yüzde 25 oranında indirim uygulanması kararlaştırıldı.
  • Hız sınırını yüzde 30 ile yüzde 50 arasında aşan sürücülerin ceza puanı ise 15 olarak belirlenir. Hız sınırı aşımı bu kapsama giren sürücülere kesilen radar cezası ise 1.979 TL olarak belirlendi. Radar cezası kesildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapan sürücülerin cezasına yine yüzde 25 indirim yapılması kararlaştırıldı.
  • Hız sınırını aşma oranı yüzde 50’yi de aşan sürücüler için belirlenen ceza puanı ise yine 15 oldu. Ancak hız sınırı aşımı bu kapsama giren sürücülere kesilen radar cezası ise 4.064 TL olarak belirlendi. Benzer biçimde, verilen radar cezasının kesildiği tarihten sonraki 15 gün içinde ödeme yapan sürücülerin ceza bedeline yüzde 25 indirim uygulanması kararlaştırıldı.
radar cezası ne kadar?
radar cezası ne kadar?

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) tarafından tespit edilen diğer trafik kuralı ihlalleri gibi radar cezası da Trafik Kuralı İhlal Tespit Formu ve Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı’na işlenir. Bu belgeler adresinize posta yolu ile gönderilir. Söz konusu belgeler sistemde kayıtlı ikametgah adresinize, trafik cezasının tespit edildiği tarihten sonraki 10 ile 30 gün arasında tebliğ edilir. Yani, “Radar cezası kaç günde gelir” diye soran sürücülerin 20 gün kadar uzun bir süre beklemesi gerekebilir. Ancak ikametgah adresinizde kimse yoksa ceza bu kez tebligat yolu ile gönderilir ve süre daha da uzar.

Radar Cezası e-Devlet’e Ne Zaman Düşer?

Yanıtı merak edilen diğer konu da “Radar cezası hemen sisteme düşer mi” sorusudur. Teknolojinin hızla geliştiği bir zamanda radar cezalarının internete düşmesi elbette daha çabuk olacaktır. Radar cezaları ve diğer trafik kuralı ihlalleri e-Devlet’e ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesine 3 ve 7 gün gibi kısa bir zaman aralığında kaydedilir.

Radar Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Radar cezası sorgulama işlemleri ise e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden yapılabilir. Adınıza kayıtlı olan araçların radar cezası sorgulama ve plakadan radar cezası sorgulama işlemlerini en kolay şekilde e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Eğer adınıza kayıtlı olmayan bir aracın radar cezasını öğrenmek istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait radar cezası sorgulama sistemini kullanmalısınız.

e-Devlet ile Radar Cezası Sorgulama

  • Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak e-Devlet üzerinden radar cezası sorgulama işlemi yapmak için ilgili sayfaya gidin.

  • “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklayın.
  • Sisteme giriş sayfasında ilgili alanlara Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak sisteme giriş yapın. e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız kimlik kartınız ile beraber herhangi bir PTT şubesine giderek şifre edinebilir ya da mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı gibi alternatif yolları deneyebilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfası üzerinden radar cezası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden radar cezası sorgulama işlemi yapmak için TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Radar Cezası Sorgulama

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden hız cezası sorgulama işlemleri için şu adımları takip edin:

  • Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden radar cezası sorgulama ve ödeme işlemi için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesi’ne gidin.

qhpd6yg1izoimunwviglalw5ac8afptgnm25dzxe

  • İstenen bilgileri ilgili alanlara yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. İnteraktif vergi dairesi sisteminde size kesilen radar cezası ve diğer trafik cezalarını görebilirsiniz.
  • Diğer seçenek de sistem girişinin hemen sağında bulunan “Hızlı Ödeme” menüsünden “MTV ve Trafik Para Cezası” butonuna tıklayarak radar cezası sorgulama ve ödemesi yapmaktır.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Radar Cezası Sorgulama

Emniyet Genel Müdürlüğü sitesinden radar sorgulama yapmak için şu adımları izleyin:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer alan “Online İşlemler” menüsüne aşağıdaki bağlantıyı kullanarak girin.

  • Açılan sayfadan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazısına tıklayın.
  • e-Devlet’e yönlendirileceksiniz, ilgili başlık altında yazan adımları tekrarlayarak radar sorgulama işlemi yapın.

Emniyet Genel Müdürlüğü online işlemler menüsüne ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Radar Cezası Nereye Ödenir?

Radar cezası ödeme işlemleri için ise cezanın size tebliğ edilmesini beklemelisiniz. Sonrasında tebliğ edilen radar cezalarını anlaşmalı bankalar ya da PTT şubeleri üzerinden ödeyebilirsiniz. Bu yöntemlerin yanı sıra, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden de kredi kartı yolu ile radar cezası ödemesi yapabilirsiniz. Radar cezası ödeme süresi ise cezanın tebliğ tarihinden sonraki ilk 30 gündür. Ancak peşin ödeme, erken ödeme ve taksitlendirme gibi imkanlar bulunmaktadır. 

  • Verilen radar cezasının kesildiği tarihten sonraki 15 gün içinde ödeme yapan sürücülerin ceza bedeline yüzde 25 indirim uygulanır.
  • Radar cezasını sonraki 15 günlük zaman dilimi içinde öderseniz taksitlendirme olanağından yararlanabilirsiniz. Taksitlendirebilmek için radar cezasının tebliğ edildiği tarihten sonraki 30 gün içinde bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurabilirsiniz ve cezayı 4 taksit olacak şekilde ödeyebilirsiniz. 
  • Radar cezasını tebliğ edildiği tarihten sonraki 30 gün içinde ödemezseniz cezaya aylık yüzde 5 oranında faiz uygulanır. 

PTT’nin yeni geliştirdiği bir teknoloji sayesinde radar cezası ve diğer trafik cezaları artık PTT internet sitesi üzerinden de ödenebilir. Araç sahipleri plaka no ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını siteme girerek radar cezalarını kolayca sorgulayabilir ve güvenli ödeme yapabilir.

PTT sistemi üzerinden radar cezasını güvenli şekilde ödemek için TIKLAYINIZ!

Radar Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Radar cezası itiraz nedenleri ve yolları sürücülerin oldukça merak ettiği konular arasındadır. Haksız şekilde radar cezası kesildiğini düşünen sürücüler belirli evrakları hazırladıkları ve belirli bir süre içinde ilgili kurumlara başvurduğu takdirde radar cezasına itiraz edebilir. Ceza sürücülere tebliğ edildikten sonraki 15 gün içinde radar cezası itiraz işlemlerine başlamak mümkün.

Bunun için gideceğiniz kurum sürücülere ulaştırılan tutanakta da belirtildiği gibi Sulh Ceza Mahkemesidir. İtiraz başvurusu için de istenen bilgilerin eksiksiz şekilde yazıldığı bir radar cezası itiraz dilekçesi yazmalısınız. İstenen bilgiler T.C. kimlik numarası, adres, cezanın tebellüğ tarihi (tarafınıza gelen ceza tutanağı tarihi yani tutanak teslim tarihi) gibi bilgilerdir. Son olarak cezanın neden iptal edilmesi gerektiği ile ilgili bilgilendirmeyi de ekleyin. Radar cezasını o süre içinde ödediyseniz IBAN numarasını da ekleyin ve para iadesi talep edin. 

Dilekçenin dışında aşağıdaki evrakları da hazırlamalı ve asıllarını da yanınızda götürmelisiniz:

  • Trafik karar tutanağının fotokopisi
  • Kimlik kartı fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Karar tutanak tebligat evrakının fotokopisi

İtiraz dilekçesi örneği için TIKLAYINIZ!

Radar Cezası Hangi Durumlarda İptal Edilir?

Radar cezası iptal kararları incelendiğinde emsal kararlar olarak radar aracının kara yolu üzerinde kolayca görülebilecek şekilde konuşlanmadığı ya da yolda radar levhası olmadığı gerekçeleri öne çıkıyor. Avukatlar yasalara atıfta bulunarak hukuk devletinin hız kontrolleri yaptığında vatandaşları bilgilendirmesi gerektiği şeklinde savunma yaparak cezayı iptal ettirebiliyor. Dolayısıyla radar cezası itiraz yollarında söz konusu yoldaki hız sınırı, hız sınırlarının gösterilmesi, radar uyarı levhası, ceza tutanağındaki bilgilerin doğruluğu ve taşıtın hızının yazılıp yazılmadığı kriterleri öne çıkıyor. Ceza fotoğrafsız şekilde tebliğ edildiğinde kanıt için radar cezası fotoğraf isteme hakkı bulunur ve sonuca göre itiraz edilebilir. Ancak bu her zaman işe yarayan bir yöntem değildir. 

Radar Tespit Cihazı Cezası Nedir?

Trafik ekiplerindeki radar cihazlarını tespit eden radar tespit cihazını bulundurmak yasaktır. Bu cihazları bulunduranlar 12.346 TL para ve 4-6 ay arası hapis cezasına çarptırılır. Ayrıca sürücülere 15 ceza puanı kesilir. 

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi

Trafik Cezası Taksitlendirme işlemi Nasıl Yapılır?

 

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Kaç TL?

951 TL.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kaç TL?

436 TL.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu