Trafik

Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri 2024 Borç Sorgulama

Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri - Borç Sorgulama, İzinsiz Trafik İşareti Değiştirme Cezası, İzinsiz Yol Yapımı Çalışması Cezası, Taksimetre ve Takograf Bulundurmama Cezası, Trafik Cezası Sorgulama ve daha fazlası yazımızda...

Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri – Borç Sorgulama; Yeni yıla girilmesi ile birlikte trafik cezalarında da artış meydana geldi. Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır? Taksimetre ve Takograf Bulundurmama Cezası Nedir? Otopark Cezası ne kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Trafikte sürücülerin yaptığı hataları önlemek, seyir akışındaki aksaklıkları engellemek ve sürücülerin yapmış oldukları hatalarının sorumluluklarını almalarını sağlamak amacıyla birtakım cezai işlemler uygulanır. Bu cezai işlemler Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenir.

Trafik Cezaları ve Kural İhlalleri – Borç Sorgulama;

İzinsiz Trafik İşareti Değiştirme Cezası

Trafik işaretleri, trafik akışını sağlıklı ve güvenli bir şekilde sağlayan en hayati unsurlardır. Bu sebeple trafik işaretlerini izinsiz olarak değiştirmek kara yolları güvenliğini ve akışını olumsuz yönde engelleyebileceği için bu tür davranışlar cezalandırılarak sonuçlandırılır.

Trafik işaretleri kesinlikle izinsiz olarak değiştirilemez, yerine yeni bir yenisi konulamaz ya da çıkarılamaz. Trafik işaretlerinin görünmesini engellemek, anlamını değiştirmek ya da anlaşılmasını zorlaştıracak şekilde önünün ışık, araç, direk, tabela, cisim gibi şeylerle kapatılması cezaya tabi tutulur. Eğer böyle bir durum tespit edilirse değişikliği yapan kişi ya da kişilere çok ağır cezalar uygulanır. Bu cezalar Karayolları Trafik Kanunu’na göre belirlenir. Bu kural ihlallerine karşı ödenmesi gereken ceza bedeli 951 liradır.

İzinsiz Yol Yapımı Çalışması Cezası

Ülkemizde nüfusun hızla artmasına ve şehirlerin büyümesine paralel olarak ulaşıma olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Araç sayısının ülkemizde fazla olması sebebiyle kara yolu kullanımını oldukça artırmış durumda. Kara yollarının yoğun kullanımının yanı sıra olumsuz hava koşulları ve doğal afetler, kentleşme, alt yapı çalışmaları, ağır yük taşıyan kamyon ve tır gibi araçlar asfalt yapıya oldukça zarar verir. Yıpranan ve zarar gören yollar, ulaşım konforunu olumsuz olarak etkileyebildiği gibi trafik seyrini de yavaşlatabilir ve hatta can güvenliğini de tehlikeye atabilir. Bu sebeple can ve mal güvenliğinin sağlanması, ulaşımın hızlandırılması ve kolaylaştırılması için gerekli çalışmalar devlet kuruluşları tarafından düzenli olarak gerçekleştirilir.

Ülkemizde asfalt yapım ve onarım çalışmalarından sorumlu kuruluş Kara Yolları Genel Müdürlüğüdür. Ayrıca İç İşleri Bakanlığı ve Belediyeler de yol çalışmalarında ortaklaşa görev alırlar.

Elektrik, su, doğal gaz, telefon ve internet gibi hatlar yer altına döşenmelidir. Bunun en temel sebebi şehrin düzenli ve estetik görünmesi, oluşacak kazalarda can güvenliğini sağlamak, iletim hatlarının kötü hava koşullarından etkilenmesini önlemek ve görüntü kirliliğini azaltmaktır. Bu yüzden belediyeler ve özel kuruluşlar bu hatları yer altına almak için büyük yatırım yapmaktalar. Bu kazı işlemlerine başlanmadan önce mutlaka Kara Yolları Genel Müdürlüğünden izin alınmalıdır.

trafik cezaları ve kural i̇hlalleri
trafik cezaları ve kural i̇hlalleri

Taksimetre ve Takograf Bulundurmama Cezası

Araçlardaki hareket süresini, kullanım sürelerini, şoförün hangi zaman aralığında ne kadar süre araç kullandığını günlük olarak tespit eden elektromekanik cihazlara takograf adı verilir. Ayrıca takoğraflar, şoförün en fazla kaç kilometre hıza ulaştığını, ne kadar mola verdiğini detaylandırarak kayıt altına alır ve bu bilgileri tüm detaylar ile birlikte rapor halinde sunar. Taksimetre ise taksilerde bulunan, takoğraf ile aynı prensipte çalışan takoğraf benzeri bir cihazdır.

Taşımacılık faaliyetlerinde sürekli bulunan otobüs, kamyon, tır, çekici gibi araçlar için takograf kullanma zorunluluğu bulunur. Taksiler için de taksimetre kullanma zorunluluğu vardır. Bu hizmetlerin verilmesi halinde eğer bu cihazlar araçlarda kullanılmıyorsa kişiye para cezası uygulanır. İlave olarak taksilerde taksimetre bulunmama sonucunda para cezası ile birlikte ceza puanı da ehliyete işlenir.

Trafik Cezası Maddesine göre kamyon, çekici ve otobüslerde takograf, taksi otomobillerinde ise taksimetre bulundurmamak, kullanmamak ya da çalışır vaziyette bulundurmamak 1.979 TL cezalandırılmaktadır. Peşin ve ilk 15 gün içerisinde ödenmesi halinde cezada indirim uygulanır. Ayrıca sürücülerin ehliyetine 20 ceza puanı işlenir. Bu cihazların eksikliği giderilinceye dek trafikten men edilir. Diğer bir husus olarak eğer sürücü taksimetre veya takograf bulundurulmadığının tespiti anında araçta değilse ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.

Araç Bandrol Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nereden Yapılır?

Otopark Cezası

Yanlış yere park etme ya da hatalı park etme, trafik kurallarınca belirlenen yerlerde kural ihlali yaparak trafiği olumsuz yönde etkileme ve park etme esasına uymama sonucunda oluşan bir durumdur. Birçok nedenden bu cezayı almanız mümkündür. Engelli yerine park etme, araçların trafik seyir akışını engelleyecek biçimde park etme gibi farklı nedenlerden dolayı ödenmesi gereken ceza bedeli değişkenlik gösterir. Son zamanlarda yaşanan trafik kazalarının artışı sebebiyle trafik cezalarına sık sık zam uygulanıyor. Park yeri bulamama ya da dikkatsizlikten kaynaklanan yanlış yere park etme sonucunda ödenmesi gereken meblağın yüksekliği ile vatandaşların bu tür ihlallerden caydırılması sağlanıyor. Buna ek olarak sadece para cezası değil, puan cezası da uygulanıyor.

Bazı park etme cezaları şu şekildedir:

  • Trafik işaretleri ile yasaklı yerlere park etmenin cezası 873 lira olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte sürücü 10 ceza puanına çarptırılır.
  • Taşıt yolu üzerinde geçiş üstünlüğüne sahip araçların giriş ve çıkışının yapıldığının belirtildiği işaret levhasına 15 metre mesafe kalan alan içerisine park etmenin cezası 873 lira.
  • Araç yolu üzerinde yönetmelik ile belirtilen durumlar dışında yaya yollarına park etmenin cezası 873 lira, İlave olarak sürücü 10 ceza puanına çarptırılır.
  • Araç yolu üzerinde belirli şahıs, kurum ya da kuruşlara ait araçlara özel tahsis edilmiş ve levha ile belirlenmiş park yerlerine park etmenin cezası 873 lira. Aynı zamanda sürücü 15 ceza puanına çarptırılır.
  • Araç yolu üzerinde engelli araç sahipleri için ayrılmış park yerlerine park etmenin cezası 873 liradır. Buna ek olarak sürücü 15 ceza puanına çarptırılır.
  • Araç yolu üzerinde park için yer bulunmayan ya da trafik işaretleri ile belirtilmemiş alt geçit, üst geçit ve köprüler üzerine veya bunların 10 metreye kadar yakınına park etmenin cezası 873 lira. Ayrıca sürücü 15 ceza puanına çarptırılır.

Eğer aracınızı yanlış yere park ettiyseniz aracınız park ettiğiniz yerden çekilecektir. Bu yüzden yukarıdaki tarafınıza uygulanan idari para cezaları haricinde çekici ücreti, aracınızın çekildiği otoparkın ücretini de ödemek durumundasınız.

Trafik Cezası Sorgulama

Trafik cezaları ve otopark cezalarının sorgulaması ve ödemesi internet üzerinden de yapılabiliyor. Bu işlemi 3 farklı şekilde yapmanız mümkün.

e-Devlet Kapısı: e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetlerinden Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama ekranından trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

Gelir İdaresi Başkanlığı: Borç Sorgulama ve Ödeme kısmından Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme alanından hem sorgulama hem ödeme yapmanız mümkün.

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

Emniyet Genel Müdürlüğü: Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme ekranından T.C. kimlik no, ad soyad ve doğum yılı bilgilerinizi doğrulayarak ödeme ve sorgulama yapabilirsiniz.

EGM online hizmetleri üzerinden sorgulama yapmak için TIKLAYINIZ

Plakasız Araç Cezası Nedir?

 

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kaçtır?

436 TL.

Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Kaçtır?

951 TL.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu