Meslekler ve Maaşlar

Gassal Nasıl Olunur? 2024 Gassal Maaşları Ne Kadar?

Gassal Nasıl Olunur? Gassal Maaşları Ne Kadar? Gassal Nedir? 2024 Gassal Maaşları, Gassal Olmak İçin Nereye Başvurulur? Gassal Olmak İçin Yaş Sınırı, Kadın Gassal Nasıl Olunur? Kimler Gassal Olabilir? Gassal Ne İş Yapar? Gassal Alımı Şartları? Gassal Kursları, Gasilhane Ne Demektir? Tekfin Ne Demek ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Gassal Nasıl Olunur? Gassal Maaşları Ne Kadar? Sıkça araştırılan ve tercih edilen mesleklerin başında Gassallık gelmektedir. Farklı meslek alanlarını sizler için ele almaya ve son maaş bilgilerini paylaşmaya devam ediyoruz… Kimler Gassal Olabilir? Gassal Ne İş Yapar? Gassal Alımı Şartları? Gassal Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Gassal nedir sorusu en uygun şekilde “gasilhane denen yerde ölüleri yıkamakla görevli kişi, ölü yıkayıcısı” olarak cevaplanabilir. Kesinlikle saygı duyulması gereken bir mesleği icra eden bu kişiler hastane ve camilerin ölü yıkama bölümlerinde çalışırlar. Günlük hayatlarında sürekli ölüleri gördükleri için ölümü asla akıllarından çıkarmaz, çıkaramazlar. Bir kere gassal olmaya insanların büyük bir çoğunluğunun cesaret edemeyeceği ortada. Kefene sarılmadan önce ölüyü son kez gören gassalların en büyük mutluluk kaynağı, insanlar tarafından takdir edilmek ve topluma yararlı, hayırlı bir iş yaptıkları için kendilerini huzurlu hissetmektir.

Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel Dersleri ve Meslekleri Rehberi

Kimler Gassal Olabilir?

Gassallık mesleğini icra etmeye karar vermiş kişilere verilebilecek en önemli tavsiye; bu işi yapan kişilerle görüşüp, konuşup, mesleğin incelikleri, zorlukları hakkında bilgi edinmeleridir. Çünkü ölü yıkamak sağlam bir psikoloji gerektirir. Dolayısıyla bu işi yapacak kişi duygusal olarak sarsıntı yaşamaya kapalı olmalıdır. Her günü ağıt yapan insanların sesiyle, yıkadıkları ölülerin ister istemez öğrendikleri hikayeleriyle geçiren gassalların olmazsa olmaz karakteristik özelliklerinden biri de soğukkanlılıktır.

Bu soğukkanlılık korkuyu yenmek için gerekli olduğu gibi gördükleri ve duydukları şeylerden etkilenip üzülmemeleri için de gereklidir. Sonuçta önlerine gelen beden, bebek bedeni de olabilir. Gassallık yapacak kişide en gerekli görülen bir diğer özellik de metanettir. Çünkü cenaze sahibini teselli edecek, sakin olmasını söyleyecek kişi yine gassaldır. Eğer gassal olmayı gerçekten istiyorsanız bu işin kutsal bir iş olduğunu hiçbir zaman unutmayın.

Bu duygusal zorlukların dışında, ölü yıkanan yerler cesedin kokmaması için oldukça soğuk tutulur. Gassal olmayı düşünen kişi bu kriteri de aklının bir ucunda tutmalıdır.

gassal nasıl olunur?
gassal nasıl olunur?

Gassal Ne İş Yapar?

İslam dinine göre ölünün yıkanması farzdır. Bu sebeple gassal, İslam’ın şartını yerine getiren kişidir. Her ne kadar zor bir meslek olsa da ölüm de hayatın bir parçasıdır ve İslami koşullarda defnedilmek her Müslüman kişinin hakkıdır. Bu nedenle mesleğini sadece dini inançları için severek icra eden gassallar da bulunmaktadır. Hiçbir gassal ne sebeple olursa olsun maaşı dışında ölü yakınlarından para talep edemez, etmemelidir. Bu, dinen olduğu kadar etik olarak da çok yanlış bir davranıştır.

Gassalın güvenilir olması çok önemlidir. İslam dini açısından yıkama işlemi esnasında ortamda gassal ve ölü haricinde birinin bulunması, zorunlu olmadıkça uygun değildir. İslam dinine göre yıkama işlemini temel hatlarıyla anlatmak gerekirse; besmele ile başlar. Ölüye abdest aldırılır ve tüm vücudu yıkanan ölü kurulanır. Esas olarak erkek erkeği, kadın kadını yıkar.

Gassal Alımı Şartları?

Gassallık için en az lise mezunu olma şartı vardır. Lise mezunu kişi ayrıca KPSS‘ye girmeli ve ardından açılacak olan kadrolara başvuru yapmalıdır. Her il ve ilçede gassal alımları gerçekleşmektedir. Pek tercih edilen bir meslek olmadığı için seçilme şansı yüksektir. Ayrıca imam hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi mezunlarının gassal alımlarında öncelikleri vardır. İlaveten gassallık mesleğinin en büyük avantajı haftalık çalışma saatinin 8-9 saat olmasıdır.

gassal ne i̇ş yapar?
gassal ne i̇ş yapar?

Gassal Kursları

Diyanet ve MEB işbirliği ile 2009 yılı itibarıyla gassal kursları açılmaya başlamıştır. Amaç tüm il ve ilçelerde bu kursların mevcut olmasıdır. Bu konuda büyük bir oranda başarı sağlanmış ve kurslar ülkenin dört bir yanına yayılmıştır. Kursların asıl amacı ise; daha çok afet anlarında cenaze defin işlemleri ve köylerde kadın cenazelerinin yıkanmasında yaşanan sorunların giderilmesidir.

Gassal Maaşları

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kadrolu personel olan gassalların maaşları 2024 yılı itibarıyla ortalama 9-11 bin TL maaş almaktadır. Maaş hesaplaması yapılırken meslekte yeni olma, bekar ve çocuksuz çalışan olma kriterleri dikkate alınırken; sendika aidatı, BES kesintisi, fazla mesai ve kalkınmada öncelikli bölgelerdeki ek tazminat hesaplamaya eklenmemiştir.

Memur Olma Yaş Sınırı Kaç? Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar (Güncel)

Gasilhane Ne Demektir?

Ölü yıkama yeri demektir.

Tekfin Ne Demek?

Ölünün yıkama işleminden sonra kefenlenmesi

İlgili Makaleler

42 Yorum

  1. merhaba gassallık belgemi aldım imamhatıi mezuniyim nasıl başvururum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu