Memur Olma Yaş Sınırı Kaç? Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar (Güncel)
Memur Olma Yaş Sınırı Kaç? Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar (Güncel); Memur olmak için KPSS ye hazırlanan binlerce kişi her yıl ter dökmekte ve devlete atanmak için birbirleriyle yarışmaktadır. Memur Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı? Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar Hangileri? Memuriyette Yaş Sınırı Kaç gibi soruların cevabı yazımızda…
Memur olma yaş sınırı, meslek hayatını memuriyet şeklinde ilerletmek ve KPSS ile atanmak isteyen herkesin merak ettiği bir kriter. Çünkü bu sürece başlamadan önce hem KPSS’de yaş sınırı var mı sorusunun yanıtını bilmek hem de memuriyette yaş sınırı verilerinden emin olmak gerekiyor. Aksi halde emekler ve harcanan zaman boşa gidebilir. Çünkü bildiğiniz gibi KPSS oturumlarından bazıları yalnızca 2 senede bir yapılıyor. Yaş kısıtlaması durumunu bilmeyen adaylar yeni gelecek sınavı beklerken zor durumda kalabiliyor.
İşte tüm bu sebeplerden olayı memurlukta yaş sınırı olayı oldukça önemli. Biz sizler için farklı kriterlere ve alım yapılan yerlere göre değişiklik gösteren bu durumla ilgili detayları bir araya getirdik. Siz de hazırladığımız yazıyı inceleyerek memuriyet ve KPSS yaş sınırı hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Yazı boyunca cevaplayacağımız soruları şu şekilde özetleyebiliriz:
- Memurlukta yaş sınırı var mı?
- Memur olma yaş sınırı kaç?
- KPSS başvuru yaş sınırı kaç?
- Yaş sınırı olmayan memurluklar var mı?
- 18 yaşında memur olmak mümkün mü?
Yazı içerisinde tüm bu soruların yanıtlarını en detaylı şekliyle sizlere açıklayacağız. Şimdi hemen ilk maddeyle başlayalım ve memur olma yaşı hakkında konuşalım.
KPSS Başvuru Rehberi: Kayıt ve Ödeme Nasıl Yapılır? (En Güncel)
1. Memur Olmak İçin Yaş Sınırı Var mı?
Kanun çerçevesinde tanımlanan devlet memurluğu yaş sınırı kavramında yalnızca alt sınır yer alıyor. Mevzuatta belirtilen detaylar şu şekilde:
- 18 yaşını geçen her Türk vatandaşı memuriyet için başvuru yapabilir.
- Meslek ve sanat okulu mezunu kişilerde memuriyete başlangıç yaşı 15’tir.
Görüldüğü gibi tanımlama içerisinde herhangi bir üst sınır yok. Genel olarak memurluk yaşı hakkındaki alt sınırlamalar belirtilmiş. Ama tabii bu maalesef her yaştan vatandaşın memur olabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü burada da devreye alım yapan kurumların kendi şartları giriyor.
Mevzuatta belirtildiği gibi 18 yaşını geçen Türk vatandaşları memuriyete başvurma hakkı kazanıyor, evet. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi bu başvuruda istenen tek şart değil. Diğer şartlar alım yapacak kamu kurumu tarafından belirleniyor. Çoğu kamu kurumu da belirli bir yaşa kadar olan adaylara memuriyet hakkı veriyor. Şimdi gelin, bu kurumlarda memuriyette yaş sınırı kaç ona bakalım.
2. Memuriyette Yaş Sınırı Kaç?
Dediğimiz gibi yaş sınırına kurumlar karar veriyor. Tüm kamu kurumları da alım yapılacak pozisyona ve unvana göre yaş sınırı belirleme hakkına sahip. Yani burada aslında esas olan, alınacak memurun pozisyonu ve kurumun ihtiyacı. Peki, genel olarak bir aralık vermek gerekirse memuriyet yaşı hakkında ne söyleyebiliriz:
- Bazı kamu kurum ve kuruluşları 35 – 40 yaş aralığına kadar memur alımı yapıyor. Bu, KPSS aşamasında adaylara bildiriliyor. Yani KPSS sınavına başvururken de birtakım yaş kısıtlamalarıyla karşılaşılabiliyor.
- Memuriyette yaş sınırı olmayan meslekler de var. Bu tür alımlarda 18 yaşını geçen tüm vatandaşlar başvuruda bulunabiliyor.
- POMEM alımlarında yaş şartı aranıyor. Kadınlarda 28, erkeklerde 30 yaşına kadar başvuru yapılabiliyor.
- Zabıta alımında yaş sınırı 25 – 30 arasında değişiyor.
- Adalet Bakanlığı devlet memuru alımlarında yaş sınırı uygulanıyor. Zabıt katipleri için 35 yaş şartı isteniyor.
Genel hatlarıyla kurumların yaş şartlarından bahsettik. Şimdi biraz daha detaya girelim ve KPSS’ye girme yaşı konusuna bakalım.
3. KPSS Başvuru Şartları Yaş Sınırı Kaçtır?
Bildiğiniz gibi KPSS’de farklı gruplar var. Yaş sınırı da buna göre değişebiliyor. Şöyle ki:
- KPSS B grubu memurlukta yaş sınırı aranmıyor. Yani 18 yaşını geçen tüm adaylar bu sınavla memuriyete başvurabiliyor.
- KPSS A grubu ise genellikle 35 yaş üstü memur alımı yapıyor. Bu grupla alınacak uzman yardımcıları, denetmen yardımcıları, müfettiş yardımcıları, stajyer kontrolleri gibi meslek gruplarında çoğunlukla üst sınır 35 olarak veriliyor.
Genel olarak durum bu şekilde. Tabii KPSS şartı aramayan kurumlar da var. Onlarda yaş sınırı tamamen başvuru şartlarına göre belirleniyor.
Şimdi bir de KPSS yaş sınırı olmayan kurumlar hangileri ona bakalım.
KPSS-A Grubu, KPSS-B Grubu Kadrolarının Farkları Nelerdir?
4. Yaş Sınırı Olmayan Memurluklar Hangileri
Toplumdaki genel yargının aksine, yaş sınırı olmayan birçok memurluk var. Hatta KPSS A grubu yaş sınırı olmayan kadrolar da mevcut. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
- Öğretmenlikte yaş sınırı yoktur. 2017 yılına kadar devam eden uygulamada yaş şartı aranıyordu fakat artık herhangi bir üst sınır bulunmuyor.
- Üniversite hastanelerine alınan sağlık personellerinde yaş şartı aranmıyor.
- Askeri kurumlar sivil memur alımlarında yaş sınırı uygulamıyor.
- İşçi olarak çalışacak kişilerin herhangi bir yaş sınırına uygun olması gerekmiyor.
- İtfaiye erlerinde yaş şartı aranmıyor.
- Diyanet memur alımı yaş sınırı şartı diye bir şey yok. 18 yaşını geçen ve diğer şartları sağlayan kişiler başvuru yapabiliyor.
- Orman Genel Müdürlüğü orman muhafaza memurluğu ve orman mühendisi kadrolarında yaş şartı aramıyor. Aynı şekilde kalkınma ajanslarında da üst yaş sınırı yok.
- Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nda sözleşmeli olarak çalışacak personellerde yaş şartı aranmıyor.
Şimdiye kadar üst sınır hakkındaki detayları ilettik. Burada da sık sık 18 yaşından büyüklerin memur olabileceğinden bahsettik. Peki, bu kadar genç yaşta memur olmak gerçekten mümkün mü? Şimdi bu konunun detaylarını inceleyelim.
KPSS Sınavsız Alım Yapan Kamu Kurumları Nelerdir?
5. 18 Yaşında Nasıl Memur Olunur?
Günümüzde birçok kişiye farklı gelse de aslında 18 yaşında memur olarak atanan ve çalışmaya başlayan birçok kişi var. Hatta bir yandan memur olarak çalışıp bir yandan da üniversite okuyan birçok genç var. Peki, bu iş nasıl oluyor? Konun detayları şu şekilde:
- KPSS grupları arasında lise ve ortaokul mezunlarının girebileceği sınavlar da var. 18 yaşını doldurmuş diploma sahibi kişiler bu sınava girerek memur olarak atanabiliyor.
- Bu şekilde atanan kişiler genelde 24 saatlik dilimin farklı dönemlerinde görev yapılan meslekleri seçerek okulla işi bir arada götürebiliyor.
Bir de lise mezunu olarak girilen KPSS’de hangi mesleklerin tercih edilebileceğine de bakalım:
- Bekçilik
- Şoförlük
- Aşçı, temizlik görevlisi gibi hizmet kadroları
- Orman koruma memuru
- Teknisyenlik
- Düz memurluk
- Belediye memurluğu
- Laborantlık ve diğer sağlık alanlarından bazıları
- İnfaz koruma
- Zabıt katipliği
Bu meslek gruplarından birinde 18 yaşından itibaren memur olarak hizmet vermek mümkün.
Memuriyette yaş sınırı hakkındaki detayları sizlerle paylaştık. Şimdi tüm konuştuklarımızın bir özetini yapalım:
- Memuriyette kanun kapsamında belirlenmiş yaş sınırı yalnızca alt limiti belirler. Üst yaş sınırı yoktur.
- 18 yaşını doldurmuş tüm Türk vatandaşları memuriyete başvurabilir.
- Meslek ve sanat lisesi mezunlarında alt yaş sınırı 15 olarak verilmiştir.
- Kurumların kendi belirlediği şartlarda yaş sınırı olabilir.
- KPSS A grubu mesleklerinde genellikle 35 – 40 üst yaş sınırı olarak verilir.
- KPSS B grubunda yaş sınırı yoktur.
- Herhangi bir yaş sınırlaması olmayan birçok kamu kurumu vardır. Örneğin, öğretmenlikte yaş sınırı aranmaz.
- KPSS lise mezunu oturumuna girerek yeterli puanı alan 18 yaş üstü kişiler memur olarak atanabilirler.
Siz memuriyette yaş sınırlaması olması gerektiğini düşünüyor musunuz? Var olan şartları yeterli buluyor musunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi bizlerle paylaşmak için yazının altında bulunan yorumlar kanalını kullanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız yazıları yakından takip etmek için Facebook sayfamıza üye olabilirsiniz. Bizlere yazılarımız hakkındaki fikir ve önerilerinizi iletmek isterseniz hem iletişim sayfamızı hem de yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.
Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer?
Memur Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır?
Kurumlar Arası Geçiş Nasıl Yapılır?
2023 KPSS Lisans Ne Zaman?
23 Temmuz 2023.
2023 ÖABT Ne Zaman?
6 Ağustos 2023.
Yaşım 40 ortaöğretim kpss 2022 p94 puanım 72 nerelere başvurabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
yaşım 45 KPSSP94 puanım 69 nerelere başvurabilirim yardımcı olursanız sevinirim.