Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer? 2024 Güncel ve Detaylı Anlatım
Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer? Güncel ve Detaylı Anlatım; Sözleşmeli personellerin en çok araştırdığı ve merak ettiği konuların başında kadroya geçmek vardır. Herhangi bir kurumda sözleşmeli olarak işe başlayan personelin aklına gelen ilk sorudur. Çünkü kadrolu devlet memurları ile sözleşmeli personel arasında hem hak hem de maaş açısından belirli farklar bulunur. Ve tabii ki bu kıyasta avantajlı olan kadrolu olarak görev yapan devlet memurudur. İşte bu nedenle tüm sözleşmeli personelin hayalinde, tabiri caizse, memur kadrosuna geçmek vardır.
Peki, sözleşmeli memura kadro verilmesi olayı tam olarak nasıl gerçekleşiyor? Her kurumda sözleşmeliye kadro veriliyor mu, yoksa farklı şartları mı var? İşte bu sorular konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin kafasını kurcalayan noktalar. Biz bu yazımızda tüm bu noktaları aydınlatarak size en doğru ve güncel bilgileri sunmaya çalışacağız. Böylece siz de kadroya geçme konusunu detaylarıyla öğrenmiş olacaksınız. Şimdi gelin, konuşacağımız konuların bir listesini yapalım:
- Sözleşmeli personel nedir?
- Kadrolu ne demek?
- Sözleşmeli personele kadro verilir mi?
- Sözleşmeli memur ne zaman kadroya geçer?
- Kurumlara 4B sözleşmeli personel alımı nasıl yapılıyor?
Listemizi oluşturduk. Şimdi detaylara geçebiliriz. Öncelikle birkaç küçük tanımla başlayalım. Sözleşmeli kamu personeli nedir, kadroya geçmek ne anlama geliyor; ona bakalım. Böylece henüz başvuru aşamasında olan bir kişi de konuya hakim olabilir.
Sözleşmeli ve Kadrolu Kavramları Nedir?
Bu tanımlar konunun tam olarak kavranabilmesi için oldukça önemli. O yüzden kısaca değinelim.
Sözleşmeli personel, geçici bir süre için ihtiyaç duyulan iş gücünü karşılamaya yönelik olarak işe alınan kişilere denir. Yani sözleşmeli personele işe giriş sırasında belirli süreli iş sözleşmesi imzalatılır. Bu süre, ilgili kurumun söz konusu personele ihtiyaç duyduğu zamana göre değişebilir. Örneğin, sağlık kurumları herhangi bir sebepten dolayı uzun süre izne ayrılan kişilerin yerine ya da dönemlik yoğunluk sebebiyle eksik kalan iş gücü için sözleşmeli personel alabilir.
Kadrolu memurlarsa, herhangi bir disiplin suçundan dolayı görevden atılmadıkları sürece, emeklilik yaşı gelene kadar kamuda çalışmaya hak kazanmış kişilerdir. Kadrolu memurların iş süreleri belirsizdir. Bu tür memuriyete tanınan haklar da daha geniştir.
Tanımlamaları yaptık. Şimdi sözleşmeli personelin kadroya geçişi konusuna bakalım.
Sözleşmeli Memur Kadroya Nasıl Geçer?
Bir kurum, bünyesinde çalışan sözleşmeli personeli kadroya geçirebilir. Burada esas olan ilgili kurumun personel ihtiyacıdır. Tabii bunun dışında personelin sağlaması gereken şartlar da vardır. Fakat öncelikle sözleşmeli personelin geçiş yapabileceği bir kadro açılması gerekir.
Açılan kadroya başvuracak sözleşmeli personelde birtakım şartların aranacağını söyledik. Peki, nedir bu kadrolu memur olma şartları:
- Türk vatandaşı olmak
- Herhangi bir adli sorgulama sonunda ceza almamış olmak
- İlgili pozisyonun memur olma yaşı şartında tanımlanan yaş aralığı içerisinde bulunmak
Bunlar aranan en genel şartlar. Bundan sonrası ilgili kadroya bağlı olarak değişiyor. Onu da şöyle açıklayalım:
- Her kadro için farklı eğitim seviyesi istenebilir. Fakat ilgili yerde sözleşmeli olarak çalışan bir personel genelde işe bu şartları sağlayarak işe girdiği için sıkıntı olmaz.
- Sözleşmeli personel kadroya geçerken unvanı korunur. Daha doğrusu, mesleği doğrultusunda atanır. Örneğin, belediyede sözleşmeli işçi ya da sözleşmeli mühendis olarak çalışan bir kişi kadroya geçirildiğinde de aynı şekilde işçi ve mühendis olarak görevine devam eder.
- Bazı kurumların kendine özel bir süreci vardır. Buna göre aynı kurumda belirli bir süre sözleşmeli olarak görev yapan personel bir zaman sonra kadroya geçirilir. Örneğin, sağlık kurumlarında 4 yıl sözleşmeli çalışan personelin kadroya geçme hakkı doğar.
- Sözleşmeli personel kadroya geçirilip atanırken, KPSS sonucuna bakılabilir.
- Bazı kurumlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personel belirli bir süre aynı kurumda çalışmak zorundadır. Tayin isteyemez, atanamaz.
Sözleşmeliden kadroya geçiş detayları bu şekilde. Tabii bunlar biraz genel şartlar. Dediğimiz gibi burada önemli olan çalışılan kurumun ihtiyacı ve personelden beklentisi. Ama sonuçta sözleşmeli olarak işe başlayan bir personelin kadroya geçme hakkı var. Bu, tüm kurumlar için geçerli bir durum.
Biraz da sözleşmeli personel alımı üzerinde duralım. Böylece sözleşmeli olarak işe başlamak isteyen kişilerin merak ettiklerini de açıklamış oluruz.
Kamuya Sözleşmeli Personel Alımı Nasıl Yapılıyor?
Tüm kamu kurum ve kuruluşları sözleşmeli personel alımı yapıyor. Her sene ihtiyaca göre alınacak sözleşmeli memur sayısı belirleniyor. Kurumlar aradıkları şartları sağlayan kişileri belirli süreli sözleşme ile işe başlatıyor.
Şimdi biraz da en çok sözleşmeli memur alımı yapan kurumlar hakkında konuşalım. Belediyelerden başlayalım.
1. Sözleşme Kapsamında Belediyeye Memur Alımı Nasıl Oluyor?
Belediyede memur olmak birçok kişinin istediği bir iş. Çünkü şartlar gayet iyi. Hem kadrolu hem de sözleşmeli memur maaşı birçok özel kuruluştan daha yüksek. Peki, belediyeler nasıl sözleşmeli eleman alımı yapıyor; ona bakalım:
- Belediyelerde; çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim, iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme alanında sözleşmeli personel alımı yapılabilir. Yani; mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, doktor, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi farklı dallardaki personeller belediyelerde yıllık sözleşme kapsamında işe başlayabilirler. Ayrıca belediyeler zaman zaman sözleşmeli zabıta alımı da yapar.
- Sözleşmeli personel için belediye kendi sitesinde ilan açabilir. Bu aşamada ilanda verilen kriterlere uygun adaylar başvuru adımlarını takip ederek işlemlerini tamamlayabilir.
- Bunun yanında belediyenin halkla ilişkiler bölümüyle yüz yüze görüşerek de öz geçmişinizi bırakabilirsiniz.
- Belediyelerin kendi internet siteleri içerisinde yer alan kariyer bölümlerinden de CV doldurabilirsiniz.
Belediyelerden bahsettik. Şimdi bir de devlet hastanelerine bakalım.
Akademisyen Nasıl Olunur? Doçent, Profesör Olma Şartları (Güncel)
2. Sözleşme Kapsamında Devlet Hastanelerine Personel Alımı Nasıl Oluyor?
Devlet hastaneleri, de tıpkı belediyeler gibi, birçok farklı meslekten sözleşmeli personel alımı yapıyor. Şöyle ki:
- İşçi, özel güvenlik görevlisi, temizlik personeli, hasta kayıt personeli, hemşire, ebe, tekniker ve teknisyen, tıbbi sekreter, anestezi teknikeri, ameliyathane personeli, hasta bakıcı, hasta hakları birimi personeli, radyoloji teknikeri gibi meslek gruplarından; ilkokul, lise, önlisans ve lisans mezunu kişiler devlet hastanelerinde sözleşmeli olarak istihdam ediliyor.
- Alınacak personel Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor. KPSS puanı birçok kadro için isteniyor diyebiliriz.
- Ayrıca devlet hastanelerinde sözleşmeli çalıştırılarak personeller İŞKUR aracılığıyla da işe alınabiliyor. Siz de İŞKUR ilanlarını takip ederek başvuruda bulunabilirsiniz. İlanlar için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
İŞKUR iş ilanları sayfasına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Sizlere sözleşmeli personelin kadroya geçişi hakkında merak edilenleri açıkladık. Son olarak yazıda bahsettiğimiz konuların kısa bir özetini de yapalım:
- Sözleşmeli olarak bir kamu kurumunda çalışan kişiler ihtiyaç doğrultusunda açılan kadrolara geçiş yapabilirler.
- Kadro şartları ilgili kurumun ihtiyaçlarına göre belirlenir.
- Bazı kurumlarda belirli bir iş yılını dolduran sözleşmeli personelin kadroya geçiş hakkı oluşur.
- Belediyede sözleşmeli olarak çalışmak için iş ilanları takip edilebilir ya da halkla ilişkiler departmanıyla iletişime geçilebilir.
- Devlet hastanelerinde sözleşmeli olarak çalışmak için Sağlık Bakanlığı’nın açtığı ilanlar ve İŞKUR iş ilanı sayfaları takip edilebilir.
- Tüm kamu kurum ve kuruluşları birçok farklı meslek ve eğitim grubundan kişiyi sözleşmeli olarak istihdam edebilir.
Siz sözleşmeli personelin kadroya geçiş süreci hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konudaki fikirlerinizi, varsa tecrübelerinizi, bizlerle yorumlar kısmını kullanarak paylaşabilirsiniz.
Bizlere iletmek istediğiniz her türlü görüş ve öneri için iletişim sayfamızı ya da yazıların altında yer alan yorumlar alanını kullanabilirsiniz.
Kurumlar Arası Geçiş Nasıl Yapılır?
Memur Disiplin Soruşturması Nasıl Yapılır?
Memur Maaşları Ne Zaman Yatar?
Aday Memurluk Süresi Kaç Yıldır?
1-2 yıldır.
İŞKUR Eğitim Programı Kaç Ay Sürer?
3-6-9 ay olarak değişmektedir.
Saglık bakanlığına 39 yaşında tekniker olarak 3+1 kapsamında atandık diyelim .kadro verildiginde 43 yaşında olacagım , kadroya geçerken yaş sorun olur mu.