yardım başvurusudevlet yardımları

Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır? 2024 Pedagojik Formasyonu Kimler Alabilir?

Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır? 2024 Pedagojik Formasyonu Kimler Alabilir?
A+
A-

Pedagojik Formasyon Nasıl Alınır? Pedagojik Formasyonu Kimler Alabilir? Ülkemizde eğitim sisteminde yapılan son değişikliklerle birlikte formasyon alımı da güncellenmiştir. Size en son hali ile formasyon konusunu ele alarak gerekli bilgileri verdik… Formasyon Nedir? Pedagojik Formasyon Ne Kadar Sürer? Formasyon Alma Şartları nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yükseköğretim kurumları, öğrencilerine mesleki eğitim vermekle, mesleklerinde yetkin olmaları için gerekli donanımı sağlamakla görevlidirler. Günümüz global dünyasında, teknolojik gelişmeler, insanların artan ihtiyaçları, iletişim ve bilgi kanallarındaki artış meslekleri birbirine yaklaştırdı. Artık bir meslek diğerlerinden ayrı, tek başına düşünülemez. Birbirlerinin alt yapılarından, teknolojilerinden ve bilgi birikimlerinden faydalanmaları gerekir. Meslekler arası etkileşim günümüzde, hiç olmadığı kadar fazladır. Bu gelişimin doğal bir sonucu olarak yükseköğretim kurumlarının öğrencilerine interdisipliner (disiplinler arası) eğitim olanakları sağlamaya yönelik programlar hazırlamaları da kaçınılmaz olmuştur. Böylece herhangi bir branşta en az lisans eğitimi almış bir kişi, başka bir branş ya da aynı branş içinde farklı yetenekler gerektiren bir alanda formasyon alabilir.

Transkript Nereden Alınır? E Devlet’ten Alınabiliyor mu?

Formasyon Nedir?

Şekil verme, biçimlendirme anlamına gelen formasyon, eğitim bilimi söz konusu olduğunda yetişim, yetiştirme kavramlarını ifade eder. Formasyon dendiğinde akıllara önce pedagoji (eğitim bilimi) formasyonu gelir ama aslında yükseköğretim kurumlarında öğretim gören her öğrencinin, bir meslek sahibi olması için gereken bilgi ve becerilerle donatılması, yetiştirilmesi anlamına gelir. Eğitim başlı başına bir bilimdir ve eğitim sisteminin en önemli ve birincil ihtiyacı da nitelikli öğretmenlerdir. 1982’de öğretmen yetiştirme görevi Eğitim Fakültelerine verilmişken, yıllar içinde sürekli değişen uygulamalarla, başka fakültelerde okuyan öğrencilerin de öğretmenlik sertifika programlarına katılarak öğretmenlik mesleği için başvuruda bulunabilmelerinin önü açılmıştır. Bu bağlamda pedagojik formasyon, Milli Eğitim Bakanlığı ve/veya Yükseköğretim Kurulu iş birliği çerçevesinde açılan, öğretmenlik mesleğine yönelik derslerin verildiği programları ifade eder. Çocuk bilimi anlamına gelen pedagoji, öğretmenliğin temelini oluşturur.

Formasyon Nasıl Alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen olarak görevlendirilmek için, gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon şarttır. Bunlardan birinin eksik olması halinde, öğretmen olarak atanmak mümkün olmaz. Pedagojik formasyon eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak görev alacak olanların, hangi lisans programlarından mezun olmaları gerektiği ve aylık ücret karşılığı alacakları dersler, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararları ve yayınladığı çizelgeye göre düzenlenir. Bu kararlar ve çizelge, zamanın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak değiştirilebilir.

Formasyon, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın belirlediği alanlarda lisans eğitimi alan öğrenci ya da mezunlara, bünyesinde Eğitim Fakültesi ve yeterli eğitmen kadrosu bulunan, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yetkilendirdiği üniversitelerde verilir. Programda teorik ve uygulamalı olmak üzere zorunlu derslerle, seçmeli dersler yer alır. Bu dersler, derslerin kredileri ve notları, lisans programından ayrı bir transkriptte gösterilir. Programda yer alan tüm derslerden başarılı olanlar, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanır.

Pedagojik formasyon programına kayıt yaptıranlar, bazı derslerden muaf tutulmayı isteyebilirler. Örneğin; özel öğretim kurumlarında ya da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda, en az 1 öğretim yılı olmak üzere öğretmenlik yaptığını belgeleyenler, “Öğretmenlik Uygulaması” dersinden muaf tutulurlar. Bunun için her dönemin ilk haftası içinde başvuruda bulunmaları gerekir. Fakat muaf oldukları dersler için ödedikleri ücreti geri alamazlar.

Pedagojik formasyon programına devam eden lisans mezunları, sınav hakları dışındaki hiçbir öğrencilik hakkından faydalanamaz. Programa kayıtlı olmak erkek öğrencilerin askerliklerini tecil etmeleri için geçerli bir sebep değildir. Askere alındığı için programı yarıda bırakan öğrenciler, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, ilk 2 yıl içinde kaldıkları yerden devam edebilirler.

pedagojik formasyon

pedagojik formasyon

Formasyon Alma Şartları

  • Yükseköğretim Kurulunun pedagojik formasyon yetkisi verdiği üniversiteler, pedagojik formasyon programına kabul edilecek öğrencilerde aradıkları akademik ortalama, üniversite giriş puanı gibi şartlara ve üniversitenin fiziki şartlarına bağlı olarak kaç kişi alınacağına kendi senatolarında karar verir.
  • Pedagojik formasyon eğitimi programına başvurabilmek için, lisans eğitiminin ilk yılını tamamlamış olmak gerekir. Kendi bölümlerinde ilk yıllarını bitiren öğrenciler, bundan sonra istedikleri sınıfta ya da mezun olduktan sonra da başvuruda bulunabilirler. Eğer üniversitenin kapasitesini aşan sayıda başvuru olursa, üst sınıflardaki öğrencilere öncelik verilir. Programa çok sayıda başvuru olması halinde, öğrencilerin istekleri doğrultusunda ve ilgili fakültenin yönetim kurulu kararıyla, teorik dersler açık öğretim ve uzaktan öğretim yoluyla verilebilir.
  • Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi olmayan ve pedagojik formasyon programı açılmayan üniversitelerin öğrencileri ya da mezunları, kendi üniversiteleriyle işbirliği içinde olan diğer üniversitelerdeki programlara katılmak için başvuruda bulunabilirler.
  • Açık öğretim ve uzaktan öğretim gören lisans öğrencileri ya da mezunları da, pedagojik formasyon programına katılabilirler. Bunun için kendi okullarına ya da programın açıldığı herhangi bir kuruma müracaat edebilirler.
  • Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olan ve alan denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve denklik belgesi alan adaylar da pedagojik formasyon için başvurabilir.
  • Lisans mezunları, bulundukları ilde ya da başka bir ilde açılan pedagojik formasyon eğitimi programlarına yerleşmek için başvuruda bulunabilirler.
  • Çift anadal yapan öğrenciler ya da mezunlar, dallarından birini tercih ederek pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına katılabilirler.

Pedagojik formasyon programları, sadece bünyesinde eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilir. Eğitim fakültesi ve eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olduğu halde yeterli sayıda öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmaz.

Pedagojik formasyon programlarının ücretlerinin, programın açıldığı üniversite tarafından belirlenmesi çeşitli sorunlara yol açabilir. Nitekim geçmişte böyle sorunlarla karşılaşıldığı için alınacak ücretler, ilgili üniversitenin (vakıf ya da devlet) 2. öğretim ücretlerinin 2 katını geçmeyecek şekilde sabitlenmiştir.

Programa Kayıt İçin Gerekli Belgeler

  • Başvuru dilekçesi
  • Halen öğrenci olanlar için öğrenci belgesi, mezunlar için onaylı mezuniyet belgesi ya da diploma (yurt dışındaki üniversite kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği)
  • Mezunlar için onaylı lisans not durum belgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 2 tane vesikalık fotoğraf
  • Öğrenim ücretinin, sertifika programını açan üniversite tarafından belirlenen ilk taksitinin yatırıldığına dair banka dekontu.

İlgili kurum bu belgeler dışında başka belgeler de isteyebilir.

Pedagojik Formasyon Ne Kadar Sürer?

Eğitim fakültelerinden mezun olmadığı halde öğretmen olmak isteyen lisans öğrencisi veya mezunları için açılan pedagojik formasyon programlarında okutulacak dersler, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenir ve en az 2 yarıyıla bölünerek, bir öğretim yılında tamamlanır. Yoğunlaştırılmış bir programda ise en az 7 haftalık 2 dönem halinde planlanır.

Formal Eğitim ile İnformal Eğitim Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Pedagoji Ne Demek?

Pedagoji Eğitim Bilimi anlamına gelmektedir.

Lisans Mezunları İçin Formasyon Süresi Ne Kadardır?

Lisans mezunu iseniz formasyon süreniz iki yarı yıldır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.