SGK - SSK

SGK Zor Durum Belgesi 2024 SGK Borç Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu

SGK Zor Durum Belgesi 2024 SGK Borç Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu, Çok Zor Durum Hali, Çok Zor Durum Hali Rasyo Sorgulama, SGK Zor Durum Belgesi Nasıl Alınır? SGK Zor Durum Belgesi Nedir? SGK Zor Durum Belgesi Nereden Alınır? SGK Borç Taksitlendirme, SGK Borç Taksitlendirme Nasıl Yapılır ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

SGK Zor Durum Belgesi – SGK Borç Tecil ve Taksitlendirme Talep Formu; SGK Zor Durum Belgesi hakkında merak edilen hemen hemen tüm konulara sizler için değindik… SGK zor durum belgesi, mali anlamda sıkıntılar yaşayan işletme ve firmaların sektörde tutunmasını kolaylaştırmak için yapılacak başvurularda istenilen bir evrak. Bilindiği gibi SGK borçluların yüklerini hafifletecek birtakım tecil ve taksitlendirme işlemleri yapıyor. İşte SGK zor durum dilekçesi olarak da bilinen bu evrak bahsedilen borç erteleme ve taksitlendirme aşamalarında hayati bir rol oynuyor. Yani, mali anlamda sıkıntı yaşayan işletme sahibi ve işverenlerin SGK borç yapılandırma ve taksitlendirme işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için bu belgeyi temin etmesi şart. 

Biz bu yazıda işverenlerin rahat bir nefes almasını sağlayacak bu borç erteleme aşamalarında ihtiyaç duyulan zor durum belgesi üzerine konuşacağız. Sizlere bu belge ve söz konusu belgeyle beraber yapılacak tecil ve taksitlendirme başvuruları hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Yazı boyunca cevaplandıracağımız soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zor durum belgesi nedir?
  • Taksitlendirme ve tecil ne demek?
  • Zor durum belgesi nasıl alınır?
  • SGK çok zor durum hali hesaplama işlemleri nasıl yapılır?
  • Tecil ve taksitlendirme talep formu nasıl doldurulur?

Şimdi hemen ilk maddeyi incelemeye başlayalım ve ilgili belgeyi daha yakından tanıyalım.

SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu? Geri Alınabilir mi?

SGK Zor Durum Belgesi Nedir?

SGK zor durum belgesi, tesisinde ya da işletmesinde sigortalı çalışanlar bulunan işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarını yapılandırmak istediği zaman sunulması gereken bir evrak. Daha doğrusu, bir durum tespiti. Daha açık olmak gerekirse şöyle ifade edelim:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu, prim borcu ya da idari para cezası bulunan ve bu ödemeleri yapamayan işverenlere ilgili borçları yapılandırma imkanı sunuyor. 
  • Yapılandırma süreci içerisinde tecil ve taksitlendirme aşamaları var. Tecil, borcun belirli bir süre ertelenmesi anlamına geliyor. SGK borç taksitlendirme de ilgili borcun belirli bir ödeme planı dahilinde kapatılmasına ilişkin kolaylık sağlayan bir uygulama.

Yukarıda bahsettiğimiz bu uygulamalara başvurmak isteyen işverenlerin kanıtlaması gereken bir nokta var. İşte zor durum belgesi de burada devreye giriyor:

  • İşverenin, SGK borçlarını tek seferde ödemesi durumunda mali anlamda zor durumda kalacağını belgelemesi gerekiyor. Yani bu borç yapılandırması gerçekten çok zor durumda kalan işverenlere uygulanıyor.
  • Bu aşamanın amacı, uygulamanın suistimal edilmesini önlemek ve gerçekten parasal sıkıntı çeken şirketlere yardımcı olmaya çalışmak. 

SGK zor durum belgesi ve bu aşamada yapılabilecek borç yapılandırma işlemlerini açıkladık. Şimdi, belge nasıl alınır ona bakalım.

sgk zor durum belgesi
sgk zor durum belgesi

SGK Zor Durum Belgesi Nasıl Alınır?

Borcunu taksitlendirmek ya da ertelemek isteyen işveren çok zor durum belgesini yeminli mali müşavirlerinden alabilir. Ama tabii burada sağlanması gereken birtakım şartlar var. Yani ilgili belge herkese verilemiyor. Yalnızca mali durumu yapılan hesaplamalar sonucunda belirli kriterlerin altında kalan işverenler bu belgeyi alabiliyor. 

Şimdi gelin, belgenin verilmesi için sağlanması gereken şartlara bakalım.

SGK Çok Zor Durum Hali Hesaplama İşlemleri Nasıl Yapılır?

SGK borç tecil ve taksitlendirme işlemlerinin detayları 6181 sayılı kanun içerisinde tanımlanmıştır. Buna göre:

  • Başvuruda bulunacak mükellefin zor durum hali; nakit oranı, likidite oranı ve kaldıraç oranı göz önünde bulundurularak hesaplanan değer sonucunda tespit edilir. 
  • Bu bahsedilen parametreler doğrultusunda oluşturulan formül ise: “(Kasa + Banka + Kısa Vadeli Alacaklar)/Kısa Vadeli Borçlar” şeklindedir. 

Yukarıda verilen formül sonucunda elde edilen değere rasyo denir. Eğer rasyo, 2’nin altındaysa; işveren çok zor durum hali içerisinde demektir

Rasyo aralıkları ve buna göre mükellefin borcuna uygulanabilecek işlemlerse şu şekildedir:

  • Rasyo 1.5 ve altındaysa işverenin borcu 36 aya kadar tecil edilebilir ve taksitlendirilebilir.
  • Rasyo 1.5 – 2 arasındaysa işverenin borcu 30 aya kadar tecil edilebilir ve taksitlendirilebilir.

Bu bölümde hem rasyo nedir sorusuna yanıt verdik hem tecil taksitlendirme oranı hesaplama işlemini öğrendik hem de taksitlendirme aralıkları üzerine konuştuk. Şimdi tüm işlemleri bir araya toplayalım ve çok zor durum belgesi ile beraber SGK borç tecili ve taksitlendirme işlemleri nasıl yapılır, ona bakalım…

SGK Borç Tecil ve Taksitlendirme İşlemleri 

Yazımızın en başında SGK zor durum belgesinin alınma amacının prim veya idari para cezası gibi ödemeyen borçların yapılandırılması için gerekli olduğunu söylemiştik. Tabii bu işlem için zor durum belgesi tek başına yeterli değil. 48. madde taksitlendirme formu olarak da adlandırılan bir başvuru formunun da doldurulması gerekiyor. Bunun yanında başka belgeler de sunulmalı. Bunları da şöyle özetleyelim:

  • SGK taksitlendirme formu mükellefin yapılandırmak istediği borçları belirttiği bir dilekçe olarak da düşünülebilir. Burada işverenin kimlik bilgileri, şirket bilgileri ve yapılandırılacak borcun detayları yer alır. Bu form zor durum belgesi ek 1 olarak da adlandırılır. Bahsettiğimiz formu bölüm sonunda verilen linkte bulabilirsiniz.
  • Teslim edilmesi gereken bir diğer evraksa, mali durum bildirim formu. Bu formda rasyo hesaplamasında kullanılan gelir ve gider kalemleri yer alır. Yani; kasa, banka, kısa vadeli alacaklar ve kısa vadeli borçlar bu belgeye işlenir. Mali durum bildirim formu, zor durum belgesi ek 2 olarak da bilinir. Bölüm sonundaki linkten ilgili belgeyi indirebilirsiniz. 
  • SGK zor durum bildirim formu ek 3 olarak bilinen son belge ise mali müşavirden alınan, çok zor durum halinin tespitini gösteren belgedir. Yani bahsedilen zor durum belgesi aslında başvuruda kullanılan 3. ek evraktır. Bu belgeye bölüm sonunda verilen linkten ulaşabilirsiniz.
sgk borç tecil ve taksitlendirme talep formu
sgk borç tecil ve taksitlendirme talep formu

Vergi tecil ve taksitlendirme talep formu örneği için TIKLAYINIZ!

Mali durum bildirim formu için TIKLAYINIZ!

“Çok Zor Durum Hali” tespitine ilişkin rapor için TIKLAYINIZ!

SGK zor durum hali ve borç yapılandırma işlemleri hakkında sizlere en detaylı bilgileri vermeye çalıştık. Şimdi gelin tüm anlatılanları kısaca özetleyelim:

  • SGK zor durum belgesi, işverenin SGK’ye olan borçlarını ödemesi durumunda mali anlamda zor duruma düşeceğini gösteren bir evraktır.
  • Zor durum belgesi yeminli mali müşavir tarafından düzenlenir.
  • Belge düzenlenirken işletmenin gelir-gider oranına bakılır. Belirlenen formül sonucunda ulaşılan değer, işverenin borç yapılandırmasına ne şekilde başvurabileceğini gösterir. 
  • Rasyo oranına göre değişmekle beraber, işverenin borçları 30 – 36 aya kadar ertelenebilir ya da taksitlendirilebilir. 
  • SGK zor durum belgesi tek başına yeterli değildir. Aslında bu evrak SGK borç yapılandırma işlemlerinin bir parçasıdır.
  • Zor durum belgesiyle beraber sunulması gereken 2 ayrı form daha vardır. Bunlar, tecil ve taksitlendirme talep formu ve mali durum bildirim formudur. 

Sizce SGK zor durum bildirimi ve borç yapılandırma işlemleri işverene yeteri kadar destek oluyor mu? Daha önce böyle bir süreç için başvuruda bulundunuz mu? Konu hakkındaki görüşleriniz ve tecrübeleriniz bizler için önemli. Yorumlar kanalını kullanarak SGK zor durum belgesi hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sizler için her zaman en güncel bilgilerin yer aldığı, kapsamlı yazılar hazırlamaya devam ediyoruz…

SGK Eksik Gün Nedenleri Neler? Eksik Gün Bildirimi Nasıl Yapılır?

SGK Nace Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

SGK İşe Giriş Çıkış Nasıl Yapılır? 

SGK E Bildirge Nedir? Nasıl Verilir? 

 

Çalışma Hayatı İletişim Merkezi Nedir?

Alo 170 dir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kimdir?

Vedat Bilgin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu