yardım başvurusudevlet yardımları

2024 Yatay Geçiş Şartları Nedir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

2024 Yatay Geçiş Şartları Nedir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?
A+
A-

Yatay Geçiş Şartları Nedir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Üniversitelerde gençler için farklı pek çok imkan bulunmaktadır. Bunlardan biri de yatay geçiş imkanıdır. Yatay Geçiş Yöntemleri Nelerdir? Yatay Geçiş Şartları Nelerdir? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Üniversitelerin öğrenciler için sunduğu en güzel avantajlardan birisi kuşkusuz yatay geçiş hakkıdır. Tüm yatay geçiş şartları üniversitelerin senatoları tarafından belirlenir. Üniversitenin ilgili bölümlerinde okuyan öğrenciler, gerekli kriterleri sağlayarak rahatlıkla başka bir bölüme veya kuruma geçiş yapabilirler. Lisans ve ön lisans eğitim durumuna göre 1. yarıyıl sonundan 4. sınıfa kadar yatay geçiş hakkı kullanılabilir. Ancak lisans programlarında 4. sınıfta, ön lisans programlarında da 4. yarıyılda geçiş yapma hakkı yoktur.

Yatay Geçiş Yöntemleri Nelerdir?

YÖK tarafından belirlenen kriterlere göre yatay geçiş için 3 temel yöntem uygulanabilir. Öğrencilerin gerekli kriterleri sağlamaları durumunda bu 3 yöntemi de gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Ayrıca 2. öğretim programları ve 1. öğretim programları arasında da geçiş yapılabilir. Hatta uzaktan eğitim veya açıköğretim programlarından örgün eğitime geçiş yapma imkanı da mevcuttur.

Dikey Geçiş Şartları Nedir? Nasıl Yapılır?

Üniversite İçi Yatay Geçiş

Öğrencinin öğrenim gördüğü üniversite bünyesindeki farklı bir programa geçiş yapması olarak tanımlanabilir. İlgili yönetim kurulunun belirlediği kontenjanlara girmeyi hak kazanan öğrenciler, üniversitenin yüksekokul, meslek yüksekokulu, fakülte veya konservatuvar gibi pek çok programına yatay geçiş yapabilirler. Bunun için senatonun başvurudan 15 gün önce belirlediği başvuru şartları dikkate alınmalıdır. Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde okuyan bir Tarih bölümü öğrencisinin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümüne yatay geçiş yapması bu duruma örnek gösterilebilir.

Üniversiteler Arası Yatay Geçiş

Ortalama ile yatay geçiş alan üniversiteler bu başlık altında incelenebilir. Çünkü not ortalaması ile geçiş, öğrencinin transkript puanı ile başka bir üniversiteye geçmesini sağlar. Not ortalaması ile eşdeğer diploma programlarına geçiş hakkı tanır. Öğrencinin başka bir üniversiteye geçebilmesi için 100’lük not sistemine göre en az 60 puanının olması istenir.

Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş

Öğrenci bölüm değiştirmek istiyorsa, okula kayıt olduğu yıla ait üniversite puan türlerini farklı bir bölüme geçmek için kullanabilir. Ancak sınav yılına ait merkezi yerleştirme puanı, yatay geçiş yapılmak istenen bölümün taban puanıyla eşit veya daha yüksek olmalı ve aynı puan türü kapsamında değerlendirilmelidir. Hatta puanının yüksek olması avantaj sağlar. Çünkü merkezi yerleştirme puanı ne kadar yüksek olursa, kabul edilme şansı da doğrudan artış gösterir. Başvuru değerlendirilmesinde, öğrencinin sadece merkezi yerleştirme puanı aranır. Onun dışında diğer yatay geçiş yöntemlerinde arandığı gibi not ortalamasına veya başarı puanına gerek yoktur.

Yatay Geçiş Şartları Nelerdir?

Lisans ve ön lisans eğitimi alan öğrencilerin faydalanabileceği yatay geçiş programında bazı kurallar vardır. Öğrenci bu şartları yerine getirdiği taktirde kendi bölümüne eşdeğer farklı bir bölümü tercih ederek yatay geçiş programından faydalanabilir. Ancak yatay geçiş şartlarının öğrencinin tercih edeceği geçiş yöntemine göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

yatay geçiş şartları

yatay geçiş şartları

Öğrencinin Not Ortalaması

Eğer öğrenci kurumlar arası geçiş yapmak istiyorsa, sağlaması gereken ilk şartlardan birisi not ortalamasıdır. Her üniversitenin belirlemiş olduğu not ortalama sınırı birbirinden farklıdır. Ancak bu puan sınırı genellikle 4.00’lık puan sistemi üzerinden 3.00-3.50 arasında seyreder. En düşük puanla öğrenci kabul eden üniversiteler bile en yüksek not ortalamasına sahip öğrencilerden başlayarak kontenjanlarını doldururlar. Dolayısıyla not ortalaması yüksek olan öğrencilerin başvuruya kabul edilme şansları her zaman yüksektir. Ayrıca her üniversitenin belirlemiş olduğu yatay geçiş listesi sınırlıdır. Bu nedenle geçiş yapma isteği olan öğrencilerin daha ilk yıldan puanlarını yüksek tutmaya çalışması gerekir.

Alınacak Öğrenci Sayısı

Öğrenci sayısı genellikle başvuru yapılacak bölümün kontenjan sayısı ile bağlantılıdır. Eğer bir bölüm 100 kişilik kontenjana sahipse, ortalama 5 kişilik yatay geçiş öğrencisi alabilir. Bu öğrenci sayıları, üniversiteler tarafından belirlenerek başvurulardan önce açıklanır. Bu sayede öğrenciler başvurularını kontenjan sayısına göre kolayca yapabilirler.

Dikkat Edilmesi Gereken Özel Kriterler

Öğrencilerin yatay geçiş başvuruları esnasında eğitim hayatlarında geçirdikleri farklı durumlar da önemli bir rol oynar. Örneğin; eğitim hayatında disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuruda bulunamazlar. Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise okul dondurma konusudur. Eğer öğrenci herhangi bir sebepten ötürü okulunu dondurmuş ise, yatay geçiş yapabilme şansını kaybetmiş olmaz. Yani okuduğu ana bölümünü yeniden aktif ettiğinde ilgili şartları karşılıyorsa yatay geçiş hakkını rahatlıkla kullanabilir.

Puan Türünün Hesaplanması

Merkezi yerleştirme veya kurum içi yöntem ile yatay geçiş yapıldığında, ilk olarak ÖSYM puanı şartı aranır. Peki hangi bölümler arası yatay geçiş yapılabilir? Aslında öğrencinin istediği bölümü okuma şansı vardır. Ancak önemli olan o puan türünün hesaplanmasını sağlayacak sınava girmesidir. TM1 puan türünden tercih yaparak bir bölüme yerleşmişse, TM1 puan türünden başka bir bölüme yatay geçiş yapabilmesi daha kolay olacaktır. Öğrenci TM2’den MF4’e geçmek istiyorsa, üniversiteye geçiş esnasında sayısaldan da sınava girmiş olması ve MF4 puanının hesaplanmış olması gerekir.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Öncelikle öğrencilerin belirlenmiş olan kriterleri karşılamaları şarttır. Ayrıca üniversiteler veya fakülteler tarafından duyurulan hususların da mutlaka takip edilmesi önem taşır. Evrak teslimi için genellikle belirli bir dönem verilir. Bu dönemde tüm evraklarınızı toplayıp ilgili kuruma teslim etmeniz istenir.

Yatay Geçiş Yapmak İsteyen Öğrencilerden İstenen Belgeler

  • İlgili üniversiteye veya fakülteye ait yatay geçiş başvuru formu
  • Okumuş olduğunuz bölüme yerleştiğinizi gösteren ÖSYM sonuç belgesi
  • Kimlik fotokopisi
  • Disiplin cezasının olmadığını gösteren belge
  • Kayıtlı programa ait olan ve son bir ayın not ortalamasını gösteren transkript
  • İhtiyaç olması dahilinde istenen İngilizce yeterlilik belgesi

Yatay Geçiş Hangi Dönemlerde Yapılır?

Öğrencilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de üniversite 1. sınıfta yatay geçiş olur mu sorusudur. Lisans öğrencileri; hazırlık, 1. sınıf ve son sınıfta kesinlikle yatay geçiş yapamazlar. Çünkü öğrencinin not ortalaması ancak 1 yıllık bir eğitim yılının ardından hesaplanarak belirlenir. Ön Lisans öğrencileri ise ilk yarıyıl ve son yarıyıl dışında yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.

Yatay Geçiş Tarihleri ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanır?

Başvuru tarihleri lisans ve ön lisans eğitim durumuna göre değişiklik gösterir. Lisans programının başvuruları temmuz ayında yapılır. Ön lisans programında, ikinci yarıyıl için ocak, üçüncü yarıyıl için de temmuz ayının beklenmesi gerekir. Yatay geçiş sonuçları ise önceden açıklanmış olan takvim tarihlerinde açıklanır. Öncelikle asıl adaylar belirlenir ve ardından da yedek adayların listesi açıklanır. Sonuçlar eve tebligat gönderilerek açıklandığı gibi üniversitelerin web siteleri üzerinden de duyurulabilir.

Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek?

Yatay Geçiş İçin Not Ortalaması Kaç Olmalıdır?

Not ortalaması 100 üzerinden 60 olmalıdır.

Yatay geçişi Ne Zaman Yapabilirsiniz?

Birinci dönemin sonundan itibaren bu hakkı kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.