yardım başvurusudevlet yardımları

Eşdeğer Programlar Hangileri? 2024 Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek?

Eşdeğer Programlar Hangileri? 2024 Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek?
A+
A-

Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek? (Güncel Yatay Geçiş Şartları); Üniversite eğitimlerinde kullandığımız bazı terimlerden biri olan eşdeğer diploma programını sizler için ele aldık… Yatay Geçiş Ne Demek? Yatay Geçiş Nasıl Yapılır? Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Eşdeğer diploma programı, yatay geçiş ile bölüm değiştirmek isteyen öğrencilerin bilmesi gereken, önemli bir konu. Hatta bu program için yatay geçiş için aranan ilk kriter ve ön şart diyebiliriz. Program bu yönüyle üniversite içi ya da üniversiteler arası geçiş yapmak isteyen tüm öğrencileri ilgilendiriyor.

Öğrenciler üniversite eğitimlerine başladıktan sonra bölümlerini ya da okullarını değiştirmek isteyebilir. Çünkü üniversite tercihleri sırasında birçok kişi hayal ettiği bölüme giremeyebiliyor. Ya da tercih ettikleri bölümde eğitime başladıklarında, aslında daha farklı bir meslek sahibi olmak istediklerine karar verebiliyorlar. İşte bu durumlara karşı YÖK yatay geçiş programlarını devreye sokuyor. Belirli şartları sağlayan öğrenciler bölümlerini ya da okullarını değiştirebiliyorlar. Peki, bu işlemler nasıl yapılıyor? Öğrencilerden ne gibi şartlara uymaları bekleniyor? İşte birçok kişi tarafından merak edilen konularla ilgili tüm bilgiler, sizler için hazırladığımız bu yazıda bulabilirsiniz. Öncelikle makale boyunca açıklayacağımız konuların kısaca gözden geçirelim:

  • Eşdeğer diploma programı ne demek?
  • Üniversite yatay geçiş nedir?
  • Kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş nasıl yapılır?
  • Yatay geçiş şartları nelerdir?
  • Yatay geçiş ne zaman yapılır?

Şimdi sırayla bu konular hakkındaki detayları sizlerle paylaşacağız. Böylece siz de üniversite nakil işlemleri ve koşulları hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenmiş olacaksınız. İlk olarak eşdeğer diploma programları hakkında konuşalım.

Üniversite Nasıl Dondurulur? Üniversite Kaç Yıl Dondurulabilir? (Güncel)

Eşdeğer Diploma Programı Ne Demek?

Yatay geçişle direkt bağlantısı olan bu ifadenin neyi tanımladığını öğrenmek önemli. Çünkü yatay geçiş eşdeğer diploma programları arasında yapılabiliyor. Dolayısıyla bu kavramı yakından tanımak gerekiyor.

Eşdeğer diploma programı; bir yükseköğretim kurumu içinde, aynı düzeyde olan eğitim programlarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İçeriklerinin %80’ni aynı olan ön lisans ya da lisans bölümleri eşdeğer diploma programı içerisine dahil edilir. Yani bu program, birbirine benzeyen bölümleri ifade eder de diyebiliriz.

Eşdeğer diploma programlarının detayları ilgili yükseköğretim kurumu ve üniversiteler tarafından belirlenir. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bu bölümler arasında geçiş yapabilirler. 

Eşdeğer diploma programının ayrıntılarını öğrendik. Şimdi yatay geçiş konusunu daha detaylı inceleyelim.

Yatay Geçiş Ne Demek?

Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğrenim programından bir başkasına ya da kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bir başkasına geçmesidir. Yani daha açık olmak gerekirse şöyle söyleyebiliriz:

  • Bir öğrenci okuduğu bölümden memnun değilse, aynı üniversitedeki farklı bir bölüme geçmek için yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. 
  • Bir öğrenci üniversitesini değiştirmek isterse, aynı bölümü farklı bir okulda okumak için yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. 
  • Bir öğrenci gerekli şartları sağladığı takdirde, hem üniversitesini hem de bölümünü yatay geçiş ile değiştirebilir. 

Yatay geçiş konusunu genel hatlarıyla ele aldık ama biraz daha açalım. Şimdi tek tek bu maddeleri inceleyelim.

yatay-gecis.jpg.webp (660×330)

1. Aynı Üniversitede Farklı Bölüme Geçiş

Bu, kurum içi programlar arası yatay geçiş olarak da tanımlanıyor. Şartları sağlayan öğrenciler eğitim gördükleri kurumda eşdeğer diploma programına dahil olan farklı bir bölüme geçebiliyorlar. Örneğin; işletme okuyan bir öğrenci aynı okulda iktisat bölümüne geçiş yapaibliyor.

2. Aynı Bölümde Farklı Üniversiteye Geçiş

Öğrenciler herhangi bir sebepten dolayı okullarını değiştirmek isteyebilirler. Bu aşamada koşulları sağlayan bir öğrenci yatay geçişe başvurabilir ve okulunu değiştirebilir. Örneğin; ODTÜ’de inşaat mühendisliği okuyan bir öğrenci İTÜ inşaat mühendisliğine yatay geçiş yapabilir.

3. Hem Bölüm Hem de Üniversite Değiştirme

Yatay geçiş öğrencilere hem programını hem de okulunu değiştirme şansı da tanıyor. Tabii bu seçeneğin şartları biraz daha zorlu. Fakat imkansız değil. Bu program sayesinde öğrenciler yeniden üniversite sınavına girmeden bölümlerini ve okullarını değiştirebiliyor. 

Şimdi yatay geçiş nasıl yapılıyor, ona bakalım.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş başvurularında incelenen 4 önemli kriter var:

  • Öğrencinin not ortalaması
  • Merkezi yerleştirme puanı
  • Geçiş yapmak istenilen bölümle ortak olan derslerdeki başarı
  • Öğrencinin genel okul başarısı

Bu kriterler oluşturulan kurul tarafından inceleniyor ve öğrencinin geçiş yapıp yapamayacağına karar veriliyor. Ama tabii ki bu aşamaya gelene kadar öğrencilerin sağlaması gereken başka koşullar da var. Birazdan onlardan bahsedeceğiz. Fakat ilk olarak önemli birkaç konuya değinmek istiyoruz:

  • Bazı öğrencilerin kafasında yatay geçiş sınavı nedir, nasıl yapılır gibi sorular oluşabiliyor. Bunun sebebi dikey geçiş olarak adlandırılan ön lisanstan lisansa geçiş aşamasında girilen sınav olabilir. Bu konuyu bilen öğrenciler yatay geçiş için de sınava gireceğini düşünebiliyor. Oysaki, yatay geçiş sınavı diye bir şey yok. Yatay geçiş aşamasında yalnızca üniversite giriş sınavında elde edilen puanlar baz alınıyor. 
  • Öğrencinin not ortalaması yatay geçiş kriterlerinin en belirleyicisi denebilir. Bu, aynı puan türünden bölümler arasında yapılan geçişlerde belirleyicidir diyebiliriz. 
  • Açıklığa kavuşturmak istediğimiz bir diğer konu da, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş nedir sorusu. Bu kriter öğrencilerin akıllarında yeniden sınava girmek gibi bir işlemi çağrıştırabilir. Oysaki, öyle bir durum yok. Merkezi yerleştirme puanı değerlendirmeler yapılırken göz önüne alınan bir kriter. Onun dışında, farklı puan türlerinde geçiş yapılacağı zaman da bu kriter ön plana çıkıyor. Yani şöyle, diyelim ki mühendislik okurken hukuk bölümüne geçmek istiyorsunuz. İşte bu aşamada üniversite sınavı sonucunuzda yer alan eşit ağırlık puanı belirleyici oluyor. 

Yatay geçiş adımlarını da öğrenmiş olduk. Şimdi, geçiş yapmak isteyen öğrencilerin sağlaması gereken şartlara bakalım.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay Geçiş Şartları Neler?

İlk olarak şunu belirtelim: Yatay geçiş denk programlar arasında yapılabiliyor. Bu denklikte YÖK ve üniversite senatoları tarafından belirleniyor. Bu noktayı hatırlattıktan sonra şartları sıralamaya geçebiliriz:

  • Lisans programlarında yatay geçiş için öğrencilerin en az 1 eğitim yılını başarıyla tamamlamış olmaları gerekir. Hazırlık buna dahil değildir. Yani yatay geçişe en erken 1. sınıfın sonunda başvurulabilir. Son sınıflar yatay geçişe başvuramaz.
  • Ön lisans programlarında okuyanlar ilk dönem bittikten sonra yatay geçişe başvurabilir. Son dönemde yatay geçiş yapılmaz.
  • Yatay geçiş için istenilen not ortalaması üniversite senatoları tarafından belirlenir. Genellikle minimum 3.00 – 3.50 ortalama istenir.
  • Bir öğrenci yatay geçişe en fazla 2 defa başvurabilir.
  • Kurumlar arası yatay geçişe başvuracak öğrencilerin not ortalaması en az 100 üzerinden 60 olmalıdır. 
  • Farklı puan türünde bir bölüme geçiş yapmak isteyen öğrencilerin girdikleri üniversite sınavında o puan türünün hesaplanmış olması gerekir. Yani mühendislikten hukuk bölümüne geçmek isteyen öğrencinin üniversite sınavında eşit ağırlık puanının da hesaplanmış olması gerekiyor.
  • Programlar arası geçişe başvuran ve yetenek sınavıyla giriş yapılan bir bölüme geçmek isteyen öğrencilerin yetenek sınavına girmesi gerekir.
  • Türkçe programdan İngilizce programa geçmek isteyen öğrencilerin geçiş yapılacak üniversite tarafından açıklanan dil sınavlarına girerek yeterli puanı alması gerekir. 
  • Bir öğrenci; ikinci öğretimden birinci öğretime, devlet üniversitesinden özey üniversiteye ya da özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş yapabilir.
  • Açıköğretim veya uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrenciler bu programlardaki bölümler arasında geçiş yapabilirler. Aynı şekilde açıköğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri örgün eğitime veren kurumlara da geçiş yapabilirler. Bu aşamada istenen not ortalaması 100 üzerinden 80’dir. 

Yatay geçiş şartları bu şekilde. Görüldüğü gibi tüm yükseköğretim kurumları arasında geçiş yapılabiliyor. Fakat burada tekrar hatırlatmak istediğimiz bir nokta var. Genel şartlar bu şekilde olsa da, yatay geçiş kontenjanları ve değerlendirmede göz önüne alınan diğer kriterler üniversitelerin senatoları tarafından belirleniyor. Yani burada esas olan, geçiş yapılacak üniversitenin kendi bünyesinde aldığı kararlar. Bunu unutmamalısınız.

Son olarak yatay geçişin ne zaman yapılabileceğine bakalım.

Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Yatay geçiş hem dönem arasında hem de yıl sonunda yapılabiliyor. Fakat burada yine devreye üniversite senatoları giriyor. Genel olarak her üniversite yılda en az bir kere yatay geçiş başvurusu açıyor. Ama bazı okullar dönem arasında yatay geçiş kabul etmiyor. Üniversitelerin yatay geçiş kontenjanlarını ve takvimlerini görüntülemek için bölüm sonundaki linki kullanabilirsiniz. Genel olarak tarih aralığı vermek gerekirse de şöyle diyebiliriz:

  • Dönem arasında yapılacak yatay geçişler için kontenjan ve başvuru duyuruları genellikle ocak ayı içerisinde yapılır.
  • Yıl sonu geçişlerinde iste duyurular genel olarak temmuz ayında açılır.

Size tavsiyemiz:

  • Eğer kurum içi yatay geçiş yapacaksanız okuldaki yetkililerle detaylar hakkında görüşün. Çünkü her okulun kendine göre kriterleri var. En iyi bilgiyi bizzat görüşerek edinebilirsiniz.
  • Eğer kurumlar arası geçiş yapacaksanız, hem yukarı bahsettiğimiz linki hem de geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin duyurularını yakından takip etmelisiniz. Böylece başvuruları kaçırmak gibi bir sorunla karşılaşmasınız ve okulun kendine özel kriterler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

YÖK yatay geçiş kontenjan listesi ve takvimine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Yatay geçiş ve eşdeğer diploma programlarıyla ilgili merak edilenleri sizlere açıklamaya çalıştık. Şimdi kısa bir özetle konuyu toparlayalım:

  • Eşdeğer diploma programı, birbiriyle örtüşen ve denk yükseköğretim programları için kullanılan bir terimdir. Yatay geçiş, bu programlar arasında yapılabilir.
  • Yatay geçiş, bir öğrencinin bölümünü ya da okulunu değiştirme imkanı sunan bir programdır.
  • Yatay geçişe lisans ve ön lisans öğrencileri başvurabilir. Lisans öğrencileri lisans, ön lisans öğrencileri ön lisans programları arasında geçiş yapabilir.
  • Yatay geçiş; kurum içi, kurumlar arası ve programlar arası şeklinde yapılabilir.
  • Yatay geçişte en önemli kriter, öğrencinin başarısıdır. Değerlendirme aşamasında göz önüne alınanlar ve kontenjanlar üniversite senatoları tarafından belirlenir.
  • Açıköğretim ve uzaktan eğitimden örgüne, özel üniversiteden devlet üniversitesine, ikinci öğretimden birinci öğretime yatay geçişle geçmek mümkündür.
  • Yatay geçiş hem dönem ortasında hem yıl sonunda yapılabilir.

Siz yatay geçiş hakkını faydalı ve kullanışlı buluyor musunuz? Konuyla ilgili görüşlerinizi yorumlar kısmına yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Facebook sayfamızı takip ederek yeni yayınlanan yazılarımızdan anında haberdar olabilirsiniz. İletişim kanallarımız aracılığıyla fikir ve önerilerinizi bizlere iletebilirsiniz.

KKTC Uyruklu Kontenjan Nedir?

Üniversite Kaç Yıl Uzatılabilir?

Dikey Geçiş Şartları Nedir?

Üniversite Kayıtları Nasıl Yapılır? 

 

Yatay Geçişe Ne Zaman Başvurabilirim?

Bir eğitim yılını başarıyla tamamladığınız zaman başvuru yapabilirsiniz.

Yatay Geçişe Kaç Defa Başvuru Yapabilirim?

En fazla 2 defa başvuru yapabilirsiniz.

Yorumlar

  1. buse dedi ki:

    merhaba sadece not ortalaması işe sosyoloji bölümünden psikoloji bölümüne geçiş yapabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim