Meslekler ve Maaşlar

Astsubay Maaşları 2024 Hava, Deniz, Kara ve Jandarma Astsubay Maaşları

Astsubay Maaşları 2024 Hava, Deniz, Kara ve Jandarma Astsubay Maaşları, Kara Astsubay Maaşı, Jandarma Astsubay Maaşı, Hava Astsubay Maaşı, Denizci Astsubay Maaşı, Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Ne İş Yapar ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Astsubay Maaşları2024 Hava, Deniz, Kara ve Jandarma Astsubay Maaşları; Askerlik, erkeklerin çok tercih ettiği mesleklerden biridir. Neredeyse her sene Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin ihtiyacı ve talebi doğrultusunda personel alımı yapılır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ilanlar kapsamında, belirlenen şartlara uyulması durumunda gençler hayalindeki mesleğe ulaşmak için ilk adımı atabilirler. Askerlik, günümüz koşullarına kıyasla yüksek maaş ücretleriyle de bilinir. Ancak verilen aylıklar, belirli şartlara göre değişiklik gösterir.

Kıdem, tazminat, görev yeri, medeni durum, eşin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre de maaşlar arasında farklılıklar olabilir. Er, erbaş ve çavuş rütbelerinden sonra gelen astsubay rütbesi, askeri kariyer yapmak isteyenlerin merak ettikleri pozisyonlardan biridir. Astsubay maaşları, astsubayın görevleri, bu rütbe için gerekli şartlar gibi konular profesyonel askerlik yapmak isteyenlerin bilgi sahibi olmak istedikleri alanlardan bazılarıdır.

Astsubay görev ve sorumlulukları nelerdir, nasıl astsubay olunur, astsubay olmak için gerekli şartlar nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Komando Nasıl Olunur? Askerde Komando Ne Yapar?

Astsubay Kimdir?

Astsubay, subaydan kıdemsiz; er ve erbaştan kıdemli olan asker konumundadır. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde istihdam edilen astsubaylar, emir-komuta zincirinin önemli bir halkası olmakla beraber muhabere ve askeri eğitim alanlarında aktif rol oynarlar. Astsubaylık NATO üyesi olan ülkelerde geçerli olan bir rütbedir.

Astsubaylar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda; Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaparlar.

astsubay maaşları
astsubay maaşları

Hava, Deniz, Kara ve Jandarma Astsubay Maaşları

Bağlı oldukları birlikteki profesyonel görevlerini sürdüren muvazzaf astsubay maaşları 22.000 -30.000 TL arasında değişiklik gösterir. Ancak bölgesel faktörler, operasyon ve aile durumu gibi ek ücretlerle birlikte askerlerin maaşına eklentiler yapılır ve bu aralığın üzerinde maaşlar söz konusu olabilir.

  • Hava astsubay maaşları; oldukça geniş bir aralığa sahiptir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren astsubaylara 25.500-35.000 TL arasında maaş verilir. Bu aralık, özlük hakları ve hizmet verilen bölge özelliklerine göre belirlenir.
  • Deniz astsubay maaşları; görev yerine ve sorumluklarına göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak deniz astsubay maaşları 25.700 -35.000 TL aralığındadır.
  • Jandarma astsubay maaşları; doğu bölgelerinde görev alma, operasyona katılma ve terör tazminatı faktörleriyle birlikte artış gösterir. Jandarma astsubay maaşı 25.700- 35.000  TL arasındadır.
  • Sözleşmeli astsubay maaşları; kadrolu olarak görev yapanlara oranla daha düşük olabilir. Maaş tutarı sözleşme ile belirlenir.
  • Yedek astsubay maaşları ise 6000-6500 TL arasındadır. İki aylık eğitim süresince adaylar harçlık alarak süreci tamamlarlar. 2 aylık eğitimden sonra da yedek astsubaylar 10 ay boyunca askerde kalırlar ve bu sürede astsubay maaşı alırlar.
  • Emekli astsubay maaşları hizmet yılına, kıdem yılına ve kademesine göre değişiklik gösterir. Ek aylık dahil emekli maaşı 15.500 TL civarı verilir. 

Astsubay Görev ve Sorumlulukları 

Astsubayların görev ve sorumlulukları bağlı bulundukları kuvvet komutanlığına ya da sınıfa göre değişiklik gösterir. Bunun dışında astsubaylık için genel hatlarıyla çizilmiş görevleri şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Subay ile er-erbaşlar arasındaki emir-komuta ilişkisini düzenlemek ve bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamak
  • Muhabere görevlerini yerine getirmek
  • Taşıtlarda ya da başka silahlı araçlarda nişancı olarak görev almak
  • Düşman kuvvetleriyle gerekli durumlarda yakın temasta bulunmak
  • Birlikler arası iletişimde görev almak
  • Bölükte yer alan erlerin nöbet, giriş ya da çıkış ile ilgili işlemlerinde rol almak
  • Bölüğün güvenliğini sağlamak ve üst birimlere bildirmek üzere denetimler yapmak
  • Askeri araç gereçlerin bakım ve onarım süreçlerinde yer almak
  • Atölye gibi çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak

Pilot Nasıl Olunur? Pilot Maaşları – Askeri Pilot Maaşı

hava, deniz, kara ve jandarma astsubay maaşları
hava, deniz, kara ve jandarma astsubay maaşları

Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay olmak için eğitim son derece önemli bir kriterdir. Adayların en az lise mezunu olup üniversiteye giriş aşamasında ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olarak Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olan Astsubay Meslek Yüksek Okullarını bitirmesi gerekir. Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Astsubay Meslek Yüksek Okulu alımlarında, başvuru şartları oldukça kapsamlı bir şekilde paylaşılır. Okullara alınmadan önce adaylara testler uygulanır ve gerekli sağlık muayeneleri yapılır. Fiziksel yeterlilik ve sağlık kontrollerinin ardından adaylar sözlü mülakat için çağrılır.

Diğer bir seçenek ise üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümünden mezun olmaktır. Ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olan adaylar, TSK işe alım ilanı yayımladıktan sonra askerlik şubesine müracaat ederek değerlendirme aşamasına katılma hakkı elde edebilirler.

Türk Silahlı Kuvvetleri veya Jandarma Genel Komutanlığı’nın belirlediği kriterlere uygun olan kişiler çeşitli yeterlilik testi, mülakat ve muayenelerden geçirilir. Süreci başarılı olarak bitiren adayların astsubay olabilmeleri için eğitim aşaması başlatılır.

Astsubay Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak (yurt dışındaki okullar için ilgili bakanlık tarafından denklik belgesinin onaylanması gerekir)
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu sonuçlanması
  • Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya dair hukuki bir engele sahip olmamak
  • Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak
  • Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş ya da görüyor olmamak
  • Askeri veya sivil okullardan ya da eğitim kurumlarından herhangi bir nedenle çıkarılmamış olmak
  • Terör örgütlerine ya da bu örgütlerin yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına katılmamış olmak
  • Üniversite sonrasında orduya katılmak isteyen adaylar için 2 veya 4 yıllık fakültelerden mezun olmak
  • 4 yıllık fakülte bitirenler için 28 yaşından büyük olmamak
  • 2 yıllık fakülteleri bitirenler için ise 26 yaşından büyük olmamak
  • Düzgün ve sağlam bir vücut yapısına sahip olmak
  • Vücut endeksi için (boy-kilo oranı) belirlenen aralıklar içinde olmak
  • Düzgün bir diş yapısına sahip olmak
  • Vücut üzerinde herhangi bir çizik, yanık, jilet, dövme gibi iz ya da şekle sahip olmamak
  • TSK’nın belirlediği boy ölçülerine sahip olmak (erkeklerde bu ölçü en az 1.64 cm; kadınlarda ise en az 1.58 cm)

Başvurunun belirlenen şartlarda gerçekleşmesi durumunda onay süreci için beklenir. Onay sürecinin tamamlanmasının ardından adaylar, sağlık raporu almaları için askeri hastaneye sevk edilirler. Sağlık raporunda herhangi bir sorun görülmemesi durumunda ise adaylar 50 soruluk yazılı sınava tabi tutulurlar. Bu sınav sonucunda adayların en az 70 puan almaları gerekir. Yazılı sınavdan en az 70 puanı alan adaylar sözlü mülakat için çağrılırlar.

  • Sözlü mülakattan adayların alması gereken puan az 70 olarak belirlenmiştir.
  • Fiziki yeterlilik mülakatından ise 40 puan barajını geçme şartı aranır.

Yazılı sınavın yüzde 70’i, fiziki yeterlilik mülakatının yüzde 15’i ve sözlü mülakatın yüzde 15’i adayların başarı puanını oluşturur. Başarı durumuna göre adaylar 2 yıllık eğitimin ardından astsubay olmaya hak kazanırlar.

Silahlı ve Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu