Trafik

Ehliyet Borç Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Ehliyet Borç Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? Ülkemizde sağlıklı ulaşım hizmetleri için birçok uygulama ve kontroller yapılmaktadır. Özellikle ehliyet sahibi sürücüler, sürekli ehliyetleri ile ilgili sorgulamalar yapmakta ve herhangi bir ihlalin olmasını önlemeye çalışmaktadır. Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Plakadan Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Ehliyete Yazılan Ceza Nasıl Ödenir gibi  pek çok soruyu sizler için yanıtladık…

Emniyet Genel Müdürlüğünün trafikte can ve mal güvenliğini sağlamak adına aldığı karara göre ehliyet sahibi olan her sürücünün yüz puanlık bir ceza puanı limiti bulunur ve trafikte gerçekleştirilen her ihlal bu limitin dolması için bir basamak görevi görür. Eğer bir senelik süre içerisinde herhangi bir sürücü yüz puanlık ceza limitini doldurursa ehliyetine belli bir süre için el konur ve bu işlemin tekrar etmesi halinde her seferinde sürücü belgesine el koyulan süre biraz daha uzar. Bu yüzden ehliyetinize yazılan trafik cezalarını öğrenmeniz ve bu cezalar yüzünden ehliyet ceza puanınızın hangi seviyeye geldiğini düzenli bir şekilde takip etmeniz son derece önemlidir.

Araç Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

Hangi İhlal Yüzünden Sürücüler Kaç Puanlık Ceza Yiyor?

Ehliyet ceza puanlarını etkileyen ihlallerin her biri farklı bir puan ile karşımıza çıkar. Aşağıdaki listede de görebileceğiniz üzere her ihlalin belli bir puanı vardır ve yaptığınız ihlallerin puanı toplanarak son bir yıl içerisinde toplamda 100 puana ulaşıp ulaşmadığına bakılır.

  • Alkollü araç kullanmak: 20 ceza puanı
  • Emniyet kemeri takmadan araç sürmek: 15 ceza puanı
  • Geçme kurallarına riayet etmemek: 20 ceza puanı
  • Hız limitini %10’la %30 arasında aşmak: 10 ceza puanı
  • Hız limitini %30’dan daha fazla aşmak: 15 ceza puanı
  • Trafikte araba sürerken telefonla konuşmak ya da oynamak: 10 ceza puanı
  • Trafikte dönüş kurallarına uymayarak diğerlerinin mal ve can sağlığını riske atmak: 20 ceza puanı

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Toplam yüz puanlık bir sınırdan oluşan ehliyet ceza puanı uygulamasında limiti doldurduğunuz ilk seferde sürücü belgenize iki aylığına el konur ve trafikten men edilmiş olursunuz. İkinci defa bu limiti doldurduğunuz zaman men edilme süreniz uzar. Bu yüzden limitinizin durumunu düzenli olarak takip ederek trafikte daha dikkatli davranmanız gerekiyor.

  • Sürücü belgeniz adına yazılan ceza puanlarını öğrenmek için ilk adım olarak bu kısmın en altında sizlerle paylaştığımız bağlantıya tıklayın.

  • Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfada işlemlere başlayabilmek için ilk olarak “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklamalısınız.

  • Kimlik doğrulamanızı gerçekleştirmek için ekrandaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik no ile e-devlet şifresi bilgilerinizi yazın.
  • Eğer e-devlet şifrenizi henüz temin etmediyseniz size en yakın PTT merkezine gitmeniz gerekecektir. Sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız varsa şifrenizi unutmanız halinde PTT ofisine gitmenize gerek kalmadan “şifremi unuttum” seçeneğinin yardımıyla yeni şifre temin edebilirsiniz. Yeni şifre oluştururken bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını bilmeniz gerektiğini unutmayın.
  • E-devlet şifresinden farklı olarak alternatif yöntemler ile sisteme giriş yapmak istiyorsanız menüdeki elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da internet bankacılığı seçeneklerinden birini işaretleyebilirsiniz.
  • Bilgilerinizi doğru olarak girdikten sonra “sisteme giriş yap” butonuna tıklayabilirsiniz.

fjslzqzlzohnhtdcqribzjdkzwz5ndlaivbrdq60.png

  • E-devlet sistemine girdikten sonra otomatik olarak ehliyet ceza puanınızı gösteren sayfayla karşılaşırsınız. Eğer yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi bir uyarı ile karşılaşıyorsanız adınıza kayıtlı bir sürücü belgesi yok demektir. Diğer taraftan ehliyetiniz varsa ve trafikteki seyriniz esnasında birtakım ihlallere karışmışsanız bu sayfa aracılığıyla yapmış olduğunuz ihlaller tarafınıza listelenecektir. Bu listede ihlali ne zaman, nerede yaptığınız, yapmış olduğunuz ihlalin türü gibi bilgiler de sunulur.
  • E-devlet sistemi üzerinden tarafınıza sadece son bir sene içerisinde yapmış olduğunuz ihlaller iletilir. Eğer daha önceki dönemlerde işlemiş olduğunuz ihlalleri görmek istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren trafik şubelerine danışabilirsiniz.

Ehliyet ceza puanınızı öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Cep telefonundan kısa mesaj göndererek plakadan ceza sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı ya da bilinen kısa ismiyle GİB aracılığıyla servis edilen hizmet sayesinde SMS göndererek trafik cezalarınızı öğrenmeniz mümkündür. TPC olarak da anılan trafik para cezalarınızı görüntülemek için 1189’a kısa mesaj yollamanız yeterli olacaktır.

Telefonunuzun mesaj bölümünü açarak TPC yazın ve bir boşluk bırakıp aracınızın plaka kodunu boşluksuz olarak girin, daha sonra bir boşluk daha bırakarak aracınızın tescil tarihini yazın. Son bir boşluk daha bırakıp araç sahibinin TC kimlik numarasını yazın ve yazmış olduğunuz bu mesajı 1189’a gönderin.

SMS için örnek format şu şekildedir:

TPC 34KDC78 07062016 99853432101

Bu mesajı yolladıktan sonra tarafınıza cezalarınızı listeleyen bir SMS gönderilecektir ve eğer iletilen listeyle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız TPC AYRINTI yazarak mesajı 1189’a yeniden gönderebilirsiniz.

Ehliyete Yazılan Ceza Nasıl Ödenir?

Turkiye.gov.tr adresinden servis sağlayan e-devlet sistemi aracılığıyla sürücü belgesi ceza ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • İlk olarak bu bölümün en alt kısmında yer alan bağlantıya tıklayıp ceza sorgulama ve ödeme sayfasını açın.

e4ssmiivtzqnywjbfhvmtkbcmn3wg0zanywuctbs.png

  • Eğer sisteme giriş yapmadıysanız karşınıza çıkan ekranda “kimliğimi şimdi doğrula” butonuna tıklayarak kimlik doğrulama sayfasını açın.

ytomlz24alyenbqpkhvse3u1dogfyyjud5lwuwwc.png

  • Kimliğinizi doğrulamak için alakalı boşluklara e-devlet şifrenizi ve T.C. kimlik numaranızı doğru bir şekilde girerek “sisteme giriş yap” butonuna tıklayın.
  • E-devlet ile girişe alternatif olarak mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ya da T.C. kimlik kartı seçenekleriyle de sisteme giriş yapabilirsiniz.

  • Sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza yukarıdaki ekran görüntüsündekine benzer bir sayfa çıkacaktır. Bu sayfanın en alt kısmında lacivert renkli butonun içerisinde yer alan “uygulamaya git” yazısına tıklayın.

  • Bu yazıya tıkladıktan sonra e-devlet sistemi sizi Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesinden sağlanan hizmete yönlendirir ve açılan sayfada sorgulama ve ödeme yapmanız için sizden bir form doldurmanız istenir.
  • Bu formda ilgili alanlara T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası, isim ve soyisim ya da unvan, aracın plaka kodu, vergi dairesi, fiş numarası, vergi türü, ay ve yıl olmak üzere dönem başlangıcı ve bitiş tarihi bilgilerini girmeniz gerekir.
  • İlgili bilgileri doğru bir şekilde girdikten sonra “sorgula ve öde” butonuna tıklayın. Bu butona tıkladıktan sonra borçlarınız ve cezalarınız görüntülenecek ve ödeme yapmanız için size bir buton sunulacaktır. Bu buton aracılığıyla kredi kartınız ya da banka kartınızı kullanarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ehliyetinize yazılmış olan cezaları ödemek için TIKLAYINIZ!

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Ceza Puanı Nedir?

Emniyet kemeri takmamanın ceza puanı 15 dir.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Ceza Puanı Nedir?

Kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20 dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu