Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar? 2024 Emniyet Kemeri Cezası Kaç Puan?

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ne Kadar? Emniyet Kemeri Cezası Kaç Puan? Trafik cezalarında yeni yıl ile birlikte artış meydana geldi. Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kaç Puan? Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nasıl Kesilir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Emniyet kemeri; olası kazaların etkilerini azaltmak amacıyla seyir halindeki araçlarda bulunan sürücü ve yolcuların kullanması zorunlu olan araç içi güvenlik ekipmanıdır. Emniyet kemeri kullanmak, trafik kazası sonrası ölüm riskini; sürücüler ve ön koltukta oturanlar için yüzde 50, arka koltuk yolcuları için ise yüzde 75 azaltır.
Bu sebeple yasal bir zorunluluk haline getirilmiş ve emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Uygulanan bu idari para cezasının 2 hafta içinde peşin olarak ödenmesi halinde ceza indirimli bir şekilde ödenebilir. Çocuklar için ise araç içi güvenliğin sağlanması adına kullanılan çocuk bağlama sistemleri bir zorunluluktur ve kullanılmaması halinde sürücülere idari para cezası ve ceza puanı uygulanır.
Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu Bulunan Araçlar
Emniyet kemeri takma zorunluğu, 6047 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 78. maddesinde belirtilmiştir. İlgili kanunda; araçları seyir halinde bulunan belirli sürücüler ve yolcular için koruyucu tedbir olarak nitelendirilen emniyet kemerinin kullanımının zorunlu olduğu ifade edilmektedir. Kullanım şekli, kullanacak kişiler, kullanım şartları gibi ayrıntılar ise Karayolları Trafik Yönetmeliği ile detaylandırılmıştır.
- Otomobil: Sürücüsü dahil en fazla dokuz oturma yeri bulunan insan taşımak için imal edilmiş motorlu araçlar
- Taksi: Sürücüsü dahil en fazla 9 oturma yeri olan, ücretli şekilde insan taşımacılığı yapan taksimetreli, ticari motorlu araçlar
- Taksi dolmuş: Sürücüsü dahil en fazla 9 oturma yeri bulunan, yolcu başına tarifeli ücretle faaliyet gösteren ticari motorlu araçlar
- Otobüs: Sürücüsü dahil 9’dan fazla oturma yeri bulunan, yolcu taşımacılığı yapan motorlu araçlar
- Minibüs: Sürücüsü dahil oturma yeri 17 kişilik yolcu taşımacılığı yapan motorlu araçlar
- Kamyonet: Azami yük taşıma sınırı 3 bin 500 kg olarak belirlenmiş motorlu araçlar
- Kamyon: Azami yük taşıma sınırı 3 bin 500 kg’dan fazla olan motorlu araçlar
- Arazi taşıtı: Yolcu ve yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş bütün tekerlekleri motordan güç alan motorlu araçlar
- Çekici: Römork ve yarı römork tanımına giren araçları çekmek için üretilmiş yük taşımayan motorlu araçlar
Yukarıda sıralanan tüm araç sınıfları için emniyet kemeri takmak yasal bir zorunluluktur. Ancak minibüs ve otobüsler için yerleşim alanı içinde ticari şekilde yolcu taşıyan minibüs ve otobüsler bu zorunluluktan hariç tutulmaktadır.
Emniyet Kemeri Takma Zorunluğu Bulunmayan Araçlar ve Kişiler
Emniyet kemeri takmama durumunda ortaya çıkacak bir kaza halinde; hem sürücüler hem de yolcular için ciddi yaralanmalar, hatta ölümle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bazı durumlar için Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından yapılan düzenlemede emniyet kemeri takılması zorunlu tutulmamıştır;
- Yerleşim alanı içinde ticari şekilde yolcu taşıyan minibüs ve otobüsler (umum servis araçları bunun dışındadır)
- Geri manevra veya park esnasında hızı saatte 25 kilometreyi geçmeyecek şekilde kullanılan araçlar
- Ambulanslar; ancak burada sürücü ve yanındaki oturma yeri dışında kalan hasta ve hastaya müdahale pozisyonunda bulunan görevliler,
- Emniyet kemeri takamayacağına dair sağlık raporu bulunan kişiler (ilgili rapor trafik ekiplerince talep edildiğinde gösterilmelidir)
Emniyet Kemeri Cezası Nasıl Kesilir?
Rutin trafik kontrolleri sırasında ya da emniyet tarafından şehir içi ve şehirler arası yollara yerleştirilen mobese kayıtlarıyla emniyet kemeri takmadığınızın anlaşılması halinde 436 TL tutarında idari para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Kemer takmadığınız için mobese kayıtları üzerindeki görüntülere istinaden ceza kesilmesi halinde adresinize idari para cezası bildirisi gönderilir. Bildiride, cezaya konu durumunuzu kanıtlayan araç içindeki fotoğrafınız da yer alır. Yol üzeri trafik kontrollerinde ise emniyet kemeri takmama cezasına ilişkin makbuz, cezayı kesen polis tarafından şahsınıza verilir.
Emniyet Kemeri Takmama
Tramer No Öğrenme İşlemi Nereden Yapılır?
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kaç Puan?
Emniyet kemeri takmayan sürücülere idari para cezası dışında ceza puanı da uygulanmaktadır. Seyir halindeki araç içinde emniyet kemeri takmayan sürücülere 6047 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 78. maddesine istinaden Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde 15 ceza puanı uygulanır. 100 ceza puanına ulaşan sürücünün ehliyetine geçici süreliğine el koyulur.
Karayolları Trafik Yönetmeliğini incelemek için TIKLAYINIZ!
Emniyet Kemeri Tokası Kullanmanın Cezası Var Mı?
Aracınızın içinde yer alan emniyet kemeri uyarı sistemini devre dışı bırakmak için kemer tokası kullandığınızdan dolayı da ceza alabilirsiniz. Sürücülerin bazısı emniyet kemeri takılmaması halinde devreye giren uyarı sesini devre dışı bırakmak için emniyet kemer tokası kullanıyor. Bu sayede emniyet kemeri takılmadan uyarı sesi iptal edilmiş oluyor. Ancak bu durumun trafik polisleri tarafından tespit edilmesi halinde; 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrasına göre para cezası uygulanır.
Çocuk Bağlama Sistemleri
Emniyet kemerleri belirli bir yaş ve ağırlık esas alınarak üretilmiş güvenlik araçlarıdır. Belirli bir boy ve kilogramın altındaki çocuklar için ise çocuk bağlama sistemleri bulunmaktadır ve bunlar da emniyet kemerleri gibi araç içinde kullanılmalıdır. Trafik kazalarında çocuk ölüm ve yaralanmalarının birçoğu; yolculuk esnasında çocuk bağlama sistemlerinin bulunmaması ya da yanlış kullanılmasından kaynaklanır.
Şehirler arası yolcu taşıyan tüm motorlu araçlar ve yük taşıma araçlarında; 150 cm’den kısa ve 36 kg’ın altında çocukların taşınmasında çocuk bağlama sistemleri kullanılmalıdır. Söz konusu araçlarda çocuk bağlama sistemi bulunmadan 3 yaş altındaki çocuklar taşınamaz. Otomobillerde; 135 cm’den uzun çocuklar ön koltukta oturmamak şartıyla diğer koltuklarda emniyet kemerlerini kullanabilir. Taksilerde de çocuk bağlama sistemi kullanılmalıdır, bu sistemin bulunmaması halinde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte arka koltukta oturmaları zorunludur.
- Bebek koltukları: 1 yaşından küçük, 9 kg’a kadar çocuklar için, arkaya bakacak şekilde konumlandırılır.
- Hareketli çocuk koltukları: 0-4 yaş aralığındaki, 16 kg’a kadar çocuklar için, öne bakacak şekilde konumlandırılır.
- Destek koltukları: 4 yaşından büyük, 30 kg’a kadar çocuklar için kullanılmaktadır.
Çocuk Bağlama Sistemi Bulundurmama Cezası
Araçta çocukların güvenliği için gerekli olan çocuk bağlama sistemi bulundurmamak Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında idari para cezasına ve ceza puanı uygulamasına tabidir. Söz konusu ceza; yönetmelik kapsamında belirtilen nitelik ve nicelikteki araç ve gereçleri araçta bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde araç içinde bulundurmamaktan dolayı uygulanır. Sürücüye çocuk bağlama sistemi kullanmadan çocuk taşıdığı için; 436 TL idari para cezası kesilir ve aynı zamanda 10 ceza puanı uygulanır.
Çocuk Bağlama Sistemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYINIZ!
Emniyet Şeridini İhlal Etme Cezası Kaç TL?
4.064 TL.
Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkma Cezası Kaç TL?
436 TL.