Eğitim

Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir? 2024 Geçici Mezuniyet Belgesi Nereden Alınır?

Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir? Geçici Mezuniyet Belgesi Nereden Alınır? e-Devletten Mezuniyet Belgesi Alınır mı? Geçici Mezuniyet Belgesi Ne Zaman Alınır? Geçici Mezuniyet Belgesi e-Devlete Hemen Düşer mi ve daha fazlası yazımızda...

Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir? Geçici Mezuniyet Belgesi Nereden Alınır? Birçok başvuru ve alımlarda geçici mezuniyet belgesi istenebilmektedir. Geçici Bitirme Belgesi Nedir? Geçici Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Öğrencilerin kayıtlı oldukları kurumdan mezun olmalarıyla birlikte bu kurumu başarılı bir şekilde bitirdiklerini gösteren diplomalarını almaları gerekir. Fakat mezun olunduğu gibi diplomanın aslının hazır olması pek mümkün olmaz. Bu durumda da geçici mezuniyet belgesi devreye girer ve diplomanın aslı alınana kadar diploma yerine kullanılabilen bu belge öğrenciye teslim edilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu belgelerin belirli bir süre geçerli olması. Geçici mezuniyet belgesine internet üzerinden e-devlet aracılığıyla ulaşmak oldukça kolay.

İkinci Üniversite Rehberi: Şartlar, Üniversiteler ve Bölümler (Güncel)

Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir? Geçici Mezuniyet Belgesi Nereden Alınır?

Geçici Bitirme Belgesi Nedir?

Öğrenciler, öğrenim gördüğü kurumun mezuniyet şartı olarak belirlediği yeterli sayıda dersi başarılı bir şekilde tamamlamasının ardından diploma almaya hak kazanırlar. Diploma almak için öğrenci işlerine veya müdürlüklere başvuru yapan öğrencilerin diplomalarının aslı hazır olmadığı durumlarda, kurumlar tarafından diploma yerine geçen ve resmi onaylı geçici bitirme belgesi ya da bir diğer deyişle geçici mezuniyet belgesi verilir. Bu belgeler sadece diplomanın aslının olmadığı durumlarda geçerli.

Geçici Bitirme Belgesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Diploma yerine kullanılan geçici mezuniyet belgesinin geçerlilik süresi bağlı olunan kurum tarafından belirlenir. Bazı kurumlar bu belgelerin üzerinde ne kadar süre geçerli olduğunu belirten ibareler kullanır. Belge bu süre boyunca diploma yerine kullanılabilir. Belgenin üzerindeki geçerlilik süresi dolduğu zaman belgenin alındığı kuruma başvuru yapılarak diplomanın aslı istenebilir veya belgenin süresi uzatılabilir.

geçici mezuniyet belgesi nedir?
geçici mezuniyet belgesi nedir?

Geçici Mezuniyet Belgesi Nasıl Alınır?

Geçici diploma, mezun olunan kurumun öğrenci işlerinden veya müdürlüklerinden alınabildiği gibi e-devlet sistemi üzerinden de alınabilir. e-Devletten alınan mezuniyet belgeleri Yüksek Öğretim Kurumu tarafından barkodlu bir şekilde verildiği için geçerliliği konusunda olumsuz bir durum söz konusu değil ve ayrıca çıktı almak için de herhangi bir sayı kısıtlaması da yapılmıyor. Aynı zamanda verilen belgelerin doğrulamaları da yine e-devletten yapılabiliyor. Fakat kurumlardan alınan resmi onaylı geçici mezuniyet belgesi bütün kurumlar tarafından başvurularda veya diğer işlemlerde kabul edilirken e-devlet üzerinden alınan geçici mezuniyet belgesini bazı kurumlar kabul etmeyebilirler.

Öncelikle e-devlet sitesinden geçici mezuniyet belgesi alma işlemlerini gerçekleştirmeniz için aşağıda sizinle paylaştığımız linke tıklayınız ve görsellerin altında anlattığımız adımları takip ediniz.

9knrcfczvtvh3ulmu7zhkqe6mf8l9ol2v4nu1t0f

  • Linke tıkladıktan sonra önünüze gelen sayfada TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi ilgili alanlara girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-devlet sistemine daha önce giriş yapmadıysanız şifrenizi herhangi bir PTT şubesine giderek edinebilirsiniz.

ipauw0pha9h6bd1es7ripnmlbhsewojuszfayjpe.jpeg

  • Giriş yapmanızın ardından sorgulama kısmına “mezuniyet belgesi sorgulama” yazarak hangi kurumdan mezun olduysanız o kurumun ismini seçmeniz gerekiyor. Mezun olunmasına rağmen ekranda mezun olunan kurumla ilgili bir bilgi yer almadığı takdirde kuruma yazılı veya sözlü bildirimde bulunmanız gerekir. Mezun olduğunuz kurumun bilgilerinin ekrana gelmesiyle birlikte “belge oluştur” seçeneğini seçiniz.

kjusatk8ht23npnlvib5uauda2nhyivpbpyanhhw

  • Belgenin ekrana gelmesinin ardından sağ üstte yer alan “dosyayı indir” butonuna tıklayarak geçici mezuniyet belgenizi bilgisayarınıza indirebilirsiniz. İndirdiğiniz belgenin çıktısını alarak veya internet ortamından istenilen kuruma göndererek gerekli işlemleriniz için kullanabilirsiniz.

e-Devlet geçici mezuniyet belgesi için TIKLAYINIZ!

Geçici Mezuniyet Belgesinin Kaybedilmesi

Geçici mezuniyet belgesini alabilmek için bütün kurumlar tarafından kabul edilen bazı şartlar bulunuyor. Bu şartların yanı sıra bazı kurumların kendine özel şartları da mevcut. Bu şartları mezun olduğunuz kurumun öğrenci işlerinden veya ilgili müdürlüklerden sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Ancak bu şartlar yerine getirildiği taktirde geçici mezuniyet belgesi almaya hak kazanılabilir. Kayıtlı olunan kurumda öğrenimi görülen tüm derslerin başarıyla tamamlanması ilk şart olarak söylenebilir. Bazı kurumlar ise okul ile ilişiğinin kesildiği yönündeki çeşitli birimlerden alınabilecek belgeyi isteyebiliyor.

Geçici mezuniyet belgesinin kaybedilmesi halinde öncelikle yerel ya da ulusal bir gazeteye kayıp ilanı verilmesi ve ilanla beraber belgenin alındığı kuruma bir dilekçe ile bu durumun bildirilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin ardından kaybedilen geçici mezuniyet belgesi yeniden düzenlenir. Fakat geçen süre zarfında diploma hazırlanmışsa geçici mezuniyet belgesi yerine diplomanın aslı alınabilir.

Diplomanın aslı alınmak istendiği zaman yapılması gereken kurum tarafından verilen geçici mezuniyet belgesini kuruma iade ederek diplomanın aslını talep etmek. Diplomanın kaybedilmesi halinde de geçici mezuniyet belgesinde olduğu gibi gazeteye ilan vermek ve kurumun öğrenci işleri ya da müdürlüğüne bu durumu dilekçe ile bildirmek gerekiyor.

Dikey Geçiş Şartları Nedir? Nasıl Yapılır?

Geçici Mezuniyet Belgesi Ne Zaman Çıkar?

Ortalama 1 hafta içerisinde çıkarılabilmektedir.

Geçici Mezuniyet Belgemi Başkası Alabilir mi?

Noter tarafından onaylı bir vekalet olması durumunda alınabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu