Meslekler ve Maaşlar

Jandarma Özel Asayiş Komutanı (JÖAK) Nasıl Olunur?

Jandarma Özel Asayiş Komutanı (JÖAK) Nasıl Olunur? Özenle seçilen kişilerden oluşturulan JÖAK, zorlu eğitim şartları içermektedir. Peki JÖAK Nedir? Jandarma Asayiş Ne İş Yapar? JÖAK Olma Şartları? JÖAK Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İl Jandarma Komutanlığına bağlı JÖAK Timi son dönemde gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlar ve çalışmaları sayesinde adından sıkça söz edilir hale geldi. Diğer ulusların birliklerine de eğitim veren JÖAK Timleri vatan müdafaasında en önemli rolleri üstlenen birliklerden biri. İcra ettikleri görevin kutsallığı ve bu timin son zamanda elde ettiği başarılar sayesinde çoğu kişi JÖAK nasıl olunur sorusunu gündeme taşıdı.

Asker, Yoklama Kaçağı ve Bakaya Nedir? Cezası Ne Kadardır?

JÖAK Nedir?

Açılımı Jandarma Özel Asayiş Komutanlığıdır. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın talimatıyla kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli birliğidir ve özenle seçilmiş kişilerden oluşur. Timler, İl Jandarma Komutanlığının yetkisiyle çalışırlar. Yetkilendirilmeleri de bu merciden yapılır. Dolayısıyla her alanda faaliyet gösterebilirler.

Timlerin üyeleri genellikle astsubay ve subaylardan, yani rütbeli askerlerden oluşur. JÖAK bünyesinde Özel Harekat (JÖH), Arama ve Kurtarma Taburları ve Barışı Destekleme gibi bölükler bulunur. Terör faaliyetlerinin yoğun olduğu şehirlerde sürekli saldırı operasyonları ve kurtarma operasyonları gerçekleştiren JÖAK mensupları, çok uzun süren zorlu eğitimler alırlar.

Jandarma Asayiş Ne İş Yapar?

JÖAK Timleri özel operasyonlarda yer almaları için görevlendirilirler ve JÖAK’a mensup bireyler aşağıdaki görevleri icra etmek için eğitilirler:

  • İsyan kontrolü
  • Doğal afetlerde hayat kurtarma
  • Rehine kurtarma
  • Hücre evi baskınları
  • Uçak, tren, gemi, otobüs kurtarma operasyonları
  • Gizli su altı operasyonları
  • Terörle mücadele operasyonları

JÖAK Olma Şartları

  • Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki astsubaylar, subaylar ve çavuşlar gönüllü olabilir. Askerlik bitimine en az 6 ay kala başvuruların tamamlanması gerekir.
  • Başvurular dilekçe ile kolaylıkla yapılabilir. Yapılan ilk değerlendirmelerin ardından adaylar mülakata çağırılır.
  • Atış ve spor testlerine tabi tutulan bireyler yakın atış, hareketli atış ve süratli atış testlerinden geçirilir. Eğitimler sırasında interaktif atış poligonu kullanılır. Bu poligonda sanal bir operasyon düzenlenir ve bu sayede sanal ortamda gerçek talimler yapılabilir.
  • Atış ve spor testinden başarıyla çıkan adaylar 16 haftalık yoğunlaştırılmış yeterlilik eğitimi alırlar. Bu esnada adaylar hava araçları ve kara araçlarından rehine kurtarma, binadan rehine kurtarma, silah kullanımı ve silahsızlandırma eğitimleri gibi komplike eğitimler alırlar.
  • Özel harekat timi dışında keskin nişancılar da yetiştirilir ve eğitilir. Bu keskin nişancılar sahada gerçekleşen operasyonlarda özel harekat timine destek olarak başarı oranını artırır. Özellikle rehine kurtarma operasyonlarında keskin nişancıların desteği tartışılmaz bir rol oynar. Bu sebeple başvuran adaylar arasında uzun mesafe atışı üzerine uzmanlaşmış kişilere öncelik verilebilir.

JÖAK Maaşları

Jandarma Özel Harekat Timleri uzun eğitimlerden sonra çok zorlu şartlarda çalışırlar. Bu sebeple maaşları ve ek imkanları oldukça iyidir. Ortalama 13.000 TL ile 17.000 TL arasında maaş alan JÖAK mensupları, devletin sağladığı ek olanaklardan da faydalanabilirler. Maaşlarından ufak bir kesinti yapıldıktan sonra devletin konutlarında ve lojmanlarında konaklayabilirler. Yıpranma payları diğer mesleklerden daha yüksek olduğu için de daha erken emekli olabilirler. Ayrıca emeklilik ikramiyeleri diğer mesleklere göre oldukça yüksektir.

JÖAK Timi mensupları, katıldıkları operasyon başına tazminat alırlar. Operasyonun zorluğu ve operasyonun gerçekleştirildiği şehrin önemine göre ek tazminat alan mensuplar, terör faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde daha yüksek miktarda tazminat ve maaş alırlar. Buna göre Şırnak, Hakkari, Tunceli gibi bölgelerde görev yapanlar operasyon başı ek tazminat alabiliyorlar.

Yabancı Ülkelerin Birliklerine JÖAK’tan Eğitim

Jandarma Özel Harekat Timi, yabancı ülkelerin birliklerine de özel eğitimler verir. Tunus, Ürdün, Çin, Libya gibi ülkelerin birlikleri JÖAK tarafından verilen yakın koruma ve keskin nişancı eğitimlerinden geçer. Bu birliklere aynı zamanda rehine kurtarma ve terör faaliyetleri hakkında da eğitimler verilir. Bu bağlamda JÖAK, dünyanın da takip ettiği diğer ülkelerin özel kuvvetlerine eğitimler veren önemli bir timdir.

JÖAK Timi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok önem verdiği, geleceği parlak timlerinden sadece biri. İmkanları çok gelişmiş olan, ülkemizin savunmasında önemli rol oynayan JÖAK’a başvurular kolaylıkla, 1 dilekçe aracılığıyla yapılabiliyor. Askerliğinin 6. ayını geçirmemiş olanlar JÖAK’a başvurmayı düşünebilir.

Jandarma Özel Harekat (JÖH) Nasıl Olunur?

 

JÖAK Eğitimi Nerede Verilmektedir?

İzmir in Foça ilçesinde verilmektedir.

JÖAK Nereye Bağlıdır?

İç İşleri Bakanlığına bağlıdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Uzman cavusluk eğitiminde joak nasıl olunuyor. Gönüllü mu seçmek gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu