Trafik

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? 2024 Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır?

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır? Hangi Araçlar Hurdaya Çıkartılabilir? Hurdaya Çıkarma Masrafı Ne Kadar? 2024 Yılı Engelli Araç Limiti Ne Kadar? Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar? Olmayan Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Aracımı Hurdaya Çıkarmak İstiyorum Ne Kadar Alırım ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Araç Hurdaya Nasıl Çıkarılır? Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır? Araç sahibi olan kişilerin sık araştırdığı konulardan biri de aracın hurdaya çıkarılmasıdır. Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır? Hangi Araçlar Hurdaya Çıkartılabilir? Hurdaya Çıkarma Masrafı Ne Kadar gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hurda, kullanılmayacak kadar kötü durumda olup onarılması mümkün olmayan nesneler için kullanılan bir kelimedir. Araçlarda ise söz konusu aracın fonksiyonlarını kaybettiğini tarif etmek için hurda tanımı yapılır. Araç sahipleri çeşitli nedenlerle araçlarını hurdaya ayırmak isteyebilirler.

Geçtiğimiz yıl yapılan yasal düzenlemelerle, araçlarını hurdaya ayırmak isteyenler için çeşitli kolaylıklar yapıldı. Hurdaya ayırma işlemleri birçok prosedürü içerdiği için araç sahipleri neyi, nasıl yapacakları konusunda kafa karışıklığı yaşıyorlar. Hurda sayılan araçların hangileri olduğu, hurda belgesinin nasıl alınacağı ve hurdaya çıkarma işlemlerinin araç sahiplerine ne kadara mal olacağı gibi merak edilen konuları derledik.

Ehliyet Harçları Ne Kadar? Ücretler Nereye Yatırılır? (Adım Adım)

Hangi Araçlar Hurdaya Çıkartılabilir?

Hurda Teşvik Yasası kapsamında hurda belgesini alabilecek araçların en az 16 yaşında olması gerekiyor. Hurdaya çıkarılabilecek araçlarla ilgili düzenlemenin 3. maddesinde de belirtildiği gibi hurda belgesi alabilecek araç türleri şöyle sıralanabilir:

  • Minibüs, midibüs ve otobüs
  • Yarı römork ve çekiciler
  • Binek otomobil, panelvan, pick- up, arazi taşıtı
  • Eşya taşımaya mahsus van, panelvan, kamyonet ve kamyon

Araç sahiplerinin hurdaya çıkarmak istedikleri araçlar, yukarıda sayılanlardan biriyse araç hurdaya çıkarma işlemleri sonucunda alınacak belge ile çeşitli vergi indirimlerinden yararlanmak mümkün. Kamyonunu hurdaya ayıran birinin kamyon alırken ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indiriminden yararlanabilmesi, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Bunun yanında çalınma, yanma veya kaybolma gibi sebeplerle sahibinin elinde bulunmayan araçlar için de gerekli şartlar sağlandığı takdirde hurda belgesi alınabilir. Araç sahibinin elinde olmayan aracı hurdaya çıkarma işlemlerini tamamlayarak aracın tescil kaydını sildirmesi mümkün.

Aracın sahibinin elinde olmadığı hallerde aranan şartlar:

  • Aracın belirli bir tarihten itibaren kayıp ya da çalıntı durumunda olması
  • Taşıtın araç sahibinin elinde olmadığına dair Tescil Kurulu tarafından verilmiş belgenin alınması
  • Taşıtın mevcut MTV vergilerinin ödendiğini gösteren belgenin ilgili vergi dairesinden alınması

Motosiklet sahipleri için aynı durum söz konusu değildir. Motosiklet sahipleri, araçlarını hurdaya çıkartmak isteseler de motosikleti hurdaya çıkarma, yasal olarak mümkün değil. Yukarıda da görüldüğü üzere hurda araç kapsamına alınan taşıt türleri arasında motosiklet yer almıyor.

araç hurdaya nasıl çıkarılır?
araç hurdaya nasıl çıkarılır?

Araç Hurda Belgesi Nasıl Alınır?

Hurda belgesi almak isteyen araç sahipleri, aracı hurdaya çıkarma işlemleri için kendilerinden istenen belgeleri hazırlayıp herhangi bir Trafik Tescil Müdürlüğüne giderek başvuru yapabilirler. Eğer aracınızı ihraç etmeyi tercih ederseniz, belgenizi Trafik Tescil Müdürlüklerinden değil Gümrük İdarelerinden almanız gerekiyor.

Gerekli belgeler:

  • Ruhsat
  • Araca ait tescil belgeleri, trafik belgeleri ve plakalar
  • Araç kayıttan düşme formu (bertaraf formu)
  • İlişik kesme belgesi (Vergi dairesinden alınır. Bu belgenin alınmaması aracın vergi borcu (MTV) olduğunu gösterir. Bu durumda borcu olan aracı hurdaya çıkarma işlemi mümkün olmaz.
  • Aracın tipine ve araç sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş iki tane trafik tescil formu ile müracaat işlem formu (Bu formları şoförler odasından temin edilebilir.)
  • Hurdaya ayırmada sakınca olmadığına dair belge (İlgili vergi dairesinden alınır. Bu belge araç üzerinde haciz bulunmadığını gösteren resmi belgedir. Hacizli aracı hurdaya çıkarma teşebbüslerinin önüne geçmek için bu belgenin alınması şarttır.)
  • Hurdaya ayrılmak istenen araç, eğer resmi bir araç ise bağlı olduğu kurumdan alınan görevlendirme yazısı ve aracın hizmet dışı bırakıldığına dair belge (237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 13. maddesine göre alınan belgelerdir.)
  • Araç sahibinin aracı hurdaya ayırma talebinin yazılı beyanı, hurda başvuru dilekçesi
  • Başvuruyu sahibi araç sahibinin vekili ise, vekaletname

Hurdaya Çıkarma Masrafı Ne Kadar?

Özellikle 10 bin lirayı bulan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indiriminden yararlanmak isteyenlerin, yıl sonuna kadar hurdaya çıkarma işlemlerini bitirmesi ve hurda belgelerini çıkarmaları şart. Bu avantajlardan faydalanmak isteyenlerin öğrenmek istedikleri diğer bir konunun da araç hurdaya çıkarma masrafı ile ilgili olduğu görülüyor.

Aracınızı hurdaya çıkarırken ödemek zorunda olduğunuz sabit bir ücret yok. Aracınızın birikmiş vergi borçları ya da eskiye ait trafik cezaları yoksa bu, ödeme yapmayacağınız anlamına geliyor. Eğer aracınızın geçmişe dönük masrafları varsa durum biraz değişiyor ama aracınıza ait haciz, MTV borcu, trafik cezaları varsa bu ücretleri ödemeden hurdaya çıkarma belgesi alamazsınız.

Aracınızın üzerinde vergi borcu olup olmadığını sorgulamak için: Araç Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?

2023 Yılı Engelli Araç Limiti Ne Kadar?

 1.004.200 TL

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

8.190 TL

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu