Meslekler ve Maaşlar

Astsubay Nasıl Olunur? 2024 Astsubay Olma Şartları Nelerdir?

Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Olma Şartları Nelerdir? Muvazzaf Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Sınavları Nasıl Olur? Bayan Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Maaşları Ne Kadardır ve daha fazlası yazımızda...

Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Olma Şartları Nelerdir? Sevilen ve sıkça tercih edilen mesleklerden biri de Astsubaylıktır. Astsubay Olma Şartları Nelerdir? Astsubay Sınavları Nasıl Olur? Bayan Astsubay Nasıl Olunur? Astsubay Maaşları Ne Kadardır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Astsubaylar; astsubay çavuştan, astsubay kıdemli başçavuşa kadar uzanan rütbe sahibi asker sınıfıdır. Astsubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde ön lisans veya lisans mezunu olan personeller arasından seçilirler. Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma bünyesinde görev alırlar. TSK bünyesinde bu personel sınıfları Muharip ve Yardımcı sınıflar olmak üzere iki grupta yer alır. Ayrıca OYAK denilen yardımlaşma kuruluşunda %60 pay astsubaylara aittir. Astsubaylar Türk Silahlı Kuvvetlerindeki ilk savaş pilotlarıdır. Astsubayların rütbe işaretleri üniformalarının kolunda bulunur. Astsubayların mecburi hizmet süreleri ise 15 yıl olarak belirlenmiştir.

Astsubay Olma Şartları Nelerdir?

  • Öncelikli şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanızdır.
  • Kara, Deniz, Hava Kuvvet Komutanları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenmiş olup Genelkurmay Başkanlığı tarafından onaylanmış fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu, lise veya dengi okullardan mezun olmalısınız.
  • Yapılacak resmi güvenlik soruşturması sonucunda sakıncalı bir durumunuz olmamalıdır.
  • Taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı mahkumiyet almamış, affa uğramamış, cezanız ertelenmemiş, cezanız para cezasına çevrilmemiş olmalıdır.
  • Soruşturma altında bulunmamalısınız.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yönetmeliği metninde astsubay olmak için belirlenmiş olan sağlık şartlarını taşımalısınız.
  • Daha önce hangi sebeple olursa olsun TSK’den ve askeri okuldan çıkarılmamış olmanız gerekir. (Askerliğinizi bitirip terhis olmak buna dahil değildir.)
  • Daha önce çalıştığınız kurumlardan disiplinsizlik veya ahlaki sebeplerden dolayı çıkarılmamış olmalısınız.
  • Kendiniz, anneniz, babanız ve kardeşiniz yasa dışı, yıkıcı, bölücü, irticai faaliyetlerde bulunmamış olmalıdır.
  • Bakaya veya yoklama kaçağı olmamalısınız. Bu suçlardan soruşturma altında olmamalısınız. Para cezasına çevrilmiş dahi olsa bu suçlardan ceza almamış olmalısınız.
  • Hakkınızda yedek subay olamaz kararı bulunmamalıdır.
  • Lisans eğitimi alıyorsanız veya yüksek öğretimi bitirdiyseniz 28 yaşından, daha kısa süreli yüksekokul veya lise dengi okulları bitirdiyseniz 26 yaşından gün almamış olmalısınız. (Mahkeme kararıyla yaş değişikliği yaptıysanız ilk kayıt dikkate alınır.)
  • Yapılacak olan sınavdan başarılı olmalısınız.
  • Başvuru tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi parti üyeliğinizin bulunmadığına dair yazılı beyanda bulunmalısınız.
  • Alkol, uyuşturucu madde veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüyor veya görmemiş olmalısınız.
astsubay nasıl olunur?
astsubay nasıl olunur?

Astsubay Sınavları Nasıl Olur?

Astsubay alımları ülkemizde 2 farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki Astsubay Meslek Yüksekokulu bitirerek alınır.
  • İhtiyaç halinde dış kaynaktan alım yapılır.

Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde astsubay olacaklar için geçerli puan türü üniversite giriş sınavı puanına göre yapılır. Yani liseden sonra nasıl astsubay olunur diye merak edenler, Milli Savunma Üniversitesini tercih etmelidirler. Dış alımda ise geçerli puan türü KPSS puanına göre yapılır. Dış kaynaktan alım ilanı ile astsubay olacak adaylar önlisans veya lisans mezunu olmalıdırlar. Ayrıca KPSS sınavından en az 60 puan almış olmalısınız. Başvuru işlemlerini tamamladıktan sonra mülakat aşamasına geçilir. Mülakata çağrılacak adaylar ilan edilir. Astsubaylık mülakatının yeri, zamanı, getirilecek belgeler ve malzemeler yapılacak çağrıda açıkça belirtilir.

Astsubaylık mülakatı şu aşamalardan meydana gelir:

1. Evrak Kontrol

Bu aşamada mülakata çağrılan astsubay adaylarının getirmesi için duyurulan evrakların tam olup olmadığı ve başvuruda beyan edilen bilgilerle getirilen belgelerdeki bilgilerin tutarlı olup olmadığı kontrol edilir.

2. Kişilik Değerlendirme Testi

Başvuran adayların kişilikleri hakkında ön bilgi toplamak için yapılır. Kişilik değerlendirme aşamasında bir eleme yapılmaz.

3. Ön Fiziki Kontrol

Bu aşamada boy ve kilo ölçümü yapılır. Boy ve kilo ölçümü ayakkabısız olarak adayın üzerinde sadece şort ve tişört kalacak biçimde yapılır. Yaşına uygun boy ve kilo ölçüsünde olmayan adaylar bu aşamada elenirler ancak adayların bu ölçüme itiraz hakkı vardır. İtiraz halinde farklı cihazlardan tekrar ölçüm yapılır. Bu ölçümün sonuçları kesindir ve itiraz edilemez.

4. Fiziki Yeterlilik Testi

Fiziki yeterlilik testinde adayların kondisyon, çabukluk ve çeviklikleri ölçülür. Bu aşamada her aday sırasıyla 400 metre koşu, durarak uzun atlama, mekik, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında teste tabi tutulur. Tüm bu aşamaları geçtikten sonra adaylar sözlü mülakata tabi tutulur.

Astsubay Sözlü Mülakatı

Sözlü mülakat fiziki yeterlilik testinden sonra yapılır. Mülakat komisyonu 5 kişiden oluşur. Komisyon yüz yüze şekilde; adayın gelişime açıklığını, kültür seviyesini, söylenenleri doğru anlama becerisini, konuşma ve kendini ifade etme becerisini, ikna kabiliyetini, çok yönlü düşünme yeteneğini, öz güvenini, heyecan durumunu, davranışlarındaki denge ve sözlerindeki tutarlılığı, askerlik mesleğine yönelik arzusunu, psikolojik yapısını, Türkçeyi düzgün kullanma becerisini ve dilinde kekemelik, pelteklik ya da tutukluk olup olmadığını değerlendirirler. Her bir üye öncelikle adayı bağımsız olarak değerlendirir. Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılır. Komisyon üyelerinin verdiği puanların ortalaması alınır. Başarılı olmak için puan ortalamasının en az 70 olması gerekir. Daha düşük puanlar başarısız sayılır. Komisyonun değerlendirme sonucu kesindir ve itiraz edilemez.

Bayan Astsubay Nasıl Olunur?

Bayan astsubay olmak için ayrıca taşımanız gereken bir şart yoktur. Alımlar için gerekli olan genel şartları taşıyorsanız bayan astsubay olmanıza engel bir durum yoktur.

Deniz Astsubayı Nasıl Olunur?

Deniz astsubayı olabilmek için Milli Savunma Üniversitesi Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim görerek mezun olmanız gerekir.

Hava Astsubayı Nasıl Olunur?

Hava astsubayı olabilmek için Milli Savunma Üniversitesi Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim görerek mezun olmanız gerekir.

Asteğmen(Yedek Subay), Teğmen Nasıl Olunur? Maaş Ne Kadar?

Muvazzaf Astsubay Nasıl Olunur?

Kadrolu olan, yani sözleşmeli olarak çalışmayan astsubay ve subaylara muvazzaf denir. Muvazzaf astsubay olmak için yukarıda belirttiğimiz şartları taşıyor olmanız veya belirttiğimiz aşamaları geçmeniz yeterli olacaktır.

Askerde Astsubay Olarak Kalmak Mümkün Mü?

Üniversite mezunları 12 ay askerlik yaptıkları zaman, usta birliklerinde 9 ay astsubaylık görevi yaparlar. Bu görev sonrasında orduda astsubay olarak kalmak için başvuruda bulunurlar. Başvuruları sonucunda yukarıdaki şartları taşıyan adaylar orduda astsubay olarak kalabilirler. Ayrıca astsubay olan adaylar yazılı sınav, sözlü mülakat ve sağlık kontrolünden geçerek teğmenlik görevine geçiş yapabilirler.

Astsubay Maaşları Ne Kadardır?

Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan astsubaylar kıdem tazminatı, rütbeye bağlı komutanlık tazminatı, yurt içi ve yurt dışı özel görevler için verilen ek ödemeler, yıpranma payı gibi ödeneklerden faydalanırlar. Astsubay maaşları 23.000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.

Astsubayların hizmetleri süresince kazandıkları kıdem, rütbe ve bildikleri yabancı dil gibi faktörlere göre maaş miktarları değişir. Ayrıca görev yaptıkları yer de maaşlarına etki eder. Doğuda çalışan astsubaylar, batıda çalışan astsubaylara göre daha yüksek maaş alırlar. Ayrıca tüm devlet memurları gibi evli olup olmadıkları, çocuk sayısı, eşlerinin çalışıp çalışmadığı gibi değişkenlere bağlı olarak maaşları değişmektedir.

Kısa Dönem Askerlik Rehberi: Nedir? Kaç Aydır? Kimler Yapar?

 

Astsubay Zorunlu Hizmet Süresi Kaç Yıldır?

15 yıldır.

Astsubay Eğitim Süresi Ne Kadardır?

1 yıldır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu