Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 Danıştay Karar Sorgulama
![Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 Danıştay Karar Sorgulama](https://www.edevlet.net/wp-content/uploads/2023/01/Danistay-Dosya-Sorgulama.png)
Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? Danıştay Karar Sorgulama; İdari yargı organı olan Danıştay hakkında hemen hemen aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz, güncel bilgileri sizler için ele aldık… Danıştay Dava Dosyası Sorgulama İşlemleri UYAP İle Nasıl Yapılır? Danıştay Dava Sorgulama İşlemi nasıldır gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…
Danıştay, Türkiye’nin altı yüksek yargı organından biri olarak Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden beri varlığını sürdürür. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 155. maddesine göre yönetimin yargı yolu ile denetlenmesi konusunda etkin bir organ olmasının yanı sıra yürütme organının da destekçisidir. Tanzimat zamanı kurulan yüksek mahkemelerden günümüze kadar gelen Danıştay, yürütme organlarına destek sunan bir danışma, denetleme ve karar organıdır. Günümüzde Danıştay’ın idari görevleri ve yargılama görevi keskin çizgilerle ayrılmış ve bu görevleri yürüten Danıştay birimleri tamamen ayrı biçimde yapılandırılmıştır. Bu bağlamda, Danıştay dava daireleri, idare ve vergi mahkemeleri ile birlikte, yönetimin yargı yolu ile denetlenmesi görevini sürdürür.
Bir yüksek mahkeme olan Danıştay’ın dava süreci ve verdiği kararlar ise çok büyük önem arz eder, bu nedenle vatandaşlar Danıştay’daki davalarla ilgili durumlarını nasıl takip edebileceğini sık sık yetkili mercilere sorar. Vatandaşların, Danıştay’da bulunan dosyalar için Danıştay dosya sorgulama işlemini yapabilmesi için kuruma kadar gitmesine gerek yoktur, internet üzerinden sunulan Danıştay dava sorgulama işlemlerinden faydalanabilirler.
Adıma Açılmış Dava Var mı? 2024 e-Devlet Dava Dosyası Sorgulama
Danıştay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
UYAP İle Dava Dosyası Sorgulama
Danıştay’da bulunan dosyalar için Danıştay dava sorgulama yapmak isteyen vatandaşlar UYAP Vatandaş Portalını kullanabilir. Adalet Bakanlığı’nın açtığı UYAP Vatandaş Portalı üzerinden Türkiye genelindeki icra daireleri, adli ve idari mahkemelerdeki dosyaların takibi yapılabilir. Dolayısıyla Danıştay dava dosyası sorgulama işlemleri de UYAP üzerinden gerçekleştirilebilir. Vatandaş Portalı üzerinden sunulan Danıştay dosya sorgulama, dava açma, evrak doğrulama, duruşma takibi, safahat ve telefon no. sorgulama gibi çevrim içi hizmetler büyük kolaylık sunar. UYAP üzerinden Danıştay dava dosyası sorgulama işlemi yapmak isteyen vatandaşlar şu işlemleri takip etmelidir:
- UYAP Vatandaş Portalına erişim sağlamak için aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayın.
- “Giriş Yapınız” yazısına tıklayın ve sisteme giriş sayfasını açın.
danıştay dosya sorgulama nasıl yapılır?
- Sisteme giriş yapmak için e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza ile giriş yapmak gibi üç ayrı seçenek sunulmuştur.
- UYAP Vatandaş Portalı, e-Devlet ile entegreli biçimde çalışan bir sistemdir. Bu sayede vatandaşlar tek bir üyelik ve şifre ile hem e-Devlet hem de UYAP’ın sunduğu çevrim içi hizmetlerden yararlanabilir. Size uygun olan giriş seçeneğini bulup UYAP Vatandaş Portalına giriş yapmak için devam edin.
- Açılan sayfanın sol tarafında isminizin altında yer alan hizmet menüsünden “Danıştay Dosya Sorgulama” seçeneğini bulun.
- Açılan ekranda “Dosya Sorgulama” seçenekleri arasından elinizdeki bilgilere göre “Danıştay Esas Numarasından” ya da “Geldiği Yer Esas ve Karar Numarasından” seçeneklerinden birini tercih edin.
- “Esas Numarasından Danıştay Dosya Sorgulama” kısmını seçtiyseniz “Birim Adı” ve “Esas No”yu da seçerek Danıştay dosya sorgulama işleminizi tamamlayın.
- “Geldiği Yer Esas ve Karar Numarasından” kısmını seçtiyseniz “Geldiği Bölge/Birim” ve “Mahkemesi” kısımlarından seçim yapıp ilgili alanlara Esas No. ve Karar No. bilgilerini yazın. Danıştay dosya durumu sorgulama işleminiz tamamlanmış olacaktır.
Yerel mahkeme bilgileri ile Danıştay dosya sorgulama işlemi yapılıp yapılamayacağı vatandaşlar tarafından sık sık sorulur. Yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtay dava dosyaları sorgulansa da Danıştay için geçerli olan sorgulamalar “Geldiği Yer Esas ve Karar Numarası” ve “Esas Numarası” ile yapılabilir.
Bunların yanı sıra, telefon ile Danıştay dosya sorgulama işlemi yapılıp yapılamayacağı da merak edilen bir konudur. Vatandaşlar Danıştay dosya sorgulama işlemleri için ilgili daireyi arayarak dosya numarasını yetkili kişiye iletebilirler. Ancak UYAP Vatandaş Portalı daha kolay bir hizmet sunar.
UYAP Vatandaş Portalı üzerinden dosya sorgulama işlemi yaparak dava dosyalarınızın belli başlı safahat bilgilerini yani dava konusu, dava değeri, dava tarafları, dava aşamasını, duruşma günlerini, dosyanın temyiz aşamasının ne durumda olduğu gibi pek çok konuyu kolayca öğrenebilirsiniz.
UYAP Vatandaş Portalı internet sitesine ulaşmak için TIKLAYINIZ!
e-Devlet ile Danıştay Dava Dosyası Sorgulama
Yukarıda da bahsedildiği üzere UYAP Vatandaş Portalı e-Devlet kapısı ile entegre şekilde çalışan bir sistemdir.
- Bu nedenle portala aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak doğrudan e-Devlet üzerinden de giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme e-Devlet şifreniz, mobil imza, e-imza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden size uygun olan herhangi biri ile giriş yaptıktan sonra “Uygulamaya Git” butonuna basın.
- Vatandaş Portalı açıldıktan sonra yukarıda bahsedilen adımları takip ederek Danıştay dava dosyası sorgulama işlemlerini tamamlayın.
e-Devlet üzerinden UYAP Vatandaş Portalına giriş yapmak için TIKLAYINIZ!
Danıştay Dava Dosyası Sorgulama Sistemi Neden Çalışmıyor?
Muhtemelen eski bir siteyi ve yöntemi kullanmaya çalıştığınız için sisteme ulaşamıyorsunuz. Yukarıdaki bağlantıları kullanarak kolayca sisteme girebilirsiniz.
UYAP Vatandaş Girişi Nasıl Yapılır? 2024 Dava ve Dosya Sorgulama
Danıştay Karar Sorgulama
Hukukta karar verme aşamalarında yasaların olduğu kadar içtihatların yani emsal kararların da önemi vardır. İçtihat, yasanın hüküm belirtmediği bir konuda karar verirken daha önceki bir mahkeme kararının esas alınması anlamına gelir. Başka bir deyişle, anlaşmazlığı çözerken üst mahkemelerin benzer olaylar hakkında verdiği kararlarla ortaya çıkan ve anlaşmazlığı bitiren kararlardır. Bu kararların özellikle tartışmalı davaların sonuçlanması için önemi büyüktür.
Danıştay da bir üst mahkeme olduğu için Danıştay kararları sorgulama işlemi yaparak davanıza benzer konularda ne gibi kararlar verildiğini görebilirsiniz. Bu sayede dava hakkında daha net bir görüş sahibi olursunuz ve süreçte bu kararlar kullanılabilir. Bu kararların geçerli olamayacağı hukuki konular da söz konusu olabilir, bu konularda hukuki danışmanlardan ya da avukatlardan yardım almanız önerilir.
Danıştay kararları 1937’den itibaren dergiler aracılığı ile yayınlanır. Danıştay kararları, 2003 yılından itibaren yılda üç kez çıkan Danıştay Kararlar Dergisi’nde yayınlanmaya başlamıştır. Yazının sonunda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak Danıştay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden bu derginin sayılarını inceleyebilirsiniz.
Danıştay kararı sorgulama için bir diğer yol da tabii ki UYAP’tır. UYAP Bilgi Bankası’ndaki 20 bin 783 kaynağı kullanarak Danıştay kararı sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Danıştay kararı sorgulama için şu adımları izlemelisiniz:
- Aşağıda göreceğiniz bağlantıya tıklayarak UYAP Bilgi Bankası’nın internet sitesine girin.
- Anahtar kelime ve güvenlik kodunu girerek arama yapabilirsiniz. Anahtar kelime ile arama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız sağ taraftaki “Yardım” butonuna basın.
danıştay karar sorgulama
- Sol tarafta bulunan “Detaylı Arama” kısmını kullanarak daha spesifik ve daha kesin sonuç veren bir emsal karar bulabilirsiniz.
Danıştay kararlarını yayınlayan dergilere ulaşmak için TIKLAYINIZ!
UYAP Bilgi Bankası üzerinden Danıştay kararı sorgulama işlemi için TIKLAYINIZ!
Danıştay Karar Düzeltme Süreci
Danıştay bir üst mahkeme olduğu için kendi kapsamı altındaki alt mahkemelerin verdiği kararları düzeltme yetkisine sahiptir. Danıştay karar düzeltme prosedürü ise 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Kararın Bozulması” başlıklı 49’uncu maddesinde belirtilmiştir.
Buna göre, temyiz incelemesi sonucunda Danıştay’ın izlediği yol şudur:
- Görev ve yetki dışında bir işe bakılması, hukuka aykırı karar verilmesi, usul hükümlerine uyulmaması nedenleri ile incelenen karar bozulur.
- Temyiz incelemesi bittiğinde söz konusu karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi olanaklıysa karar düzeltilerek Danıştay tarafından onanır.
- Karar bozulduktan sonra Danıştay dava dosyasını kararı veren mahkemeye gönderir. Mahkeme, söz konusu dosyayı öncelikli olarak inceler ve varsa gerekli tahkik işlemlerini tamamlar, yeniden karar verir.
- Mahkeme, Danıştay karar düzeltme işlemini uygun bulmayarak eski kararında ısrar edebilir. Israr kararı tekrar temyize gittiğinde, dava konusuna göre Danıştay İdari ya da Vergi Dava Daireleri Genel Kurulunca incelenir. Danıştay’ın dava dairesinin kararı uygun görülürse mahkemenin kararı bozulur, tersi durumda onanır. Danıştay İdari ve Vergi Dava Daireleri Genel Kurulları kararlarına uymak mecburidir.
- Karar kısmen onanabilir ya da bozulabilir, kesinleşen kısım Danıştay kararında belirtilir. Mahkeme kararlarının bozulması yürütmeyi kendiliğinden durdurur.
Temyize giden vatandaşlar, yukarıda bahsedilen adımları takip ederek Danıştay dosya sorgulama temyiz durumunu da görüntüleyebilir.
Danıştay Dosya Karar Aşamasında Ne Demek?
Danıştay’ın inceleme sürecini tamamladığını ve karar verme sürecine girdiğini gösterir. Bu artık son aşamadır ancak “Danıştay’a giden dosya ne kadar sürede sonuçlanır” sorusunun kesin bir cevabı bulunmaz, her durum için süre değişebilir.
Danıştay Dosya Devredildi Ne Demek?
Danıştay Başkanlık Kurulu’nun kararına göre dava daireleri arasındaki iş bölümü yeniden şekillendirildi. Bu bağlamda bazı dosyaların dairesi değiştirilerek dosya ilgili daireye devredildi (karar düzeltme hariç). Bu ibareyle karşılaşıyorsanız dosyanız başka bir daireye devredilmiş demektir.
Danıştay Esastan Havale Edildi Ne Demek?
Dosyanın savcının ön inceleme aşamasından geçerek tetkik hakimine gittiğini belirtir.
Müebbet Nedir? 2024 Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?
Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı Ne Demek? 2024 Takipsizlik Kararı Ne Kadar Sürer?
İcra Dosyası Sorgulama Nasıl Yapılır? 2024 e-Devlet İcra Takibi
Danıştay Başkanı Kimdir?
Zeki Yiğit.
Adalet Bakanı Kimdir?
Bekir Bozdağ.
Merhaba
Danıştaydaki dosyamda karar aşamasında (dosyanız dilekçelerin karşılıklı tebliği veya cevap gelmesi için beklemektedir) yazıyor. Bu ne anlama gelmektedir?