Engelli Raporu Yenileme 2024 Süresiz Engelli Raporu Yenilenir mi?
Engelli Raporu Yenileme – Süresiz Engelli Raporu Yenilenir mi? Ülkemizde büyük bir kesimi oluşturan engelli bireyler için devletin sağladığı pek çok imkan bulunmaktadır. Günlük hayatın getirdiği zorlukların yanında bir de engellilik durumunun getirdiği zorluklar vardır. Bu nedenle engelli bireylere kolaylık sağlamak insanlık görevinin yanın da aslında sosyal devlet olmanın da gereğidir.
Engelliler için önem arz eden resmi bir evrak olan engelli raporu, devletin sağlamış olduğu pek çok haktan yararlanmak için önemlidir. Bu rapor sayesinde hem haklarınızı daha kolay kullanabilir hem de raporu yenileyerek güncellenen haklardan da kolayca faydalanabilirsiniz. Peki engelli raporu yenileme nasıl olur, birlikte bakalım…
Engelli Aracını Kimler Kullanabilir? 2024
Engelli Raporu Yenileme
Engelli bireyler için son derece önem arz eden engelli raporu, güncel halini koruması gereken bir resmi evraktır. Peki engelli raporu neden yenilenmelidir? İşte sebepleri;
- 20/02/2019 tarihinde Resmi Gazete ye yayımlanan yürürlükteki maddeye göre eski engelli raporların yenilenme şartı getirilmiştir.
- Engelli raporun yeni mevzuata uygun olması şarttır.
- Eski raporları yeniletmek şartıyla sahip oldukları haklarını kullanabileceklerdir.
- Engellilik durumu ağırlaşan kimselerde sağlık raporlarını yeniletmelidir.
- Engellilik durumunun geriletilmesi sebebiyle başarılı tedavi sonrasında rapor yeniletilir.
Engelli Sağlık Raporu Yeniletme Neden Gereklidir?
Engelli bireyler, yeni yürürlüğe giren engelli raporunun mevzuatına göre haklarından faydalanabileceklerdir. Engelli sağlık raporunun yeniletilmesiyle eğitim, sosyal destek ve istihdam alanlarında engelli bireyler, güncellenen haklarını kullanabileceklerdir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli sağlık kurulu raporu için engelli bireylerin %40 üzerinde engel oranı olmalıdır. Yeni yürürlük kararına göre engelli bireyler, engelli sağlık raporunu yeniletmelidir. Rapor yeniletme işlemi sonrasında engel oranı düşükse yeni rapor verilmemektedir. Yeni rapor verilme durumu ortadan kalkmış olur.
Engelli bireyler için, engelli sağlık kurulu raporunu yeniletme işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir;
- Engelli sağlık kurulu rapor yeniletme işlemi, sağlık kurulunun toplandığı bir günde gerçekleşir.
- Engelli birey, eski raporunu alma işleminde olduğu gibi tekrardan farklı branşlardan sorumlu uzman doktorlar tarafından muayene edilir.
- Muayene sonucuna göre heyet kararınca rapor oranı belirlenir.
Engelli sağlık raporu almak isteyen bireyler, hangi hastaneden, hangi günde müracaat etmeleri gerektiğini hastanenin danışman servisinden öğrenebilir. Hastaneye hangi günlerde gidilmesini öğrenmek, sağlık kurulunun toplandığı güne denk gelmek son derece önem arz etmektedir. Çünkü sağlık kurulu belirli günlerde toplanmaktadır.
Vakitleri denk getirmeniz, sizin için zaman kaybını önlemektedir. Danışma tarafından edinilen bilgiye göre, birey uzman doktorlar tarafından muayene olur. Muayene sonrasında kurul kararıyla rapor bireye teslim edilir.
İlk defa rapor almak isteyen engelli bireyler için işlemler 2-3 gün sürebilmektedir. Ancak ilk defa rapor yeniletme işlemleri ise daha kısa sürmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Rapor Yenileme İçin Nereye Başvurulur?
Engelli sağlık raporunu yeniletme şartı getirildikten sonra merak edilen sorulardan biri de nereye başvurulacağıdır. Engelli sağlık raporu yeniletme başvurusunda bulunacak kişiler, bulundukları şehirde yer alan İl Sağlık Müdürlüklerine başvurabilirler. İl Sağlık Müdürlüklerine gidilerek başvuru işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir.
Engelli Sağlık Raporu Yeniletme İşleminde Ücret İstenir mi?
Engelli sağlık kurulu raporu yenileme işlemi devlet tarafından yapılır. Devletin, engelli bireylere verdiği sağlık raporu ücretsiz bir hizmettir. Engelli bireylerin haklarını devam ettirebilmeleri için, engelli sağlık raporlarını yeniletmeleri önemlidir.
Engelli sağlık raporu süresi dolan kişilerin, yeni rapor almaları zorunludur. Engelli bireyler eğer haklarından faydalanmaya devam edebilmek istiyorlarsa rapor güncelliğini korumalıdır.
Engelli Vergi İndirimi Nasıl Sorgulanır? 2024 Engelli Vergi İndirimi Hesaplama
Engelli Sağlık Kurulu Yenileme Şartları Nelerdir?
Engelli sağlık raporunu yeniletme şartları bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:
Engelli raporu yeniletme başvurusunda bulunacak kişinin, süresi dolmuş engelli raporu yanında olmalıdır. Çünkü süresi dolmuş engelli raporu hastaneye teslim edilecektir.
Engelli raporu yeniletme işleminde, Engel oranı %40 ve üzeri olması gerekir. Engel oranı %40’ın altına düşen bireyler engelli raporu alamamaktadır.
Rapor yeniletecek kişi, tüm branşlardan uzman doktorlarca muayene edilmelidir. Muayene değerlendirmeleri eksik olduğu takdirde, engelli rapor yenileme işlemi gerçekleşmemektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Geçerlilik Süresi
Engelli bireylere verilen 2 çeşit engelli raporu vardır. Biri süreli engelli raporu biri de süresiz engelli raporudur. Bu yüzden heyet tarafından kararlaştırılan, engelli raporu geçerlilik durumu bireyin engel durumuna göre verilmektedir. Geçerli süre ile kişiye verilen engelli raporu, 2 veya 5 yıl içinde yeniletilmelidir.
Süresiz Engelli Raporu Yenilenir mi?
Süresiz engelli raporları aslında ömürlük verilen raporlardır. Ancak yine de bazı durumlarda süresiz engelli raporunun da yeniletilmesi istenmektedir. Kişinin sağlık durumunda yaşanacak gelişmelere göre bu rapor da yeniletilebilmektedir.
Engelli sağlık kurulu raporu yeniletme işleminde kişi kaç doktor tarafından muayene edilmektedir?
Engelli sağlık kurulu raporunun geçerliliği dolmuşsa, yeniden güncellemelidir. 8 farklı bölüm doktoru tarafından kişi, muayene edilmektedir. Hastane danışmanlığından da alınan bilgi doğrultusunda, kurul toplantı günü öğrenilir.
Engelli sağlık raporu alacak birey, kurulun toplanacağı gün hastaneye erken gelmelidir. Kişinin 8 branş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Eski raporun geçerliliğine bakıp muayene ihmali yapılmamaktadır. Yeni rapora verilecek engel oranı, sağlıklı karar verebilmek adına farklı branşlarda muayene şartını gerekmektedir.
Engelli Rapor Hesaplama 2024 Balthazard Hesaplama ve Yeni Engelli Rapor Oranları
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilerken Nelere Dikkat Edelim?
Engelli raporu yeniletme işleminde dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
Kurul kararına göre verilen kurul raporunun en az 2 tane kopyasını hastaneden çoğaltmasını isteyiniz. Kopyası genelde eğitim alan çocukların, rehabilitasyon merkezinde kayıt oluşmasında sorun olmaması için önemlidir.
Hastaneden çıkarılan kopya kurul raporunda, gerçek olduğuna dair ‘Aslı Gibidir’ ibaresi bulunmalıdır. Aksi durumda rapor, sahte anlamına gelir. Yani yasal olarak geçerliliği bulunmaz. Aslı Gibidir ibaresi yer almama durumunda bir başka yapabileceğiniz noter tarafından onaylanma şartı istenilir. Noter şartlı imzalanabilmesi için de para ödemeniz gerekmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Sağladığı Faydalar
Engelli sağlık kurulu raporu olan bireylerin faydalanacağı özel hakları vardır. Bu haklar şu şekildedir:
- Şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz, şehirlerarası seyahatte bulunacak bireyler içinse indirimli fiyatlardan faydalanabilme hakkı vardır.
- Vergi indirimlerinden faydalanabilirler.
- Sınav ve okullarda engelli bireylere öncelik tanınır.
- Araç alımında bulunmak isteyen engelli bireylere özel ÖTV indirimi uygulanır.
- GSM operatörleri tarafından engelli bireylere özel paketler sunmaktadırlar.
- Özel araç yerleştirme, özel park alanı ve ücretsiz otopark kullanabilme hakları da bulunmaktadır.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Sorgulama
Kişi, e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaparak engelli sağlık kurulu raporuna ulaşabilir. e-Devlet kapısında T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak giriş yapınız. Giriş yapılması ardından alt kısımda yer alan hizmetler kısmına tıklayınız. Sağlık hizmetleri açıldıktan sonra sorgulama işlemlerine geçiniz. Sorgulama seçenekleri arasında yer alan sağlık kurulu raporu sorgulama yer almaktadır. Sorgulama işlemi bu şekilde yapılmaktadır.
Engelli sağlık kurulu rapor yenilenme şartı kimler için geçerlidir?
Mevzuat değişikliğine göre 18 yaş ve üzeri olan engelli bireyler, belirli tarihlerde gün alıp engelli sağlık raporunu yeniletmeleri önemlidir. Engelli raporu yenileten bireyler, haklarından faydalanabilmeye devam edebilirler.
Engelli sağlık kurulu rapor yenilenme şartı kimler için geçerli değildir?
Engelli raporu yenileme şartı 18 yaş altı kişiler için zorunlu kılınmamıştır. Mevzuat değişikliği sonucu engelli rapor yenileme şartı sadece yetişkin kişiler için geçerlidir. Ancak 18 yaşını dolduran birey engelli raporunu yeniletmelidir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yeniletme Hangi Hastanelerde Yapılır?
Engelli sağlık kurulu raporu yeniletmek isteyen bireyler eski raporlarını da alarak hastaneye başvurmalıdırlar. Bu hastaneler şu şekildedir. Raporun yeniletme işlemini yapan hastaneler şu şekildedir:
- Tam teşekküllü devlet hastaneleri
- Engelli sağlık kurulu raporu veren bazı özel hastaneler
- Eğitim ve araştırma hastanelerinde engelli raporlarını yeniletebileceklerdir.
Süreli engelli raporu olan kişiler rapor süresi dolmadan yeniletebilirler mi?
Engelli raporunda süreli yazan kişiler için engellilik durumunu belirleyen süreler içinde geçerlilik sağlamaktadır. Geçerli olduğu belirtilen süre öncesinde rapor yenilemek isteyen bireyler, yeni engelli rapor isteminde bulunabilirler.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım 2024
Evde Bakım Maaşı Neden Yatmadı? 2024 Ne Zaman Yatar?