2024 Kırmızı Işık Geçme Cezası Ne Kadar? e-Devlete Ne Zaman Düşer?

Kırmızı Işık Geçme Cezası Ne Kadar? e-Devlete Ne Zaman Düşer? Araç cezaları ne kadar oldu gelin birlikte bakalım. Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Kaç Günde Gelir? Kırmızı Işıkta Geçme Cezası Ne Kadardır? Kırmızı Işık Cezası Nasıl Ödenir gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Trafikte meydana gelebilecek can ve mal kaybını önlemek adına devlet tarafından alınan birtakım tedbirlerden bir tanesi de trafik lambası uygulamasıdır. Trafik lambası üzerinde yanan kırmızı ışık; bekle, sarı ışık; hazır ol, yeşil ışık; devam et komutunu ifade eder. Yeşil ışık yanmadan hareket eden araçların sürücülerine kanunlar doğrultusunda cezai işlemler uygulanır. Işık ihlali konusu sadece araç sürücüleri için değil yayalar için de geçerlidir ve yayalar için de ihlalin karşılığı cezai işlemdir.
2024 Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar? Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?
Kırmızı Işıkta Geçme Nasıl Tespit Edilir?
Gelişen teknolojiyle birlikte trafik kurallarının uygulanabilirliği daha kolay hale gelmiştir. Günümüz teknolojisinin birer getirisi olan kamera ile tespit, plaka tanıma gibi sistemler sayesinde ihlallerin tespiti daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapılıyor. Kırmızı ışıkta geçtim ceza gelir mi? Kırmızı ışık kuralını ihlal ettiği tespit edilen sürücü ya da yayalar kanunların belirttiği ölçüde cezaya tabi tutulur ve ceza tutanağı ikamet edilen adrese gönderilir.
Bazı durumlarda trafik denetlemesi yapan trafik birimlerince kırmızı ışık ihlali yapıldığı fark edilerek ceza işlemleri uygulanır. Ek olarak yapılan ihlalin diğer vatandaşlar tarafından fark edilerek ilgili birimlere şikayet edilmesi halinde ihlalin yapıldığı somut kanıtlarla desteklenirse de gerekli cezalar uygulanır. Trafik birimlerinin kırmızı ışık ihlallerinin tespiti için en çok kullandıkları teknolojik yöntemler ise şunlardır:
Görüntüleme Sistemi
Eş zamanlı olarak elde edilen görsel bilgilerin delil niteliğinde saklanmasını, izlenmesini ve otomatik olarak veya izleme neticesinde tespit edilen ihlallerin gerekli kayıt ve işlemlerinin yapılmasını sağlayan donanım ve yazılımlardır. Sistem, altyapısında bulunan Kırmızı Işık ve Hız İhlal Tespit Sistemi ile kırmızı ışık ihlali yapan araçların tespit edilmesine ve sonrasında Trafik Ceza Kanunu ilgili maddelerince ilgili araçların plakalarına cezai işlemlerin uygulanmasına kolaylık sağlar.
Çağrı Yönetim Sistemi
Çeşitli kaynaklardan (telefon, müracaat, mail vb.) gelen bilgiler ışığında güvenlik kuvvetlerinin olay yerine sevk ve idaresini düzenleyen, süreç dahilinde personelin ve uygulamayı kullanan diğer kurum kullanıcılarının birbirleri ile etkileşimini sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemi ile desteklenmiş bilişim sistemidir.
Mobil Uygulamalar
Görevli polis ekiplerin il genelindeki konum bilgilerinin dijital harita üzerinden izlenmesini sağlayan araç takip sistemidir. Sistem sayesinde trafik ekiplerine verilmiş olan tablet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü veri bankasındaki bilgilere yaklaşık 10 saniye içerisinde ulaşılarak yapılan sorgu neticesinde ekipler tarafından arama kaydı olan şahıs ve araçların tespiti yapılarak yakalanması sağlanır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Nedir?
Kırmızı Işık İhlaline Ceza Uygulanmayan Durumlar
- Kırmızı ışığın yanmasına rağmen trafik polisinin komutuyla kırmızı ışıkta geçen araçların sürücülerine ceza uygulanmaz. Bu gibi durumlarda polis ekipleri acil durumlar hakkında MOBESE merkezini bilgilendirir. MOBESE yetkilileri görüntüleri izleyerek sürücülere ya da yayalara ceza uygulamaz.
- Ambulans ya da itfaiye araçlarına yol vermek adına kırmızı ışık ihlali yapılması durumunda herhangi bir ceza uygulanmaz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum ambulans ya da itfaiye araçlarının tepe lambalarının yanıyor ve sirenlerinin açık olmasıdır.
Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Kaç Günde Gelir?
Kırmızı ışık ihlalinden sonra, ilgili ceza 7 ile 10 iş günü arasında ikamet edilen adrese posta yoluyla gelmiş olur. Ayrıca online sorgulama yapılarak ihlali takip eden 2 iş günü içerisinde cezayla ilgili bilgi edinilebilir.
Kırmızı Işık Geçme Cezası Ne Kadar? e-Devlete Ne Zaman Düşer?
Kırmızı ışık kuralına uymayan sürücülere Trafik Ceza Kanunun 47/1-b maddesi uyarınca 951 TL para cezası uygulanır. Ayrıca, ceza trafik polisi tarafından kesilirse sürücünün ehliyetine 20 ceza puanı işlenir. Kırmızı ışık ihlali yapan yayalara ise 70 TL para cezası uygulanır. Cezaların 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirim, geç ödenmesi durumunda ise %5 gecikme faizi uygulanır. Buna ek olarak sürücü belgesinin geçici olarak alınması, bir ya da birden fazla ihlal tekrarının devamı sonunda sürücü belgesinin iptali gibi durumlar söz konusu olabilir.
Kırmızı Işık Geçme Cezası Ne Kadar
Trafik Ceza Kanunu 2018 rehberine ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Kırmızı Işık Cezası Sorgulama
Bütün trafik cezalarında olduğu gibi kırmızı ışık ihlal cezası da kayıtlı ikamet adresine posta yoluyla gelir. Herhangi bir sebepten ötürü ceza tutanağının adrese ulaşmaması durumunda aşağıdaki kanallardan online olarak sorgulama işlemleri yapılabilir.
Vergi dairesi aracılığıyla sorgulamak için TIKLAYINIZ!
e-Devlet aracılığıyla sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Trafik Genel Müdürlüğü aracılığıyla sorgulamak için TIKLAYINIZ!
Kırmızı Işık Cezası Nasıl Ödenir?
Kırmızı Işık Cezası Nakit Ödeme
Aşağıdaki ödeme kanalları üzerinden kırmızı ışık ihlali yapan sürücü ya da yayalar nakit olarak ödeme yapabilir;
- PTT
- Vergi daireleri
- Anlaşmalı bankalar
Gelir İdaresi anlaşmalı bankalar listesi için TIKLAYINIZ!
Kırmızı Işık Cezası Online Ödeme
Kırmızı ışık ihlalinden ötürü ceza alan sürücü ya da yayalar cezalarını Gelir İdaresinin resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı ile online olarak ödeyebilirler. Kullanılan kredi kartına ve banka anlaşmasına göre cezayı taksitlendirme imkanı vardır.
Gelir İdaresi kırmızı ışık online ceza ödeme sayfası için TIKLAYINIZ!
Kırmızı Işıkta Geçme Cezasına İtiraz Yapılır mı?
Kırmızı ışık ihlalinden doğan cezalara itiraz hakkı vardır. İtirazlar için suçsuzluktan kesin olarak emin olunmalı ve suçsuzluğu kanıtlayacak deliller ya da geçerli sebepler bulunmamalı.
Kırmızı Işıkta Geçme Cezası İtirazı Nereye Yapılır?
Kırmızı ışık ihlali yapıldıktan sonra ilgili ceza kişinin kayıtlı ikamet adresine posta yoluyla gönderilir. Adreste bulunulmaması durumunda bağlı bulunulan muhtarlığa ceza tutanağı bırakılır. Bu tarihten itibaren ceza tebliğ alınmış sayılır ve itiraz süresi başlar. Ayrıca, itirazları en aza indirmek ve vatandaşların haksızlığa uğramaması adına cezalar ile birlikte ihlalin yapıldığı anı gösteren fotoğraf bilgisi de adrese gönderilir.
Buna rağmen bir itiraz söz konusu ise 15 gün içerisinde bulunulan bölgede varsa Trafik Mahkemesine yoksa Sulh Ceza Mahkemelerine, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte itiraz yapılabilir. Ek olarak ikamet edilen adresin değişmesi durumunda değişikliğin Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Aksi durumda trafik cezaları Nüfus Müdürlüğüne kayıtlı adrese gönderilir ve kişinin o adreste ikamet ettiği kabul edilir.
Kırmızı Işıkta Geçme Cezası İtirazı İçin Gerekli Belgeler
- Dava dilekçesi
- Trafik cezası karar tutanağının fotokopisi
- Trafik cezası karar tutanağının tebligatının fotokopisi
- Ruhsat fotokopisi
- Kimlik ve ehliyet fotokopisi
Araç Ceza Borcu Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nereden Yapılır?
Alkollü Araç Kullanma Cezası İlk Yakalanma Kaç TL?
4.064 TL.
Alkollü Araç Kullanma Cezası İkinci Yakalanma Kaç TL?
5.096 TL.