Meslekler ve Maaşlar

Nikah Memuru Nasıl Olunur? 2024 Maaşları Ne Kadar Oldu?

Nikah Memuru Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar Oldu? Evlendirme Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru Başvurusu, Nikah Memurları Ne Kadar Maaş Alır? Nikah Memuru KPSS Puanı ve daha fazlası yazımızda...

Nikah Memuru Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar Oldu? Son zamanlarda merak edilen konulardan biri de Nikah memuru olma şartları… Nikah Memuru Olabilmenin Şartları Nelerdir? Nikah Memurları Ne Kadar Maaş Alır? Nikah Memurunun Görevleri nelerdir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Nikah memuru başvurusu nasıl yapılır ve görevleri nelerdir gibi soruların cevabı yazımızda… Nikah; kadın ve erkeğin belirli şartlar altında, şahitler huzurunda yaptıkları söz akdidir. Bir nikahın gerçekleşebilmesi için gelin, damat, şahitler (en az iki kişi) ve nikah memuruna ihtiyaç vardır. Medeni Kanun’un kabulünden sonra evlenmek isteyenlerin bu isteğini yerine gerçekleştirmekle görevli nikah memurluğu mesleği ortaya çıkmıştır. Daha önceden belirlenmiş olan bir tarihte eşler arasındaki birlikte yaşama isteği nikah memuru tarafından resmiyete kavuşturulur ve her iki taraf da kanunen bazı hak ve sorumluluklar edinmiş olur.

Evlendirme Memuru Nasıl Olunur?

Nikah memurları görev yetkisini belediye başkanlarından alırlar. Belediye başkanının kendilerine verdikleri yetkiyle, başkanı temsilen nikah kıyarlar. Nikah memuru olabilmek için;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az meslek yüksek okulu mezunu olmak,
  • KPSS’den geçerli bir not alarak belediye bünyesinde bir işte çalışıyor olmak,
  • Belediye başkanından yetki almış olmak gerekiyor.

Yukarıdaki nikah memuru olma şartlarını taşıyan herkesin nikah memuru olabilme şansı vardır. Bunun şartların yanı sıra kılık-kıyafeti düzgün, hoşgörülü, iletişimi kuvvetli kişiler tercih edilir. Genellikle belediyelerin yazı işleri müdürleri bu iş için uygun görülür ve görevlendirilir. Yazı işleri müdürünün uygun olmadığı durumlarda ise herhangi bir görevdeki belediye çalışanına bu yetki verilebilir. Belediye başkanı tarafından görevlendirilen personel ilk olarak çeşitli kurs ve seminerlere katılarak nikah konusunda bilgi sahibi olur. Seminerleri başarıyla tamamlayan kişi nikah kıyma vazifesini almaya hazırdır.

Köylerde durum şehirlere göre daha farklıdır. Belediye başkanının yeterli nüfuza sahip olmadığı ya da ilçeden uzakta kalan köylerde nikah kıyma yetkisi muhtarlara aittir. Muhtarın kıydığı nikahın teknik olarak belediye başkanı ya da görevlisinin kıydığı nikahtan bir farkı yoktur.

Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte gelin ve damadın rızası olduğu takdirde taşradaki ya da merkezdeki din görevlileri de nikah kıyma yetkisine sahip olmuştur. Toplum nezdinde farklı yaklaşımlarla değerlendirilen bu duruma talep beklenenden fazladır.

nikah memuru nasıl olunur? maaşları ne kadar oldu?
nikah memuru nasıl olunur? maaşları ne kadar oldu?

Nikah Memuru Başvurusu

Devletin özel olarak “nikah memuru” kadrosu bulunmamaktadır. Diğer kamu çalışanları gibi KPSS’ye girip belirli bir puan aldıktan sonra tercih edilebilen bir meslek değildir. ÖSYM‘nin düzenlediği KPSS’ye girip devlet memuru olduktan sonra belediye başkanından yetki alınmasıyla nikah memurluğu görevi icra edilebilir.

Seçili kişilerin yetkilendirildiği bu görev için yetki sahibi olabilmek çok da kolay değildir. Nikah memurunun görevleri evliliğe karar verilen andan nikah kıyıldığı güne, hatta nikah kıyıldıktan sonra bile devam eder.

Nikah Memurunun Görevleri

  • Evlenmek için müracaat eden çiftlerin başvurularını kabul etmek
  • Evlilik dosyalarını önceden hazırlamak
  • Çiftlerin belirlemiş olduğu nikah törenine katılıp nikahlarını kıymak
  • Önceden hazırlamış olduğu aile cüzdanını nikah töreninin ardından çiftlere teslim etmek
  • Nikahın kıyıldığına dair resmi belgeleri nüfus müdürlüğüne teslim edip kütüğe kaydedilmesini sağlamak
  • Evlenmek için kendisine başvuran çiftlerin evliliğinde herhangi bir engel olup olmadığını kontrol etmek

Nikah Memuru Nasıl Giyinir?

Nikah memurları topluluk önüne çıktıkları için daima temiz ve şık giyinmelidir. Genellikle erkek nikah memurları takım elbise ve onun üzerine belediyenin tahsis ettiği nikah memuru cübbesi giyerler.

Kadın nikah memurları ise sade kıyafetleri tercih ederler ve üzerine cübbelerini giyerler.

Nikah Memurunun Çalışma Saatleri

Nikah memurları diğer memurlar gibi haftalık 40 saatlik çalışma süresine tabidir. Yıllık izinleri, tatil günleri, çalışma saatleri diğer memurlara göre herhangi bir farklılık göstermez. Nikah memuru gerekli olduğunda hafta sonları ve resmi tatillerde de nikah kıyabilir ve hafta sonları ve ve resmi tatillerde kıydığı nikah için ekstra ücret alır.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Nikah Memurları Ne Kadar Maaş Alır?

Nikah memurları kamuda çalışan diğer personellerle aynı maaşı alır ancak özel günlerde kıydıkları nikahlarla ekstra gelir elde etme şansları vardır. Nikah memurlarının aldıkları net maaş 23.500 TL civarındadır. Diğer memurların sahip oldukları tüm özlük haklarına sahiptir ve işten çıkartılması için yüz kızartıcı bir suç işlemesi ya da görevi kötüye kullandığının tespit edilmesi gerekir.

Nikah Memuru Olmak İçin En Az Ne Mezunu Olmak Gerekir?

Meslek yüksekokulundan mezun olmak gereklidir.

Nikah Memuru Hafta Sonları Çalışır mı?

Evet.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu