Trafik

Taşıt Pulu Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? 2024 MTV Hesaplama

Taşıt Pulu Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? MTV Hesaplama, Taşıt Pulu Nedir? Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereden Ödenir? MTV Borç Sorgulama, e-Devletten MTV Ödeme ve daha fazlası yazımızda...

Taşıt Pulu Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır? MTV Hesaplama; Ülkemizde ödenmesi zorunlu olan vergi türlerinden biri de motorlu taşıtlar vergisidir. Motorlu araç sahipleri her yıl, Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kez Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemekle yükümlüdür. Sivil havacılık uçakları, helikopterler ve zirai ilaçlama yapan hava araçları da dahil olmak üzere tüm motorlu taşıtlar bu vergiye tabidir.

Vergi yükümlülüğü araçların trafik sicil kaydına (hava taşıtları için kayıtlar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline) işlenmesiyle başlar, sicil kayıtları silininceye yani araçlar trafikten çekilinceye kadar devam eder. Sicil kaydı yılın ilk altı ayı içinde silinen araçlar yılın 2. 6 aylık vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren MTV ödemezler.

Her taşıtın MTV’si birbirinden farklıdır. Hangi aracın ne kadar vergi ödemesi gerektiği, aracın birtakım özellikleri dikkate alınarak yapılan hesaplamayla belirlenir.

Tramer Anlaşmalı Tutanak Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

MTV Hesaplama

Motorlu taşıtlar vergisi önceden araçların yaşı, motor hacmi, aracın toplam ağırlığı, oturma kapasitesi gibi kıstaslar çerçevesinde hesaplanıyordu. Artık bu ölçütlere aracın yaşı ve kasko değeri de eklendi.

  • Binek araçlar ve motosikletler için kıstas, motor silindir hacmi ve aracın yaşıdır.
  • Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, panelvan gibi diğer tüm kara taşıtları için (binek araç ve motosikletler dışında kalan) aracın yaşına, ağırlığına, motor silindir hacmine ve oturma kapasitesine göre hesaplanan değerlerde MTV ödenir.
  • Türkkuşu ve Türk Hava Kurumuna ait uçaklar dışında kalan uçak ve helikopterler ise, araçların yaşına ve azami kalkış ağırlığına göre vergilendirilirler.

Trafik tescili yapan araçların ise kasko bedelleri de MTV hesaplamasında kullanılmaya başlandı. Bu yeni düzenleme ile, bundan böyle yeni araç satın alanlar geçen yıllara kıyasla yaklaşık 2 kat daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklar.

Taşıt Pulu Nedir?

Taşıt pulu halk arasında Motorlu Taşıtlar Vergisi ile aynı anlamda kullanılan bir tanımlama. Eskiden MTV ödemesi yapan araç sahiplerine, Maliye Ve Gümrük Bakanlığı tarafından bastırılan küçük birer etiket verilirdi. Araçların ön camına yapıştırılan bu etiketler, aracın vergisinin ödendiğinin ispatı kabul edilirdi. Yaklaşık 15 yıl kadar önce bu uygulama kaldırıldı ama hala MTV’yi anlatırken “taşıt pulu” şeklinde ifade ediyoruz.

Taşıt pulu alabilmek yani MTV ödemek için banka şubelerinde oluşan uzun kuyruklar ve pulların aracın ön camına yapıştırılması mecburiyeti, o yıllarda araç sahipleri için oldukça sıkıntılı işliyordu. Bugün artık trafik tescil işlemlerinden, vergi levhası sorgulama işlemlerine kadar pek çok şeyi internet ve bilgisayar teknolojilerini kullanarak yapabiliyoruz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nereden Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisini ödemenin çeşitli yolları var.

  • Aracın trafik siciline kayıtlı bulunduğu il veya ilçelerdeki vergi dairelerine,
  • Anlaşmalı bankaların şubelerine,
  • İnternet bankacılığını kullanarak,
  • E-Devlet kapısından,
  • Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnternet Vergi Dairesi üzerinden aracınızın MTV’sini ödeyebilirsiniz.

Aracınızın vergi borcu varsa;

Önce Maliye Bakanlığından bir uyarı mektubu alırsınız. Mektupta belirtilen sürelerde vergi borcunuzu ödemezseniz bankalardaki mevduat hesaplarınıza haciz konur. Maliye Bakanlığı alacağını bu şekilde de tahsil edemezse, hakkınızda icra takibi başlatılır. Vergisi ödenmemiş araçların muayene işlemleri yapılmaz. Kısacası, MTV er ya da geç mutlaka ödemek zorunda olduğunuz bir vergidir ve ödemeyi geciktirmek sizi daha büyük kayıplara uğratır. Yakın zamanda 2. el araç satın aldıysanız, aracınızı muayeneye götürmeden önce vergi borcu olup olmadığını kontrol etmeniz yerinde bir davranış olur.

taşıt pulu sorgulama i̇şlemi nereden yapılır? mtv hesaplama
taşıt pulu sorgulama i̇şlemi nereden yapılır? mtv hesaplama

MTV Borç Sorgulama Nereden Yapılır?

Motorlu taşıtlar vergisi sorgulama işlemini aracın kayıtlı olduğu il ya da ilçedeki vergi dairelerinden öğrenebilirsiniz. Fakat MTV ve diğer tüm sorgulama işlemlerini en zahmetsiz şekilde internet alt yapısını kullanan İnternet Vergi Dairesi sitesinden ya da e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için, bağlı olduğunuz vergi dairesinin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen sisteme entegre olmuş olması gereklidir. Tüm vergi mükellefleri ve yükümlülükleriyle ilgi bilgiler, GİB’nın veri tabanında saklanır. E-Devlet uygulaması da sisteme giriş yaptıktan sonra sizi İnternet Vergi Dairesine yönlendirir.

MTV dahil tüm vergi borcu sorgulamaları için izlenebilecek bir diğer yol da cep telefonlarının SMS uygulamasıdır. Bunun için BORC TCKNO ANNEKIZLIKSOYADIILKIKIKARAKTER yazıp 1189’a gönderirseniz tüm vergi yükümlülüklerinizle ilgili bilgi alabilirsiniz. Motorlu taşıtlar vergisi borcunuz olup olmadığını öğrenmek için ise, MTV PLAKANOTESCİLTARİHİ TCKNO yazarak yine 1189’a kısa mesaj yazmanız gerekir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından iOS ve Android telefonlar için geliştirilmiş olan mobil uygulama da MTV borç sorgulama işlemi için kullanılabilir. Telefonlarınızın uygulama marketlerinden “gib borç” şeklinde arama yaparak ilgili uygulamaları bulabilirsiniz.

İnternet Vergi Dairesinde Başka Hangi İşlemler Yapılabilir?

İnternet Vergi Dairesinden, kayıtlarındaki mükellef bilgilerini sisteme aktaran vergi dairelerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler sorgulama yapabilir.

  • Vergi dairesinde kayıtlı olan, vergi mükellefine ait kimlik bilgileri,
  • 2000 yılı ve sonrasında yapılan işlemlerle ilgili tahakkuk, tahsilat, vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgileri,
  • 2000 yılı ve sonrasına ait ek beyanlar ve vergi inceleme sonuçlarına göre ikmalen ve resen tarh edilen vergilerle ilgili tahakkuk, tahsilat , vadesi gelen ve gelmeyen borç bilgileri,
  • Son 1 ay içinde gerçekleşen tahakkuk, tahsilat ve düzeltme işlemleri,
  • Yurt dışı çıkış yasağı ile ilgili ayrıntılı bilgiler,
  • Gümrük çıkış beyannameleri tescil numarası, Gümrük İdaresi kapanma tarihi bilgileri,
  • İşlenemeyen ödemeler; vergi ödemelerinde bilgi eksikliği yanlışlıklar ya da fazla ödeme olması gibi nedenlerle hesaplara işlenemeyen kayıtlar İnternet Vergi Dairesi web sitesinden sorgulanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığının bu hizmetini kullanmak isteyen gerçek kişilerin, İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler)‘nu doldurarak imzaladıktan sonra bağlı oldukları Vergi Dairesine teslim etmeleri gerekir. Başvuru formunun teslimini bizzat kendiniz ya da noter tasdikli yetki belgesi ile tayin ettiğiniz vekiliniz yapabilir. Başvuru formu vergi dairesi tarafından kontrol edildikten sonra başvuru sahibine kapalı bir zarf içinde kullanıcı kodu ve şifresi verilerek internet hesabı aktif hale gelir.

İnternet Vergi Dairesinde her işlem için üyelik gerekmez. MTV sorgulama ve ödeme de üyelik gerektirmeyen işlemlerdir.

İnternet Vergi Dairesi Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Ödeme İçin TIKLAYINIZ!

Araç Motor Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

 

2023 yılında 1300 Silindir Hacminin Altında Olan 1-3 Yaş Aralığındaki Otomobil Vergisi Ne Kadar?

2023 yılı için bu ücret 2.120 TL olarak belirlenmiştir.

2023 yılında 1601–1800 Silindir Hacmi Olan 1-3 Yaş Aralığındaki Otomobil Vergisi Ne Kadar?

Yeni yıl itibariyle bu ücret 7.178 TL olarak belirlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu