Yardım Başvurusu

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? 2024 Yaşlılık Maaşı Şartları (65 Yaş Aylığı Şartları)

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? Yaşlılık Maaşı Şartları (65 Yaş Aylığı Şartları), Yaşlılık Maaşı Kimlere Verilir? Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Oldu? Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır? Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu, Yaşlılık Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar, Yaşlılık Maaşı Başvuru Sorgulama, Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır? Yaşlılık Maaşı Nereye Yatırılır? 65 Yaş Aylığı Ayın Kaçında Yatıyor? Yaşlılık Maaşı Hangi Hallerde Kesilir? Yaşlılık Maaşı Kaç TL? 65 Yaş Aylığı Nereye Yatırılmaktadır ve daha fazla sorunun cevabı yazımızda...

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? Yaşlılık Maaşı Şartları (65 Yaş Aylığı Şartları); Ülkemizde 65 yaş üstü yaşlı olan kimselere yaşlılık maaşı verilmektedir. Yaşlılık maaşı hakkında bilgi verdiğimiz bu yazımızda aradığınız soruların cevabını bulabilirsiniz. Yaşlılık maaşı kimlere verilir? Yaşlılık maaşı başvurusu nasıl yapılır? Yaşlılık maaşı nasıl alınır? Yaşlılık maaşı nereye yatırılır? 65 yaş aylığı ayın kaçında yatıyor? Yaşlılık maaşı hangi hallerde kesilir? Yaşlılık maaşı başvuru formu, yaşlılık maaşı başvurusu için gerekli evraklar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda…

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? Yaşlılık Maaşı Şartları (65 Yaş Aylığı Şartları)

Yaşlılık maaşı 65 yaş üstü vatandaşların aldığı bir maaş türü olup sigortası olmayan ve gelir sahibi olmayan kimselere verilmektedir. 65 yaş üstü yaşlı kesim dediğimiz kişiler artık bakıma muhtaç durumuna gelmiş ya da kimsesi kalmamış kimselerden oluşmaktadır.

Devlet 65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı ile bu kimselere yardım etmekte ve onlara aylık bağlayarak onların temel ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaktadır. Her ay düzenli bir şekilde yaşlı kimselerin hesabına yatan aylık maaş ile kişiler en azından temel gereksinimlerini karşılamakta ve asgari düzeyde de olsa geçinmektedirler.

Yaşlılık maaşına herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü kimseler başvuruda bulunabilmektedir. Aranılan şartlara sahip kişilere yaşlılık maaşı bağlanmaktadır.

Peki yaşlılık maaşı nasıl alınır, yaşlılık maaşı alma şartları nelerdir gibi soruları yanıtladığımız yazımızda yaşlılık maaşı ile ilgili hemen hemen her konuya değindik. Yeşil Kart Nedir? SGK Yeşil Kart Başvuru Şartları ve Sorgulama

yaşlılık maaşı ne kadar?
yaşlılık maaşı ne kadar?

Yaşlılık Maaşı Kimlere Verilir?

Yaşlılık maaşı 65 yaşını doldurmuş bakıma ya da yardıma muhtaç kimsesiz kişilere verilmektedir. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yaşlı kimselere aylık bağlanması hususunda kanun da mevcuttur.

65 yaş aylığı yani yaşlılık maaşı maddi durumu olmayan ya da yetersiz kalan yaşlılara verilmektedir. Peki yaşlılık maaşı tam olarak kimlere verilmektedir?

Yaşlılık maaşı; 65 yaşını doldurmuş, herhangi bir geliri olmayan, üzerine kayıtlı herhangi bir malvarlığı bulunmayan, maddi durumu temel gereksinimlerini karşılamakta yetersiz olan ve sosyal bir güvencesi olmayan bakıma ya da yardıma muhtaç yaşlılara verilmektedir.

Ayrıca nafaka almayan ve sağlık sigortası olmayan yoksul kişiler 65 yaş üstü ise yaşlılık maaşına başvurabilmektedir. Yaşlılık maaşı verilecek olan kişinin ailevi durumuna da bakılmaktadır. Eğer muhtaçlık sınırı altında ise kişi yaşlılık maaşına başvurabilmektedir.

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Oldu?

Maaşlara yapılan zamlar sonrasında 65 yaş aylığı olarak da bilinen yaşlılık maaşı 2.604 TL olarak belirlendi.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşlılık maaşı başvurusu için 65 yaş üstü herhangi bir geliri olmayan ve sosyal güvencesi bulunmayan kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat giderek başvuru talebinde bulunabilmektedir.

Henüz e-Devlet üzerinden yaşlılık maaşı başvuru talebi alınmamaktadır. Kişiler oturdukları bölgenin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek yaşlılık maaşı başvurusunda bulunabilirler.

Yaşlılık maaşı başvuruları kişiler tarafından bizzat alınmaktadır. Ayrıca bazı gerekli belgeler de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına verilmekte ve kişilerin bilgileri tespit edilmektedir.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu

e-Devlet üzerinden başvuru formu doldurmak için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-5510-sayili-kanun-41c-kapsaminda-yaslilik-ayligi-baglanmasi linkini kullanabilirsiniz.

yaşlılık maaşı
yaşlılık maaşı

Yaşlılık Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

65 yaş aylığı için kişilerin bizzat Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gitmeleri gerekmektedir. Başvuru yapan kişilerden belirlenen tarihler arasında birtakım belgeler istenmektedir.

Bu belgeler;

  • T.C. kimlik kartı,
  • SGK den alınan kişinin sosyal güvence bilgilerinin olup olmadığına dair belge,
  • Ailede yaşayan kişilerin kimlik ve gelir bilgi durumları,
  • İkametgah belgesi,
  • Aile bireylerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Muhtarlıktan alınan muhtaçlık durumunu belirten belge yani fakirlik belgesi,
  • Başvuru talebine ait dilekçe, mal durumu beyanı,
  • Vesikalık fotoğraf ve kira sözleşmesi belgeleridir.

Yaşlılık maaşı başvurusu için istenilen belgeler belirtilen tarihler içerisinde teslim edilmelidir.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Sorgulama

Yaşlılık maaşı sorgulama işlemlerini farklı farklı pek çok yolla yapabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden yaşlılık maaşınızı sorgulamak istiyorsanız T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile işleminizi yapabilirsiniz. e-Devlet şifreniz yoksa ya da unuttuysanız size en yakın PTT şubesine giderek e devlet şifresi alabilirsiniz.

e-Devlet üzerinden yaşlılık maaşı sorgulamak için; https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini kullanabilirsiniz. Ayrıca diğer sosyal yardım başvurularınızın da kabul edilip edilmediğini aynı link üzerinden öğrenebilirsiniz.

Aile ve Sosyal Hizmetler aracılığı ile birçok sosyal yardım yapılmaktadır. İhtiyaç sahipleri bu yardımlardan yararlanmak için ilgili yerlere başvuruda bulunarak taleplerini oluşturabilmektedir.

Yaşlılık maaşı başvuru sorgulama için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sürekli hizmet veren hatlar da kullanılabilmektedir. ALO 183 ya da ALO 144 hatları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sosyal yardımlar için oluşturmuş olduğu bilgi hatlarıdır.

Yaşlılık maaşı başvuru sorgulama yöntemlerinden bir diğeri PTT şubelerine giderek bilgi almaktır. Ayrıca PTT ye ait resmi internet sayfasından da maaşınızı sorgulayabilir ya da başvuruda bulunduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek yaşlılık maaşınızın durumunu öğrenebilirsiniz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları telefon üzerinden de sizlere gerekli bilgiye verecektir.

Yaşlılık Maaşı Nasıl Alınır?

65 yaş aylığına başvuruda bulunmak isteyen muhtaç kimseler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek durumlarını dile getirip başvuru talebinde bulunabilirler.

Başvuru talebi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfında bulanan yetkililer tarafından bir form verilmektedir. Verilen formdaki bilgileri eksiksiz ve doğru doldurmak gerekmektedir.

Yaşlılık maaşı başvuru formunda aylık gelir durumu, ailede yaşayan kişi sayısı gibi sorular yer almaktadır. Bu sorularla kişilerin sosyo ekonomik durumları saptanmaya çalışılır. Kişiler bu bilgileri eksiksiz dolduracak şekilde görevliye teslim etmektedir.

65 yaş üstü maaş için başvuruda bulunan muhtaç kimselerin; verdikleri bilgiler ve hanede yaşayan diğer kimseler hakkında ayrıntılı inceleme yapılmaktadır. Görevli bir heyet başvuru taleplerini belirten kişilerin başvuru formlarını incelemeye almakta ve bilgilerin doğruluğunu tespit etmektedir.

Başvuruda bulunan kimselerin bilgilerinin doğruluğu tespit edilirken kişinin oturmakta olduğu adrese yetkili kişiler gönderilir. Yetkili kişiler yaşlılık maaşı için başvuruda bulunan kişinin verdiği bilgiler ile imkanları arasındaki doğruluk durumunu karşılaştırır. Bu doğrultuda rapor hazırlayan yetkili kişiler bu raporu sosyal yardım vakfına teslim etmektedir.

Vakıf, yetkili kişilerin yazdığı raporu dikkate alarak yaşlılık maaşı almaya hak kazananları belirlemektedir. Başvuru süreci, taleplerin incelenmesi, bilgilerin teyit edilmesi ve raporların hazırlanması ortalama 1 ay içerisinde halledilmektedir.

Yaşlılık maaşı başvuru talebi yoğun olan yerlerde bu süre bazen aşılabilmektedir.

65 yaş aylığı
65 yaş aylığı

Yaşlılık Maaşı Nereye Yatırılır?

Yaşlılık maaşı almaya hak kazanan kişiler maaşlarını Ziraat Bankasından alabilirler. Sonraki ödemeler için de PTT şubelerine gitmeleri yeterli olmaktadır.

T.C. kimlik kartları ile PTT şubelerine giden yaşlı kimseler, PTT kart alarak isterlerse sonraki maaşlarını bu kart üzerinden alabilmekte isterlerse de yetkili kişiye kimlik kartını göstererek maaşını alabilmektedir.

PTT Kart ile PTT şubelerinde bulunan ATM lerden de maaş çekilebilmektedir.

65 Yaş Aylığı Ayın Kaçında Yatıyor?

65 yaş aylığı Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olacak şekilde planlanmıştır. Maaş günleri de kişilerin doğum tarihi numaralarına göre ayarlanmıştır.

3 ayda bir toplu alınan 65 yaş aylığı için doğum tarihinin son rakamı 0 ya da 5 ise ayın 5. gününde, 1 ya da 6 ise ayın 6. gününde maaşlarını alabilmektedirler. Doğum tarihinin son rakamı 2 ya da 7 ise 7. gününde, 3 ya da 8 ise ayın 8. gününde yaşlılık maaşı ödemesi yapılır. Eğer doğum tarihi son rakamı 4 ya da 9 ise ayın 9. gününde kişi maaşını çekebilmektedir.

Yaşlılık Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

Yaşlılık maaşı bazı durumlarda kesilmektedir. Yaşlılık maaşı alan kişi vefat ederse, hakkından feragat ederse, muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa, kişi T.C. vatandaşlığından ayrılırsa ya da yaşlılık maaşını 2 yıl boyunca çekmezse yaşlılık maaşı kesilmektedir.

Yaşlılık maaşı alan kişi vefat ederse, ailesinin bu durumu bildirmesi gerekmektedir. Eğer maaş alınmaya aile tarafından devam edilirse geri ödenmek zorundadır.

65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır? Yaşlılık Aylığı Şartları Neler? (En Güncel)

Yaşlılık Maaşı Kaç TL?

2.604 TL dir.

65 Yaş Aylığı Nereye Yatırılmaktadır?

PTT şubelerinden adınıza yatan aylığınızı alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu