Yardım Başvurusu

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor? 2024

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor? 65 Yaş Aylığını Kimler Alamaz? 65 Yaş Aylığı Şartları Değişti mi? 65 Yaş Aylığı Başvuru e-Devlet, 65 Yaş Aylığı Ne Kadar, 65 Yaş Aylığı Başvuru ve daha fazlası yazımızda...

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor? Yapılan zamlardan sonra 65 aylığına da zam geldi. 65 yaş aylığı, devletin belli bir yaşı aşan vatandaşlara destek olmak amacıyla yürüttüğü bir proje olarak değerlendirilebilir. Bu maaş türü yaşlılık aylığı olarak da bilinir. 65 yaşını aşan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı için mağdur durumda kalan vatandaşlara gelir sağlayan bu uygulamaya istenen diğer şartları sağlayan vatandaşlar başvurabilir. Başvurusu onaylanan vatandaşlara belirli dönemlerde maaş ödemesi yapılır. Bu sayede artık çalışacak durumu olmayan ve bir şekilde herhangi bir sosyal güvenceden yararlanamayan kişiler de gelir sahibi olabilir. 

Biz bugün sizlere yukarıda kısaca özetlediğimiz yaşlılık aylığı hakkında daha detaylı bilgiler sunmak istiyoruz. Şartlar, başvuru adımları ve ödeme detaylarından bahsederek sizleri konuyla ilgili bilgilendirmek niyetindeyiz. Öncelikle yazı içerisinde detaylarını paylaşacağımız konuların bir listesini sunalım: 

  • Yaşlılık aylığı nedir?
  • Yaşlılık aylığı şartları nelerdir? 
  • Yaşlılık maaşı kimlere verilir?
  • 65 yaş aylığı nasıl alınır? 
  • 65 yaş aylığı için nereye başvurulur?
  • Yaşlılık aylığı sorgulama işlemi nasıl yapılır?
  • Yaşlılık maaşı ne kadar? 
  • Yaşlı aylığı ne zaman yatar?
  • 65 yaş aylığı nereye yatar?

Konuyu detaylandırmaya ilk madde ile başlayalım ve bu aylık türünün ne olduğuna bakalım.

65 Yaş Aylığı Nedir?

65 yaş aylığı, devletin herhangi bir sosyal güvencesi olmadığı için emekli olamayan ve bu nedenle gelirsiz kalan vatandaşlara bağladığı bir maaş türü. Bu aylık türü kaymakamlıklara bağlı hizmet veren sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri tarafından verilir. Uygulamanın amacı, yaşı sebebiyle çalışmakta zorlanan ve öncesinde herhangi bir sebepten ötürü sosyal güvencesi olan bir işte çalışamamış vatandaşların yaşlılık dönemini daha rahat geçirmesini sağlamaktır. Elbette yaşlılık aylığı almanın belirli koşulları vardır. Bu koşulları sağlayan muhtaç vatandaşlar 65 yaş aylığı alarak geçimlerini sağlayabilirler.

Yaşlılık aylığının ne olduğuna baktık. Burada birtakım koşullardan bahsettik. Şimdi o şartlar üzerinde konuşalım ve kimler yaşlılık aylığı alabilir, ona bakalım. 

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır? 

65 Yaş Aylığı Alma Şartları Nelerdir? Kimler 65 Yaş Aylığı Alabilir?

65 yaş aylığı alacak kişilerin birtakım şartları sağlaması gerektiğini söylemiştik. Bu şartların amacı, gerçekten ihtiyaç sahibi olan vatandaşları tespit etmek ve uygulamanın amacına hizmet etmesini sağlamak. Aksi halde herhangi bir sosyal güvencesi olmasa da yüksek miktarda aylık geliri olan kişilere de maaş ödenmesi durumu oluşabilir. Bu da gerçekten maddi yardıma ihtiyaç duyan vatandaşların hizmetten yararlanmasını engelleyebilir. 

Bahsettiğimiz 65 yaş aylığı şartları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ilk şarttır. 
  • Maaşa başvuracak kişilerin 65 yaşını doldurmuş olması gerekir. 
  • Kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden aldığı herhangi bir maaşın olmaması gerekir. Yani, başvuracak kişilerin çalışmıyor olması ve emeklilik durumlarının bulunmaması lazım.
  • 65 yaş aylığı başvurusu yapan kişinin aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olmalıdır. Bu durum gelir testi ile belirlenir. 
  • Başvuracak kişiler isteğe bağlı sigorta kapsamında herhangi bir ödeme planına dahil olmamalıdır. 
  • Nafaka alan kişiler 65 yaş aylığına başvuramazlar. Ayrıca aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan kişilere de yaşlılık aylığı bağlanmaz. 

65 yaş aylığı almanın şartlarını özetledik, yaşlılık maaşı kaç yaşında alınır ve kimler bu maaşa başvurabilir sorularına da yanıt verdik. Sırada yaşlılık maaşı nasıl alınır sorusu var.

65 yaş aylığı her ay mı ödeniyor?
65 yaş aylığı her ay mı ödeniyor?

Yaşlılık Aylığı Nasıl Alınır?

Yaşlılık aylığı almak isteyenlerin ilk olarak bir önceki bölümde verilen şartları sağlaması gerekir. Bu şartları sağlayan kişiler gerekli evrakları toplayarak başvuru yapabilirler. Bu noktada istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Başvuru yapacak kişinin kimlik bilgilerini içeren belge (kimlik belgesi, ehliyet ya da pasaport)
  • Başvuruyu yapacak kişiyle aynı hanede yaşadığı eş ve çocuklarının kimlik belgesi
  • Tüm kısımları düzgünce doldurulmuş 65 yaş aylığı başvuru formu
  • İkametgah kaydı
  • Muhtaçlık durumunu gösterir belge (gelir testi belgesi)
  • Başvuracak kişinin ve eşinin adına herhangi bir gayrimenkul bulunmadığını gösteren mülkiyet beyannamesi

İstenen belgeler bu şekilde. Şimdi biraz bu listede yer alan bazı belgelerin detaylarını açıklayalım:

  • 65 yaş aylığı başvuru formunu bölüm sonunda verilen linkten indirebilirsiniz. Dilerseniz başvuru için gittiğinizde de formu alabilirsiniz. Bu formda istenen bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak gerekir. Form aracılığıyla yalan beyanda bulunmaya çalışan olursa, tespit edilir ve o kişinin başvurusu iptal edilir. 
  • Muhtaçlık belgesinin gelir testi sonucunda alınabileceğini söyledik. Gelir testi, vatandaşların aylık gelirlerinin incelenerek belirli bir seviyenin altında olup olmadığının tespit edilmesi durumudur. Bu test, kaymakamlıklara bağlı sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakıfları aracılığıyla yapılır. Eğer daha önce gelir testi yaptırdıysanız, muhtaçlık belgesini muhtarlıktan ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.
  • Mülkiyet beyannamesi için ikamet ettiğiniz yerdeki Mal ve Defterdarlık Müdürlüğüne gidebilirsiniz. 

Belgeleri de açıkladık. Şimdi başvuru nereye yapılır, ona bakalım.

65 yaş aylığı başvuru formunu indirmek için TIKLAYINIZ!

GSS Gelir Testi Nasıl Yapılır? 

65 Yaş Aylığı Başvurusu Nereden Yapılır?

Daha önce de söylediğimiz gibi, 65 yaş aylığı kaymakamlıklara bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri tarafından veriliyor. Başvurular da bu derneklere yapılıyor. Siz de bir önceki bölümde açıkladığımız belgeleri hazırlayarak yaşadığınız ilçenin kaymakamlığında hizmet veren vakfa başvuruda bulunabilirsiniz. 

Siz başvuru yaptıktan sonra durumunuz incelemeye alınır. Genellikle 1 ay içerisinde başvuru sonuçlanır. Bu süreçte bir sonraki bölümde bahsedilecek yöntemleri kullanarak başvuru durumunuzu ve sonucu sorgulayabilirsiniz.

65 Yaş Aylığı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yaşlılık aylığı almaya hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenmek için izleyebileceğiniz birkaç yol var. Bunları şu şekilde açıklayalım:

  • Başvuru durumunu sorgulamak için başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını ziyaret edebilirsiniz. Kimlik belgenizle gittiğiniz vakıftaki yetkililerden başvuru ve maaş durumunu öğrenebilirsiniz. 
  • Sorgulama için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının çağrı merkezini de arayabilirsiniz. ALO 144 hattı üzerinden maaş durumunu öğrenebilirsiniz.
  • Yaşlılık aylığı sorgulaması için e-Devlet sistemini de kullanabilirsiniz. 

65 yaş aylığı sorgulama yöntemlerini açıkladık. Şimdi e-Devlet üzerinden sorgulama nasıl yapılır, onu madde madde inceleyelim:

  • Öncelikle bölüm sonunda yer alan linke tıklayarak e-Devlet sisteminin ilgili sayfasını açın. 
meb1
  • Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız “Kimliğimi Şimdi Doğrula” diyerek devam edin.
edevlet
  • Sistem sizi giriş sayfasına yönlendirecek. Burada e-Devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek şifre alabilir ya da alternatif yöntemleri deneyebilirsiniz.
  • Açılan sayfada adınıza düzenlenen sosyal yardımların listesini göreceksiniz. Buradan 65 yaş aylığının detaylarına ulaşabilirsiniz. 

Sorgulama adımları da bu şekilde. Siz de kendinize en kolay gelen yöntemi kullanarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Biz şimdi 65 yaş aylığı kaç lira, 3 aylık maaş ne kadar gibi soruların yanıtlarına geçelim ve maaşın miktarı hakkında konuşalım.

e-Devlet panelinin “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı – Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” sayfasını ziyaret etmek için TIKLAYINIZ!

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

65 Yaş Aylığı Ne Kadar?

Yaşlılık aylığı hesaplama her yıl bakanlık tarafından yapılır ve bu hesaplamalarda muhtaçlık sınırı göz önünde bulundurulur.

65 yaş aylığı için ocak ayı itibariyle belirlenen miktar, 2.604 TL’dir. 

Yaşlılık aylığı ne kadar sorusunu da yanıtladık. Sırada yaşlılık maaşı ne zaman yatıyor sorusunun yanıtı var. 

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar? Nasıl Alınır? Başvuru Şartları

65 Yaş Aylığı Her Ay mı Ödeniyor?

65 yaş aylığının 3 aylık maaş olarak da adlandırıldığına şahit olabilirsiniz. Çünkü önceden bu maaş 3 ayda bir toplu olarak yatırılıyordu. Fakat geçtiğimiz yıllarda bu uygulama değişti. Maaş artık aylık olarak ödeniyor. Ödeme günleri kişinin doğum yılına göre belirleniyor. Detaylar ise şu şekilde: 

  • Doğum yılı 0 ya da 5 rakamı ile biten kişilerin maaşları her ayın 5’inde ödenir. 
  • Doğum yılı 1 ya da 6 rakamıyla biten ihtiyaç sahiplerinin maaşları her ayın 6’sında yatar.
  • Doğum yılının son rakamı 2 ya da 7 olanların maaşları her ayın 7’inde ödenir. 
  • Doğum yılı 3 ya da 8 ile bitenlerin maaş ödemeleri her ayın 8’inde yapılır.
  • Doğum yılı 9 rakamıyla biten kişilerin maaşları her ayın 9’unda ödenir. 

Ödeme günleri bu şekilde. Bir de maaşın yatırıldığı yerden bahsedelim.

65 Yaş Aylığı Nereden Çekilir?

  • 65 yaş aylığına başvuran ve başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler ilk ödemelerini Ziraat Bankası aracılığıyla alır. Siz de kimlik belgeniz ile en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek ilk yaşlılık aylığınızı çekebilirsiniz. Size en yakın Ziraat Bankası şubesini öğrenmek için bölüm sonunda verilen linki kullanabilirsiniz.
  • İlk maaş sonrasında ise ödeme yeri değişir. İkinci aydan itibaren 65 yaş aylığı ödemeleri için PTT şubelerine gitmek gerekir. Siz de PTT yaşlılık maaşı sorgulama ve çekme işlemleri için bir PTT şubesini ziyaret edebilirsiniz. PTT şubelerinin adres ve iletişim bilgilerine ulaşmak için bölüm sonunda sizlerle paylaşılan linki kullanabilirsiniz.

Size en yakın Ziraat Bankası şubesinin adres bilgilerini görüntülemek için TIKLAYINIZ!

Size en yakın PTT şubesinin iletişim ve adres bilgilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

65 yaş aylığı ile ilgili tüm detayları sizlere sunduk. Yazımızı bitirmeden önce anlattıklarımızın kısa bir özetini yaparak konuyu toparlamak istiyoruz:

  • Yaşlılık maaşı olarak da bilinen 65 yaş aylığı; 65 yaşını doldurmuş, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan, muhtaç vatandaşlara verilen bir maaş türüdür.
  • 65 yaş aylığını almak için kişinin muhtaçlık durumunu kanıtlaması ve belirlenen birtakım şartları sağlaması gerekir.
  • Şartları sağlayan kişiler istenen evraklar ile beraber kaymakamlıkların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuruda bulunabilirler.
  • Yapılan incelemeler sonucunda muhtaçlığı kanıtlanan vatandaşlar 65 yaş aylığı almaya hak kazanırlar.
  • 65 yaş aylığı başvuru süreci ve maaş durumu için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Ayrıca başvuru yapılan vakfa giderek ya da ALO 144 hattı aranarak da maaş sorgulaması yapılabilir.
  • Ödenecek yaşlılık aylığı miktarı 2.604 TL olarak belirlenmiştir. Tutar, her yıl yeniden hesaplanır.
  • Yaşlılık aylığı ödemeleri her ayın belirli bir gününde yapılır. Ödeme günü maaşı alan kişinin doğum yılının son rakamına göre belirlenir. Ödemeler her ayın 5 ile 9’u arasında tamamlanır.
  • İlk 65 yaş aylığı ödemesi Ziraat Bankası şubelerinden yapılır.
  • Sonrasındaki 65 yaş aylığı ödemeleri ise PTT şubelerinden yapılır.

Siz 65 yaş aylığının sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara yeterli yardımı sağladığını düşünüyor musunuz? Yaşlılık aylığı ile ilgili fikirlerinizi bizlerle paylaşmak isterseniz yazının altında yer alan yorumlar alanını kullanabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız yazılarla ilgili öneri ve görüşlerinizi bizlere bildirebilirsiniz. Bunun için iletişim sayfamızı ya da herhangi bir yazının yorum alanını kullanabilirsiniz. 

Kaymakamlık Yardımları Nelerdir?

Erzak Yardımı Nasıl Alınır?

Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur? 

 

Evi Olan Bir Kişi 65 Yaş Aylığı Alabilir mi?

Evet.

Yaşlılık Maaşı Kaç Yaşında Alınmaya Başlanır?

65 yaşını dolduran kişiler almaya başlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu