2024 SGK Yapılandırma Ödemesi Nasıl Yapılır? (7143, 7020, 6736)
SGK Yapılandırma Ödemesi Nasıl Yapılır? (7143, 7020, 6736); SGK yapılandırma ödemesini nasıl yapabiliriz gelin birlikte bakalım. Vatandaşların SGK’ya vaktinde ödeyemediği borçların gecikme bedelleri ve faizleri, yapılandırma kapsamında hafifletilir. Bu sayede vatandaşlar kuruma daha düşük miktarda ödeme yapma imkanına erişmiş olur. Sosyal Güvenlik Kurumu ile vatandaşlar arasında gerçekleştirilen yapılandırma anlaşması kapsamındaki ödeme planlarına vatandaşların sadık kalması beklenir. Bu planlar, yapılandırma borçlarının ne zaman ödeneceğini, borcun ne kadar olduğunu ve diğer pek çok detayı ortaya koyar.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan yapılandırma ayrıcalığı hakkında detaylı sorgulamaları gerçekleştirmek isteyenler ise internet üzerinden sunulan hizmetlerden faydalanabilir. Sorgulamalara ek olarak internet üzerinden ödeme işlemi yapmak da mümkündür. Diğer taraftan yapılandırma borçlarının ödemesi, Sosyal Güvenlik Kurumunun anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla da yapılabilir.
SGK Yapılandırma Ödemesi Nasıl Yapılır? (7143, 7020, 6736)
Yapılandırma sorgulama ve ödeme işlemleri, yapılandırma numarasına göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Günümüzde 6736, 7020 ve 7143 numaralı Sosyal Güvenlik Kurumu yapılandırma başvurularına ilişkin sorgulamalar ve ödemeler gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla yapılandırma yoluna giden vatandaşlar da bu numaralara ait işlemleri yapmak durumunda kalırlar. Yapılandırmaya ilişkin işlemleri e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkün olduğu gibi İnternet Vergi Dairesi ve İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla da gerçekleştirmek mümkündür. Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla hizmet sunan bu sayfalar kredi kartı ile SGK yapılandırma ödeme imkanı tanımaktadır.
SGK Eksik Gün Nedenleri Neler? Eksik Gün Bildirimi Adımları (Güncel)
1. 6736 SGK yapılandırma sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?
6736 sayılı kanun kapsamındaki SGK yapılandırma ödeme planına sahip olanlar için sorgulama ve ödeme işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkündür.
- Bunun için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayıp sistemdeki ilgili sayfayı açın.
- SGK borç yapılandırma sorgulamasına ilişkin işlemlere başlayabilmek için karşınıza çıkan sayfadaki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısının yer aldığı butona tıklayıp giriş bölümüne geçin.
- Giriş sayfasındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet parolanızı girin. Daha sonra “sisteme giriş yap” yazısına tıklayın.
- Eğer henüz bir e-Devlet şifresi temin etmediyseniz mesai günleri ve saatleri içerisinde size yakın konumda yer alan PTT iş yerlerinden herhangi birine giderek içinde parolanızın yazılı bulunduğu zarfı satın alabilirsiniz.
- Daha önce bir şifre oluşturmuş olup bu şifreyi hatırlamıyor olmanız halinde giriş sayfasında bulunan “şifremi unuttum” yazısına tıklayın. Sistemin şifre sıfırlama işleminin gerçekleşmesi için sizden talep ettiği kimlik bilgilerinizi ve bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını girin. Daha sonra sistemde kayıtlı olan cep telefonu numarasına bir güvenlik kodu iletilecektir. Bu güvenlik kodunu ilgili alana yazarak şifrenizi sıfırlayabilir ve yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Eğer yakınlarınızdan birine ait T.C. kimlik numarasını bilmiyorsanız ya da sistemde kayıtlı bir cep telefonu numaranız yoksa bu işlemi gerçekleştirmeniz mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla tekrar bir PTT ofisine gidip yeni şifre zarfı satın almanız gerekebilir.
- Ayrıca e-Devlet parolası dışındaki yöntemler ile de e-Devlet sistemine giriş yapmak mümkündür. Giriş sayfasındaki üst menüde bulunan internet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza seçeneklerinden sizin için uygun olan birini seçip ilgili aşamaları takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra 6736 sayılı kanun kapsamında yeniden yapılandırılan borcunuza ilişkin bilgileri sorgulayabilir, ödeme planını görüntüleyebilir ve kredi kartı ile online ödeme yapmak için gerekli butona ulaşabilirsiniz.
- Eğer sisteme giriş yapmış olduğunuz T.C. kimlik numarasına ilişkin bir kayıt bulunamazsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. Bu durumda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçip yetkili personele duruma ilişkin bilgi verip hata kaydı oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.
e-Devlet sisteminden 6736 SGK yapılandırma ödeme ve sorgulama için TIKLAYINIZ!
2. 7143 SGK yapılandırma ödeme işlemi nasıl yapılır?
7143 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan SGK borçları online yöntemler ile ya da anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilir.
- 7143 sayılı yapılandırma için sorgulama ve ödeme işlemlerine başlamak istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın.
- İnteraktif Vergi Dairesi’ne giriş yapmak için sol bölümde yer alan “kullanıcı girişi” bölümüne T.C. kimlik numaranızı, vergi numaranızı ya da kullanıcı kodunuzu ve şifrenizi girip “interaktif vergi dairesine giriş” yazısına tıklayın. Eğer kaydınız yoksa “kayıt ol” butonuna tıklayıp kayıt oluşturabilir ya da “e-Devlet şifresi ile giriş” butonuna tıklayarak e-Devlet aracılığıyla sisteme giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “7143 kanun yapılandırma başvuru / sonuç” yazısına tıklayın.
- Daha sonra altta açılan bölümden başvurularınızı görüntülemek için “başvurularım”, borç bilgilerini görüntülemek için “vergi dairesi bazında borç bilgileri”, ödeme yapmak için ise “7143 S.K. ödeme” butonlarına tıklayabilirsiniz.
- Kredi kartı ile ödeme yaparken ilgili alanlara kart sahibinin adı ve soyadı, kart numarası, kartın güvenlik numarası ve son kullanma tarihini girdikten sonra cep telefonunuza gönderilen güvenlik kodunu girmeniz yeterli olacaktır.
7143 yapılandırma borç sorgulama ve ödeme için TIKLAYINIZ!
3. 7020 SGK yapılandırma ödeme ve sorgulama nasıl yapılır?
- İşleme başlamak için ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve İnternet Vergi Dairesi tarafından hizmetin sağlanmış olduğu sayfayı açın.
- Bu sayfada yapılandırma borcuna ilişkin sorgulama ve ödemeleri yapabilmek için T.C. kimlik no ile giriş, 7020 yapılandırma tecil fiş numarası ile giriş ya da kullanıcı girişi seçeneklerinden birine tıklayın.
- Eğer T.C. kimlik numarası ile girişi tercih ederseniz ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, doğum tarihinizi, anne kızlık soyadının birinci ve ikinci harfini ve son olarak anne, baba, eş ya da çocuklardan birine ait T.C. kimlik numarasını girdikten sonra güvenlik kodunu da yazarak giriş işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Giriş işlemi sonucunda borcunuza ilişkin bilgileri sorgulamanız ve arzu etmeniz halinde borcunuzu bu sayfa üzerinden ödemeniz mümkün olacaktır.
7020 sayılı kanun kapsamındaki yapılandırma ve ödeme işlemleri için TIKLAYINIZ!
SGK Yapılandırma Hangi Bankalara Ödenir?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ilan edilen anlaşmalı bankalar aracılığıyla SGK borç yapılandırma işlemi kapsamında ortaya çıkan borçları ödeyebilirsiniz.
Kurumun duyurduğu anlaşmalı bankalar şunlardır:
- Akbank
- Denizbank
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Türk Ekonomi Bankası
- Halk Bankası
- Garanti Bankası
- İş Bankası
- Vakıflar Bankası
- Şekerbank
SGK – BAĞKUR Borç ve Prim Sorgulama, Ödeme İşlemleri
SGK Yapılandırma Borcu PTT Üzerinden Ödenebilir mi?
Evet.
SGK Taksit Ödeme Zamanında Yapılmazsa Ne Olur?
Gecikme zammı uygulanır.