Trafik

Araç Devir İşlemleri ve Alım Satım Masrafları Nelerdir?

Araç Devir İşlemleri ve Alım Satım Masrafları Nelerdir? Araç Satışı Nasıl Yapılır? Araç Ruhsatı Nasıl Alınır? Plaka İşlemleri Nasıl Gerçekleşir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Araç alım satım işlemlerine getirilen yeni düzenlemeyle birlikte devir işlemleri için trafik tescil büroları aradan çıkartıldı. 2018 itibarıyla araç alım satım, ruhsat ve plaka işlemlerinin tamamını noterde gerçekleşecek. Yeni araç alacak ya da araçlarını satacak vatandaşlar bu düzenlemeyle birlikte işlemlerini daha hızlı bir şekilde yürütme imkanına sahip oldu.

Yeni Düzenlemeye Göre Araç Satışı Nasıl Yapılır?

Geçtiğimiz yıllarda araç alım satım işleri araca ait herhangi bir borç yok ise noterlerden araç alım satım masrafı ödenerek gerçekleşmekteydi. Noterdeki satış işleminden sonra trafik sigortası yaptırılarak Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Tescil Bürolarına noterden alınan geçici ruhsat ve trafik sigortası ile başvuru yapılarak yeni ruhsat alınıyordu. Yeni düzenlemenin ardından tüm işlemler noterde gerçekleşiyor.

Noter aracılığıyla araca ait borç bilgisi, çalıntı durumu, haciz ya da rehin durumları öğrenilerek ve araç devir ücreti ödenerek satış işlemi gerçekleşir. 2022 yılı itibarıyla araç devir ücreti 457,00 TL’dir. Yeni ruhsat işlemleri de yine noter tarafından yürütülür. Araç satış noter masrafını kim öder? Araç satışından doğan noter masrafının alıcıya ait ya da satıcıya ait olması ile ilgili belirli bir kanun yoktur. Ancak, anlaşmaya bağlı değişmekle beraber genelde alıcı öder.

Araç Satışı İçin Gerekli Belgeler

  • Ruhsat ya da geçici tescil belgesi
  • Trafik belgesi
  • Geçerli kimlik (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport)
  • Vekil ile araç satışı yapılıyorsa vekaletname
  • Tüzel kişiye ait araç satışı yapılıyorsa vergi numarası ve imza sirküsü

Noterde Araç Satışına Engel Durumlar

MTV Borcu

Aracın geriye dönük MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcu olmamalıdır. Araç satış tarihine göre geriye dönük MTV borçları satıcı tarafından ödenmemişse araç devir işlemleri gerçekleşmez.

Trafik Cezası

Trafik cezası olan araçların satışı yapılabilir mi? Trafik cezası bulunan araçların noter devir işlemleri gerçekleştirilmez. Geçmiş trafik borçları satıcı tarafından ödendikten sonra alım satım işlemleri gerçekleştirilir.

HGS-OGS Borcu

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) ve OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) borcu olan araçların noter satış işlemleri gerçekleşmez. HGS ve OGS borcu satıcı tarafından ödendikten ve noter ücretleri ödendikten sonra satış işlemi gerçekleşebilir.

Araç Fenni Muayenesi

Satış tarihine göre muayenesi olmayan ya da muayene tarihi geçmiş araçların satış işlemi gerçekleşmez. Muayene işlemler satıcı tarafından yapıldıktan ve noter ara satış bedeli ödendikten sonra noter devir işlemleri gerçekleşebilir.

Banka Haczi ya da Rehini

Araç üzerinde bulunan herhangi bir haciz ya da rehin varsa satış işlemi gerçekleşemez. Satıcı tarafından banka haczi, rehin ya da diğer borçlardan gelen herhangi bir haciz var ise kaldırıldıktan sonra noter devir işlemi gerçekleşir.

Trafik Sigortası

Trafik sigortası olmadan araç satışı yapılabilir mi? Bu sorunun cevabı aracın durumuna göre değişkenlik gösterir. Yeni araçlarda 30 güne kadar sigortasız araç satışı yapılabilir. Ruhsatı çıkmış olan araçlarda ise trafik sigortası zorunluluğu aranmadan satış gerçekleştirilebilir.

Noter Satışından Sonra Araç Ruhsatı Nasıl Alınır ?

Notere ödenen noter ara satış ücretinden sonra satış işlemlerini tamamlayan alıcının araç ruhsatı için başvuruda bulunması gerekir. Noterden verilen 1 ay boyunca geçerli geçici ruhsat ile satışı gerçekleşen araç kullanılabilir, hatta diğer bir kişiye satışı gerçekleşebilir. Geçici ruhsat ile noter sonrası ruhsat işlemleri için ilk olarak aracın trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Trafik sigortası yeni kullanıcıya devredilemez. Eski trafik sigortası satış sonrasında iptal olur. Yeni yaptırılan trafik sigortası ve geçici ruhsat ile yine notere başvuru yapılarak yeni ruhsat alınır.

Araç Satışından Sonra Plaka İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

Bilindiği üzere önceden noterdeki satış işleminde plakayı değiştirmek istiyorum ya da istemiyorum beyanları verilerek uzun ve yorucu bir sürece giriliyordu. Yapılan yeni düzenleme ile aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satın alınacak aracın plakaları sökülerek notere getirilir ve araç satış işlemi gerçekleştirilir. Noter tarafından verilen plaka bilgilerinin olduğu yeni evrakla ikamet edilen il ya ilçe şoförler odasına gidilerek yeni plaka alınır.

Araç Alım Satım Vergisi

Bir takvim yılı içerisinde süreklilik arz edecek şekilde araç alım satımı yapılması durumunda devlet satıcıdan vergi isteyebilir. Burada vergilendirme alınan aracın alındığı yıla ait satış bedeli ve satıldığı yıla ait satış bedeli üzerinden hesaplanabildiği gibi noterde yapılan devir işlemlerinde satış sözleşmesinde belirtilen tutarlar üzerinden de hesaplanabilir. Bir takvim yılı içerisinde birden fazla satış gerçekleşmesinin tespit edildiği durumlarda noterlerden ve bankalardan ilgili kişiye ait kayıtlar incelenir ve vergisi hesaplanır.

Araç Haciz, Rehin ve Tedbir Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu