Trafik

Polisten, Çevirmeden Kaçma Cezası 2024 Dur ihtarına Uymama

Polisten, Çevirmeden Kaçma Cezası - Dur ihtarına Uymama, 2024 Polisten Kaçmanın Cezası, Dur İhtarına Uymama Maddesi, Polisin Dur İhtarına Uymamak Cezası, Dur İhtarına Uymamak Cezası Ne Kadar? Arabayla Polisten Kaçmanın Cezası ve daha fazlası yazımızda...

Polisten, Çevirmeden Kaçma Cezası – Dur ihtarına Uymama; Yeni yıl ile yapılan zamlardan biri de trafik cezaları için geldi…

Trafikte seyir halindeki araç sürücüleri polisin dur ihtarına uymakla yükümlüdürler. Halk arasında çevirme olarak bilinen bu uygulama sırasında tüm sürücüler polisle işbirliği içerisinde olmalı ve gerekli adımları takip ederek kurallara uygun davranmalıdır. Eğer sürücüler polisin dur ihtarına karşısında gerektiği şekilde hareket etmezse o sürücü hakkında işlem başlatılır. Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinin dur ihtarına uymama ceza maddesi kapsamında bu durumlarda sürücülere uygulanacak yaptırımlar detaylı bir şekilde belirtilmiştir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne Göre Dur İhtarının Kapsamı ve Şekli Nasıl Olmalıdır?

Özellikle şehirlerarası yolların belirli bölgelerinde, şehir giriş çıkışlarında, havaalanı veya otogar gibi yerlerin etrafında polis çevirme noktalarına rastlamak mümkündür. Çevirme alanları bazen hiç beklemediğiniz yerlerde de karşınıza çıkabilir, her gün geçtiğiniz yol üzerinde de bulunabilir. Bu tamamen denetlenmesi gereken bölgeye bağlıdır.


Söz konusu denetim noktalarının yanından geçerken sürücülerin uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uygun davranmayan kişiler polisin dur ihtarına uymama maddesi doğrultusunda ceza alırlar.

polisten kaçma
polisten kaçma

Trafik Denetim Noktasından Geçen Sürücünün Yapması Gerekenler Nelerdir?

Normalde trafik denetimi yapılan kontrol noktalarına yaklaşan sürücü polis herhangi bir işarette bulunmasa da kontrol için oluşturulan işaret araçlarının bulunduğu alana yaklaşırken hızını düşürmelidir. Eğer denetleme noktasındaki yetkili yavaşlayan sürücüye devam etmesini işaret ederse, o kişi kontrol noktasında durmadan yoluna devam edebilir.

Kontrol notasında duran sürücü aracının iç lambalarını yakmalı ve farlarını söndürmelidir. Bu aşamada sürücü araçtan inmeden görevlinin gelmesini beklemek ve ilgili memurun kendisinden istediği bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. 

Kimi zaman sürücü denetleme noktasını fark etmeyebilir veya denetim noktasında görev yapan polis bir önceki araca geçmesini işaret ettiğinde arkadaki sürücü kendisinin de geçebileceğini düşünebilir. Böyle durumlardan kaçınmak ve çevirmeden kaçma cezası almamak için trafik denetleme noktalarının yanından geçerken yavaşlamalı ve sorumlu kişinin işaretlerini düzgün takip etmelisiniz.

Trafikten sorumlu kişilerin sürücüleri durdurma şekilleri yönetmelik kapsamında ayrıntılı şekilde belirlenmiştir. Söz konusu ihtar şekillerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Görevlinin bir kolunu dik olarak yukarıya kaldırması “dur” emridir.
  • Görevli kişinin elinde bulunan kırmızı ışık “dur” emridir.
  • Görevli kişinin uzun sesli tek veya fasılalı düdük çalması “dur” emridir.

Denetim Yapan Trafik Görevlilerinin Sürücüyle İletişimi Nasıl Olmalıdır?

Denetime tabi sürücülerin uyması gereken kurallar dışında denetim personelinin de sürücüyle iletişimde uyması gereken yönergeler bulunmaktadır. Bunlar şöyle sıralanabilir: 

  • Dur ihtarına uyan ve denetime tabi sürücülere soğukkanlı ve saygılı bir üslupla yaklaşılmalıdır.
  • Denetimi yapılan sürücüye yapmış olduğu trafik kural ihlali ya da durdurulma nedeni açık ve net biçimde ifade edilmelidir.
  • Sürücülere ve yolculara gereksiz soru sorulmamalı ve yersiz diyaloglar kurulmamalıdır. 
  • Denetimi yapılan sürücüye beyefendi, hanımefendi şeklinde hitap edilmelidir ve evraklar sakin bir dille istenmelidir.
  • Herhangi bir trafik kuralının ihlaline bağlı olarak idari para cezası uygulanması söz konusu ise ceza tutanağında belirtilen ceza tutarının 15 gün içinde ödenmesi halinde, ceza tutarında yüzde 25 indirim uygulanacağı hatırlatılmalıdır.
  • İdari yaptırım kararını takip eden 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebileceği belirtilir.
  • Denetim sonunda; teşekkür ederim, iyi yolculuklar denilerek güvenli biçimde sürücünün trafiğe katılımı sağlanmalıdır.

Dur İhtarına Uymama Maddesi Nedir?

Karayolları Trafik Kanunun 47/1-a maddesi “Polisin dur ihtarına uymama maddesi” olarak ilgili kanunda yer alır. Söz konusu madde şu şekildedir:


“Trafiği düzenleme ve denetimle görevli trafik zabıtası veya özel kıyafetli ve işaret taşıyan diğer yetkili kişilerin uyarı ve işaretlerine uymamak yasaktır.”


Yukarıda verilen bu maddeyi ihlal eden sürücüler kanun kapsamında cezalandırılırlar.

dur i̇htar cezası
dur i̇htar cezası

Dur İhtarına Uymama Cezası Ne Kadar?

Dur ihtarına uymayan sürücüler için kesilecek para cezası 2024 yılı için 427 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Dur ihtarına uymayan sürücülere para cezasının yanında bir de ceza puanı verilir. Kanun kapsamında tanımlanan bu durumun ehliyet ceza puanı ise 20’dir.


Belirtilen ceza miktarı binek taşıtlar, kamyon ve kamyonet sürücüleri için de geçerlidir. Ayrıca motorla dur ihtarına uymama cezası da ilgili madde kapsamında yer alır.


427 Türk Lirası olan dur ihtarına uymama cezasının nakit kısmını 15 gün içerisinde öderseniz birçok trafik cezasına uygulanan indirim hakkından faydalanabilirsiniz. Bilindiği gibi bu tarz cezalar ceza kesildikten itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanıyor.

Trafik Cezası Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Dur İhtarına Uymama Cezasına İtiraz Etmek Mümkün mü?

Polisin dur ihtarına uymama durumunuz sonrasında adınıza kesilecek cezaya itiraz etmeniz de mümkün. Çünkü kimi zaman kişiler acil bir durumla baş başa kaldıklarında denetim noktalarında duramayabiliyorlar. Bu tarz sıkıntılar yaşayan vatandaşların zor durumda kalmaması için de kişilere cezaya itiraz hakkı tanınıyor.

İtiraz için 15 gün içinde Trafik Mahkemelerine başvurabilirsiniz. Eğer yaşadığınız şehirde trafik mahkemesi yoksa, Sulh Ceza Mahkemeleri’ne de gidebilirsiniz. Başvuru esnasında teslim etmeniz gereken evraklar şu şekildedir:

  • İtirazını beyan eden dilekçe
  • Trafik idari para cezası karar tutanağının ve cezaya ilişkin tebligatın fotokopisi
  • Ruhsat, kimlik ve ehliyetin aslı ve birer fotokopisi


Siz söz konusu belgeleri ilettikten sonra talebiniz işleme konur. Bu aşamada herhangi bir duruşma olmaz. Mahkeme sonucu yaklaşık olarak 2-3 ay içerisinde adresinize gönderilir.


Bu konuyla ilgili belirtmek istediğimiz bir nokta var. Dur ihtarına uymama cezası için itiraz başvurusunda bulunacağınız zaman gerçekten geçerli bir sebebiniz olduğundan emin olun. Aksi takdirde itirazınız kabul edilmeyecektir.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik Denetleme Sistemi Nasıl İşler?

Polisin kişi ve araçları durdurmasına ilişkin düzenleme kanun kapsamında ayrıntılarıyla ifade edilir. Seyir halindeki araçların durdurulması için gerekli sebepler de ilgili kanunda açıklanır;

  • Olası bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek
  • Suç işlendikten sonra faillerin yakalanmasını sağlamak
  • Yakalama kararı ya da zorla getirme kararı bulunan kişilerin tespitini yapmak
  • Vatandaşın hayatı, vücut bütünlüğü, mal varlığı açısından ya da topluma yönelik mevcut, muhtemel tehlikeleri önlemek


Yukarıda verilen amaçlar doğrultusunda farklı türlerde denetim gerçekleştirilebilir. Bu denetim türleri de şu şekilde sıralanabilir;

  • Seyir halinde denetim
  • İhbarlı şekilde denetim
  • Sabit denetim
  • Elektronik sistemlerle denetim
trafik denetleme
trafik denetleme

Sabit Denetim Nedir?


Vatandaşlar tarafından polis çevirmesi olarak tanımlanan denetim şeklinin adı sabit denetimdir. Sabit denetimler; trafik ekip ya da görevlilerinin karayolları kenarlarında güvenli bir yerde bulunarak, kural ihlali yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın araçların tamamına ya da rastgele şekilde belirlenecek şekilde bir kısmının durdurulması ve aracın sürücüsünün denetlenmesi işidir.


Sabit denetim noktasından uyarıları dikkate almayarak durmadan geçen kişiler polisten kaçma cezası olan 427 TL idari para cezası ve 20 ceza puanı uygulamasına tabii tutulur.

Ehliyetimi Kaybettim! İşlemler, Randevu ve Gerekli Evraklar

Seyir Halinde Denetim Nedir?

Karayollarında trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin ya da gerekli şartları yerine getirmeyen yol kullanıcılarının tespiti ve karayolunda trafik güvenliğini olumsuz etkileyecek (heyelan, çukur, çökme, yola dökülmüş, düşmüş fiziki engeller gibi) unsurların tespiti için gerçekleştirilir. İlgili trafik personelinin görev alanları içinde, hareket halinde bulunarak gerçekleştirdiği denetim türüdür.

İhbarlı Denetim Nedir?

Denetimde bulunan resmi ya da sivil trafik ekiplerinin karayolunda hareket halinde veya sabit şekilde tespit ettiği trafik kural ihlalini telsiz cihazlarıyla çevirme ekibine bildirmesi şeklinde yapılan denetim türüdür.

Elektronik Sistemlerle Denetim Nedir?

Sürücüler tarafından yapılan trafik kural ihlallerinin elektronik denetleme sistemleri aracılığıyla tespit edilmesi işini kapsayan denetim türüdür.

Araç Takip Mesafesi Cezası Nedir?

Trafik Akışına Engel Olma Cezası Nedir?

 

Alkol Testine İtiraz Etme Cezası Kaç TL?

8.551 TL.

Araca Sahte Plaka Takma Cezası Kaç TL?

20.302 TL.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu