yardım başvurusudevlet yardımları

Araç Takip Mesafesi Cezası 2024 Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?

Araç Takip Mesafesi Cezası 2024 Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?
A+
A-

Araç Takip Mesafesi Cezası – Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir? Gelen zamlar sonrası trafik cezalarında da artış oldu. Araç Takip Mesafesi Neden Önemlidir? Araç Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır? Şehir İçi Takip Mesafesi Kaç Metredir gibi pek çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Aracın iki saniye içinde gidebileceği yol mesafesi olarak tanımlanan araç takip mesafesi; 88-89 kuralı olarak da bilinir. Söz konusu kural; 88-89 sayılarını ardı ardına söylerken geçen sürede alınan mesafeyi ifade eder. Araç takip mesafesi Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 107. maddesine göre düzenlenmiştir. İlgili maddenin araçların arasındaki mesafe başlığı altında; sürücülerin önlerinde seyir halinde olan araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip etmek zorunda oldukları ifade edilmektedir. Öte yandan, Karayolları Trafik Kanunu’nun 52. maddesine göre; güvenli takip mesafesi bırakmak bir zorunluluktur. İlgili maddelerin ihlali durumunda; 148 TL trafik cezası kesilmektedir. Aynı zamanda takip mesafesi ihlali yapan sürücülere 20 ceza puanı uygulanmaktadır.

Araç takip mesafesini doğru şekilde ayarlamak hem maddi hem de manevi pek çok kayıptan kurtulmanızı sağlayacaktır. Öte yandan; araç takip mesafesi, reaksiyon mesafesi ve fren mesafesiyle de yakından ilişkilidir. Emniyetli durma mesafeleri hakkında bilgi sahibi olmanız araç takip mesafesi konusunun ne derece önemli olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Alkollü Araç Kullanma Cezası – 1 Defa Alkollü Araç Kullanma Cezası

Trafik Yönetmeliği’nin 107. Maddesi’ne Göre Araç Takip Mesafesi

Trafik Yönetmeliği’nin 107. maddesinde öndeki aracı takip kuralları maddeler halinde belirtilir;

  • Araç sürücüleri; önlerinde seyir halindeki araçları güvenli ve gerekli mesafeden takip etmelidir.
  • Takip edilen aracın iki saniye içinde alacağı yol uzunluğuna göre mesafe ayarlanmalıdır.
  • Konvoy halinde ilerleyen araç sürücüsü, konvoy içindeki başka bir araç sürücüsünün kendisini sollayarak güvenli bir biçimde konvoya girebileceği mesafeyi dikkate almalıdır.
  • Tehlikeli madde taşıyan araçlar takip mesafesini; yerleşim birimleri dışındaki karayollarında diğer araçları en az 50 metre mesafeden takip edecek şekilde ayarlamalıdır.
araç takip mesafesi cezası

araç takip mesafesi cezası

Trafik Kanunu’nun 52. Maddesi’ne Göre Araç Takip Mesafesi

Araç takip mesafesinin nasıl olması gerektiği ilişkin Trafik Yönetmeliği’nin dayanağı Trafik Kanunu’nun 52. maddesidir. İlgili madde; sürücülerin araç takip mesafelerini güvenli biçimde ayarlamalarını zorunlu kılmaktadır. Araçlar takip mesafelerini sıralanan şartlara göre ayarlamak zorundadır;

  • Aracın hızı
  • Aracın taşıdığı yüke
  • Aracın teknik özelliklerine
  • Görüş mesafesi
  • Yol durumu
  • Hava durumu
  • Trafik durumu

Araç Takip Mesafesi Neden Önemlidir?

Araç takip mesafesini korumamanız halinde idari para cezası ya da ceza puanı gibi birtakım kanuni yaptırımlarla karşılaşırsınız. Ancak tüm bu cezalardan daha önemli olan ise; takip mesafesinin korunmaması halinde yaşanacak kazalardan dolayı uğrayacağınız maddi ve manevi kayıplardır.

Ölümle ya da yaralanmalarla sonuçlanan kazaların büyük bir çoğunluğu takip mesafesinin doğru şekilde ayarlanmamasından dolayı yaşanmaktadır. Güvenli takip mesafesi; herhangi bir kaza riskinde frene bastığınız andan itibaren öndeki araca çarpmadan durabilmenizi sağlayacak mesafe göz önünde bulundurularak ayarlanmaktadır. Söz konusu durum durma mesafesi olarak tanımlanır. Aynı zamanda zincirleme şekilde gelişen trafik kazalarında da takip mesafesinin kuralına uygun bir şekilde ayarlanmış olması birden fazla aracın kaza riskinden kurtulmasını sağlar.

Emniyetli Durma Mesafesi Nedir?

Durma; bir aracın fren sistemini kullanarak hızını sıfırlamasıdır. Emniyetli durma mesafesi ise; seyir halindeki aracın önünde beklenmedik bir durum oluştuğunda öndeki araca çarpmadan güvenli biçimde durabilmesi için gerekli mesafedir. Emniyetli durma mesafesinin hesaplanması iki değişkene göre yapılır;

  • Reaksiyon mesafesi
  • Frenleme mesafesi

Reaksiyon mesafesi; durmayı gerekli kılan bir durumun görülmesi, algılanması ve frene basılması anına kadar geçen süredir. Frenleme mesafesi ise; aracın frenleme esnasında aldığı yol olarak tanımlanır. Emniyetli durma mesafesi; reaksiyon mesafesi ile frenleme mesafesinin toplamıyla elde edilir. Araç takip mesafeleri de buna göre hesaplanır ve belirlenir. Reaksiyon mesafesini aracın hızı, sürücünün yaşı ve sahip olunan konsantrasyon etkiler. Öte yandan frenleme mesafesini ise; yolun eğimi, aracın hızı, fren ve lastiklerin durumu, yolun yüzeyi etkiler.

Örneğin; otomobilinizde 100 kilometre hızla seyrediyorsunuz ve önünüzde bir kaza meydana geldi ve frene bastınız; reaksiyon mesafeniz 20.8 metre, fren mesafeniz ise 65.5 metre ise aracınız ancak 86.3 metre gittikten sonra durabilir. Trafik Akışına Engel Olma Cezası – Emniyet Şeridi Cezası

emniyetli durma mesafesi

emniyetli durma mesafesi

Eğimsiz ve kuru asfaltta araçların hızlarına göre durma mesafelerinin tamamını incelemek için TIKLAYINIZ!

Araç Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?

Araç takip mesafenizi seyir halindeki aracınızın hızının yarısı olarak hesaplamalısınız. Önünüzdeki araçla mesafenizi, elde ettiğiniz bu rakamı metre olarak düşünerek ayarlayabilirsiniz. Örneğin; saatte 50 km hızla seyrediyorsanız önünüzdeki araçla aranızdaki mesafe en az 25 metre olmalıdır. 90 km hızla seyrediyorsanız önünüzdeki araçla aranızdaki mesafe 45 metre olmalıdır.

Şehir İçi Araç Takip Mesafesi Kaç Metredir?

Güvenli takip mesafesi ya da araç takip mesafesine ilişkin kural; şehir içi yollar ya da otoban gibi şehirler arası yollarda farklılık göstermez. Güvenli takip mesafesindeki amaç; ani bir frenleme durumunda önünüzde bulunan araçla çarpışmanızı engellemektir. Aynı zamanda güvenli şekilde sollama yapmak isteyen araçlara yer açmak olarak da değerlendirilebilir. Öte yandan burada hesaplama 88-89 yöntemi olarak bilinen; 2 basamaklı bir rakamı arka arkaya söylediğinizde geçen süre içinde önünüzdeki aracın arka tekerleklerinin bulunduğu noktaya varabilmeyi ifade eder. Bunu yol üzerinde bulunan levhalar ya da işaretçileri mihenk alarak uygulayabilirsiniz.

Örneğin; seyir halindeyken önünüzdeki araç bir hız tabelasının yanından geçti, bu sırada 88-89 rakamlarını arka arkaya söylediniz ve sayma işleminiz bittiğinde önünüzdeki aracın geçtiği tabelanın yanından geçiyorsanız takip mesafeniz doğru demektir. Eğer 88-89 şeklinde saymanıza imkan kalmadan tabelaya ulaşırsanız takip mesafeniz yeterli değildir. Güvenli takip mesafenizi bu şekilde ölçebilir, buna göre ayarlama yapabilirsiniz.

Kırmızı Işıkta Takip Mesafesi

Takip mesafesi seyir halindeki durumlar için geçerlidir. Elbette kırmızı ışığa doğru yaklaştığınızda hızınızı daha fazla düşürmelisiniz. Kırmızı ışıkta bekleme durumunda önünüzdeki araçla aranızdaki mesafenin en az 1 metre kadar olması zincirleme bir kaza durumunda güvenliğinizi sağlayacaktır. Seyir halindeyken takip mesafenizi uygun biçimde ayarlamaz, trafik lambası uyarı levhasını görmenize rağmen hızınızı düşürmez ve önünüzde kırmızı ışıkta duran araca arkadan çarparsanız, yüzde 100 kusurlu sayılırsınız.

Araç Takip Mesafesi Cezası

Araç takip mesafesine ilişkin idari para cezası sürücülere önlerinde giden araçları güvenli ve yeterli bir mesafeden izlememek, yakın takip yapmaktan dolayı uygulanır. İlgili kanun ve yönetmelik uyarınca sürücülere 148 TL trafik cezası ve 20 ceza puanı uygulanır. İlgili cezanın 15 gün içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde ceza tutarı indirimli olarak olarak ödenir.

Araç Vize Sorgulama İşlemi Nereden Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.